Hållbar turism i Kroatien

Att ha miljön i fokus när du reser är en väsentlig del till en hållbar turism. Det finns många positiva sidor med turism, och om den görs på rätt sätt och sker hållbart, så har den möjlighet att bidra till en gynnsam utveckling för både vår planet och dess invånare. Vi på Kroatienspecialisten har ett ansvar och vill självklart vara med och bidra till en hållbar turism och även ge information till dig som resenär om vad man kan tänka på när man ska ut och resa.

Vad är hållbar turism?
En hållbar turism är en turism där vi tar hänsyn till de sociala, miljömässiga och ekonomiska konsekvenserna av vårt resande. Alltså en turism där vi reser på ett sätt som främjar människa och miljö och som samtidigt gynnar lokalbefolkningen på turistorter.

Tips för ett hållbart resande:

Flyg smart
Vad som är bra att tänka på om man ska ut och resa är att välja direktflyg istället för flyg med mellanlandning, och att resa med fullsatta flyg för att minska utsläppen. Att flyga med charterflyg är att föredra. Koldioxidutsläppet är ungefär 20,8 procent högre vid en reguljär flygresa än under en charterresa. Vår affärsidé bygger på att vi flyger från regionala flygplatser direkt, utan mellanlandningar, till slutdestinationen i Kroatien.

Köp lokalproducerade varor
Handla och ät lokalt så att det gynnar den lokala ekonomin. Köp lokalproducerad mat och dryck, samt frukt och grönsaker anpassade efter odlingssäsong. I Kroatien finns ett stort utbud av lokala matvaror. Se även till att njuta av det lokalproducerade vinet och olivoljan! Du kan stödja den lokala ekonomin samtidigt som du berikar din kulturella erfarenhet. Win-win!

Undvik All-inclusive
Se till att undvika All-inclusive hotell! I praktiken så innebär All-inclusive-konceptet att en turist betalar i förväg och får därefter ta del av alla måltider, tjänster och aktiviteter på en och samma anläggning. All inclusive hotellen ägs oftast av vinstdrivande, utländska bolag. Detta innebär att den lokala marknaden på turistorten inte gynnas av turismen. 

Välj cykeln
Istället för att åka bil väl på plats så är cykeln ett utmärkt alternativ. Det är inte bara bra för miljön, det är också ett perfekt sätt att utforska destinationen och dess gömda smultronställen. 

Spara på el och vatten
Stäng av AC när ni lämnar rummet och ha helst inte på den under natten när ni sover. Bada i havet istället för en pool. Passa på att bada i havet när du väl är i Kroatien, som har Europas vackraste och renaste hav. Återanvänd gärna handduken på rummet, skriv en lapp eller meddela i receptionen att handdukar inte behöver bytas varje dag. Dra ur elektriska apparater ur kontakten.

Läs på om resmålet
Se till att läsa på innan du åker och visa respekt för boende och anställda på plats. Ställ frågor! Visa att du bryr dig om miljön, djur, natur och sociala frågor. 

Elektroniska biljetter
När du reser med oss så behöver du inte skriva ut dina biljetter, utan det räcker att ha dem digitalt i mobilen. Det både sparar på miljön och förenklar resandet. 


Turism som den borde vara
 

För tio år sedan åkte vi för första gången till orten Postira på ön Brac i Kroatien. En liten, mysig ort med härlig pittoresk bykänsla. På hotellets restaurang jobbade Toni, en man i 40- årsåldern som är född och uppvuxen i en by några kilometer från Postira. När turistsäsongen drar igång arbetar Toni som servitör och under resten av året är han fullt upptagen med arbete på sin gård, där han bor med sin fru och deras tre barn. På gården har de lamm och kycklingar samt en stor vingård och olivodling. Ett av hans barn, Jure som då var 15 år gammal, sommarjobbade i restaurangen. Hans arbete bestod huvudsakligen av enklare sysslor såsom att plocka tallrikar, städa bord osv. Varje sommar återvänder vi till samma ort och varje sommar träffar vi Toni och Jure på hotellets restaurang.

Under åren som gått har vi småpratat en hel del under våra luncher och middagar. På så vis har vi fått reda på mycket om livet på ön och inte minst om människorna som bor och lever där. Bland annat har vi fått veta att den goda olivoljan som serveras på restaurangen kommer från Tonis egna oliver. Vissa år, när vinskörden varit ovanligt bra kunde vi året efter beställa husets vin och då serveras vin från Tonis egen vingård. Han berättar gärna om vindruvorna Zinfandel,Syrah och Plavac Mali, men alla de andra hemligheterna om produktionen behåller han för sig själv.

Sonen Jure, som hjälper till i restaurangen, växer upp i takt med att åren går. En sommar får vi veta att han har kommit in på läkarlinjen på Universitetet i Zagreb, men varje sommar är han hemma på ön Brac och hjälper till som servitör.  Vi fortsätter att träffa dem varje sommar och får höra att Jure är en av toppstudenterna i sin klass. Jure själv gör inte gärna någon stor grej av det, men mitt på dan - när de har rast på restaurangen, kan man se Jure promenera till närmsta strand med badhandduk och en tjock bok, som uppenbart verkar vara litteratur från hans utbildning, i handen. Då förstår man att han inte får särskilt mycket sommarlov från sina studier.

Nu har Jure hunnit bli 25 år och går sista året i läkarutbildningen. Vi får se om vi träffar honom på restaurangen nästa sommar eller om han arbetar som läkare på något av landets sjukhus. Det blir tomt om han inte är där, vi har ju träffat honom så många år, men samtidigt är vi stolta över hans framgångar och gläds med honom och hans familj. 

I Kroatien möter man servicepersonal (servitörer, receptionister, kockar, chaufförer etc) som i de allra flesta fall också är lokalbefolkning. Att arbeta med turism och möta turister är yrken som går i generationer, och kunskapen om orten och lokalsamhället som detta ger, är verkligen genuin. Det skapar en alldeles särskild atmosfär och känsla av äkthet, som är svår att hitta på många andra turistdestinationer. Min berättelse om Toni och Juri är bara ett exempel, men icke desto mindre visar den på något alldeles särskilt. 

/ Haris, marknadsansvarig på Kroatienspecialisten