Skip to main content

Resor till Kroatien

Semestra i Kroatien

Vad är det som gör att man gång på gång återvänder till samma land?
Svaret är enkelt - om landet är Kroatien. Den slående vackra och skiftande naturen är bland den mest välbevarade i hela Europa. Människornas gästfrihet, det turkosa kristallklara havet, det milda klimatet samt intressanta sevärdheter och ett rikt kulturarv lockar allt fler turister.

Kroatiens kust mot Adriatiska havet sträcker sig nästan 60 mil. Kroaterna lever i ett lugnt tempo och är verkligen måna om sina gäster. Landet har en fantastisk vacker kustlinje med kristallklart badvatten som lockar till svalkande dopp, snorkling och dykning. Stränderna består oftast av förtrollande klapperstenstränder där man kan hitta sin egen vik och vara helt för sig själv. Resor till Kroatien bjuder inte bara på sol och bad utan också på varierande natur- och landskapsscenerier som omringas av gröna pinjeskogar, mäktiga berg, kuperade landskap och vackra skärgårdar med cirka 1185 öar.

Väder och klimat i Kroatien är typiskt Medelhavsklimat med en lång, varm och torr sommar. Den milda vinden från havet gör att värmen inte blir obehaglig. Dessutom har landet otroliga 2600 soltimmar om året. Därför kan du resa till Kroatien redan från april ända till oktober.

Kroatien har ett brett utbud av upplevelser som faller de flesta i smaken. Här finns kultur och natur i överflöd med många städer och nationalparker som är kulturminnesmärkta och som är under UNESCOs beskydd. Kroatien har även spännande gastronomiskt kök och här finns charmiga vingårdar, vandringsleder, vattensporter mm. I de pittoreska orterna på Makarska rivieran eller i orten Postira på ön Brac finns det alltid något att se och göra.

Att semestra i Kroatien är även billigare än i de flesta andra länder i Europa vilket gör att ni kan njuta av era resor till Kroatien utan att tömma reskassan.

Nog sagt, vi välkomnar er till Kroatien där din viktigaste uppgift blir att ha en lyckad semester!

Fritextsökning

Fakta om Kroatien

Invånare
Kroatien har ca 4 miljoner invånare varav ca 800 000 bor i huvudstaden Zagreb

Läge
På Balkanhalvön utmed Adriatiska havet i sydöstra Europa

Språk
Kroatiska, men engelska fungerar vanligtvis utmärkt

Valuta
Valutan i Kroatien är från och med 2023 Euro. 1 Euro = ca 11 SEK

Tid
Samma tid som i Sverige

Säkerhet
Säkerheten är mycket bra i Kroatien. Polisen håller god ordning och brottsligheten är relativt låg i landet.

Pass och visum
Kroatien blev medlem i Schengen 2023 vilket betyder att man inte längre behöver uppvisa pass när man reser till Kroatien. Dock är det endast ett giltigt pass eller nationellt ID-kort som gäller som resehandling för in- och utresa till Kroatien, därför rekommenderar vi att du alltid ska ta med dessa när du reser till Kroatien. Kontrollera att passets giltighetstid inte har gått ut eller går ut under resans gång! Om du skulle förlora ditt pass när du är i Kroatien så ska du vända dig till Sveriges ambassad i Zagreb eller konsulaten i Split eller Rijeka. De kan hjälpa dig att få ett provisoriskt pass. Svenska medborgare som planerar att vistas i Kroatien kortare tid än 3 månader behöver inget visum. För längre vistelser kan man kontakta det kroatiska utrikesministeriet eller den kroatiska ambassaden i Stockholm, tel: +46 (0)8 44 05 280.

Vaccination och hälsa
Rådgör med läkare eller vaccinationscentral om eventuella rekommendationer. Bakteriefloran är trots allt ganska lik den vi har hemma men man kan ändå drabbas av magsjukdomar. Gardera dig gärna med medicin hemifrån. Viktiga mediciner skall packas i handbagaget.

Sjukvård
Ta med det Europeiska sjuk-försäkringskortet (EU-kortet) vid resa inom EU. Kortet visar att du är inskriven i svensk försäkrings-kassa och kan beställas kostnadsfritt på försäkringskassans webbplats.
Sjukhus finns i alla större städer och vårdcentral ( kallas ”Ambulanta” eller ”Dom zdravlja” ) finns även på mindre orter. Det finns gott om apotek och de har ofta generösa öppettider

El
220 V, samma som i Sverige

Vatten
Kranvattnet är mycket bra och går att dricka i hela landet. Väljer man flaskvatten rekommenderas det lokala varumärket Jana, som vunnit flera internationella utmärkelser.

Dricks
Serviceavgift är inbakade i priset men det är ändå brukligt att ge dricks, vanligtvis ca 5-10% eller att man avrundar priset uppåt.

Öppettider
Bankerna är öppna måndag till fredag från 08.00 till 20.00, på lördagar från 08.00 till 12.00. På söndagar har de flesta banker stängt. Lokala avvikelser kan förekomma. Postkontoren är öppna måndag till fredag från 08.00 till 20.00, lördagar från 08.00 till 12.00. Frimärken kan köpas på postkontor och i många tidningsstånd. Lokala avvikelser kan förekomma.

Öppettider för matbutiker i Kroatien kan variera beroende på plats och butikskedja. Generellt sett öppnar de flesta matbutiker runt 7:00-8:00 och stänger vid 20:00-21:00 under vardagar. På lördagar håller butikerna vanligtvis öppet till cirka 14:00, men under högsäsongen (juni-september) kan öppettiderna vara något längre. På söndagar och helgdagar kan matbutiker vara stängda eller ha begränsade öppettider.

Helgdagar och röda dagar
1 januari - Nyårsdagen 
6 januari - Trettondagsafton
Mars eller april - Påskdagen
Mars eller april - Annandag påsk
1 maj - Första maj
Maj eller juni - Kristi legemefest
30 maj - Nationaldagen
22 juni - Antifasistiska kampens dag
25 juni - Nationaldagen
5 augusti - Segerdagen och Fosterländska tacksägelsedagen
15 augusti - Jungfru Mariadagen
8 oktober - Självständighetsdagen
1 november - Alla helgons dag
18 november - Minnesdagen för offren i Hemlandskriget och Minnesdagen för offren i Vukovar och Škabrnja
25 december - Juldagen
26 december - Annandag jul

Viktiga telefonnummer i Kroatien

Enhetsnummer för alla nödsituationer: 112
Polis: 192
Brandkår: 193
Ambulans: 194
Vägservice: 1987 (Om ni ringer från utlandet eller från mobiltelefon, slå +385 1 1987)
Sveriges ambassad i Zagreb: + 385 (0) 1 49 25 100
Sveriges konsulat i Rijeka: + 385 (0) 51 212 287
Sveriges konsulat i Split: + 385 (0) 91 6122 452 
Sveriges konsulat i Dubrovnik: +385 (0) 20 357 943

Internationellt landsnummer: 385

Miniordbok

Läs vår miniordbok och lär dig bra och hjälpsamma fraser på kroatiska!

Ordbok på kroatiska

Video

Endast flyg

Enkelresa från 990:-
Flygresor till Kroatien

Med oss bokar du billiga flygbiljetter till Kroatien. Vi har resor till Kroatien från 9 flygplatser.Läs mer

Kryssningar

1 vecka från 16 399:-
Kryssning i Kroatien

Innehållsrik kryssning i Kroatiens skärgård med guidade turer i några av Medelhavets bäst bevarade antika städerLäs mer

Semesterhus

1 vecka från 6 399:-
Semesterhus i Kroatien

Hyr ett hus i Kroatien med egen pool. Vi erbjuder villor för allt mellan 6-24 personer, till nästan samma pris/person som hotellrum.Läs mer

Vuxenhotell

Vuxenhotell i Kroatien

Speciellt utvalda vuxenhotell för dig som reser utan barn.

Familjehotell

Familjehotell i Kroatien

Barnvänliga hotell där barnen bor gratis! Njut av en lyckad familjesemester i Kroatien.

Få senaste nytt!
Få senaste nytt!

Anmäl dig till nyhetsbrevet och bli först med att få de senaste nyheterna, tips och våra unika erbjudanden.

this is a picture of the number 6this is a picture of the number 2this is a picture of the number 9this is a picture of the number 8