Skip to main content

Resor till Brac

Äkta medelhavsidyll i Kroatiens skärgård


För den som värdesätter lugn och ro mer än livligt sommarsurr är resor till Brac ett av Kroatiens bättre alternativ. Här kan man med lätthet hitta avskildhet samtidigt som man ändå har tillgång till allt det där som fastlandet har i termer av god mat och fantastiska badstränder. Oavsett var på ön man väljer att bo så är Brac en riktig badpärla! Det tar endast ca en timme med färja från Split att nå den charmiga staden Supetar på öns norra del. Ungefär lika lång tid tar färjan från Makarska till Sumartin i sydöst. Ön Brac anses av många vara en av de vackraste platserna i Kroatien. Det är Dalmatiens största ö med sina nära 400 m² och den tredje största ön i den Kroatiska skärgården. På ön bor ca 13000 invånare, och 25000 får!

Namnet Brac kommer med största sannolikhet från ordet Brentos som betyder hjort på Illyriska, romarna kallade ön Bretia och på den äldsta daterade kartan som har upphittats från 400-talet benämns ön med Brattia. En stor del av karstlandskapet och de mjuka kullarna täcks av låg växtlighet. Där grönskan öppnar upp sig syns mängder av stenhögar och murar. Det ser nästan utomjordiskt ut men är helt enkelt resultatet av århundraden av arbete med att flytta stenar för att komma åt det som finns av den bördiga jorden i den i karga miljön

Belöningen är olivlundar, vinstockar och citrusträd som trivs i det subtropiska medelhavsklimatet. Lokalbefolkningen hävdar med bestämdhet att öns grönsaker och frukt smakar allra bäst, och även om de inte är helt objektiva i sin beskrivning så finns det fog för det som sägs. Olivoljan från Brac är internationellt erkänd som en av de finaste, och många vinproducenter har fått utmärkelser vid vinmässor världen runt. För vinälskare finns en hel del att upptäcka. På ön odlas flera olika sorters druvor, men den för Dalmatien så vanliga Plavac Mali dominerar såklart. Från druvan framställs bland annat det röda vinet Bolski Plavac som kanske är det bästa vinet från Brac.

Under historien har den vita kalkstenen från Brac, Bracki Kamen, varit öns största handelsvara men allteftersom fler och fler upptäckt den här fantastiska platsen har resenärer från hela världen blivit en allt viktigare inkomstkälla. Flera kända byggnader är åtminstone delvis byggda av den åtråvärda stenen, bland andra Vita Huset i Washington, Riksdagshuset i Berlin, Parlamentsbyggnaden i Wien och (som det påstås) Stockholms slott. Även Diocletianus palats i Split och många andra välkända byggnader i de historiska städerna i närheten är byggda av stenen som än idag exporteras runt hela världen.

Vädret är typiskt medelhavsklimat vilket innebär att det är varma och torra somrar och milda men fuktiga vintrar. Ön Brac tillhör en av de absolut soligaste platserna i hela Europa med mer än 2750 soltimmar om året och en genomsnittlig sommartemperatur på 25-27°C. Infrastrukturen är väl utbyggd så det går fint att köra bil runt ön. Det är också många som under sina resor till Brac hyr cykel eller moped.

De flesta restauranger och butiker accepterar kortbetalning, men det är bra att alltid ha med sig en mindre summa kontanter. På utflyktsmål och andra ställen där man betalar inträde kan man inte räkna med att det går att använda betalkort. Uttagsautomater finns i Supetar, Postira och Bol. På respektive ortssida finns information om vart man hittar dem.

Kommunikationer
När man flyger från Sverige till Split går transfern mellan Split och Supetar. Mellan de två städerna går färjor flera gånger om dagen. Det tar ca 30 min från flygplatsen till Splits hamn. Därefter tar färjan till Supetar ca 50 min. Från Supetar till Postira tar det ca 15 min med buss. Från Supetar till Bol tar det ca 45 min med buss. En viss väntetid kan förekomma i Splits hamn. Man kan även åka katamaran mellan från Split till Brac och vidare ut till Hvar. Beroende på trafikmängd kan tidsavvikelser förekomma.

Om man bor på Makarska rivieran går det färjor mellan Makarska och Sumartin, dock inte lika ofta som mellan Split och Supetar. Om man vill besöka Brac från Makarska rekommenderar vi att man deltar på någon av våra organiserade utflykter då bussförbindelsen mellan Sumartin och resten av ön inte är den bästa. På det sättet sparar man tid och hinner uppleva och se mer av ön!

Alla byar på ön har bussförbindelse till Supetar. Våra reseledare hjälper dig att ordna både taxi och resor med lokalbuss ifall du så önskar.

Fritextsökning

Reseguide Brac

En reseguide om ditt resmål
Specialister är vad vi är och ingen kan Kroatien som vi! Därför vill vi dela med oss av våra bästa tips så att du kan uppleva det bästa med ditt valda resmål.

Läs reseguide om Brac

Transfer & Service

Transfer

Från Splits flygplats till Splits hamn är det ca 25 km, vilket tar ca 30 minuter med transfer. Därefter tar färjan till Brac ca 50 min. Från hamnen i Supetar till Postira tar det ca 15 min med buss.

Beroende på trafikmängd kan tidsavvikelser förekomma och en viss väntetid kan förekomma i Splits hamn. För resenärer med sen ankomst krävs ingen övernattning, transfern sker i direkt anslutning till ankomst och hemresa. Våra reseledare möter upp er på flygplatsen i Split och följer med hela vägen till Supetar och Postira. Vid hemresa följer våra reseledare med hela vägen från Postira till Splits flygplats. Läs mer om transfer

Service på resmålet

På Brac har vi full service med skandinavisktalande personal på plats som ser till att du får ut det bästa av din semester genom att förse dig med goda råd, tips och hjälp om du behöver. Du träffar vår personal redan på flygplatsen och i ditt välkomstbrev hittar du telefonnumret till din reseledare samt datum och tid för välkomstmötet. Läs mer om service på resmålet

Utflykter

Vi har ett stort utbud av utflykter som passar alla smaker och som bokas och betalas på plats. För fullständigt program samt priser kontakta vår reseledare vid ankomsten. Engelsk och svensktalande guider.

Våra utflykter från Brac:

 

Ö-utflykt med svensktalande guide
Brac har så mycket att erbjuda och på denna heldagsutflykt besöker vi både små och stora sevärdheter. Turen startar på tvålfabriken, där det ges en presentation av de hemmagjorda tvålarna i Postira. Färden fortsätter sedan mot öns äldsta ort Škrip. Här besöker vi oljemuseet och får möjlighet att provsmaka förstklassig olivolja.

Därefter tar vi oss vidare till Bol, på öns södra sida. Här får man egen tid att göra vad man känner för. Man kan till exempel passa på att njuta av sol och bad på den välkända stranden Gyllene hornet, eller bara strosa omkring och upptäcka Bol på egen hand. Efter det så fortsätter färden mot Vidova gora, den kroatiska skärgårdens högsta berg, där man på klara dagar kan se ända bort till Italien. Ingen annanstans på ön har man en lika slående utsikt över Brac södra kust, staden Bol och stranden Zlatni Rat.

Utflykten utgår från Postira
Avresedagar:
 
Detta ingår:
Busstransfer
Inträde
Guidad tur
Svensktalande guide
Heldag

10.15 - 18.15


 
Vuxna: ca 580:- | Barn 4 - 12 år: ca 290:- | Barn 0 - 3 år: Gratis
Uflykten bokas på resmålet

 


Nationalparken Krka
Besök en av de fantastiska nationalparkerna med underbar natur. En härlig dag där man passerar både Split och Sibenik innan man njuter av Krka. I nationalparken finns det möjlighet för bad. I turen ingår transfer, guide och entré till nationalparken.

Utflykten utgår från Postira
Avresedagar:
 
Detta ingår:
Busstransfer
Inträde
Guidad tur
Heldag
07:15 - 19:30
 
Vuxna: ca 750-800:- | Barn 6 - 11 år: 50% rabatt | Barn 0 - 4 år: Gratis
Uflykten bokas på resmålet

 


 

Ön Hvar
En heldagsutflykt till staden Hvar som är rik på historiska monument som måste ses! I centrum finns ett torg som är omgivet av imponerande byggnader från olika epoker. Teatern från 1600-talet och skeppsvarvet från 1200-talet vittnar om Hvars betydelse och långa historia. Franciskanklostret är känt för sin konstsamling som bland annat innefattar “Den sista måltiden” som tillskrivs den Italienske barockkonstnären Matteo Ingoli (1587–1631).

Efter en rundtur i staden finns gott om tid att bada i Hvars kristallklara vatten och äta lunch på någon av stadens fantastiska restauranger.

Utflykten utgår från Postira
Avresedagar: Detta ingår:
Transfer
Inträde
Guidad tur
Heldag
08:45 - 19:15
Vuxna: ca 680:- | Barn 6 - 11 år: 50% rabatt | Barn 0 - 4 år: Gratis

Uflykten bokas på resmålet

 

Hyr egen båt.
Hyr en egen båt och utforska den oslagbara Kroatiska ö-värden! Känn friheten att själv bestäma när och vart ni vill åka och vilka som ska med. Båten som går att hyra är en Alson Flash 750. En lyxig båt med teakgolv. Stor plats för solning och säten med stor kapacitet så att upp till 12 personer kan att spendera dagen till sjöss. Åk på en privat utflykt och upplev bland annat de vackra öarna Hvar, Vis och Bisevo.

För slutna sällskap organiserar vi privata utflykter till Hvar, Vis och Bisevo på förfrågan
Ingår
Egen båt
Tillkommer:
Kapten 70 €.
Bränsle
Kontakt
Tel: 00385 95 521 76 11
Mail: info@nsg.hr
Priser: Från 350 EUR dag | 350 € maj,juni och september | 450 € juli och augusti
Uppge "Kroatienspecialisten" när ni bokar så får ni 5% rabatt på ovanstående priser

Priser presenterade är cirkapriser med reservation för valutaändring.

Orter

Supetar
Bracs huvudort Supetar ligger på öns norra sida. Orten erbjuder allt från sol och bad till ett färgstarkt stadsliv och närhet till storstaden Split. Centrum är uppbyggt kring hamnen och består av små mysiga restauranger, kaféer och ett avslappnat kvällsliv. Läs mer om Supetar.

Postira
Postira är känt för sitt vackra landskap och sin lugna atmosfär och har snabbt blivit en favorit bland våra resenärer. Här finner du flera klapperstenstränder och sagolika badvikar omgivna av pinjeskog. Ca 4 km från Postira ligger en vacker sandstrand med ruiner och lämningar från antiken - ett populärt utflyktsmål. I Postira kan man njuta av utsökta hemlagade kroatiska rätter och även provsmaka vin och likör som produceras på ön. På sommaren är det alltid något kulturellt eller underhållande som händer i Postira. Många tycker att Postira är den perfekta platsen för en familjesemester och människor som gillar att njuta av lokal mat, vin och sann medelhavskänsla.Här erbjuder vi ett stort urval av både hotell och lägenheter. Läs mer om Postira.

Bol
Bol är beläget på Bracs sydsida och är en av de mest berömda orterna i Kroatien. Orten är känd för sin strand Zlatni Rat, Gyllene Udden, som anses vara en av de bästa stränderna vid Adriatiska havet. Här ligger ett av våra all inclusive hotell. Läs mer om Bol.

Karta

Avgångar & priser

Sida 1 av 31

AvresaAvreseortDestinationfrån pris
7/5ÖstersundÖstersund - Split, Brac, Postira, Lägenheter Marija, 1 vecka
Boka tidigt-rabatt per bokning: 1000:-
4 490:-Boka
8/5LuleåLuleå - Split, Brac, Postira, Lägenheter Marija, 1 vecka
Boka tidigt-rabatt per bokning: 1000:-
4 490:-Boka
15/5LuleåLuleå - Split, Brac, Postira, Lägenheter Marija, 1 vecka
Boka tidigt-rabatt per bokning: 1000:-
4 490:-Boka
7/5ÖstersundÖstersund - Split, Brac, Postira, Lägenheter Pastura, 1 vecka
Boka tidigt-rabatt per bokning: 1500:-
Stora lägenheter med drömläge vid havet
4 990:-Boka
7/5ÖstersundÖstersund - Split, Brac, Postira, Hotell Pastura, 1 vecka
Boka tidigt-rabatt per rum: 1000:-
En av våra bästsäljare. Drömläge vid havet
4 990:-Boka
8/5LuleåLuleå - Split, Brac, Postira, Hotell Pastura, 1 vecka
Boka tidigt-rabatt per rum: 1000:-
En av våra bästsäljare. Drömläge vid havet
4 990:-Boka
14/5ÖstersundÖstersund - Split, Brac, Postira, Lägenheter Marija, 1 vecka
Boka tidigt-rabatt per bokning: 1000:-
4 990:-Boka
14/5ÖstersundÖstersund - Split, Brac, Postira, Lägenheter Pastura, 1 vecka
Boka tidigt-rabatt per bokning: 1500:-
Stora lägenheter med drömläge vid havet
4 990:-Boka
15/5LuleåLuleå - Split, Brac, Postira, Hotell Pastura, 1 vecka
Boka tidigt-rabatt per rum: 1000:-
En av våra bästsäljare. Drömläge vid havet
4 990:-Boka
14/5ÖstersundÖstersund - Split, Brac, Postira, Lägenheter Mendula, 1 vecka
Boka tidigt-rabatt per bokning: 1000:-
Rymliga lägenheter nära stranden
5 490:-Boka
7/5ÖstersundÖstersund - Split, Brac, Postira, Lägenheter Mendula, 1 vecka
Boka tidigt-rabatt per bokning: 1000:-
Rymliga lägenheter nära stranden
5 890:-Boka
14/5ÖstersundÖstersund - Split, Brac, Postira, Hotell Pastura, 1 vecka
Boka tidigt-rabatt per rum: 1000:-
En av våra bästsäljare. Drömläge vid havet
5 990:-Boka
15/5LuleåLuleå - Split, Brac, Postira, Hotell Vrilo, 1 vecka
Boka tidigt-rabatt per rum: 1000:-
Perfekt för par. Oslagbart utsikt!
5 990:-Boka
1/10ÖstersundÖstersund - Split, Brac, Postira, Lägenheter Pastura, 1 vecka
Boka tidigt-rabatt per bokning: 1500:-
Stora lägenheter med drömläge vid havet
5 999:-Boka
21/5ÖrnsköldsvikÖrnsköldsvik - Split, Brac, Postira, Lägenheter Pastura, 1 vecka
Boka tidigt-rabatt per bokning: 1500:-
Stora lägenheter med drömläge vid havet
6 199:-Boka

Hotell

Hotell Pastura - Postira
Topphotell vid havet med vykortsvyer - Hotell Pastura är ortens bästa hotell. Det är modernt inrett med ett fantastiskt läge vid havet i vackra Postira. Den magnifika utsikten över bukten, orten och...
1 vecka från 4 990:- Läs mer
lagenheter-brac-ariana-001
Villa Ariana - Postira
Drömläge vid stranden - Villa Ariana med sitt fantastiska läge - mycket närmre havet tycks man inte kunna bo i en lägenhet! Beläget i utkanten av den charmiga och pittoreska orten Postira, omgiven av...
1 vecka Läs mer
Villa Ino - Postira
Modernt hus med utsikt i rofylld omgivning - Ett mycket omtyckt familjedrivet lägenhetshotell i Postira med hög standard, pool och med en makalös utsikt över havet. Här bor du riktigt strandnära, i...
1 vecka från 6 899:- Läs mer
Lägenheter Marija - Postira
Omtyckt lägenhetshotell med pool - Detta fräscha och trivsamma lägenhetshus ligger i en lugn och avkopplande miljö bland stenhus, palmer och pinjeträd i den charmiga orten Postira. I närheten av huse...
1 vecka från 4 490:- Läs mer
Lägenheter Mendula - Postira
Stillsam oas med utmärkt läge - Lägenhetshotell Mendula som endast har nio lägenheter, ligger endast 50 meter från havet i en lugn citrusdoftande omgivning. Lika nära är det till poolerna på Hotell P...
1 vecka från 5 490:- Läs mer
Villa Franceski - Postira
Charmig villa med pool i rofylld omgivning - Denna mysiga villa är det perfekta boendet om ni är ett större sällskap som vill bo tillsammans. Här finns det plats för upp till 10 personer. Huset ligg...
1 vecka från 6 490:- Läs mer
Villa Splitska - Brac
Semesterhus för dig som söker avkoppling - I den idylliska byn Splitska, på ön Brac, finner du detta mysiga område med totalt 14 semesterhus med pool. Ett riktigt paradis för dig som värdesätter lugn...
1 vecka från 6 799:- Läs mer
Lägenheter Pastura - Postira
Solklar favorit med oslagbar utsikt - Lägenheter Pastura har ett fantastiskt läge - närmre havet kan du inte bo! Här finner du badplatåer precis utanför dörren, stranden ligger hundra meter in i de...
1 vecka från 4 990:- Läs mer
Hotell Vrilo - Postira
Vuxenhotell med perfekt läge - Hotell Vrilo är ett underbart litet hotell för vuxna i den pittoreska orten Postira. Hotellet är vackert beläget precis vid havet. Här kan man från sitt rum betrakta de...
1 vecka från 5 990:- Läs mer
Nyhetsbrev
Nyhetsbrev

Som prenumerant på vårt nyhetsbrev är du först med att få specialerbjudanden, tips och nyheter - rätt ner i inkorgen.

this is a picture of the number 9this is a picture of the number 5this is a picture of the number 3this is a picture of the number 2