Rundresa: Slavonien - Traditionens eko

Osijek

Det bördiga Slavonien eller östra Kroatien, ligger mellan de stora floderna Donau, Drava och Sava. Hela Slavonien är en oändlig vy av vida slätter, ekskogar, pittoreska vingårdar, barockpalats, kyrkor och gamla vinkällare! Slavonien har en särskild magi och harmoni mellan människa och natur. Reseledaren Maria Johansson, vars egna svärföräldrar bor i Osijek, kommer under denna rundresa berätta hur hon själv upplever Slavonien och Kroatien.

Rundresans höjdpunkter:
• Guidad tur i Đakovo med besök på katedralen och det det statliga stuteriet för Lipizzanerhästar
• “Prinsens vingårdar” och barockbyggnader i Osijek
• Museer och minnesmonument i Vukovar
• Båttur på Donau

I priset ingår:
‐ 5 hotellnätter på 4-stjärnigt hotell med frukost, middag* 4 ggr, lunch 3 ggr och 2 vinprovningar*
‐ Svensktalande reseledare och buss alla dagar
‐ Alla besök mm enligt program

Hela programmet hittar du längre ner på denna sida.

Är ni förening, grupp eller organisation på minst 20 personer, kontakta oss på telefonnummer 0771 800 300, eller skicka e-post till info@kroatienspecialisten.se för mer information och offert.

Program

Dag 1: Vinkovci

Avresa från Arlanda med direktflyg till Belgrad, där vi möts av vår reseledare och guide. Vi lämnar Belgrad och beger oss till vackra Slavonien, ett bördigt landskap i nordöstra Kroatien. Här finns en lång historia och många vackra herrgårdar som tillhört rika familjer genom tiderna. Incheckningen på hotellet i Vinkovci. Välkomstdrink med kanapéer och plockmat. Fritid innan infomöte och middag på hotellet. (M)

Dag 2: Ilok

Vi åker till det vackra Ilok. Vi börjar med ett besök till Stari Podrumi, en vinkällare från 1400-talet som avrundas med en vinprovning. Guidad rundtur och traditionell lunch. Vårt besök i Ilok avslutar vi med ett besök till herrgården Principovac där vi provar det lokala mousserande vinet. Senare på eftermiddagen anländer vi i Vinkovci. Middag och övernattning på hotellet (F, L, M)

Dag 3: Đakovo

Vi börjar dagen med en guidad rundtur i Sankt Petrus katedral i Đakovo, en av de vackraste katedralerna i Kroatien. Därefter är det dags för det statliga stuteriet för Lipizzanerhästar. Vi äter en god lunch i Đakovo och fortsätter till Vinkovci som är en av de äldsta bosättningarna i hela Europa. Här besöker vi muséet med det 4600 år gamla keramikkärlet “Orion” som pryds av den äldsta indoeuropeiska kalendern. Fri kväll för middag på egen hand i Vinkovci. (F, L)

Dag 4: Kneževi Vinogradi, Osijek

Vi besöker Kneževi Vinogradi (Prinsens vingårdar) och dess vinkällare som är en av de största vingårdarna i denna delen av Europa. I samband med besöket arrangeras en vinprovning. En typisk bondelunch serveras på bondgården Baranjska kuća. Eftermiddagsbesök till Osijek*, den största staden i Slavonien. Vårt besök ger oss nya kunskaper om regionen och staden. Här får vi ta del av citadellets historia som befäst en del av staden från 1700-talet. Vi får lyssna till berättelser och legender samtidigt som vi tittar på några av de finaste barockbyggnaderna i Kroatien. Vi avrundar dagen med middag som serveras på anrika hotellet Waldinger i Osijek. Efter middagen åker vi tillbaka till hotellet i Vinkovci. (F, L, M)

Dag 5: Vukovar

Vi åker till Vukovar, en av de städer som drabbades hårdast av kriget på 1990-talet. Staden var i det närmaste helt utplånad. Vi besöker museer och minnesmonument och hör hur människor upplevde kriget. Därefter väntar en båttur på Donau, en av Europas stora vackra floder. Fri eftermiddag. Avslutningsmiddag på vårt hotell i Vinkovci. (F, M)

Dag 6: Belgrad shopping

Vi lämnar Vinkovci och åker till Belgrad, efter en kortare stadsrundtur med buss finns egen tid för shopping och lunch innan vi beger oss till flygplatsen för hemresa. (F)

(F)=Frukost, (L)=Lunch, (M)=middag

*Vi kan inte alltid garantera svensktalande stadsguide i städerna så som Osijek!