Skip to main content

Resor till Kroatien

Semestra i Kroatien


Vad är det som gör att man gång på gång återvänder till samma land?
Svaret är enkelt - om landet är Kroatien. Den slående vackra och skiftande naturen är bland den mest välbevarade i hela Europa. Människornas gästfrihet, det turkosa kristallklara havet, det milda klimatet samt intressanta sevärdheter och ett rikt kulturarv lockar allt fler turister.

Kroatiens kust mot Adriatiska havet sträcker sig nästan 60 mil. Kroaterna lever i ett lugnt tempo och är verkligen måna om sina gäster. Här finns inga påflugna säljare vilket gör Kroatien till ett säkert semesterland. Landet har en fantastisk vacker kustlinje med kristallklart badvatten som lockar till svalkande dopp, snorkling och dykning. Stränderna består oftast av förtrollande klapperstenstränder där man kan hitta sin egen vik och vara helt för sig själv. Resor till Kroatien bjuder inte bara på sol och bad utan också på varierande natur- och landskapsscenerier som omringas av gröna pinjeskogar, mäktiga berg, kuperade landskap, vackra skärgårdar med cirka 1185 öar och ett rikt utbud av växt- och djurarter både på land och i havet.

Väder och klimat i Kroatien är typiskt Medelhavsklimat med en lång, varm och torr sommar. Den milda vinden från havet gör att värmen inte blir obehaglig. Dessutom har landet otroliga 2600 soltimmar om året. Därför kan du resa till Kroatien redan från april ända till oktober.

Kroatien har ett brett utbud av upplevelser som faller de flesta i smaken. Här finns kultur och natur i överflöd med många städer och nationalparker som är kulturminnesmärkta och som är under UNESCOs beskydd. Dessutom har Kroatien ett spännande gastronomiskt kök och kan bjuda på trevliga aktiviteter så som besök på charmiga vingårdar, vandringsleder, vattensporter m.m. I de pittoreska små orterna på Makarska rivieran eller i orten Postira på ön Brac finns det alltid något att se och göra. Eftersom det finns så mycket att upptäcka så gör de flesta många resor till Kroatien.

Att semestra i Kroatien är dessutom billigare än i de flesta andra länder i Europa vilket gör att ni kan njuta av era resor till Kroatien utan att tömma reskassan.

Nog sagt, vi välkomnar er till Kroatien där din viktigaste uppgift blir att ha en lyckad semester!

Fritextsökning

Fakta om Kroatien

Invånare
Kroatien har ca 4,5 miljoner invånare varav ca 800 000 bor i huvudstaden Zagreb.

Läge
På Balkanhalvön utmed Adriatiska havet i sydöstra Europa.

Språk
Kroatiska, men engelska och ännu hellre tyska fungerar vanligtvis utmärkt.

Valuta
Valutan heter kuna och förkortas HRK. 1 HRK = ca 1,30 SEK.

Tid
Samma tid som i Sverige.

Säkerhet
Säkerheten är mycket bra i Kroatien. Det är helt okej att promenera på gatorna i orterna. Polisen håller god ordning och brottsligheten är relativt låg i landet.

Pass och visum
Vid in- och utresa till Kroatien skall man kunna uppvisa pass. Kontrollera att passets giltighetstid inte har gått ut eller går ut under resans gång! Om du skulle förlora ditt pass när du är i Kroatien så ska du vända dig till Sveriges ambassad i Zagreb eller konsulaten i Split eller Rijeka. De kan hjälpa dig att få ett provisoriskt pass. Svenska medborgare som planerar att vistas i Kroatien kortare tid än 3 månader behöver inget visum. För längre vistelser kan man kontakta det kroatiska utrikesministeriet eller den kroatiska ambassaden i Stockholm, tel: +46 (0)8 44 05 280.

Vaccination och hälsa
Rådgör med läkare eller vaccinationscentral om eventuella rekommendationer. Bakteriefloran är trots allt ganska lik den vi har hemma men man kan ändå drabbas av magsjukdomar. Gardera dig gärna med medicin hemifrån. Viktiga mediciner skall packas i handbagaget.

Sjukvård
Sjukhus och kliniker finns i alla större städer och vårdcentraler och apotek finns även på mindre orter. Vi rekommenderar ändå att ni tecknar en reseförsäkring om olyckan skulle vara framme.

El
220 V, samma som i Sverige.

Vatten
Kranvattnet är mycket bra och går att dricka i hela landet.

Dricks
Serviceavgift är inbakade i priset men det är ändå brukligt att ge dricks, vanligtvis ca 10% eller att man avrundar priset uppåt.

Öppettider
Bankerna är öppna måndag till fredag från 08.00 till 20.00, på lördagar från 08.00 till 12.00. På söndagar har de flesta banker stängt. Lokala avvikelser kan förekomma. Postkontoren är öppna måndag till fredag från 08.00 till 20.00, lördagar från 08.00 till 12.00. Frimärken kan köpas på postkontor och i många tidningsstånd. Lokala avvikelser kan förekomma.
Affärer håller öppet vardagar mellan kl 8.00 och 20.00. Lördagar och söndagar till 14.00, under högsäsongen (juni-september) lite längre. Offentlig förvaltning öppnar kl 08.00 och stänger kl 16.00 måndag till fredag.

Helgdagar och röda dagar
1 januari - Nyårsdagen 
6 januari - Trettondagsafton
8 april - Påskdagen
9 april - Annandag påsk
1 maj - Första maj
7 juni - Kristi legemefest
22 juni - Antifasistiska kampens dag
25 juni - Nationaldagen
5 augusti - Segerdagen och Fosterländska tacksägelsedagen
15 augusti - Jungfru Mariadagen
8 oktober - Självständighetsdagen
1 november - Alla helgons dag
25 december - Juldagen
26 december - Annandag jul

Viktiga telefonnummer
Olycka eller sjukdom - 112, Ambulans - 94, Polis - 92, Brandkår - 93, Bilbärgning - 987.
Internationellt landsnummer - 385

Miniordbok

Läs vår miniordbok och lär dig bra och hjälpsamma fraser på kroatiska!

Ordbok på kroatiska

Video

Nyhetsbrev
Nyhetsbrev

Som prenumerant på vårt nyhetsbrev är du först med att få specialerbjudanden, tips och nyheter - rätt ner i inkorgen.

this is a picture of the number 2this is a picture of the number 7this is a picture of the number 5this is a picture of the number 4