Skip to main content

Hållbar turism i Kroatien

Hållbara resor till Kroatien

Att resa berikar och vidgar våra sinnen. Mötena med andra kulturer och traditioner gör oss mer toleranta och respektfulla. Och det skapar arbetstillfällen och bidrar till att lyfta samhällen och regioner ekonomiskt. Men samtidigt får vi inte blunda för resandets påverkan på miljön och klimatet.

Att ha miljön i fokus när vi reser är en väsentlig del till en hållbar turism. Om turismen görs på rätt sätt – sker hållbart, så har den möjlighet att bidra till en gynnsam utveckling för både vår planet och dess invånare. Vi på Kroatienspecialisten har ett ansvar och vill självklart göra vårt för en hållbar turism och även ge information till dig som resenär om vad du kan tänka på när du ska ut och resa.

Vad är hållbar turism?

Hållbar turism är en turism där vi tar hänsyn till de sociala, miljömässiga och ekonomiska konsekvenserna av vårt resande. Alltså en turism där vi reser på ett sätt som främjar människa och miljö och som samtidigt gynnar lokalbefolkningen på turistorterna vi besöker.

Kroatienspecialisten arbetar aktivt för hållbar turism

Visste du att koldioxidutsläppet är ungefär 20,8 % högre vid en reguljär flygresa än under en charterresa? Att flyga med charterflyg är med andra ord att föredra. Vår affärsidé bygger på att vi – till skillnad från de flesta andra researrangörer - flyger från regionala flygplatser direkt, utan mellanlandningar, till slutdestinationen i Kroatien. Detta är ett aktivt val vi gjorde redan för 15 år sedan.

I Kroatien finns förhållandevis få All inclusive-hotell. Kroatienspecialisten har valt att inte alls erbjuda denna typ av hotell. Detta för att minska matsvinnet och samtidigt gynna lokala restauranger, caféer och barer, vilket bidrar till en levande turistort. I praktiken innebär nämligen All-inclusive-konceptet att en turist betalar i förväg för att därefter ta del av alla måltider, tjänster och aktiviteter på en och samma anläggning. Dessa hotell ägs oftast av vinstdrivande, utländska bolag, vilket får som konsekvens att de lokala aktörerna på orten inte gynnas av turismen.

Vad kan jag göra för att bidra till ett hållbart resande?

  • Flyg smart

Välj direktflyg istället för flyg med mellanlandning. Att flyga med charterflyg är att föredra. Och kan du resa med välfyllda/fullsatta flyg, så minskar du ditt personliga klimatavtryck. 

  • Packa lätt 

Varje kilo du tar bort i din packning innebär att mindre bränsle förbrukas av flyget och att mindre koldioxid därmed släpps ut.

  • Köp lokalproducerade varor

Genom att handla och äta i turistorten du besöker gynnar du den lokala ekonomin. Köp lokalproducerad mat och dryck, samt frukt och grönsaker anpassade efter odlingssäsong. I Kroatien finns ett stort utbud av detta. Passa på och låt dig väl smaka av det lokalproducerade vinet och olivoljan! Du kan stödja ortens/regionens ekonomi samtidigt som du berikar din kulturella erfarenhet. Win-win!

  • Undvik All-inclusive

Se till att undvika All-inclusive hotell! 

  • Välj cykeln

Väl på plats på din destination, så är cykeln ett utmärkt alternativ till bilen. Det är inte bara bra för miljön, det är också ett perfekt sätt att utforska regionen och dess gömda smultronställen. 

  • Spara på energi

Stäng av AC:n när du lämnar rummet och undvik helst att ha den på under natten när du sover. Återanvänd gärna handduken på rummet - skriv en lapp eller meddela i receptionen att handdukar inte behöver bytas varje dag. Släck lampor och undvik stand-by-läge på TV, etc. Detta kan väsentligt minska dina koldioxidutsläpp.

  • Bada i havet istället för i pool

Turismen medverkar i vissa fall till en ökad vattenbrist. Se därför till att bada i havet istället för i pool. Kroatien har Europas vackraste och renaste hav – så passa på och njut!

  • Spara vatten

Tänk på vattenförbrukningen när du duschar. Välj kranvatten istället för flaskvatten, som ofta har transporterats lång väg. I Kroatien är kranvattnet dessutom drickbart.

  • Läs på om resmålet

Se till att läsa på innan du åker och visa respekt för boende och anställda på plats. Ställ frågor! Visa att du bryr dig om miljön, djur, natur och sociala frågor. 

  • Elektroniska biljetter

När du reser med oss så behöver du inte skriva ut dina biljetter, det räcker med att ha dem digitalt i mobilen. På så sätt sparar du på miljön, samtidigt som du förenklar resandet.

Fritextsökning
Få senaste nytt!
Få senaste nytt!

Anmäl dig till nyhetsbrevet och bli först med att få de senaste nyheterna, tips och våra unika erbjudanden.

this is a picture of the number 7this is a picture of the number 3this is a picture of the number 1this is a picture of the number 1