Skärgårdskryssning Comfort, från Trogir (Hotellklass: 3 stjärnor)

skargardskryssning-kroatien-trogir-001.jpg
skargardskryssning-kroatien-trogir-002.jpg
skargardskryssning-kroatien-trogir-003.jpg
 	skargardskryssning-kroatien-trogir-004.jpg
skargardskryssning-kroatien-trogir-005.jpg
skargardskryssning-kroatien-trogir-006.jpg
skargardskryssning-kroatien-trogir-007.jpg
skargardskryssning-kroatien-trogir-008.jpg
skargardskryssning-kroatien-trogir-009.jpg
skargardskryssning-kroatien-trogir-010.jpg
skargardskryssning-kroatien-trogir-011.jpg
skargardskryssning-kroatien-trogir-012.jpg
skargardskryssning-kroatien-trogir-013.jpg
skargardskryssning-kroatien-trogir-014.jpg
 	skargardskryssning-kroatien-trogir-015.jpg
skargardskryssning-kroatien-trogir-016.jpg
skargardskryssning-kroatien-trogir-017.jpg
skargardskryssning-kroatien-trogir-018.jpg
skargardskryssning-kroatien-trogir-019.jpg
skargardskryssning-kroatien-trogir-020.jpg
skargardskryssning-kroatien-trogir-020a.jpg
skargardskryssning-kroatien-trogir-021.jpg
skargardskryssning-kroatien-trogir-022.jpg
skargardskryssning-kroatien-trogir-023.jpg
skargardskryssning-kroatien-trogir-024.jpg
skargardskryssning-kroatien-trogir-025.jpg
skargardskryssning-kroatien-trogir-026.jpg
skargardskryssning-kroatien-trogir-027.jpg
skargardskryssning-kroatien-trogir-028.jpg
skargardskryssning-kroatien-trogir-029.jpg
skargardskryssning-kroatien-trogir-030.jpg
skargardskryssning-kroatien-trogir-031.jpg
skargardskryssning-kroatien-trogir-032.jpg
skargardskryssning-kroatien-trogir-033.jpg
skargardskryssning-kroatien-trogir-042.jpg

Här kopplar du av på riktigt!

En innehållsrik skärgårdskryssning med massor av upplevelser både på land och hav som i behaglig takt tar dig till några av Dalmatiens och södra Kroatiens största attraktioner. Däremellan bjuder den kroatiska kusten på en vidunderlig utsikt och bländande vacker natur. Livet ombord har få distraktioner och ger dig gott om tid att verkligen uppleva det öppna havet med den friska vinden och vågornas stilla kluckande mot skrovet i en undanskymd badvik. I varje hamn ges tillfälle att prova det kroatiska köket som präglas av medelhavets alla delikatesser. Dessutom får du ta del av hisnande historia och upptäcka romantiska platser, bland annat i några av Europas mest välbevarade antika städer.

Rutt
Skärgårdskryssning Kroatien Trogir

Hytter
Enkla hytter (4-6 m2) för 2-3 personer. Hytterna består av våningssängar, ett mindre förvaringsutrymme samt badrum med handfat, wc och duschmunstycke. Gratis Wifi ingår. 

Måltider
Frukost och lunch ingår. Det ingår även middag på ankomstdagen och Kaptenensmiddag senare under veckan. 

Övrigt
Träbåtar på 20-32 meter för 14-32 passagerare. Sängkläder samt 2 badlakan ingår, medtag egna strandhanddukar. Avresestädning ingår, dock ej städning under veckan. Båtens standard garanteras, dock ej båtens namn. Det ingår guidade turer av städerna Split, Dubrovnik och Trogir med engelsktalande guider. 

Program

EXEMPEL PÅ SKÄRGÅRDSKRYSSNING
PÅ BÅTTYPEN COMFORT.

DAG 1 TROGIR - SPLIT
Efter ombordstigning välkomnas ni av vår tourguide med en välkomstdrink. Efter ett mellanmål ombord, styr vi mot en vik på ön Čiovo, där vi har möjlighet att njuta av vårt första dopp i det kristallklara vattnet i Adriatiska havet. Målet för vår första kryssningsdag är Split, den näst största staden i Kroatien och den största staden i Dalmatien. I den 1700 år gamla staden finns Diocletianus palats som är under UNESCO’s beskydd. Efter en guidad tur kan du använda resten av dagen till att promenera genom staden på egen hand. Middag ingår på avresedagen. Övernattning i hamnen i Split.

DAG 2 SPLIT - HVAR
Vi lämnar Split och passerar genom sundet Splitska Vrata mellan Brac och Solta och styr mot Hvar - en ö som är känd för sitt milda klimat och stora lavendelfält. På vägen stannar vi i en vik för bad. Hamnen i Hvar stad ,den största staden på ön Hvar, ligger vid foten av en fästning, som erbjuder en fantastisk utsikt över ögruppen Pakleni Otoci. Om det finns plats i hamnen kommer vi att övernatta här också. I annat fall besöker vi staden på eftermiddagen för att sedan bege oss till en vik på ön eller Pakleni Otoci för övernattning.

DAG 3 HVAR - MLJET
Vi åker mot ön Korcula och dess sydliga kust. Efter ett dopp i en av bukterna vid Korcula kommer vi till viken Pomena på ön Mljet. En del av ön är nationalpark - två saltvattensjöar är förbundna med havet endast genom en smal kanal. I den större av de två sjöarna finns en liten ö med ett gammalt kloster. Det finns möjlighet att besöka nationalparken (entré ca 10 €, båttur till klostret ca 3 €, betalas på plats). Vi rekommenderar ett dopp i saltvattensjöarna där temperaturen alltid är 2 ° C över havstemperaturen. Övernattning i Pomena.

DAG 4 MLJET - DUBROVNIK
Vi lämnar ön Mljet och fortsätter vår resa söderut. Efter en simtur vid Elafitiöarna anländer vi ca 16:00 i hamnen i Dubrovnik. Det finns goda skäl till varför Dubrovnik kallas ”Adriatiska havets pärla”, under medeltiden var den ett av Medelhavets viktigaste ekonomiska och kulturella centra. Idag framstår den gamla staden som  ett unikt friluftsmuseum med en mängd sevärdheter. Vid ankomsten får du en guidad tur i Gamla stan. Avståndet till Gamla stan är bara några minuter med bussen som stannar i båtens omedelbara närhet. Bussen går varje kvart, biljettpris ca 15 Kuna. Efter den guidade turen har du resten av dagen på dig att upptäcka den unika Gamla stan och njuta av omgivningarna. Promenera längs huvudgatan Stradun, ta en promenad på den massiva stadsmuren eller besök otaliga andra sevärdheter.

DAG 5 DUBROVNIK - KORCULA
Vi åker nordväst igen och stannar för en kort simtur vid Elafitiöarna. Ön Korcula var under antiken kallad ”Den svarta ön” på grund av dess vidsträckta barrskogar. Även Korcula har en vacker gammal fästningslik stadsdel och på grund av detta kallas den ”Lilla Dubrovnik”. Korcula är känd som födelseplatsen för den berömda sjömannen och upptäcktsresanden Marco Polo.

DAG 6 KORCULA - BRAC
Vi passerar genom kanalen mellan ön Korcula och den bergiga halvön Peljesac, känd för sitt utmärkta röda vin. Efter ett stopp för bad åker vi vidare mot Brac. Ön är världsberömd för kalkstenen som bryts här. Byggnader som Vita huset i Washington och delar av Kungliga slottet i Stockholm är byggda av sten från Brac. På kvällen styr vi mot någon av de charmiga byarna på öns norra sida t.ex. Pučišća, Postira eller Supetar. Under kvällen stannar vi i en av dessa mysiga små orter och njuter av kaptenens middag.

DAG 7 BRAC - TROGIR
Vi lämnar ön Brac och efter en simtur i en vik vid ön Čiovo säger vi adjö till skärgården och återvänder till utgångspunkten för vår resa, Trogir, som även den befinner sig under UNESCO’s beskydd. Det är en upplevelse att promenera på en guidad tur genom de slingrande gatorna och de mäktiga murarna, kyrkorna, freskerna och valven.

AVRESEDAGEN
Efter en tidig frukost är det dags att ta farväl av båtens besättning och nya vänner som man har träffat under skärgårdskryssningen. Man checkar ut från båten senast kl 09:00. För resande som har eftermiddagsflyg, finns det möjlighet att förvara sitt bagage på kontoret hos vår leverantör i Trogir.
Avvikelser i programmet kan förekomma på grund av ändrade väderförhållanden.

Vanliga frågor, Skärgårdskryssning Comfort

Vi är ett större sällskap som vill åka på samma båt?
Om ni är ett större sällskap (fler än 6 personer) som önskar bo på samma båt, var god kontakta oss på 0771-800 300 eller info@kroatienspecialisten.se.

Hur hittar jag till båtarna?
Om du bokat transfer med oss åker bussarna till Trogirs hamn. Där möts ni av våra representanter som visar er till rätt båt och hytt.  Påstigning sker mellan 11.30 och 13.00.
Gäster som bokat transfer med oss och vars flyg anländer till Split senare än 12:30 på dagen, åker till Splits hamn och stiger på där under aftonen eller kvällen.

Hur mycket bagage kan jag ta med på båten?
Ha i åtanke att utrymmet i hytterna är begränsat och att det inte finns andra förvaringsutrymmen ombord. Undvik hårda resväskor, en sportbag eller mjuk ryggsäck är att föredra.  Vi rekommenderar att packningen främst består av shorts, t-shirts och badkläder. Ta med gärna några klädnypor. Kvällarna kan vara lite kyligare, ta med några långärmade tröjor och byxor. Vindjacka är också bra vid eventuella blåsiga dagar. Vissa båtar har handdukar, men ta alltid med egna. Sängkläder finns på båtarna.

Vad är det för skillnad på hytter över och under däck?
När du bokar din Skärgårdskryssning Comfort kan du inte välja hytt över eller under däck. Tilldelning av hytter sker efter tillgång men ni är såklart välkomna att framföra önskemål. Fördelen med hytter belägna över däck är att de i flesta fall har direkt utgång till sjöss och mer friskluft, medan hytterna under däck oftast är tystare och svalare. Hytter under däck är åtminstone delvis över vattenlinjen och har oftast små ventilfönster.

Observera att vi inte gör någon distinktion mellan hytter på huvuddäck och över/övre däck. Med huvuddäck avses det däck (golv) där påstigning sker. Alla hytter med fönster belägna i nivå med eller ovan huvuddäck anses vara ”över däck”.

Finns det Wi-Fi på båten?
Alla båtar har Wi-Fi, men på grund av tekniska begränsningar är det inte möjligt att använda Internet hela tiden. Förutom att täckning kan saknas ber vi våra resenärer att inte göra överföringar av stora filer som filmer, videoklipp, bilder eller musik. Ifall denna uppmaning inte respekteras kan tjänsten komma att omedelbart stängas av.

Blir det varmt i hytterna?
I hytterna under däck på båtarna i Comfortklassen finns friskluftsintag och alla hytter har öppningsbara ventilfönster. På hytter över däck kan hyttdörren lämnas på glänt.

Luftkonditionering fungerar endast när båtens motor eller generator är igång, eller när båten är kopplad till elnätet i hamn. I vissa hamnar kan elnätet vara för svagt för att tillgodose flera båtars elbehov för luftkonditionering samtidigt.

Nattetid är luftkonditionering vanligtvis avstängd eftersom motor och elaggregat stör nattsömnen. Majoriteten av båtarna har luftkonditionering i sällskapsutrymmet och i gången mellan hytterna under däck. För att en kyleffekt ska uppnås måste såklart hyttdörren lämnas öppen.

Jag är rullstolsburen eller har ett annat funktionshinder, kan jag ändå åka med?
Båtarna är inte handikappanpassade och du behöver kunna gå omkring på båten utan assistans. Det finns många trånga utrymmen och trappor som kan upplevas som branta. En regnskur eller morgondagg kan göra vissa ytor hala och i hamn kan av- och påstigning ske över flera båtar i bredd.

Jag är gravid, kan jag åka med?
Generellt rekommenderar vi inte gravida att åka på skärgårdskryssning, men naturligtvis är det upp till mamman att avgöra. Anledningen är att det kan ta några timmar att få medicinsk hjälp om det skulle behövas, om fartyget är ute till havs eller om det är i en hamn på en liten ö utan sjukhus.

Kan barn följa med på en skärgårdskryssning?
Ja, men skärgårdskryssningen är inte anpassad för barn. Det finns varken aktiviteter eller kost som är barnanpassad och på båtarna finns exempelvis branta trappor. Av den anledningen rekommenderar vi att de åtminstone uppnått skolålder och att de är simkunniga. Ansvaret för barnens övervakning vilar helt på föräldrarna.

Finns guider ombord?
Nej, guidade turer, stadsvandringar och andra eventuella exkursioner sker med lokala guider. Reseledare från Kroatienspecialisten följer ej med på båten.

Får man sova på däck?
Absolut, men ta med eget liggunderlag och sovsäck. Det är inte tillåtet att använda madrasser och/eller sängkläder från hytterna.

Hur ser måltider/frukost ut?
Resan börjar med lunch och avslutas med frukost på avresedagen. Till frukost finns kaffe, te, bröd, smör, sylt och ibland kallskuret, ost och yoghurt. Luncher och eventuella middagar består av soppa eller förrätt, fisk eller kött med tillbehör samt sallad /frukt och efterrätt.

Får man ta med egen mat och dryck?
Nej. Dryck finns till försäljning och kostar ca 18 SEK för 0,5 liter vatten, ca 23 SEK för 0,5 liter öl och ca 95 SEK för en flaska vin. Undantaget är personliga hygienprodukter, medicin och livsmedelsprodukter för särskild diet.

Kocken har oftast inte möjlighet att förbereda specialmat men meddela oss vid bokning om allergier eller andra önskemål. Alla önskemål kan inte garanteras men besättningen gör allt de kan för att uppfylla era behov. Önskemål om vegetarisk kost kan delvis tillgodoses, men endast på förfrågan. Den består i så fall av ett större utbud av tillbehör, inte alternativa maträtter eller menyer.

Talar besättningen engelska?
De flesta besättningsmedlemmar talar engelska, och kommunikationen brukar inte vara ett problem. Beroende på storlek, har båten ungefär fem besättningsmedlemmar, och det är oftast kapten, kock, servitör och sjömän.

Vilka avgifter och utlägg bör jag räkna med?
På resans sista dag betalas en hamnavgift på ca 22 € per person. Dricks till personalen, rekommenderat belop ca 30-50 €. Entréavgifter på nationalparker samt dryck och middagar tillkommer. Betalning kan endast ske kontant och i den lokala valutan Kuna eller i Euro, kortbetalning accepteras ej. Bankomat och växlingskontor finns i de flesta hamnar.

Bra att veta

Säkerhet ombord
Alla båtar är utrustade med flytvästar som vanligtvis finns under sängarna i hytterna eller i garderoben. Om du inte kan simma ber vi dig att informera oss vid bokningstillfället och kaptenen vid påstigning. Vi ber er kontrollera evakueringsvägar vid ankomst till båten. Det är kundens eget ansvar att ta del av säkerhetsinformation på båten ombord.

Husdjur
Husdjur är ej tillåtna ombord.

El och vatten
Alla fartyg har vatten och el, dock inte i obegränsade mängder. Alla fartyg är utrustade med generatorer som ger 220V men de är inte kontinuerligt i drift. Vattentanken är anpassad till antalet hytter ombord så det finns alltid tillräckligt med vatten för alla, även ifall tanken inte fylls på varje dag. Detta förutsatt att samtliga resenärer använder el och vatten med sparsamhet.

Nattvila
Från kl 23:00 bör man tänka på ljudnivån. Naturligtvis är detta inte en fast regel och det beror mycket på sällskapet ombord. Ljudisoleringen är inte så bra beroende på båtens konstruktion därför uppmanar vi resenärerna att visa respekt för varandra, och för våra båtgrannar när båten ligger i hamn.

Kaptenens middag ingår i priset
En gång under veckan (oftast sista kvällen) anordnas ”kaptenens middag" som vanligtvis består av fisk. Detta är ett bra tillfälle för gästerna och besättningen att samlas tillsammans i en festlig måltid. Det finns inget krav när det gäller klädsel, men för de som vill, kan ni ta med lite finare kläder för denna speciella kväll.

Avvikelser
Kaptenen har rätt att ändra färdplaner pga. av oförutsedda händelser, dåligt väder eller ogynnsamma villkor i hamnarna för att garantera säkerheten ombord. Oavsett detta försöker kaptenen att besöka alla planerade destinationer, men kanske i en annan ordning än den som var menad. Endast vid extremt dåligt väder är det möjligt att vissa destinationer väljs bort och i så fall bara i de hamnar som inte har tillräcklig skydd för övernattning. Det kan även hända att dockning behöver ske vid avvikande tidpunkter än de som angetts i resans program på grund av begränsad plats i hamnarna.

Regler
Passagerare ombord är skyldiga att följa fartygets regler och kaptenen ansvarar för säkerheten ombord på båten. Gästerna är skyldiga att respektera de tider som anges, exempelvis för av- och påstigning samt måltider. Om resenären orsakar skador kan denne komma att bli ersättningsskyldig. Eventuell kompensation sker till kaptenen, exempelvis debiteras en förlorad hyttnyckel med 150 Kuna (ca 120 SEK). (med reservation för ändringar)

Det är en självklarhet att sopor, skräp och annat avfall inte kastas överbord eller spolas ned i toaletterna. Alla båtar har adekvat avfallshantering och låt oss tillsammans se till att det kristallklara Adriatiska havet fortsätter att vara just det.

Gästernas kommentarer

"Härlig hytt på båten! Visserligen inte så ny men ändå helt och rent!"

"Vi fick säkert den minsta båten som fanns men det visade sig vara mycket charmigt, lagom många resenärer . Vi var 10 personer. Personalen på båten underbara. Hytten kunde ha varit lite större såsom sängen och duschen, men allt annat övervägde. Helt enkelt jättetrevligt."

"Kan varmt rekomendera denna resa. Vi hade en superfin vecka till havs"

"Vi hade fått hytt vid däck som önskades. Grymt, trodde aldrig en liten båt skulle vara så bra och mysig att sova på."

"Hela resan var en utflykt, med alla dessa vackra öar. Kan varmt rekommendera denna resa."

"Liten hytt ca 2 kvm ståyta, men det visste jag när jag beställde resan."

"Helhetsbetyget dras ner av den mindre bra standarden på hytten. För övrigt var allt toppenbra."

"Jättefin vecka med båt från Trogir till Dubronvik och tillbaka. Härligt att komma till olika platser varje dag, ankra upp på havet för bad, träffa trevliga medresenärer vi var 18 personer. God mat och service ombord. En resa att rekommendera."

"Bland det bästa vi gjort."

"Kapten och hans personal gjorde resan till det fantastiska minne det blev."

"Personalen på båten har varit föredömliga, och mycket god mat."

"Skärgårdskryssningen var ett perfekt sätt att få se många platser i detta vackra land."

"Fantastiskt om du vill se flera ställen och ändå ha tid för sol och bad."

"Trots blåsigt väder var resan på det stora hela mycket bra. Besättningen var helt fantastisk! "