Skip to main content

Bol på ön Brac

Sevärdheter | Stränder | Restauranger | Nöjesliv | Övrigt

Om Bol

Bol är den mest populära badorten på Brac och den som man oftast ser i medier tack vare den kända stranden Zlatni Rat, som sägs vara Kroatiens mest fotograferade strand. Staden ligger på öns södra sida och har ca 1600 invånare. Bol är en mångsidig hamnstad som har något att erbjuda för alla smaker. Det är den äldsta staden på Brac och i centrum finns en lång hamnpromenad med utsikt över det Adriatiska havet i söder och bergen i norr.

De gamla stadsdelarna har alla de utmärkande karaktärsdrag som man förväntar sig hos en genuin stadskärna med anor. Gamla kyrkor, gräddvita stenhushus och de terracottafärgade takpannorna. Mellan husen trängs grönskande trädgårdar och färgglada blommor. På sluttningarna bakom stadskärnan odlas oliver och vindruvor under den varma medelhavssolen.

Bol har en gammeldags charm blandad med ungdomlig glöd som särskiljer den från andra orter på ön. Det gör den tidlös, ständigt aktuell, men med en stadig och äkta grund i den Kroatiska landsbygden.

I staden finns flera lokala arrangörer av utflykter, dagsturer och aktiviteter som även erbjuder cykel- och biluthyrning.

Transfer
Transfer beställer du enkelt hos oss. Det tar ca 30 min från flygplatsen till Splits hamn. Därefter tar färjan till Supetar ca 50 min. Från Supetar till Bol tar det ca 45-60 min med buss. En viss väntetid kan förekomma i Splits hamn.

Sevärdheter och saker att göra i Bol

Från juni och fram till september äger Bols sommarfestival rum med dansare och musikanter som framträder i kyrkor och på allmänna platser. I slutet på juni hålls den årliga kulturfestivalen Imena som samlar konstnärer till några dagar med utställningar, konserter och uppträdanden. Den 5 augusti firas Bols skyddshelgon med traditionella klädedräkter, musik och fest på gatorna.

I närheten av Bol ligger den högsta punkten i den Kroatiska skärgården, berget Vidova Gora, och flera andra välbesökta sevärdheter.

Bol har ett mycket stort utbud av vattenaktiviteter. Från stränderna och hamnen kan man hyra paddelbåtar och kajaker eller prova på bananbåtar och paragliding. Jet Ski är förbjudet i området runt Bol på grund av risken för olyckor. Om man är intresserad av att dyka och snorkla i Bol så finns det ett par företag som tillhandahåller utrustning och instruktörer, bland andra Big Blue Diving (visa på karta).

Bol är strandlivets huvudstad på Brac. Hit kommer både lokalbefolkningen och turister från hela världen för att bada vid en av Kroatiens mest spektakulära stränder. Därmed inte sagt att staden saknar sevärdheter. De flesta är tydligt utmärkta med skyltar och informativa texter.

Galleri Branislav Dešković
(visa på karta)
Galleriet grundades 1963 och är uppkallat efter en uppskattad Kroatisk skulptör, Branislav Dešković (1883-1939), som är mest känd för expressiva djurskulpturer, särskilt sina jakthundar. Han föddes i Pučišća på Brac norra kust och utvecklade sina konstnärliga färdigheter i både Italien och Frankrike. Galleriets permanenta utställning är uppdelad på tre våningar med verk av honom och andra konstnärer från Brac.

Bol Brac Kroatien

Dominikankonventet i Bol
(visa på karta)
På halvön Glavica strax öst om Bol ligger ett dominikankonvent från slutet på 1400-talet. På halvön finns flera ruiner och spår efter tidig kristen arkitektur och konventet är byggt på samma plats som en annan kristen byggnad från 1100-talet. Altartavlan är målad av den kände italienske renässanskonstnären Jacopo Comin Tintoretto 1563, och den underbara takmålningen är målad av den Kroatiske barockkonstnären Tripo Kokolja (1661-1713). Utanför finns en intressant botanisk trädgård och en vacker strand som kallas Martinica.

Paloc – ”huset i huset”
(visa på karta)
Nära Bols centrum finns ett hus med intressant historia. Enligt sägnen så var det tre bröder som gifte sig med tre kvinnor. De bestämde sig för att bygga ett stort hus på sin tomt. Problemet var att där fanns redan ett hus som tillhörde en bonde. De erbjöd att köpa bondens hus men han vägrade. Ovänskap uppstod och bonden flydde till fastlandet, varpå de tre bröderna byggde sitt hus runt bondens hus med tanken att riva det allteftersom byggnationerna pågick. När de skulle segla till Venedig för att köpa material till huset sjönk deras båt och alla omkom. Eftersom de inte hade några arvingar återvände bonden till sitt hus, numera omgärdat av ett större hus som aldrig blev klart.

Fler sevärdheter och saker att göra i Bol hittar du på sidan om Brac.

Stränder i Bol

Stranden Zlatni Rat

I Bol finns en av Kroatiens vackraste och mest fotograferade stränder, Zlatni Rat, eller ”Gyllene udden” som den kallas på svenska. Det är en klapperstensstrand som sticker några hundra meter rakt ut i det Adriatiska havet. Stranden har fått utmärkelsen ”Blå Flagg”, vilket är en internationell utmärkelse med en lång lista av kriterier som bland annat omfattar renhållning av stranden och kvalitén på badvattnet.

Tack vare havsströmmarna ändrar strandens yttersta spets form under året. Stranden är ett populärt tillhåll för vindsurfare och kitesurfare eftersom den blåser en stabil västlig vind, maestral, under sommarmånaderna.

Mitt på stranden finns ett område med pinjeträd som erbjuder skugga under dagen. Här finns ett lekområde för barnen och en restaurang där man kan äta lunch, köpa glass, frukt och något att dricka.

Bol Brac Kroatien

Ett alternativ till att promenera är att ta turisttåget som går varje halvtimme från busstationen till Zlatni Rat.

Från Bols centrum tar det ca 20 minuter att promenera till stranden.

Det finns två klapperstensstränder mellan hamnen i Bol och Zlatni Rat, stränderna Potocine och Borak.  Det går att bada nästan hela vägen från Zlatni Rat till hamnen i Bol, och dessutom finns fler stränder på den östra sidan av staden vilket innebär att det i praktiken finns kilometervis med strand i området.

Restauranger i Bol

Det finns många restauranger i Bol som serverar vällagad medelhavskost. Här är några, utan inbördes rangordning, som vi tycker är bra.

Restaurang Mendula
(visa på karta)
Gemytlig restaurang med trivsam atmosfär! Från gatan ser den inte så märkvärdig ut men både service och mat håller hög klass.

Restaurang Ranč
(visa på karta)
Omtyckt och prisbelönt restaurang en bit från ”turiststråket”. Under högsäsong rekommenderar vi att man bokar bord då restaurangen är mycket populär.

Arguola sandwich bar
(visa på karta)
Prisvärd sandwich-bar med smörgåsar som passar perfekt i picnic-påsen till stranden eller efter en lång dag på upptäcktsfärd. Om man bara vill ha ett snabbt mellanmål är det hit man ska gå.

Nöjesliv i Bol

Café Bar Marinero
(visa på karta)
Café bar vid hamnpromenaden som är en samlingsplats för lokalbefolkningen. Fin terrass och livemusik vissa dagar under högsäsong.

Varadero
(visa på karta)
Cocktailbar dagtid och utomhusparty på kvällen för en yngre publik. Internationella DJ’s spelar regelbundet.

Övrigt

I Bol har vi telefonservice.
Vill du komma i kontakt med vår svensktalande personal når du dem via servicetelefon, sms eller Whatsapp varje dag mellan 09.00-19.00. För akuta ärenden gäller samma nummer och fungerar då som JOURNUMMER. Telefonnumret får du några dagar innan avresa samt vid ankomst till Kroatien.  

Apotek och sjukvård
(visa på karta)
I Bol finns apotek och en ambulans.

Turistinformation
(visa på karta)
www.bol.hr
Här finns gott om information om sådant som händer i staden, broschyrer och tips på saker att göra i Bol.

Klicka här för att se alla våra hotell och lägenheter på Brac. ​​​​​​

 

Fritextsökning
Få senaste nytt!
Få senaste nytt!

Anmäl dig till nyhetsbrevet och bli först med att få de senaste nyheterna, tips och våra unika erbjudanden.

this is a picture of the number 8this is a picture of the number 4this is a picture of the number 2this is a picture of the number 2