Fler nyheter

 • Covidbevis - hur fungerar det?

  2021-06-15

  Det så kallade Covidbeviset lanseras i Sverige den 1 juli. Det har tidigare kallats det Gröna beviset eller vaccinationsbevis. För att få ett covidbevis krävs att du vaccinerat dig mot covid-19 och har svensk e-legitimation. Covidbeviset sköts av den svenska E-hälsomyndigheten, i samarbete med bland andra Myndigheten för digital förvaltning (DIGG).

  I början av augusti kommer tjänsten att kompletteras med bevis på negativt covid-19-test och bevis på tillfrisknande.

  Vad är syftet?
  Syftet är att underlätta resandet inom Europa. Du ska enkelt kunna visa upp att du blivit vaccinerad mot covid-19. Vid utresa, inresa eller inom ett land ska du med hjälp av ditt covidbevis kunna visa att du uppfyller allmänna regler.

  Hur får jag ett Covidbevis?
  Om du vaccinerat dig kommer detta rapporteras inom sju dagar till Nationella vaccinationsregistret. Efter det kan du logga in med din e‑legitimation på www.covidbevis.se och hämta ditt bevis. Beviset kan laddas hem på dator, mobiltelefon eller skrivas ut. Svensk e-legitimation krävs.

  Digitala brevlådor
  När ett Covidbevis hämtas skickas det också automatiskt till din digitala brevlåda (Digimail, e-Boks, Kivra eller Min Myndighetspost) om du har en sådan. 

  Mer information
  www.covidbevis.se
  www.ehalsomyndigheten.se/covidbevis
   

  Originalartikeln finner du här

 • Hur är det att semestra i Kroatien nu?

  2021-06-07

  Hälsningar från Makarska Rivieran i Kroatien!

  Just nu är det många som har frågor och undrar hur det faktiskt är att semestra i Kroatien.


     

  Vi har ställt era frågor till Danijela, reseledare och verksamhetsansvarig i Kroatien. Danijela bor i Makarska och kommer ge er en inblick i hur läget är där nere just nu!

  I Kroatien rullar vaccinationerna på i samma snabba takt som i övriga Europeiska länder. Den 15 maj organiserades en stor vaccinering i Makarska till alla, speciellt de som jobbar inom turismen. Samma gjordes i Split och övriga populära orter längst kusten. Detta organiserades igen den 12 juni, vilket innebär att majoriteten av de som bor här och jobbar inom turistindustrin kommer vara färdigvaccinerade redan i mitten på juni.

  Flygresan

  Att flyga just nu innebär självklart lite ändringar i rutiner och säkerhet. Men finns det egentligen någon tryggare plats än ett flygplan just nu? Här är alla garanterat testade eller vaccinerade och alla bär munskydd!
  Vad som gäller är att både du och personalen måste ha munskydd under hela flygresan, förutom när du äter eller dricker. Efter landning får alla resenärer kliva av i turordning, för att undvika trängsel. Väl på plats blir du välkomnad av våra reseledare, precis som vanligt.


  Restauranger och mataffärer

  I nuläget är alla restauranger och barer öppna. De har lov att ha öppet till kl 23, men i takt med att restriktionerna lättar räknar man med att förlänga öppettiderna inom kort. Det finns inga restriktioner på hur många som får sitta tillsammans i sällskapet. Förra veckan öppnade även inomhusytorna på restauranger och barer, som tidigare varit stängda.
  Mataffärer är öppna som vanligt - här gäller munskydd.


  Stränder och Pooler

  Det finns gott om utrymme på stranden och vid poolen, här finns inga restriktioner förutom att hålla avstånd till andra. Fritt fram för sol och bad alltså!


  Stämningen i Kroatien

  Just nu är alla väldigt positivt inställda och förväntar sig en normal säsong, då en stor del av befolkningen i Europa är vaccinerade. Den senaste tiden har bokningar ökat, hotell öppnat och turister har börjat komma. Makarska stad har redan spikat flera datum för olika konserter och roliga event som ska äga rum i sommar. 

  Efter mer än ett år börjar det äntligen kännas som vanligt igen!

  Restriktioner att hålla koll på

  • Krav på munskydd gäller bara inomhus. Tex i mataffären och i lokala bussar eller där det inte är möjligt att hålla 1,5 m avstånd. Du behöver alltså inte ha munskydd när du är utomhus.
  • Social distans gäller fortfarande.
  • Precis som i Sverige, se till att tvätta händerna ofta och använd gärna handsprit.

  Restriktionerna börjar lätta allt eftersom, speciellt nu när det blivit varmt och man är mest utomhus.
   

  Läs mer om vad som gäller för att resa in i Kroatien

 • Fritt fram för resor till Kroatien i sommar

  2021-03-18

  Ett digitalt ”reseintyg” ska göra det möjligt att resa inom EU, föreslår EU-kommissionen. Detta är ett positivt besked som kommer få fart på turismen i Europa, på ett säkert sätt. 

  EU presenterade den 17 mars sitt förslag om vaccinpasset.
  Tanken är att resesugna EU-medborgare på ett enkelt sätt ska kunna visa upp sina uppgifter om eventuell vaccinering, nytagna tester och sjukdomshistoria.
  Det kommer att visa om en person antingen blivit vaccinerad eller har ett nytaget negativt test eller har återhämtat sig från covid och därmed har antikroppar.

  Det ska kunna utfärdas både digitalt och på papper med en QR-kod med all nödvändig information som lätt kan scannas av.
  Certifikaten ska även vara helt gratis.

  Nu ska EU-parlamentet behandla förslaget, som man hoppas ska kunna träda i kraft till sommaren.

  Källor: 
  https://www.svd.se/vaccinpass-lanseras-i-eu
  https://www.travelnews.se/turism/forslaget-klart-intyg-kan-oppna-for-karantansfria-resor-inom-eu-i-sommar/

 • Minimal risk att smittas av Covid-19 vid flygresa

  2021-01-10

  Det har förekommit en hel del oroligheter kring utlandsresor och flygningar det senaste året. Vilket är förståeligt med allt som hänt sedan Covid-19 bröt ut och blev en del av allas vardag. Men faktum är att enligt flygbranschorganisationen IATA är risken för att smittas av coronaviruset vid flygresor är extrem liten.

  Sedan början av 2020 har 44 fall av corona rapporterats där smittoöverföringen kan härledas till en flygresa. Under samma period har runt 1,2 miljarder passagerare befunnit sig på ett flygplan, enligt en rapport flygbranschorganisationen IATA som menar att det är säkrare att befinna sig på ett flygplan än på ett kontor just nu.

  Enligt IATA är risken att smittas av covid-19 under en flygresa en på 27 miljoner. Siffran är baserad på de 44 smittofall sedan början av 2020, jämfört med de 1,2 miljarder passagerare som samtidigt var ute och reste.

  – Vi inser att siffran på smittade kan vara underskattad, men även om 90 procent av fallen inte rapporterades skulle resultatet bli en på 2,7 miljoner resenärer. Vi tycker att dessa siffror är extremt lugnande. Dessutom inträffade de allra flesta fall innan munskydd blev obligatoriskt, säger David Powell, IATA:s medicinska rådgivare.

  Sverige smittspårar på flygplan
  Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell har Folkhälsomyndigheten tagit del av rapporten som stämmer väldigt väl överens med deras egna erfarenheter. – Vi smittspårar just nu väldigt mycket på flygplan, och i Sverige har vi i princip inte hittat någonting, så det stämmer med det allmänna intrycket. Att smittas ombord på ett flygplan, den risken är väldigt, väldigt liten, sa Anders Tegnell till Allt om Resor på dagens presskonferens.

  Luftflödet spelar en viktig roll
  Insikterna kring de låga siffrorna av coronafall på flyget kommer från en gemensam studie genomförd av flygplanstillverkarna Airbus, Boeing och Embraer, där man har undersökt hur olika partiklar rör sig genom luften i kabinen. Luftflödet i en kabin är minimalt framåt och bakåt, utan är i stället riktat nedåt, från taket mot golvet. Dessutom byts luften ut 20 till 30 gånger per timme och går igenom HEPA-filter (high efficiency particulate arresting) som är mycket effektiva mot virus och bakterier. När kravet på munskydd initierades tillkom ytterligare en viktig faktor som gör en flygkabin säkrare än de flesta inomhusmiljöer.

  Originalartikeln hittar du här

   

 • Nyhet! Skywalk på Biokovoberget 

  2020-08-20

  En upplevelse för de modiga!

  En helt ny turistattraktion på berget Biokovo, högt över Makarska Rivieran, har nu öppnats! 
  Här finner du en glasvyplattform, som sticker ut 12 meter från berget och ligger på en höjd av 1228 meter. Kliv ut på den halvemåneformade plattformen med glasbotten, och njut av den spektakulära panoramautsikten över Makarska Rivieran och de dalmatiska öarna. 

  Attraktionen ligger i den sydvästra delen av Biokovo naturpark, i Ravna Vlaška. Utsiktspunkten kan nås via Biokovo-vägen som leder till Biokovo naturpark, cirka 6 km öster om Makarska.

  Ta med familjen, partnern eller vännerna på en upplevelse olik något annat! Passa på att ta den bästa semesterbilden längst ut på plattformen, med den makalösa vyn bakom.

   


  Photos: Milan Sabic/PIXSELL