Skip to main content

Resor till Split

Det sägs ofta att Split är en gammal stad, ca 1700 år, men då räknar man bara från när staden byggdes på och runt det som en gång var den romerska kejsaren Diocletianus sommarpalats. Sanningen är att den första bebyggelsen på platsen var den grekiska kolonin Aspalathos som grundades redan för 2400 år sedan. Den fick sitt namn efter en vacker ärtväxt som blommade i gult på de branta och steniga sluttningarna runt staden.

Arkitekturen har under århundradena vävts samman och skapar en imponerande blandning av nu och då. Det sagolika antika palatset i stadens centrum inspirerar och ger upphov till romantiska dagdrömmar om en tid som flytt. En önskan att väggar kunde tala känns sällan så ihärdig som just här. När sorlet lagt sig i de trånga gränderna krävs det bara en gnutta fantasi och lite god vilja för att höra ekot av romerska sandaler som klapprar mot blankslitna gatstenar.

Även om Diocletianus palats ofta används som en scen, en plats för skådespel och musik, är det allt annat än en kuliss. Det var här det verkligen hände, och fortfarande händer.

Att människor har sina bostäder i själva palatset ger staden dess speciella charm och även om Split står alldeles utmärkt på egna ben med sina världsarv, påminns man om Rom med sina piazzor och tvättlinor mellan husen. I den gamla stadskärnans virrvarr av gränder finns mängder av små butiker, hotell och restauranger och atmosfären är både livlig och samtidigt avkopplande.

Hamnpromenaden Riva har alltid varit ett socialt centrum. Den är gammal och ny, historisk men modern, exotisk men bekant. Allt på samma gång. Den är medelpunkten i staden och här blandas turister med lokalbefolkning. Det som en gång var en kajplats för fiskebåtar är numera ett ställe att lägga till för bentrötta stadsflanörer. Längs den palmprydda allén radar uteserveringar upp sig på led. Utsikten ut mot havet är vacker, men vyn från den lilla hamnen Matejuška in mot hamnpromenaden nästan lika hänförande. Split känns evigt ung. Utställningar, konserter, gatumusikanter, teateruppträdanden och olika evenemang i parkerna sätter sin prägel på staden och ger den puls.

Med sina 220000 invånare är Split Kroatiens näst största stad och den största i Dalmatien, vackert belägen mellan bergen Kozjak och Mosor som skapar en naturlig barriär mot inlandet, och det turkosblåa och kristallklara adriatiska havet i väst. Split ligger på en spjutliknande halvö mellan havsviken Kaštel på den norra sidan och kanalen mot ön Brac i söder. Det är en perfekt utgångspunkt om man vill ta sig vidare ut i den kroatiska skärgården på dagsturer eller för en öluff då det dagligen går flera färjor och snabbåtar till öar som Brac, Hvar, Vis och Korcula.

Antalet resor till Split och Kroatien har ökat stadigt under flera år och de flesta resenärer som besökt landet återkommer gärna år efter år. Staden är med sin placering mitt i centrala Dalmatien ett mångfacetterat och heltäckande resmål där det är lätt att kombinera total avkoppling med träning, historia och en spännande matkultur.

Fritextsökning

Fakta

Invånare
Split har ca 220 000 invånare.

Kreditkort
Accepteras av de flesta butiker och restauranger. Dessutom finns det gott om uttagsautomater.
 
Lokaltrafik i Split
Det finns lokalbussar som trafikerar mellan Split och flera orter på Makarska Rivieran, Trogir och Dubrovnik. Även taxi fungerar alldeles utmärkt mellan orterna. Färjan till Supetar på ön Brac tar ca 50 minuter med flera dagliga turer. Viss väntetid i Splits hamn kan förekomma.
 
Flygplats
Splits flygplats ligger ca 25 km från stadens centrum.

Mat och dryck
Lunch från 60 kr per person. Middag från 80 kr per person. En öl från 20kr, en flaska vin från 50kr.
 
Servicenivå
I Split har vi Telefonservice.

Affärers öppetider i Kroatien
Öppettider för matbutiker i Kroatien kan variera beroende på plats och butikskedja. Generellt sett öppnar de flesta matbutiker runt 7:00-8:00 och stänger vid 20:00-21:00 under vardagar. På lördagar håller butikerna vanligtvis öppet till cirka 14:00, men under högsäsongen (juni-september) kan öppettiderna vara något längre. På söndagar och helgdagar kan matbutiker vara stängda eller ha begränsade öppettider.

Klimattabell

Väder

SPLIT Aktuellt väder

Transfer & Service

Transfer

Split flygplats ligger 25 kilometer från stadens centrum, en resa på ca 30 minuter. Beroende på trafikmängd kan tidsavvikelser förekomma. Läs mer om transfer

Service på resmålet

I Split har vi inte personal på plats, men du kan alltid komma i kontakt med skandinavisktalande reseledare via vår servicetelefon. Telefonnumret hittar du i ditt välkomstbrev som du får vid ankomst på flygplatsen. Läs mer om service på resmålet

Reseguide Split

En reseguide om ditt resmål.
Specialister är vad vi är och ingen kan Kroatien som vi! Därför vill vi dela med oss av våra bästa tips så att du kan uppleva det bästa med ditt valda resmål.

Läs reseguide om Split

Utflykter

I Split, Kroatien, finns det otaliga aktiviteter och sevärdheter att utforska. Tar du dig utanför stan finns det flertalet utflykter att välja mellan. Nedan har vi samlat några förslag på dagsutflykter som du kan uppleva under din vistelse i Split. 

Forsränning på Cetinafloden
 

En av de populäraste utflykterna att göra i Dalmatien - forsränning i den skyddade floddalen lockar många turister varje år. Första delen av floden är lugn så att man hinner bekanta sig med floden, medan andra delen är mer livlig med inslag av små forsar. Den enda du behöver kunna för att få göra en forsränning är att simma. Här bör du också ha kläder lämpade för äventyret - badkläder, shorts, t-shirt och bekväma skor. T ex gymnastikskor eller sandaler. Vår resa på Cetinas kristallgröna vatten slutar i byn Blato na Cetini där tid ges för egna aktiviteter. Forsränningen tar ca 3 - 3,5 timmar. Vi rekommenderar inte denna utflykt till barn under 10 år.


Plitvice Nationalpark
 

Den mest kända nationalparken i Kroatien och med på UNESCO:s lista över världsarv. 16 sjöar sammankopplade av 92 vattenfall i en natur som är enastående vacker med en varierande fauna och ett mycket rikt fågelliv. Kilometer av träbroar och skogsvägar möjliggör en nära upplevelse av sjöarna, grottorna och vattenfallen för alla besökare. En guidad tur genom parken tar ca 2,5 timmar och inkluderar båt- och vandringstur.


Nationalparken Krka
 

Krka National Park är en vidsträckt, av mänsklig aktivitet i stort sett orörd region med exceptionellt och mångfacetterat naturligt värde. Nationalparken består av ett välbevarat ekosystem och är främst avsedd för vetenskapliga, kulturella, och pedagogiska aktiviteter men även som ett rekreationsområde för dess många besökare.

Sin status som nationalpark fick den 1985 och är det är Kroatiens sjunde nationalpark. Den omfattar ett område på 109 kvadratkilometer längs floden Krka vars källa ligger vid de Dinariska bergen. Med sina sju travertinvattenfall och en sammanlagd fallhöjd på 242 meter är Krkafloden ett sevärt naturfenomen!

Väl på plats i nationalparken kan du besöka bland annat Skradinski Buk, det längsta och mest kända vattenfallet i floden Krka. I naturområdet finns flertalet renoverade kvarnar, viktiga arkeologiska monument och även Skradinski Buks charmiga ”Ethno village”. Vandringsleden i området tar ca en timme att avklara, men man behöver inte gå hela. 


Stadsvandring i Split
 

På denna vandring genom Split som skryter med sin 2000 åriga historia, upplever vi stadens mest betydelsefulla sevärdheter. Vi besöker bl a Diocletianus palats med sina källare från 400 talet e.kr, Peristylen, Guld- och Silverporten, katedralen och Jupitertemplet.

Karta

Avgångar & priser

Sida 1 av 4

AvresaAvreseortDestinationfrån pris
27/7UmeåUmeå - Split, Endast flyg, Enkelresa
Fyndpris!
990:-Boka
31/8SplitSplit - Örnsköldsvik, Endast flyg, Enkelresa990:-Boka
3/8Stockholm - ArlandaStockholm - Split, Endast flyg, 1 vecka
Fyndpris!
2 438:-Boka
10/8Stockholm - ArlandaStockholm - Split, Endast flyg, 1 vecka
Fyndpris!
2 438:-Boka
3/8Göteborg - LandvetterGöteborg - Split, Endast flyg, 1 vecka2 838:-Boka
17/8Göteborg - LandvetterGöteborg - Split, Endast flyg, 1 vecka
Fyndpris!
2 838:-Boka
4/8SkellefteåSkellefteå - Split, Endast flyg, 1 vecka3 438:-Boka
10/8Göteborg - LandvetterGöteborg - Split, Endast flyg, 1 vecka3 438:-Boka
17/8Stockholm - ArlandaStockholm - Split, Endast flyg, 1 vecka3 438:-Boka
18/8SkellefteåSkellefteå - Split, Endast flyg, 1 vecka
Fyndpris!
3 438:-Boka
31/8Stockholm - ArlandaStockholm - Split, Endast flyg, 1 vecka3 438:-Boka
31/8Göteborg - LandvetterGöteborg - Split, Endast flyg, 1 vecka3 638:-Boka
29/9HalmstadHalmstad - Split, Endast flyg, 1 vecka3 638:-Boka
24/8Stockholm - ArlandaStockholm - Split, Endast flyg, 1 vecka3 838:-Boka
24/8Göteborg - LandvetterGöteborg - Split, Endast flyg, 1 vecka3 838:-Boka

Hotell

Hotell Dioklecijan - Split
Högklassigt hotell mitt i centrum - Hotel Dioklecijan är ett exklusivt stadshotell och en avkopplande oas mitt i den gamla staden Split, med nära till shopping och sevärdheter. Både Diocletianus myto...
Enkelresa Läs mer
Hotell Radisson Blu - Split
Lyx och avkoppling med makalös utsikt - Det exklusiva Hotell Radisson Blu är beläget ca 3 km utanför centrum. Hotellets privata strand ligger bokstavligt talat bara ett stenkast bort. Den stora utomh...
Enkelresa Läs mer
Hotell Le Meridien Lav - Split
Perfekt för livsnjutaren - Hotell Le Meridien är ett av de mest exklusiva hotellen på den sagolika Dalmatinska kusten, med strandnära läge och vidsträckt utsikt över det turkosa Adriatiska havet. På...
Enkelresa Läs mer
Få senaste nytt!
Få senaste nytt!

Anmäl dig till nyhetsbrevet och bli först med att få de senaste nyheterna, tips och våra unika erbjudanden.

this is a picture of the number 1this is a picture of the number 6this is a picture of the number 4this is a picture of the number 3