Fler nyheter

 • Minimal risk att smittas av Covid-19 vid flygresa

  2021-01-10

  Det har förekommit en hel del oroligheter kring utlandsresor och flygningar det senaste året. Vilket är förståeligt med allt som hänt sedan Covid-19 bröt ut och blev en del av allas vardag. Men faktum är att enligt flygbranschorganisationen IATA är risken för att smittas av coronaviruset vid flygresor är extrem liten.

  Sedan början av 2020 har 44 fall av corona rapporterats där smittoöverföringen kan härledas till en flygresa. Under samma period har runt 1,2 miljarder passagerare befunnit sig på ett flygplan, enligt en rapport flygbranschorganisationen IATA som menar att det är säkrare att befinna sig på ett flygplan än på ett kontor just nu.

  Enligt IATA är risken att smittas av covid-19 under en flygresa en på 27 miljoner. Siffran är baserad på de 44 smittofall sedan början av 2020, jämfört med de 1,2 miljarder passagerare som samtidigt var ute och reste.

  – Vi inser att siffran på smittade kan vara underskattad, men även om 90 procent av fallen inte rapporterades skulle resultatet bli en på 2,7 miljoner resenärer. Vi tycker att dessa siffror är extremt lugnande. Dessutom inträffade de allra flesta fall innan munskydd blev obligatoriskt, säger David Powell, IATA:s medicinska rådgivare.

  Sverige smittspårar på flygplan
  Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell har Folkhälsomyndigheten tagit del av rapporten som stämmer väldigt väl överens med deras egna erfarenheter. – Vi smittspårar just nu väldigt mycket på flygplan, och i Sverige har vi i princip inte hittat någonting, så det stämmer med det allmänna intrycket. Att smittas ombord på ett flygplan, den risken är väldigt, väldigt liten, sa Anders Tegnell till Allt om Resor på dagens presskonferens.

  Luftflödet spelar en viktig roll
  Insikterna kring de låga siffrorna av coronafall på flyget kommer från en gemensam studie genomförd av flygplanstillverkarna Airbus, Boeing och Embraer, där man har undersökt hur olika partiklar rör sig genom luften i kabinen. Luftflödet i en kabin är minimalt framåt och bakåt, utan är i stället riktat nedåt, från taket mot golvet. Dessutom byts luften ut 20 till 30 gånger per timme och går igenom HEPA-filter (high efficiency particulate arresting) som är mycket effektiva mot virus och bakterier. När kravet på munskydd initierades tillkom ytterligare en viktig faktor som gör en flygkabin säkrare än de flesta inomhusmiljöer.

  Originalartikeln hittar du här

   

 • Nyhet! Skywalk på Biokovoberget 

  2020-08-20

  En upplevelse för de modiga!

  En helt ny turistattraktion på berget Biokovo, högt över Makarska Rivieran, har nu öppnats! 
  Här finner du en glasvyplattform, som sticker ut 12 meter från berget och ligger på en höjd av 1228 meter. Kliv ut på den halvemåneformade plattformen med glasbotten, och njut av den spektakulära panoramautsikten över Makarska Rivieran och de dalmatiska öarna. 

  Attraktionen ligger i den sydvästra delen av Biokovo naturpark, i Ravna Vlaška. Utsiktspunkten kan nås via Biokovo-vägen som leder till Biokovo naturpark, cirka 6 km öster om Makarska.

  Ta med familjen, partnern eller vännerna på en upplevelse olik något annat! Passa på att ta den bästa semesterbilden längst ut på plattformen, med den makalösa vyn bakom.

   


  Photos: Milan Sabic/PIXSELL

 • Kroatien nominerad till bästa landet i världen

  2020-08-12

  Kroatien är med i urvalet för det prestigefyllda Best Country Award - 2020, som tilldelas av de populära brittiska tidningarna The Times, The Sunday Times och The Sun till världens bästa land i Travel Awards. 

  Kroatien nomineras i kategorin Bästa land tillsammans med Kanada, Island, USA, Thailand, Australien, Sri Lanka, Italien, Japan, Portugal, Frankrike, Turkiet, Barbados, Nya Zeeland, Grekland, Spanien och Storbritannien.

  ”Vi är oerhört stolta över denna nominering, som har stärkt den position som vårt land har på den brittiska marknaden, och samtidigt bekräftat att vår intensifierade marknadsföringsverksamhet i Storbritannien ger utmärkta resultat. Jag rekommenderar alla som gillar Kroatiens att ta chansen och ge en röst till Kroatien, som absolut förtjänade att vara på en så viktig lista, ”säger direktören för den kroatiska turistnämnden Kristjan Stanicic.

  Röstningen kommer att pågå fram till slutet av oktober, och den slutliga vinnaren avgörs av läsarna. De som deltar i omröstningen har chansen att vinna exklusiva priser som en vistelse i Barbados och Dominikanska republiken.

  The Times och The Sunday Times är för närvarande den mest sålda tryckta tidningen i Storbritannien, läst av nästan tre miljoner människor per dag, medan The Sun är en av de mest populära tidningarna med en månatlig räckvidd på över 37 miljoner läsare.


  Rösta kan man göra här

  Originalartikel finner du här

 • Kroatien - säkrast i medelhavet

  2020-08-05

  Under de senaste dygnen har det rapporterats få nya fall av COVID-19 längs den kroatiska kusten, vilket gör Kroatien till den säkraste destinationen för gäster från den Europeiska Unionen att semestra i runt Medelhavsområdet, säger den kroatiska turistorganisationen HUT (27/7 2020).

  Från området Istrien till den sydligaste staden Dubrovnik finns det cirka 1,4 miljoner invånare, och statistik visar att det bara finns 0,357 nydiagnostiserade fall per 100 000 invånare i kustregionen, förklarar HUT.

  Om man tar hänsyn till att det också finns uppskattningsvis 700 000 gäster som är på semester i den kroatiska kustregionen, kan situationen beskrivas i mer gynnsamma siffror: 0,238 nya fall per 100 000 personer.

  HUT har dessutom nyligen lanserat Corona Region Tracker som visar att COVID-fall längs hela kusten minskar.

  Den Kroatiska kusten är alltså den säkraste medelhavsdestinationen att resa till och där föreskrivna åtgärder respekteras. Landet har inte haft några rapporterade fall bland turister och står väl rustat inför ett eventuellt utbrott.
   

  Källor:
  https://www.croatiaweek.com/hut-croatian-coast-safest-in-mediterranean-considering-covid-19/

  https://www.travelnews.se/turism/mer-an-1-000-000-turister-i-kroatien/

 • Kroatien öppnar - även för svenska turister

  2020-06-02

  Kroatien är ett av de länder i Europa som drabbats minst av coronaviruset, med cirka hundra dödsfall. Nu har landet upprättat ett ömsesidigt avtal med tio länder i Europa, och även svenskar är välkomna, med vissa restriktioner.

  Länder som har avtal med Kroatien är Slovenien, Tjeckien, Ungern, Österrike, Estland, Lettland, Litauen, Polen, Tyskland och Slovakien. Medborgare från dessa länder välkomnas till Kroatien utan att behöva ange en anledning för sitt besök. Alla turister kommer få ett infoblad med rekommendationer om social distansering från kroatiska Folkhälsomyndigheten. Som en extra försiktighetsåtgärd kommer besökarnas semesterdestination, e-mail och mobilnummer att registreras, för att lätt kunna kontaktas vid behov ifall smittspridningen skulle ta fart igen.

  Turister från övriga EU/EES länder, med vilka Kroatien inte har särskilda avtal (inklusive svenskar), kan komma in i Kroatien genom att visa upp bekräftelse på semesterbokning, ägarbevis eller hyreskontrakt för en fastighet, båtplats i kroatisk marina, bokad seglingsresa, eller något liknande.  Sedan 28 maj 2020 kan turister på förhand registrera sitt kommande besök i appen EnterCroatia.
  Appen finns på engelska och kroatiska och fler språkversioner är under utveckling.

  Kroatien väntar ett större antal turister först i början av juli, när fler internationella flyglinjer kommer igång. Både flygbolag och researrangörer har påannonserat återinförandet av flygtrafik.

  Vi på Kroatienspecialisten planerar att återuppta våra flygningar igen från och med 29 augusti.

  Kroatien är redo för vad den kan bäst, turism. Turism baserad på kvalitet, vänlighet, och det viktigaste av allt: säkerhet.

  Nyttig info:

  • Sammankomster för mer än 40 personer är åter tillåtna. Maximalt antal personer som kan vara närvarande vid offentliga evenemang är 300 inomhus och 500 utomhus.
  • Restauranger håller öppet. Man ska sitta med 1,5 meter distans. Familjemedlemmar får sitta tillsammans utan distans. Rekommendationen från Folkhälsomyndigheten är att menyerna ska vara synliga vid restaurangers ingång alternativt att gästerna får muntlig rekommendation från personalen. Dessa rekommendationer gäller även för restauranger och barer på campingplatserna, båtmarinor och stränder.
  • I vissa hotell ges möjlighet att checka in online för att undvika köbildning vid receptionen. Kortbetalning föredras när det är möjligt.
  • För att säkerställa gästernas säkerhet ska hotell vidta extra åtgärder relaterade till rengöring och desinfektion av hotellet.
  • Vid misstänkt smittsjukdom erbjuds läkarhjälp direkt på hotellet. Hotellpersonal ska hjälpa med isolering och förse personen med symtom med all nödvändig hjälp: leverans av mat, medicin och vätskor.
  • Nationalparker och naturparker håller öppet sen 11 maj. För alla besökare gäller 1,5 meter distans.
  • Museer och gallerior håller öppet sen slutet av April. Besökarna ska hålla distans och använda handspritt som ska finnas tillgänglig vid ingång. 


  Originalartikel finner du här