Hållbar turism i Kroatien

 

Att ha miljön i fokus när du reser är en väsentlig del till en hållbar turism. Det finns många positiva sidor med turism, och om den görs på rätt sätt och sker hållbart, så har den möjlighet att bidra till en gynnsam utveckling för både vår planet och dess invånare. Vi på Kroatienspecialisten har ett ansvar och vill självklart vara med och bidra till en hållbar turism och även ge information till dig som resenär om vad man kan tänka på när man ska ut och resa.

Vad är hållbar turism?
En hållbar turism är en turism där vi tar hänsyn till de sociala, miljömässiga och ekonomiska konsekvenserna av vårt resande. Alltså en turism där vi reser på ett sätt som främjar människa och miljö och som samtidigt gynnar lokalbefolkningen på turistorter.

Tips för ett hållbart resande:

Flyg smart
Vad som är bra att tänka på om man ska ut och resa är att välja direktflyg istället för flyg med mellanlandning, och att resa med fullsatta flyg för att minska utsläppen. Att flyga med charterflyg är att föredra. Koldioxidutsläppet är ungefär 20,8 procent högre vid en reguljär flygresa än under en charterresa. Vår affärsidé bygger på att vi flyger från regionala flygplatser direkt, utan mellanlandningar, till slutdestinationen i Kroatien.

Köp lokalproducerade varor
Handla och ät lokalt så att det gynnar den lokala ekonomin. Köp lokalproducerad mat och dryck, samt frukt och grönsaker anpassade efter odlingssäsong. I Kroatien finns ett stort utbud av lokala matvaror. Se även till att njuta av det lokalproducerade vinet och olivoljan! Du kan stödja den lokala ekonomin samtidigt som du berikar din kulturella erfarenhet. Win-win!

Ät vegetariskt
Gynna gärna lokalägda restauranger med fokus på lokalt producerade råvaror eller andra medvetna val i köket.

Packa lätt 
Varje kilo du tar bort i din packning innebär att mindre koldioxid förbrukas på flyget.

Undvik All-inclusive
Se till att undvika All-inclusive hotell! I praktiken så innebär All-inclusive-konceptet att en turist betalar i förväg och får därefter ta del av alla måltider, tjänster och aktiviteter på en och samma anläggning. All inclusive hotellen ägs oftast av vinstdrivande, utländska bolag. Detta innebär att den lokala marknaden på turistorten inte gynnas av turismen. 

Välj cykeln
Istället för att åka bil väl på plats så är cykeln ett utmärkt alternativ. Det är inte bara bra för miljön, det är också ett perfekt sätt att utforska destinationen och dess gömda smultronställen. 

Spara på energi
Stäng av AC när ni lämnar rummet och ha helst inte på den under natten när ni sover. Återanvänd gärna handduken på rummet, skriv en lapp eller meddela i receptionen att handdukar inte behöver bytas varje dag. Släck lampor och undvik stand-by-läge på TV, etc. Detta kan minska dina koldioxidutsläpp med 300 kilo per år.

Bada i hav istället för pool
Turism i hög grad bidrar i vissa fall till vattenbrist. Se därför till att bada i havet istället för en pool. Passa på att bada i havet när du väl är i Kroatien, som har Europas vackraste och renaste hav.

Spara vatten
Tänk på vattenförbrukningen när du duschar. Välj kranvatten istället för flaskvatten som ofta har transporterats lång väg. I Kroatien är ju kranvattnet dessutom drickbart.

Läs på om resmålet
Se till att läsa på innan du åker och visa respekt för boende och anställda på plats. Ställ frågor! Visa att du bryr dig om miljön, djur, natur och sociala frågor. 

Elektroniska biljetter
När du reser med oss så behöver du inte skriva ut dina biljetter, det räcker att ha dem digitalt i mobilen. Det både sparar på miljön och förenklar resandet.