Resor till Hvar

hvar-kroatien-00
Hvar-kroatien-001.jpg
Hvar-kroatien-004.jpg
Hvar-kroatien-005.jpg
Hvar-kroatien-006
Hvar-kroatien-007
Hvar-kroatien-008
Hvar-kroatien-010
hvar-kroatien-011
hvar-kroatien-012
hvar-kroatien-013
hvar-kroatien-014
hvar-kroatien-015
hvar-kroatien-016
hvar-kroatien-016a
hvar-kroatien-017
hvar-kroatien-018
hvar-kroatien-019
hvar-kroatien-020
hvar-kroatien-021
hvar-kroatien-022
hvar-kroatien-023
hvar-kroatien-024
hvar-kroatien-028


Ön Hvar
Ön Hvar är en speciell plats i den kroatiska skärgården och utsedd till en av världens 10 vackraste öar av prestigefyllda Conde Nast Traveller. I början av juli börjar lavendeln blomma och färgar hela ön i sin karaktäristiska lila färg, vilket gett Hvar benämningen lavendelön. Den mysiga stämningen kompletteras av de många pinjeträd, palmer och pittoreska stenmurar som tycks finnas överallt. Den största orten på ön Hvar är staden Hvar som ligger på öns västkust.

Hvar stad
Huvudorten, som också heter Hvar, är en charmig ort med medeltida byggnader och trevlig atmosfär. Här finns en av de äldsta fungerande teatrarna i Europa från år 1612, en vacker katedral och många andra historiska byggnader. Staden domineras av borgen vars siluett ständigt skymtar i bakgrunden och från den skådas en underbar vy över staden och övärlden utanför. Både öster och väster om stadskärnan ligger små klapperstensstränder och badterrasser med mycket klart och fint vatten. Staden har många restauranger, nattklubbar och mysiga kaffer. I centrum och längst med hamnpromenaden finns många små klädbutiker, vinotekas, konstgallerier och souveniraffärer. Båtutflykter till Pakleni öarna bjuder på fantastiska badupplevelser med underbara vyer och avslappnad miljö.

Hotell och Lägenheter

Status:
Fullt

Fakta

Invånare
Ön har ca 11 500 invånare. Hvar stad har ca 4 100 invånare.

Kreditkort
Accepteras av de flesta butiker och restauranger. Uttagsautomater finns i Hvar stad.

 
Kommunikationer
Det finns lokalbussar mellan orterna på ön Hvar. Färjan till ön Hvar avgår från Splits hamn. Under lågsäsong är antalet avgångar färre.
 
Flygplats

Splits flygplats ligger ca 25 km från Splits centrum.

Transfer
Transfertid är ca 30 min från flygplatsen till Splits hamn. Från hamnen till Hvar tar det ca 120 min med bilfärjan. En viss väntetid kan förekomma i Splits hamn.


Mat och dryck
Lunch från 70 kr per person. Middag från 100 kr per person. Öl från 20kr, en flaska vin från 50kr.
 

Servicenivå
På ön Hvar har vi telefonservice och lokal service.

Klimattabell 

  Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
 Dag   -   -   13  17  22  26  30  29  25  20   -   -
 Natt   -   -   8  11  15   19   21   21   18   14    -   -
 Vatten   -   -  14  15  18   22   24   23   22   19    -   -

 

Utflykter

Det finns ett stort utbud av utflykter som passar alla smaker och som bokas och betalas på plats. För fullständigt program samt priser kontakta turistinformationen under din vistelse. Alla utflykter är på engelska. 

Exempel på utflykter från Hvar:Utflykt till den blå och gröna grottan
Avresa klockan 09:30 med fartyget EDI till blå och grön grottan. Efter grottan besöker vi Komiža och där vi serveras en god lunch ombord. Sen har man egen tid för bad eller en promenad. Klockan 19:00 återvänder vi till Hvar. Ta gärna med cyklop och snorkel.

Ca pris 500 kr per person


Hvar off-road tour
Avresa klockan 09:30 med Jeep. Här åker man på gamla vägen genom Malo och Velo Grablje, St Nicholas. Gemensam lunch på Humac. Efter lunchen ska man vidare på en sightseeing i Vrboska. Sedan har man fri tid för simning och återvänder till Hvar klockan 18:00.

Ca pris 600 kr per person


Pakleni-öarna
Avresa klockan 11:00 med båt Oruda från Hvars hamn. Vi besöker de mest pittoreska vikarna på öarna. Lunch ingår i priset. Man återvänder till Hvar på eftermiddagen.

Ca pris 300 kr per person


Utflykt till Bol
Avresa sker med båt till Bol. Bol är en stad på ön Brac som är känd för sin strand "Zlatni rat” vilket är en av de vackraste och största attraktionerna i Adriatiska havet. Här har man egen tid för sol och bad. Man återvänder till Hvar klockan 17:00.

Ca pris 200 kr per person


Mostar och Medugorje
Avresa klockan 07:45 från Hvar. Man har organiserade besök på båda kullarna, Križevac och Podbrdo. Sedan besöker man staden Mostar som ligger i Bosnien-Hercegovina. Mostar är en historisk stad med många vackra kulturella byggnader. Här finns allt från fantastiska vattenfall till historiska broar. Lunch ingår. Man återvänder till Hvar klockan 17:00.

Ca pris 750 kr per person


Utflykt till Split
Avresa klockan 07:30. En Sightseeing i staden Split vilket är en av de äldsta städerna i medelhavet och även andra största staden i Kroatien. På plats kommer det att finnas en professionell guide. Man återvänder klockan 17:00 till Hvar.

Ca pris 300 kr per person


Priser presenterade är cirkapriser med reservation för valutaändring.

Reseguide

En reseguide om ditt resmål
Specialister är vad vi är och ingen kan Kroatien som vi! Därför vill vi dela med oss av våra bästa tips så att du kan uppleva det bästa med ditt valda resmål.


På Hvar har vi telefonservice och lokal service. Du träffar reseledarna eller når dem på följande ställen:

På flygplatsen
Reseledarna ser till att du kommer till ditt boende så snabbt och enkelt som möjligt. Vid hemresan möter de upp dig på flygplatsen och informerar om incheckningen och annat som du vill veta.

Servicetelefonen
Du kan alltid nå oss på vår 24 timmars servicetelefon. Numret får du vid ankomst i ditt välkomstbrev. För er trygghet och säkerhet fungerar servicetelefonen som jourtelefon nattetid.

Läkare
Vid sjukdom, ring läkare direkt – det är det bästa för att så snabbt som möjligt få hjälp och vård. Informera våra reseledare via deras journummer så snart ni kan.

Om Hvar

Hvar är en grönskande ö som på sommaren skiftar i lila och doftar av rosmarin och lavendel. Ön kan skryta med flest soltimmar i det Adriatiska Havet och härliga stränder. I Hvar stad, som är den största orten, ligger lyxiga yachter förtöjda och nattlivet är något alldeles extra.

Vatten
Kranvattnet i Kroatien är rent och går att dricka i hela landet. Vill man köpa vatten på flaska kostar det ca 5 HRK i livsmedelaffär (supermarket). Vatten heter voda på kroatiska

Växling och valuta
Valutan heter kuna och förkortas HRK, 1 HRK = ca 1,30 SEK. Du kan växla på bankerna, posten eller växlingskontor. Hotellen hjälper också till med växling, normalt till en högre kurs.

Ta sig runt
Jadrolinija sköter den mesta färjetrafiken till och från Hvar. Det finns lokalbussar som trafikerar mellan flera orter på ön Hvar såsom Hvar stad, Starigrad, Jelsa, Vrboska m.m. Från staden Hvar kan man ta snabbfärjan till Split. Från Starigrad kan man ta färjan till Split och även från Split till Ancona, Italien. Även taxi fungerar alldeles utmärkt mellan orterna på ön – gör gärna upp om priset i förväg. På Hvar kan ni hyra vespa eller hyrbil.

Karta
En stadskarta finns att ladda ner på vår hemsida. Kartor finns även i välkomstguiden som du får vid ankomst eller på turistinformationen.

Se och uppleva

Det finns mycket att göra på ön och utbudet varierar under hög och lågsäsong, nedan hittar du de vanligaste sevärdheterna och upplevelser runt om detta fantastiska resmål. För dig som önskar att fördjupa dig i historien rekommenderar vi att ni köper en reseguide innan avresa som finns i de vanligaste bokhandlar i Sverige.

Sevärdheter
Stephanskatedralen och Europas äldsta stadsteater: Här hittas välbevarad arkitektur från medeltiden och är ett måste att besöka. Ligger precis vid torget i staden Hvar.

Hvars musikfestival: Pågår hela högsäsongen, med konserter och rockgalor i kloster, katedraler och under bar himmel.

Pakleni-öarna: En liten arkipelag strax utanför staden Hvar med utmärkta vandringsleder, små bukter och fina vita stränder, varav en del för nudister.

Franciskanerklostret och Benediktinerklostret: Ligger i staden Hvar och här finns välbevarade målningar, främst ”Den sista måltiden” och även broderier från nunnorna. Inträde kostar ca 10 HRK.

Borgen Fortica: ligger på en kulle ovanför staden Hvar. Delar av den gamla ringmuren, som skulle skydda mot pirater, finns kvar och vandrar man upp till det gamla borgen (det finns två i staden) får man en fin utsikt över den vackra ön.

Stränder: Taxibåtar avgår i skytteltrafik från hamnen i staden Hvar till öarna strax utanför, Pakleni öarna, här finns underbara stränder. Det finns även klippor och betongbryggor att bada ifrån runt om Hvar stad. Annars är det vanligt att man bada i egna vikar och klapperstensstränder både västerut och österut om staden.

Gastronomi
Mat i Kroatien är en ren upplevelse. Vanligtvis serveras lunch mellan kl 11-15, middag efter kl 18, men kroaterna själva äter gärna senare. Restaurangköket stänger i allmänhet runt kl 23. Prisnivån ligger lite lägre än hemma i Sverige, ca 20-25%. En espresso kostar 6-10 Kn, en öl ca 12-20 Kn, en pizza till lunch ca 30-50 Kn och en trerätters middag på en medelklass restaurang ca 150 Kn. Något som vi rekommenderar är att man provar den inhemska kroatiska maten i en äkta ”konoba”. Här tillagas riktig husmanskost av inhemska produkter i en stämningsfull miljö. Prova gärna dessa specialiteter:

Dalmatinsk pašticada - en specialité gjord från kalv stoppad med bacon och vitlök och som bereds i rödvin.
Dalmatinsk proscuttio och ost.
Fiskrätter är typiskt för Dalmatinska rivieran.
Makarana kaka - en kaka gjord på mandlar och Maraschino likör.
Gemist - Vitt vin blandat med mineralvatten, en utmärkt törstsläckare.
Rakija - lokalt brännvin med smak av bl.a. valnötter eller körsbär.

Våra favorit restauranger
Hvar – Restaurang Palac Paladini, Konoba Kotin, Konoba Lesina, Restaurang Dalmatino samt Pizzeria Mama Leona.

Äventyr
Hvar bjuder på en mängd av aktiviteter: Segling på det öppna havet, dykning och vattensporter.

Nattliv och underhållning
Hvar stad är inte särskilt stor, men har från mitten av juli till mitten av augusti ett livligt och glatt nattliv. Under högsäsongen finns sommarfestivalen, med ett stort utbud av nöjen. Programmet får man i den lokala turistbyrån eller på översikten i Hvar stad. Här finns ett stort utbud av barer, de flesta ligger vid hamnen. Besök gärna Top bar där man har en underbar utsikt över staden. Värt att nämna är Carpe diem där jetsetarna samlas. Besök gärna ”vinbaren” The winebar som ligger nära katedralen. Under högsäsongen öppnar även diskoteket Hula Hula (med vackraste solnedgång) och Nattklubben Veneranda sina dörrar.

Shopping är en del av semestern

På Hvar hittar du många små butiker som säljer kläder, skor, bad/strandartiklar, böcker och presenter. Den bästa shoppingen finns dock i Split, där flera av de stora märkena finns representerade på och runt Marmontova, som t.ex Mexx, NafNaf, Diesel, D&G och Versace, priserna är dock inte mycket lägre än i Sverige. Inne i palatset finns flera butiker, framförallt italienska, souvenirbutiker och presentartiklar, även en utmärkt bokhandel, Algoritam, som har ett brett urval av både engelska pockets och litteratur samt guideböcker om Kroatien.

Snabbköp
Det finns flera stora kedjor: bland andra Konzum, Diskont och Tommy. De flesta snabbköp har ett sortiment som liknar det i ett mindre svenskt snabbköp, bortsett från att de i Sverige inte säljer vin.

Souvenirer
Dalmatiskt vin finns att köpa i de vanliga supermarkets och även i speciella ”vinotekas” på Hvar. I dessa kan man provsmaka det vin som du är intresserad av. De flesta ”vinotekas” säljer även andra specialiteter som t.ex. olivolja, honung, hemmagjord pasta etc. Det finns flera inhemska vingårdar och det är så som man får tag i det mest prisvärda vinet. Besök gärna Delicia Mediterranea som ligger på torget vid grönsaksmarknaden.

Olivolja används både till matlagning och i medicinskt syfte. Olivoljan i Dalmatien anses vara den mest smakrika och finaste olivolja som finns. Det är klimatet och de bördiga jordarna som gör att olivoljan har denna höga kvalitet. Oljan finns att köpa nästan var som helst. Ett tips är att köpa direkt av bönderna som på många håll säljer sina produkter från små stånd utmed vägarna.

Rakija är det som engelsmännen kallar brandy, alltså ett destillat på fruktbas, även om den oftast är gjord på druvor. Den smaksätts ofta med kryddor eller örter och serveras gärna som en aperitif. Rakija tillverkas på var och varannan gård och säljs på de flesta marknader och från små stånd utmed vägarna.

Lavendel och Rosmarin finns i att köpa i flera former: som massageolja, koncentrerad eller torkad. Dessa örter har lugnande och läkande egenskaper.

Marknader
På marknaderna kan du hitta allt från frukt och grönsaker till kläder, skor, hantverk, hemmagjord olivolja, honung med mera.

Konst och konsthantverk
Den konstintresserade hittar flera konstnärer som visar sina alster utmed hamnpromenaden kvällstid och i små gallerier på Hvar. Broderier i form av dukar, gardiner m.m. ofta tillverkat av små gummor i små stånd längst med vägen finns det gott om.

Prutning
Förekommer ibland på marknaderna men inte annars. Det pris som står på prislappen är det som gäller, och det är sällan någon försöker lura turister.

Hur mycket får man ta med sig hem?
För uppdaterade information se tullregler på swedavia.se

Med många minnen i bagaget

Någon gång måste man återvända hem, eller? När du väl har bestämt dig för att åka hem hittar du nedan lite information som du borde ta del av.

Hemresa
Utcheckning sker i regel innan kl 12. Beroende på vilken tid ditt flyg avgår för hemresan gäller olika tidpunkter och rutiner. I vår pärm på ditt boende finner du mer information om din hemresa. Ytterligare information om transfertider och samlingsplats för hemresa kommer du att få kvällen innan. Har du inte fått information kontakta våra resledare på journumret.

Kom ihåg följande: Det är inte tillåtet att ha batterier i incheckat bagage. Kontrollera att dessa läggs in i handbagage istället.

Hjälp oss att bli ännu bättre!
Vår förhoppning är att din semesterresa ska infria dina förväntningar på alla sätt. Vi är därför mycket intresserade över att få ta del av dina synpunkter på resan efter att den avslutats. Hur var flygresan? Motsvarade hotellet dina förväntningar, var vår service bra? Kan du tänka dig att återvända till resmålet? Vill du ge oss förnyat förtroende?

Några dagar efter hemkomsten kommer du att få ett elektroniskt frågeformulär skickat till dig via e-post och med semestern i färskt minne kan du sedan i lugn och ro besvara och kommentera vad du tyckte. Med din hjälp kan vi på detta vis vidareutveckla våra resor och dess innehåll och ordna en ännu bättre semester åt dig nästa gång du reser med oss.

Vi önskar er en trevlig resa!

Stadskarta

Här kan du ladda ner karta över Hvar stad:

Hvar stad