Skip to main content

Kryssning i Kroatien

Upplev en magisk kryssning i Kroatiens skärgård

Varje år upptäcker fler och fler personer kryssningar i den oslagbara kroatiska skärgården med sina tusen öar. På våra kryssningar får ni uppleva några av Kroatiens absoluta höjdpunkter och Dalmatiens bländande vackra kuststräcka längst med Adriatiska havet. Från båten visar sig kusten och det kristallklara vattnet i all sin prakt, och på kryssningen finns dessutom gott om tid att njuta av landskapet som sakta drar förbi. På båtarna serveras mat och dryck från lokala råvaror, kockarna ombord bjuder på traditionell mat och goda viner från landets mest kända vingårdar.

Fartygen stannar vid oexploaterade badvikar och romantiska stränder, en mångfald av lika svårtillgängliga som underbara badplatser som en hotellvistelse oftast inte kan erbjuda. Där kan man simma, snorkla och dyka eller bara njuta av den fantastiska naturen.

På en skärgårdskryssning sker resan i korta etapper och det finns hela tiden något att uppleva. Vid slutet av varje dag lägger vi till vid en ny ort och passar självklart på att utforska omgivningarna och restauranglivet. Rutterna går via flera av Europas mest praktfulla och intressanta sevärdheter som sagolika Dubrovnik, upptäckaren Marco Polo’s hem Korcula, Jet Set-ön Hvar och nationalparken Mljet. Samtidigt finns den ständigt närvarande storheten i det lilla: ett spegelblankt turkost hav, en stilla solnedgång, sältan i medelhavets ljumma bris. På båten finns bara nu, mellan himmel och hav försvinner vardagen över relingen och lugnet sjunker in. Ovan däck finns gott om utrymme för att slappna av under Medelhavets sol på något av soldäcken eller koppla av med en god bok i skuggan.

En kryssning i Kroatiens skärgård är ett perfekt sätt att ladda batterierna för alla som vill prova på, eller redan förälskat sig i båtlivets härliga atmosfär och samtidigt vill uppleva så mycket av Kroatien som möjligt.

Välkommen ombord!

Fritextsökning

Transfer

Det tar ca 30 minuter med transfer från Splits flygplats till båthamnen i Split. Läs mer om transfer

Dagsprogram

  • Dag 1: Split - Makarska

    Kl 13:00 lämnar vi Splits hamn och styr mot den charmiga staden Makarska. Resenärer som anländer i Split efter båtarnas avfärd stiger på i Makarska senare under kvällen. Lunch serveras under resan längs den vackra Dalmatiska kusten. Under eftermiddagen stannar vi för att bada vid någon av de fantastiska stränderna.

    Härifrån kan de äventyrslystna som vill följa med på spännande aktiviteter vid floden Cetina. Antingen åker man linbana högt över flodens dalgång eller så tar man på sig flytväst och hjälm för forsränning i gummibåt. Efter utflykten möter man upp resten av sällskapet i Makarska under kvällen.

    Vi övernattar i Makarskas hamn där det finns tid att upptäcka stadens mysiga gamla torg och någon av de många populära restaurangerna.

    Split - Makarska
  • Dag 2: Makarska - Mljet

    Tidigt på morgonen ger vi oss av mot ön Mljet men dessförinnan stannar vi för ett uppfriskande dopp vid halvön Pelješac. Under eftermiddagen besöker vi saltvattensjöarna i Mljets nationalpark och njuter av solen, vattnet och stillheten på den fridfulla ön. I mitten på den stora sjön, på ön Sankta Maria, finns ett kloster och en kyrka från 1100-talet som man kan besöka. Ett annat alternativ är att hyra en cykel och upptäcka ön på det sättet. Övernattning i någon av de små fiskebyarna Polače eller Pomena.

    Makarska - Mljet
  • Dag 3: Mljet - Dubrovnik

    Efter frukosten styr mot en av resans höjdpunkter, Dubrovnik med sin antika stadskärna. På väg dit njuter vi av en underbar kuststräcka och området runt staden som enligt den irländska författaren George Bernard Shaw är ”himmelriket på jorden”. Väl framme väljer du själv om du vill ta del av vår guidade stadsvandring, som följs av en valfri tur med linbana uppför berget Srđ som bjuder på en makalös utsikt över Gamla Stan, eller om du vill promenera i staden på egen hand. Här finns mycket att utforska, huvudgatan och torget Stradun eller varför inte en tur längs de 2 kilometer långa stadsmurarna? Övernattning sker i Dubrovniks hamn.

    Mljet - Dubrovnik
  • Dag 4: Dubrovnik – Šipan / Trstenik

    Sent på morgonen reser vi mot Šipan, den största av Elafitiöarna, eller den pittoreska fiskebyn Trstenik på halvön Peljesac. Byn är vackert beläget i regionen Dingač som är ett högt ansett vinodlingsområde där den Kroatiska druvan Plavac Mali odlas. Vi slappnar av med ett bad i havet under dagen och övernattar i området. Under eftermiddagen finns möjlighet att besöka en lokal vinodlare och njuta av Kaptenens Middag ombord på båten.

    Dubrovnik – Šipan / Trstenik
  • Dag 5: Šipan / Trstenik - Korčula

    Efter frukost bär det av mot upptäckaren Marco Polos hemö Korčula. Lunch serveras i en havsvik nära staden. Den välbevarade staden omgärdas av respektingivande stadsmurar och befästningen med anor från 1200-talet. Den som så önskar tar del av en vinprovning med tilltugg hos en lokal vinodlare. Här finns många restauranger och konobor med havsutsikt som serverar utsökta maträtter med inspiration från Medelhavet. Vi övernattar i Korčulas hamn.

    Šipan / Trstenik - Korčula
  • Dag 6: Korčula - Hvar

    Vi gör en tidig avresa mot de förtrollande Pakleni Otoci, ”djävulsöarna”, strax utanför staden Hvar på den lavendeldoftande ön med samma namn. Väl på plats äter vi en välsmakande lunch och tar ett dopp. För den som önskar erbjuds en stadsvandring i Hvar. I staden finns bland annat en renässanskyrka och en gammal teater från 1612. Här finns även ett överflöd av underhållning, lysande restauranger, caféer och barer som har öppet långt in på småtimmarna.

    Korčula - Hvar
  • Dag 7: Hvar (Bol) - Split

    Vårt nästa stopp är vid ön Brac och en av Kroatiens mest berömda stränder, Zlatni Rat eller ”Det gyllene hornet”, vars form hela tiden förändras beroende på vind och havsströmmar. Bol är en typisk fiskeby men som verkligen lever upp under sommarmånaderna tack vare de många besökarna. Efter vi badat vid den spektakulära stranden äter vi lunch för att sedan bege oss tillbaka till Split där vi gör vår sista övernattning. På väg dit gör vi uppehåll i någon vacker badvik för att hinna njuta av det kristallklara vattnet en sista gång. När vi lagt till i Splits hamn finns möjlighet att följa med på en guidad stadsvandring i den enormt välbevarade antika stadskärnan, som beskyddas av UNESCO, och Diocletianus palats.

    Hvar (Bol) - Split
  • Dag 8: Avresedagen

    Efter frukost och utcheckning kl. 09:00 är det dags att ta farväl av resesällskapet.

Karta

Vanliga frågor och svar

Nedan hittar du våra vanligaste frågor och svar. Om du inte kan hitta svaret på din fråga, tveka inte att kontakta oss genom att maila till info@kroatienspecialisten.se eller ringa till 0771-800 300.

Kryssning i Kroatien

  • Vi är ett större sällskap som vill åka på samma båt?

    Om ni är ett större sällskap (fler än 6 personer) som önskar bo på samma båt, var god kontakta oss på 0771-800 300 eller info@kroatienspecialisten.se.

  • Hur hittar jag till båtarna?

    Båtarna ligger vid Splits färjeläge och lägger till med början vid busstationen och vidare om man följer hamnpromenaden in mot Splits centrum. Våra representanter bär vita tröjor och finns på plats vid påstigning med passagerarlistor och visar resenärerna till rätt båt och hytt. Ombordstigning sker senast kl 13:00. Resenärer som anländer i Split efter båtarnas avfärd från Split stiger på i Makarska senare under kvällen.

  • Hur mycket bagage kan jag ta med på båten?

    Ha i åtanke att utrymmet i hytterna är begränsat och att det inte finns andra förvaringsutrymmen ombord. Undvik hårda resväskor, en sportbag eller mjuk ryggsäck är att föredra.  Vi rekommenderar att packningen främst består av shorts, t-shirts och badkläder. Ta med gärna några klädnypor. Kvällarna kan vara lite kyligare, ta med några långärmade tröjor och byxor. Vindjacka är också bra vid eventuella blåsiga dagar. Sängkläder samt två stycken handukar/person finns på båtarna. Strandhandukar finns att hyra på plats. 

  • Vad är det för skillnad på hytter på däck och hytter under däck?

    När du bokar Skärgårdskryssning kan du välja hytt på däck eller under däck. Fördelen med hytter belägna på däck är att de i flesta fall har direkt utgång till sjöss och mer friskluft, medan hytterna under däck oftast är tystare och svalare. Hytter under däck är åtminstone delvis över vattenlinjen och har oftast små ventilfönster.

    Observera att vi inte gör någon distinktion mellan hytter på huvuddäck och över/övre däck. Med huvuddäck avses det däck (golv) där påstigning sker. Alla hytter med fönster belägna i nivå med eller ovan huvuddäck anses vara ”på däck”.

  • Blir det varmt i hytterna?

    Alla hytter i premiumklassen har luftkonditionering. Luftkonditionering fungerar endast när båtens motor eller generator är igång, eller när båten är kopplad till elnätet i hamn. I vissa hamnar kan elnätet vara för svagt för att tillgodose flera båtars elbehov för luftkonditionering samtidigt. I dessa sällsynta fall kopplas båtens egna generator in och driver all el och AC. Om detta upplevs som bullrigt på nätterna av resenärerna, kan detta slås av. Då nätterna oftast är svalare är värmen inte lika obekväm som dagtid utan AC.

  • Jag är rullstolsburen eller har ett annat funktionshinder, kan jag ändå åka med?

    Båtarna är inte handikappanpassade och du behöver kunna gå omkring på båten utan assistans. Det finns många trånga utrymmen och trappor som kan upplevas som branta. En regnskur eller morgondagg kan göra vissa ytor hala och i hamn kan av- och påstigning ske över flera båtar i bredd.

  • Jag är gravid, kan jag åka med?

    Generellt rekommenderar vi inte gravida att åka på skärgårdskryssning, men naturligtvis är det upp till mamman att avgöra. Anledningen är att det kan ta några timmar att få medicinsk hjälp om det skulle behövas, om fartyget är ute till havs eller om man befinner sig i en hamn på en liten ö utan sjukhus.

  • Kan barn följa med på en skärgårdskryssning?

    Ja, men skärgårdskryssningen är inte anpassad för barn. Det finns varken aktiviteter eller kost som är barnanpassad och på båtarna finns exempelvis branta trappor. Av den anledningen rekommenderar vi att de åtminstone uppnått skolålder och att de är simkunniga. Ansvaret för barnens övervakning vilar helt på föräldrarna.

  • Får man sova på däck?

    Absolut, men ta med eget liggunderlag och sovsäck. Det är inte tillåtet att använda madrasser och/eller sängkläder från hytterna.

  • Hur ser måltider/frukost ut?

    Resan börjar med lunch och avslutas med frukost på avresedagen. Till frukost finns kaffe, te, mjölk, juice, flingor, bröd, smör, honung, sylt och pålägg som till exempel ost och skinka eller salami. Dessutom finns yoghurt, ägg, bacon, tomat och gurka. Luncher och eventuella middagar består av soppa eller pasta som förrätt. Till huvudrätt serveras fisk, kyckling eller kött med tillbehör samt sallad/frukt och efterrätt.

    Kocken har oftast inte möjlighet att förbereda specialmat men meddela oss vid bokning om allergier eller andra önskemål. Alla önskemål kan inte garanteras men besättningen gör allt de kan för att uppfylla era behov. Önskemål om vegetarisk kost kan delvis tillgodoses, men endast på förfrågan. Den består i så fall av ett större utbud av tillbehör, inte alternativa maträtter eller menyer.

  • Vad ska man packa?

    Detta är en avlappnad kryssning. Ta gärna med dig bekväma prommenadskor och vattenskor - då det mestadels är klapperstensstränder. Avslappnade kläder, sandaler, solskydd, solglasögon, en hatt och badkläder. Temperaturen under juli och augusti brukar ligga kring 28°C, men ta också med kläder för lite svalare kvällar. Fiskeredskap, snorklar och liknande går inte att köpa på båten så vi rekommenderar att ni tar med eget eller köper det på platser där båten stannar till. 
    Om man inte vill ta med egna strandhanddukar så kan man hyra för 5 euro per vecka / handduk. Det går också att köpa strandhanddukar vid ankomst för 10 euro styck. 

  • Får man ta med egen mat och dryck?

    Nej, dryck finns till försäljning ombord. Undantaget är personliga hygienprodukter, medicin och livsmedelsprodukter för särskild diet. Priserna på mat och dryck ligger ungefär på samma nivåer som caféer, barer och restauranger på land. Vatten finns tillgängligt gratis under hela vistelsen.

  • Talar besättningen engelska?

    De flesta besättningsmedlemmar talar engelska, och kommunikationen brukar inte vara ett problem. Beroende på storlek har båten ungefär fem besättningsmedlemmar som brukar bestå av kapten, kock, servitör och sjömän.

  • Vilka avgifter och utlägg bör jag räkna med?

    På resans sista dag betalas en hamnavgift på ca 60 € per person. Entréavgifter på nationalparker samt dryck och middagar tillkommer. Dricks till personalen, rekommenderat belop ca 20-40 €. Betalning kan endast ske kontant och i den lokala valutan Euro. Kortbetalning accepteras ej. Bankomat och växlingskontor finns i de flesta hamnar.

  • Finns det Wi-fi på båten?

    Båtarna har gratis Wi-fi, dock med begränsad hastighet.  

Få senaste nytt!
Få senaste nytt!

Anmäl dig till nyhetsbrevet och bli först med att få de senaste nyheterna, tips och våra unika erbjudanden.

this is a picture of the number 9this is a picture of the number 5this is a picture of the number 3this is a picture of the number 3