Resor till Split

Split Kroatien Kroatienspecialisten
split-kroatien-001
split-kroatien-002
split-kroatien-006
split-kroatien-007
split-kroatien-007a
split-kroatien-007b
split-kroatien-008
split-kroatien-009
split-kroatien-010
split-kroatien-011
split-kroatien-012
split-kroatien-012a
split-kroatien-013
split-kroatien-014
split-kroatien-014a
split-kroatien-015
split-kroatien-016
split-kroatien-017
split-kroatien-021


Det sägs ofta att Split är en gammal stad, ca 1700 år, men då räknar man bara från när staden byggdes på och runt det som en gång var den romerska kejsaren Diocletianus sommarpalats. Sanningen är att den första bebyggelsen på platsen var den grekiska kolonin Aspalathos som grundades redan för 2400 år sedan. Den fick sitt namn efter en vacker ärtväxt som blommade i gult på de branta och steniga sluttningarna runt staden.

Arkitekturen har under århundradena vävts samman och skapar en imponerande blandning av nu och då. Det sagolika antika palatset i stadens centrum inspirerar och ger upphov till romantiska dagdrömmar om en tid som flytt. En önskan att väggar kunde tala känns sällan så ihärdig som just här. När sorlet lagt sig i de trånga gränderna krävs det bara en gnutta fantasi och lite god vilja för att höra ekot av romerska sandaler som klapprar mot blankslitna gatstenar.

Även om Diocletianus palats ofta används som en scen, en plats för skådespel och musik, är det allt annat än en kuliss. Det var här det verkligen hände, och fortfarande händer.

Att människor har sina bostäder i själva palatset ger staden dess speciella charm och även om Split står alldeles utmärkt på egna ben med sina världsarv, påminns man om Rom med sina piazzor och tvättlinor mellan husen. I den gamla stadskärnans virrvarr av gränder finns mängder av små butiker, hotell och restauranger och atmosfären är både livlig och samtidigt avkopplande.

Hamnpromenaden Riva har alltid varit ett socialt centrum. Den är gammal och ny, historisk men modern, exotisk men bekant. Allt på samma gång. Den är medelpunkten i staden och här blandas turister med lokalbefolkning. Det som en gång var en kajplats för fiskebåtar är numera ett ställe att lägga till för bentrötta stadsflanörer. Längs den palmprydda allén radar uteserveringar upp sig på led. Utsikten ut mot havet är vacker, men vyn från den lilla hamnen Matejuška in mot hamnpromenaden nästan lika hänförande. Split känns evigt ung. Utställningar, konserter, gatumusikanter, teateruppträdanden och olika evenemang i parkerna sätter sin prägel på staden och ger den puls.

Med sina 220000 invånare är Split Kroatiens näst största stad och den största i Dalmatien, vackert belägen mellan bergen Kozjak och Mosor som skapar en naturlig barriär mot inlandet, och det turkosblåa och kristallklara adriatiska havet i väst. Split ligger på en spjutliknande halvö mellan havsviken Kaštel på den norra sidan och kanalen mot ön Brac i söder. Det är en perfekt utgångspunkt om man vill ta sig vidare ut i den kroatiska skärgården på dagsturer eller för en öluff då det dagligen går flera färjor och snabbåtar till öar som Brac, Hvar, Vis och Korcula.

Antalet resor till Split och Kroatien har ökat stadigt under flera år och de flesta resenärer som besökt landet återkommer gärna år efter år. Staden är med sin placering mitt i centrala Dalmatien ett mångfacetterat och heltäckande resmål där det är lätt att kombinera total avkoppling med träning, historia och en spännande matkultur.


Hotell och Lägenheter i Split

Pris från:
2 990:-
Reslängd:1 vecka
Endast flygstol
Transportsätt:Flyg
Boka resa

Reseguide Split

En reseguide om ditt resmål.
Specialister är vad vi är och ingen kan Kroatien som vi! Därför vill vi dela med oss av våra bästa tips så att du kan uppleva det bästa med ditt valda resmål.

Sevärdheter

Split är som sagt en sevärdhet i sig och tillhör en av våra mest populära dagsutflykter och guidade stadsturer. Men platsen är också ett nav för en lång rad fantastiska utflyktsmål som garanterat blir minnen för livet. Två nästan overkligt vackra nationalparker, Krka och Plitvicesjöarna, gör djupa intryck på de flesta som besöker dem. En annan sevärd stad som ligger i närheten av Split är Trogir som är lite av ett levande museum med många små butiker, restauranger och caféer innanför murarna. Andra arkeologiska sevärdheter är till exempel Fästningen i Klis som ligger några kilometer norr om Split. På vägen dit kan man ta en avstickare till Salonas ruiner som en gång var Dalmatiens huvudstad.

Diocletianus palats
Diocletianus var den enda romerske kejsare som frivilligt lämnade sin post som ceasar. När han drog sig tillbaka i början på 300-talet bosatte han sig i dagens Split i ett sommarhus och palats vid den Adriatiska kusten vilket han låtit uppföra under tiden som kejsare. Diocletianus födelseort Solin, den dåvarande huvudstaden i den romerska provinsen Dalmatia, ligger strax norr om Split och bara några kilometer från palatset.

Idag är palatset ett av UNESCOs världsarv men man ska inte förvänta sig vare sig ett palats eller ett museum, den romerska ruinen är Splits hjärta och pulserar med kanske ännu mer liv nu än när den byggdes. Idag finns ca 220 byggnader inom det 40000 m2 stora komplexet och hem åt 3000 personer. Palatset är Splits stora stolthet och lockar dagligen tusentals turister. En vandring genom palatset är en vandring genom historien på vältrampade gatstenar som glänser i solljuset.

Det som finns kvar av palatset har fogats samman med den övriga arkitekturen under århundradena men det är fortfarande ett av världens mest betydande romerska palats och absolut ett av de viktigaste arkitektoniska monumenten från romersk tid längs hela den Adriatiska kusten.

Fyra stadsportar leder in till den historiska stadskärnan. Den största, Porta septemtrionalis eller ”Guldporten” som den kallats sedan mitten på 1500-talet, vaktas av Ivan Meštrović (1883-1962) 8,5 meter höga staty ”Gregorius av Nin”. Hela staden är späckad av sevärdheter men guidade stadsturer organiseras regelbundet, även från orter längs Makarska rivieran och andra närliggande resmål, och ger den största behållningen av allt som finns att se.

Split och Diocletianus palats har kanske fått mest uppmärksamhet under senare år som inspelningsplats för den populära tv-serien ”Game of Thrones”. För de som är bekanta med seriens karaktärer och platser kan nämnas att exempelvis Daenarys tronrum och scener från staden Meereen är filmade i Split.

split guidad stadstur
På våra guidade stadsvandringar i Diocletianus palats får man bland annat se S:t Domnius katedral, Ärkebiskopens palats, peristylen och de fyra portarna. Kontakta din reseledare för mer information.

Trogir
Drygt 2,5 mil nordväst om den mytomspunna hamnstaden Split ligger ännu ett av UNESCOs världsarv. Staden Trogir är liten till ytan, men har en historisk betydelse av gigantiska mått. Den pittoreska gamla stadskärnan är belägen på en holme mellan ön Ciovo och fastlandet. Sin skyddade status har den fått för att det är en sällsynt välbevarad medeltida stad som påverkats ytterst lite av den omgivande moderna bebyggelsen, och för att staden är ett lysande exempel på ”urban kontinuitet”.


Runt ön och den gamla stadskärnan löper en vacker hamnpromenad med ståtliga palmer och en lummig park på den norra sidan. Om man beger sig in mot de centrala delarna av staden hittar man snart smala gränder och charmiga caféer. Den här stadsdelen är bilfri och även om hela ön är livlig så hittar man snart lugnet på någon mysig uteservering. På den södra sidan av ön blir hamnpromenaden bred och här finns flera restauranger med underbar utsikt över kanalen, havet och staden som brer ut sig på andra sidan.

Den stora ansamlingen av närliggande sevärdheter gör att man aldrig behöver gå långt för att hitta alla unika byggnadsverk som pryder staden. Den gamla Kamerlengoborgen med anor från 1400-talet är en populär turistattraktion som används för olika kulturella event under sommarmånaderna. Sankt Laurentius katedral påbörjades redan på 1200-talet men slutfördes inte förrän ca 250 år senare så den bär spår av flera olika byggnadsstilar. För att komma in i den treskeppiga basilikan går man genom den monumentala Radovans portal, en skapelse av en lokal skulptör som var verksam under 1200-talet.

Omiš
Omis är en liten ort och hamn vid Cetinaflodens mynning och ligger ca. 2,5 mil sydöst om Split. Under 12- och 1300-talet var Omis hemstad för pirater, som använde sina snabba båtar - Sagittae till att attackera handelsskepp vid flodens mynning. 


Idag är Omis en populär turistort och befolkningen ökar trefaldigt under högsäsongen. Gamla Stan är är Omis huvudattraktion med många sevärdheter. Här ligger också många av de bästa restaurangerna, med uteserveringar i de trånga och mysiga gränderna. Den långa sandstranden ”Velika plaza” ligger i centrala Omis och här finns massor av vattenaktiviteter att ta del av.

Saker att göra i Split

På sommaren finns ett stort utbud av festivaler och evenemang. I juni börjar den veckolånga filmfestivalen Mediterranean Film Festival med filmer från medelhavsområdet och i september anordnas Split Film Festival med internationella titlar men även smalfilmer av oberoende filmskapare.

I juni börjar även Popmusikfestivalen och under juli anordnas Ultra Europe som är en av de största festivalerna med elektronisk dansmusik som finns. Hit kommer besökare från hela världen för att se några av världens mest uppmärksammade DJs uppträda.

För den kulturellt intresserade finns en rad konstgallerior, bland andra Galleri Ivan Mestrovic och Galleri Jaksic. Vid Gripeborgen återfinns Kroatiska sjöfartsmuseet och Museet för kroatiska arkeologiska monument har en spännande samling antika föremål från området.

Shopping
Den bästa shoppingen finns i Split, där flera av de stora märkena finns representerade på och runt Marmontova, som t.ex Mexx, NafNaf, Diesel, D&G och Versace. Priserna är dock inte mycket lägre än i Sverige. Inne i palatset finns flera souvenirbutiker. En bit utanför centrum ligger den nybyggda gallerian Mall of Split (visa på karta). Här finns butiker som Intersport, Levi’s, GAP, Converse, Tommy Hilfiger och många andra. En annan populär galleria är City Center One (visa på karta) med butiker som H&M, Deichmann, Lacoste, S.Oliver, Tele2 etc.

Stränder

Stadsstranden Bacvice (visa på karta), Firule och Ovcice ligger en kort promenad från färjeläget söder om Diocletianus palats. Det är välbesökta badvikar där man ofta ser utövare av den traditionella bollsporten ”Picigin”.

På halvön Marjan finns flera populära stränder. Kastelet (visa på karta) ligger närmast marinan i söder och i omgivningarna finns museer, gallerior och historiska byggnader. Vidare västerut ligger stranden Kasjuni (visa på karta) och längst ut på udden ligger badviken Bene (visa på karta).

Övrigt

Turistinformation
(visa på karta)
Tel: +385 (0)21 348 600
www.visitsplit.com

Sjukhus, Vårdcentral
Vid akut sjukdom, ring 112 direkt – det är det bästa för att så snabbt som möjligt få hjälp och vård. Informera våra reseledare via deras journummer så snart ni kan.
(visa på karta)
Clinical Center
Spinciceva 1
21000 Split

Sveriges konsulat i Split
(visa på karta)
Honorary Consulate of Sweden
Držićeva 8
21 000 Split

I Split har vi har vi telefonservice och lokal service. Du träffar eller når reseledaren på följande ställen:

  • På flygplatsen: Reseledarna ser till att du kommer till ditt boende så snabbt och enkelt som möjligt. Vid hemresan möter de upp dig vid transferbussen eller på flygplatsen och informerar om incheckningen och annat du vill veta.
  • Servicetelefonen: Du kan alltid nå oss på vår 24 timmars servicetelefon. Numret får du vid ankomsten i ditt välkomstbrev. För er trygghet och säkerhet fungerar servicetelefonen som jourtelefon nattetid.

Hemresa
Utcheckning sker i regel innan kl 12. Beroende på vilken tid ditt flyg avgår för hemresa gäller olika tidpunkter och rutiner. I vår pärm på ditt boende finner du mer information om din hemresa. Ytterligare information om transfertider och samlingsplats för hemresa kommer du att få kvällen innan. Har du inte fått information, kontakta våra resledare på journumret.

Kom ihåg följande: Det är inte tillåtet att ha batterier i incheckat bagage. Kontrollera att dessa läggs in i handbagage istället.

Hjälp oss att bli ännu bättre!
Vår förhoppning är att din semesterresa ska infria dina förväntningar på alla sätt. Vi är därför mycket intresserade över att få ta del av dina synpunkter på resan efter att den avslutats. Hur var flygresan? Motsvarade hotellet dina förväntningar, var vår service bra? Kan du tänka dig att återvända till resmålet? Vill du ge oss förnyat förtroende?

Några dagar efter hemkomsten kommer du att få ett elektroniskt frågeformulär skickat till dig via e-post och med semestern i färskt minne kan du sedan i lugn och ro besvara och kommentera vad du tyckte. Med din hjälp kan vi på detta vis vidareutveckla våra resor och dess innehåll och ordna en ännu bättre semester åt dig nästa gång du reser med oss.

Vi önskar er en trevlig resa!

Transfertid

Kommunikationer och transfer
Split flygplats ligger 25 kilometer från stadens centrum, en resa på ca 30 minuter. Beroende på trafikmängd kan tidsavvikelser förekomma. Det finns lokalbussar som trafikerar mellan Split och flera orter på Makarska Rivieran, Trogir och Dubrovnik. Även taxi fungerar alldeles utmärkt mellan orterna – gör gärna upp om priset i förväg. Färjan till Supetar på ön Brac tar ca 50 minuter. Viss väntetid i Splits hamn kan förekomma.

Utflykter

För fullständigt program samt priser kontakta turistinformationen under din vistelse. Alla utflykter är på engelska.

Exempel på våra utflykter från Split:


Forsränning på Cetinafloden
En av de populäraste utflykterna att göra i Dalmatien - forsränning i den skyddade floddalen lockar många turister varje år. Första delen av floden är lugn så att man hinner bekanta sig med floden, medan andra delen är mer livlig med inslag av små forsar. Den enda du behöver kunna för att få göra en forsränning är att simma. Här bör du också ha kläder lämpade för äventyret - badkläder, shorts, t-shirt och bekväma skor. T ex gymnastikskor eller sandaler. Vår resa på Cetinas kristallgröna vatten slutar i byn Blato na Cetini där tid ges för egna aktiviteter. Forsränningen tar ca 3 - 3,5 timmar. Vi rekommenderar inte denna utflykt till barn under 10 år.


Plitvice Nationalpark
Den mest kända nationalparken i Kroatien och med på UNESCO:s lista över världsarv. 16 sjöar sammankopplade av 92 vattenfall i en natur som är enastående vacker med en varierande fauna och ett mycket rikt fågelliv. Kilometer av träbroar och skogsvägar möjliggör en nära upplevelse av sjöarna, grottorna och vattenfallen för alla besökare. En guidad tur genom parken tar ca 2,5 timmar och inkluderar båt- och vandringstur.


Nationalparken Krka
Besök en av de fantastiska nationalparkerna med enastående natur. Njut av turen längs kusten, där vi passerar Split, Solin, Kastela, Trogir och Primosten innan vi gör vårt första stopp i Sibenik. I gamla stan besöker vi den vackraste renässanskatedralen längs hela Adriatiska kusten innan vi fortsätter till vattenfallen i Krkas Nationalpark. Här får vi gott om tid att utforska den fantastiska parken, bada i vattenfallen, fotografera och vila i skuggan från de gamla limeträden.


Stadsvandring i Split
På denna vandring genom Split som skryter med sin 2000 åriga historia, upplever vi stadens mest betydelsefulla sevärdheter. Vi besöker bl a Diocletianus palats med sina källare från 400 talet e.kr, Peristylen, Guld- och Silverporten, katedralen och Jupitertemplet.


Avgångar & priser

Sida 1 av 6

AvresaAvreseortDestinationfrån pris
14/8ÖrnsköldsvikÖrnsköldsvik - Split, Endast flyg, 1 vecka
ÖPPET KÖP TILL 1 MAJ 2021
2 990:-Boka
21/8ÖrnsköldsvikÖrnsköldsvik - Split, Endast flyg, 1 vecka
ÖPPET KÖP TILL 1 MAJ 2021
3 490:-Boka
9/5LuleåLuleå - Split, Endast flyg, 1 vecka
ÖPPET KÖP TILL 1 MAJ 2021
3 690:-Boka
16/5LuleåLuleå - Split, Endast flyg, 1 vecka
ÖPPET KÖP TILL 1 MAJ 2021
3 690:-Boka
17/7UmeåUmeå - Split, Endast flyg, 1 vecka
ÖPPET KÖP TILL 1 MAJ 2021
3 690:-Boka
31/7SundsvallSundsvall - Split, Endast flyg, 1 vecka
ÖPPET KÖP TILL 1 MAJ 2021
3 690:-Boka
2/10ÖstersundÖstersund - Split, Endast flyg, 1 vecka3 890:-Boka
3/10LuleåLuleå - Split, Endast flyg, 1 vecka3 890:-Boka
8/5ÖstersundÖstersund - Split, Endast flyg, 1 vecka
ÖPPET KÖP TILL 1 MAJ 2021
3 990:-Boka
29/5ÖrnsköldsvikÖrnsköldsvik - Split, Endast flyg, 1 vecka
ÖPPET KÖP TILL 1 MAJ 2021
3 990:-Boka
30/5LuleåLuleå - Split, Endast flyg, 1 vecka
ÖPPET KÖP TILL 1 MAJ 2021
3 990:-Boka
5/6Göteborg - LandvetterGöteborg - Split, Endast flyg, 1 vecka
ÖPPET KÖP TILL 1 MAJ 2021
3 990:-Boka
5/6Stockholm - ArlandaStockholm - Split, Endast flyg, 1 vecka
ÖPPET KÖP TILL 1 MAJ 2021
3 990:-Boka
6/6LuleåLuleå - Split, Endast flyg, 1 vecka
ÖPPET KÖP TILL 1 MAJ 2021
3 990:-Boka
12/6Göteborg - LandvetterGöteborg - Split, Endast flyg, 1 vecka
ÖPPET KÖP TILL 1 MAJ 2021
3 990:-Boka

Hotell

Hotell Dioklecijan - Split

Hotell Dioklecijan - Split

Hotel Dioklecijan är ett exklusivt stadshotell och en avkopplande oas mitt i den gamla staden Split, med nära till shopping och sevärdheter. Både Diocletianus mytomspunna palats o...
Hotell Radisson Blu - Split

Hotell Radisson Blu - Split

Lyx och avkoppling med makalös utsikt.  Det exklusiva Hotell Radisson Blu är beläget ca 3 km utanför centrum. Hotellets privata strand ligger bokstavligt talat bara ett stenka...
Hotell Le Meridien Lav - Split

Hotell Le Meridien Lav - Split

Hotell Le Meridien är ett av de mest exklusiva hotellen på den sagolika Dalmatinska kusten, med strandnära läge och vidsträckt utsikt över det turkosa Adriatiska havet. ...