Skip to main content

Brela

Att göra | Stränder | Sevärdheter | Restauranger | Övrigt

Om Brela

Brela är en av de mest populära badorterna på Makarska rivieran. Här ligger stenhusen tätt men varsamt placerade mellan lummiga trädgårdar, kortvuxna tallar och ståtliga cypresser. Den lilla fiskebyn syns knappt när man passerar på vägen som går uppe på berget Biokovos sluttning, men dolt bakom doftande pinjeträd finns ett kristallklart hav, mysiga promenadstråk och charmiga caféer.

I den mån man kan prata om ett “centrum” så består det i princip av en mysig småbåtshamn och några intilliggande restauranger med uteserveringar vars utsikt nästan tar andan ur en. Brela är betydligt mindre än den närmsta grannen Baska Voda och bara en bråkdel så stort som Makarska, men allt man behöver på en fantastisk solsemester finns ändå här. Det som saknas i termer av storlek tar den pittoreska byn igen på sin enorma charm och gästvänlighet.

Innan turismen så var Brela en av de mest framstående producenterna av surkörsbär eller “maraskakörsbär”. Av den syrliga stenfrukten tillverkas likören “Maraschino”. I Brela odlas en sort som heter “Sokoluša” och som bland annat anses ha antiinflammatoriska och antiallergena egenskaper.

Redan i slutet på 1800-talet började man göra försök att främja antalet besökare till Brela. Det var munken Anđelo Cvitanović som i ett brev daterat den 18 mars 1897 skriver till en Greve vid namn Aratzki att den sällsynta skönheten Brela vore ett perfekt ställe för sommarhus och som kurort. Det dröjde fram till 1932 innan det det första pensionatet öppnades och de första riktiga stegen togs mot en modern turism.

De senaste årtiondena har Brela blivit en av de mest välbesökta orterna på hela Makarska rivieran tack vare den den närmast sagolika inramningen mellan havet och det den dramatiska bergskedjan Biokovo. Spåren av bebyggelse och arkeologiska lämningar vittnar om en plats med lång tradition av jordbruk och en händelserik historia. I området finns lämningar från den Illyriska eran och det har gjorts många fynd av romerska mynt och keramik.

Makarska rivierans huvudort Makarska ligger bara 15 kilometer söderut. Däremellan ligger Baska Voda och tre små byar: Promajna, Bratus och Krvavica. Det går utmärkt att cykla eller promenera mellan alla orterna, promenadstråket följer havet och bjuder här och där på en makalös utsikt över både hav och berg.

Transfer
Det är ca 66 km mellan Splits flygplats och Brela. Den effektiva restiden för busstransfern är ca 1 timme och 15 minuter men detta kan variera beroende på säsong och trafik.

Par på strand i Brela, Kroatien


Att göra i Brela

Brela är en avkopplande semesterort för dem som vill hitta lugnet, men under sommaren finns det massor att hitta på och upptäcka! De flesta aktiviteterna hittar man längs strandpromenaden och såväl utflyktsbåtar som taxibåtar avgår dagligen från marinan. Annars kan man själv hyra en båt eller följa med på kajakturer längs kusten.

Från Brela löper ett 6,5 kilometer långt cykel- och promenadstråk norrut mot Jakiruša. Man passerar flera strandbarer och restauranger längs vägen och flera fina badställen, bland annat en strand som heter Stomarica (Visa på karta). En bit norr om Jakiruša finns stranden Vrulja. Hit tar man sig enklast med taxibåt. Vattnet är extremt klart men lite kallare än på andra platser eftersom flera färskvattenkällor har sitt utlopp på havsbotten.

Den 3 augusti firas Sankt Stefan, Brelas skyddhelgon, med fyrverkerier, livemusik och festligheter. Firandet börjar på aftonen vid Sankt Stefans kyrka (Visa på karta) och fortsätter långt in på kvällen.

Landsvägen “Magistralen” passerar ovanför byn så det är lätt hoppa på en lokalbuss och åka till andra orter i närheten. I Split finns både sevärdheter och massor av shopping, både i Diocletianus palats men även i andra gallerior och köpcentrum.

Snorkling i Brela

Närheten till Baska Voda och antalet små stränder längst vägen gör att det är lätt att hitta fler platser att snorkla på. Det finns bland annat ett dykcenter som heter Poseidon, men även ett dykcenter i Brela som heter Bikini Dive Center. För den som bara är nyfiken och vill prova på egen hand brukar det vara lätt att hitta enkel snorkelutrustning för både barn och vuxna i de flesta orterna på rivieran.

Stränder i Brela

Trots att den pittoreska orten är liten med bara 1771 invånare har den sammanlagt 6 kilometer av makalös strand att bjuda på. Sett uppifrån ser det turkosa havet ut att vara kantat med gräddfärgat siden. De mjuka klapperstenarna som slipats runda av havet har gjort havet exceptionellt klart. Utan sand och partiklar som virvlar runt ser man långt under vattnet vilket har gjort Kroatien till en populär destination hos de som gillar att snorkla och dyka. Under åren har flera stränder i Brela fått den internationella utmärkelsen “Blå Flagg” som ges till badplatser som är väl efterhållna och vars vatten håller god kvalité.

Brela Stone

I Brela finns landmärken och stränder som inte bara är symboler för orten utan även för Makarska rivieran och hela Kroatien. En av de mer namnkunniga och välkända platserna är den lilla klippön Kamen Brela. Den ligger i den norra utkanten nära stranden Podrače (Visa på karta), som även den är en ett vackert landmärke och fantastisk plats att bada på.


Badvik i orten Brela, Kroatien

Ett hundratal meter söder om Kamen Brela finns en av de bättre och finaste stränderna längs Makarska rivieran: Punta rata eller Dugi rat som den även kallas (Visa på karta). Det är en bred klapperstensstrand som 2004 blev utsedd av Forbes till en av världens 10 vackraste stränder och så sent som 2015 beskrev European Best Destinations stranden som “en av årets vackraste stränder”.

Stranden Berulia (Visa på karta) ligger i den sydligaste delen av Brela alldeles bredvid Hotell Berulia. Det är en mycket populär strand och här finns allt man behöver för en dag vid havet. Under sommaren har man mycket att välja på vad gäller aktiviteter. Det finns trampbåtar till uthyrning och parasailing för den som vågar.

Sevärdheter i Brela

I själva orten finns inte särskilt många sevärdheter förutom en gammal kyrka från 1700-talet (Visa på karta) . Däremot finns det desto mera om man vill se sig runt i omgivningarna. Det går dagligen utflykter till spännande platser som Split och Dubrovnik. I städerna kan man följa med på guidade stadsturer i de historiska delarna med romersk arkitektur som bland annat fått agera scenografi till populära tv-serier som “Game of Thrones” och spelfilmer som “Star Wars” och “Robin Hood - Origins”.

Omis är en annan pärla med ett förflutet som piratnäste. Ruiner efter befästningar står fortfarande kvar på Biokovos klippor och vakar över staden och havet. Dessutom är Omis lite av ett centrum för mer äventyrliga aktiviteter. Här kan man prova på forsränning på floden Cetina eller “ziplining” då man åker i en sele längs en stålvajer 150 meter upp i luften. Omis har även en gammal stadsdel med flera mysiga caféer och uteserveringar. I närheten av Hotell Plaza finns för övrigt en lång sandstrand.

För den som vill se mer av den Kroatiska skärgården går det båtutflykter till ön Brac. Det är ett bra sätt att upptäcka en del av den vackra ön har att erbjuda. Ett annat alternativ är att ta en taxibåt längs kusten och hitta en egen badvik att njuta av. De lokala skepparna vet var smultronställena finns och de visar gärna upp sina personliga favoriter!

Restauranger i Brela

Restaurant Feral
(Visa på karta)
Feral ägs och drivs med omsorg av Anda, som strävar efter att varje råvara som presenteras håller enastående kvalitet. Här kan man inte boka bord utan du ställer dig i kön framför restaurangen och väntar på att få ett bord.

Restaurant OBID
(Visa på karta)
En elegant restaurang belägen vid hamnen i Brela, där du kan njuta av en förtrollande utsikt över havet. Här kan du uppleva en förstklassig måltidsupplevelse med enastående service i vacker omgivning.

Konoba Galinac
(Visa på karta)
Denna charmiga restaurang är belägen i bergen ovanför Brela och erbjuder en enastående kulinarisk upplevelse. Här kan du njuta av det bästa inom dalmatisk gastronomi, med särskild tonvikt på läcker pršut-skinka och smakfulla kötträtter. Restaurang erbjuder en kostnadsfria transport när man bokar bord. Café & Bar Gulliver
(Visa på karta)
Ett mysigt café precis vid havet i Brela med trevlig personal, god mat och fin utsikt. 

Dish5
(Visa på karta)
Ett pittoreskt snabbmatshak beläget vid huvudgatan i Makarska. Ett charmigt ställe där du enligt lokalbefolkningen kan avnjuta en av rivierans främsta hamburgare.

Övrigt

Sjukvård
Vårdcentral finns i Makarska.

Apotek
(Visa på karta)

Turistinformation
(Visa på karta)

Klicka här för att se alla våra hotell och lägenheter på Makarska Rivieran.
Fritextsökning
Få senaste nytt!
Få senaste nytt!

Anmäl dig till nyhetsbrevet och bli först med att få de senaste nyheterna, tips och våra unika erbjudanden.

this is a picture of the number 5this is a picture of the number 1this is a picture of the number 8this is a picture of the number 7