Rundresa: Havet, ostron, vin och lite till

rundresa-kroatien-hercegovina-dalmatien-001
rundresa-kroatien-hercegovina-dalmatien-002
rundresa-kroatien-hercegovina-dalmatien-003
rundresa-kroatien-hercegovina-dalmatien-004
rundresa-kroatien-hercegovina-dalmatien-005
rundresa-kroatien-hercegovina-dalmatien-006
rundresa-kroatien-hercegovina-dalmatien-007
rundresa-kroatien-hercegovina-dalmatien-008
rundresa-kroatien-hercegovina-dalmatien-009
rundresa-kroatien-hercegovina-dalmatien-010
rundresa-kroatien-hercegovina-dalmatien-011
rundresa-kroatien-hercegovina-dalmatien-012
rundresa-kroatien-hercegovina-dalmatien-013
rundresa-kroatien-hercegovina-dalmatien-014
rundresa-kroatien-hercegovina-dalmatien-015
rundresa-kroatien-hercegovina-dalmatien-016
rundresa-kroatien-hercegovina-dalmatien-017
rundresa-kroatien-hercegovina-dalmatien-018
rundresa-kroatien-hercegovina-dalmatien-019

Med utgångspunkt i lilla Neum, Hercegovinas egen stad vid Adriatiska havets kust, gör vi en rundresa genom Hercegovina och delar av Dalmatien. Vi upptäcker likheter och skillnader mellan de två grannregionerna genom mat och vin men också genom olika historier under resans gång.

Rundresans höjdpunkter:
• 5 vinprovningar
• Rundtur i Dubrovnik
• Ostronprovning på Pelješac
• Guidad rundtur i Mostar
• Lolas Olivlund - lokal och småskalig olivoljeproduktion

I priset ingår:
‐ 7 hotellnätter på 4-stjärnigt hotell med frukost, middag* 7 ggr, lunch 5 ggr, 5 vinprovningar.
‐ Svensktalande reseledare och buss alla dagar.
‐ WIFI Internet, pool, bastu, gym etc. på hotellet.
‐ Alla besök mm enligt program.

Hela programmet hittar du längre ner på denna sida.
 

Är ni förening, grupp eller organisation på minst 20 personer, kontakta oss på telefonnummer 0771 800 300, eller skicka e-post till info@kroatienspecialisten.se för mer information och offert.

Program

Dag 1: Dubrovnik, Neum

Ankomst till Dubrovnik. Buss & reseledare möter gruppen på flygplatsen. Transfer till Dubrovnik för rundtur och tid för enkel lunch i Gamla staden. Fri eftermiddag. Lagom till skymningen njuter vi av vår välkomstdrink som serveras på hotellets solterrass med utsikt mot Adriatiska havet. Incheckning efter drinken. Middag och övernattning på hotellet i Neum. (M)

Dag 2: Grottan Vjetrenica

Enkel halvdagsutflykt till den närliggande grottan Vjetrenica (“Vindgrottan”). Vjetrenica är en av de mest intressanta grottorna i de Dinariska alperna, som är världskända för deras karstiska och speleologiska rikedom. Under den varmare delen av året blåser en svalkande stark vind av kall luft från dess ingång som ligger mitt i en bergig, varm och vattenlös terräng. Lättsamt lunch i byn Zavala. Fri eftermiddag i Neum. Middag på hotellet. (F, L, M)

Dag 3: Båtutflykt vid halvön Pelješac

Dagen bjuder på en båtfärd från lilla byn Klek vid kusten mot halvön Pelješac. På vägen till Ston och fästningen Koruna serveras lättare tilltugg på båten. Lunch serveras vid en liten holme i viken. Efter lunch besöker vi den pittoreska byn Hodilje för bad. Efter badstunden åker vi längs Pelješac kust och kommer tillbaka till hotellet vid 18.00 tiden. (F, L, M)

Dag 4: Mostar, Blagaj, Počitelj

Vi åker mot Mostar, den största och viktigaste staden i Hercegovina. Staden präglas av en arkitektur med stilistiskt mångfald, särskilt i de äldsta delarna. Den gamla bron Stari Most är stadens mittpunkt och binder samman staden som delas av floden Neretva. Efter en guidad rundtur finns tid för upptäckter på egen hand innan lunch serveras i restaurangen under Gamla bron. Dagen fortsätter med besök till Dervishklostret vid floden Bunas källa och vidare med en lätt vandring i Počitelj som är ett samhälle med flera sevärda byggnader i osmansk stil! Dagen avslutas på en lokal vingård med vinprovning och festlig middag. (F, L, M)

Dag 5: Pelješac vingårdar

Vi åker till vi den gamla fiskehamnen Trpanj på halvön Peljesac. Här börjar dagens äventyr med ostronodlingar och saltutvinning vid kusten, till det kuperade landskapet med dess vinodlingar. Vi besöker en ostronodling, där vi får lära oss mer om detta och självklart provsmaka ostron. Vi besöker också tre sinsemellan olika vinproducenter. Där får vi bl a lära oss om varför vinerna från Kroatien, och i synnerhet från Peljesac, är så olika de flesta andra viner. Vi promenerar tillsammans och njuter av den fantastiska utsikten över landskapet och havet. Vi avslutar eftermiddagen med sol och bad vid en av de finaste stränderna i Dalmatien. (F, L, M)

Dag 6: Trebinje

En rundtur på morgonen i staden Trebinje, staden som under århundraden var ett viktigt handelscentrum då den ligger på vägen mellan Ragusa och Konstantinopel (dagens Dubrovnik respektive Istanbul). Det sägs att staden kännetecknas av “solen, platanträd och vingårdar”. Vi besöker den lokala marknaden och handlar torkade fikon eller fantastiskt örtte från dalen. Lunch vid floden och vinprovning efteråt på Tvrdoš kloster som grundades i slutet av 1200-talet. Munkarna i klostret bevarar ett 400 år gammalt vinrecept. Vi kommer till hotellet lagom till middag. (F, L, M)

Dag 7: Olivlund Matić

Efter frukost bekantar vi oss med omgivningarna och besöker ett litet museum i Neum. Sedan åker vi mot inlandet till en olivlund ägd av Lola Matić. Lola berättar allt om olivolja och produktionen i Hercegovina. Vi besӧker den renoverade olivkvarnen samt provar olivolja som Lola producerar. Fri eftermiddag för olika aktiviteter på hotellets spa, vid poolen eller stranden och strandpromenaden. Under avslutningsmiddagen tittar vi på traditionell folkdans. (F, M)

Dag 8: Resan hem

Frukost, utcheckning och avresa mot Dubrovniks flygplats.

Programmet för första och sista dagen kan komma att ändras beroende på avreseort.

(F)=Frukost, (L)=Lunch, (M)=middag