Skip to main content

Kultur och gastronomiresa i Kroatien

En resa till Kroatien för alla dina sinnen 

Följ med på en guidad resa i Norra Dalmatien 

Norra Dalmatien bjuder på utmärkta smaker, både för öga och gom. Följ med oss på en guidad resa till Zadar, Šibenik och ön Pag med alla sina specialiteter. I denna region får du uppleva vackra vattenfall, världsarv och traditionella hantverk. Lokala specialiteter så som ost och vin blir ett smakfullt inslag under denna resa med rum för både upptäckter och avkoppling. Vi gör lite av en tidsresa när vi träffar på romerska kvarlämningar och besöker museer och kyrkor med ovärderliga antika kulturskatter. På denna resa får du ut det bästa från natur och kultur med det goda och vackra i fokus. 

Fritextsökning

Ingår i resan

• Flygresa till Split, tur och retur inklusive 8 kg handbagage ( incheckad bagage är ett tillval )

• Kaffe och smörgås under flygresan

• Flygskatter och avgifter

• Transfer från Split till ön Pag, tur och retur. 

• Del i dubbelrum sju nätter på fyrstjärnigt hotell, inklusive turistskatt

• Frukost och lunch alla dagar

• Guide som välkomnar dig på flygplatsen, följer med dig till destinationen och på alla utflykter. 

• Alla utflykter och transfer ingår i paketet

• Besök på följande museer:

                 • Šibenik: Entrébiljett till katedralen St. Jacob

                 • Zadar: Arkeologiska museet och kyrkan St. Munk

                 • Nin: Nins antika museum och Solana Nin 

                 • Pag: Saltmuseet och Pags spetsgalleri

                 • Novalja: Stadsmuseet

• Besök på blomplantage och dess verksamhet

• Besök och provsmakning på Gligora ostfabrik på Pag

• Vinprovning på vingården Boškinac

• Besök i nationalparken Plitvicesjöarna och nationalparken Krka

• Båttur till Zavratnica och Rab

• Statlig resegaranti hos Kammarkollegiet

Dagsprogram

 • Dag 1: Flyg till Kroatien – ön Pag

  Med direktflyg anländer vi till Splits flygplats där en chartrad buss och vår reseguide väntar. Vi tar oss vidare till den idylliska ön Pag där vi checkar vi in på det 4-stjärniga hotellet. Här tar vi del av dagsprogrammet och information om vår vistelse. Vi får även tid till att bekanta oss med de sköna omgivningarna och avrundar dagen med en god middag.

  Transfertid: ca 2 timmar.

  Flyg till Kroatien – ön Pag
 • Dag 2: Zadar och Nin

  Vi gör en utflykt till en av Europas äldsta städer – Zadar. Här finner vi både unik och dramatisk historia i en stad med förtrollande skönhet. När vi vandrar omkring i de anrika stadsdelarna upptäcker vi exceptionell arkitektur från de olika epokerna. Varje hörn avslöjar en ny del av det förflutna. Hur låter havets egen musik? Det får vi höra när vi besöker den berömda havsorgeln, en 70 meter lång installation där man kan sitta och lyssna till tonerna som spelas när vågorna trycker in luft i de inbyggda piporna. I besöket ingår även entré till det arkeologiska museet och välkända Sankt Donatus kyrka. Vi äter sedan en god lunch på en av Zadars mysiga restauranger innan vi åker vidare till Nin.

  Nin var kroaternas första huvudstad och bär på flera kulturskatter. Denna lilla men betydelsefulla by har varit kontinuerligt bebodd av olika civilisationer under 3000 år. Livsstilen och kulturen har varit starkt influerat av romarna och mitt i centrala Nin finner vi rester från ett romerskt tempel som tillhör de viktigaste monumenten i Kroatiens nationella historia. Visste du förresten att salt var en lyxig handelsvara under romartiden och kunde bytas mot guld? Detta och mycket mer finnas att upptäcka under turen på det anrika Solana Nins salin där man framställer havssalt på det gamla traditionella sättet. Vår rundtur inkluderar även ett besök på Nins antika museum.

  Zadar och Nin
 • Dag 3: Krka nationalpark och Šibenik

  Denna tredje dag låter vi oss hänföras av både vattenfall och världsarv. Först besöker vi den frodiga nationalparken Krka med sin orörda natur och tar oss fram till fots på de gemytliga stigarna. Här njuter vi av ljudet från porlande vatten och får skåda det praktfulla vattenfallet i “Skradinski buk“. Floden har hela 17 olika nivåer av vattenfall och detta är det längsta och mest populära fallet. Här finns även etnografiska samlingar och gamla stenkvarnar som förr användes till att mala spannmål.

  Därefter är det dags att åka vidare till Šibenik – en av få städer i världen som har två objekt på UNESCO:s världsarvlista. Den ena är Sankt Jakobs katedral och den andra är Sankt Nikolaus fästning. Staden har totalt tre fästningar som alla är arkitektoniska världsarv och renässansbyggnader av venetiansk försvarsarkitektur. En promenad genom Šibeniks gator leder oss till landmärken från alla perioder av dess historia. Vi upplever dåtidens vingslag när vi promenerar över blanka gatstenar och under välvda gångar. Denna gamla stadskärna är en skattkista full av monumentala skatter. Efter vår sightseeing äter vi en härlig lunch på en av stadens trevliga restauranger.

  Krka nationalpark och Šibenik
 • Dag 4: Olivlundar, blommor och vinprovning på Pag

  Pag är känd för sin handgjorda spets och speciella fårost. Men visste du att det även finns en världsunik olivlund här? När vi vandrar omkring bland olivträden i Lun, märker vi att träden är både stora och väldigt gamla – vissa av dem är nästan 2000 år! Träden skänker stora oliver som fortfarande skördas och ger en fin olja av superhög kvalitet.

  Vi fortsätter med ett besök på öns blommande plantage med tillhörande anläggning. Immortelle, eller hedblomster, breder ut sig som ett gyllene, nästan lysande täcke och odlas för sina välgörande egenskaper. Blomman används flitigt i hudvårdsprodukter och här på Pag tillverkas ekologiska naturprodukter med stor passion och kunskap av ett familjeföretag. Rundturen ger oss insyn i framställningen av produkterna på gården. Utöver blommorna, odlas här också andra inhemska mediciniska och aromatiska växter. Vi finner även fikon-, mandel- och olivlundar i familjens ägo.

  Efter det tar vi en rundtur till orten Novalja som besitter stora kulturella och historiska arv. Här besöker vi Stomoricas lilla men enormt värdefulla arkeologiska samling, kyrkan Sankta Katarina samt konstgalleri Era. Turen inkluderar dessutom ett besök till den gotiska kyrkan Vår Fru av Rosenkransen samt stadsmuseet, som ligger vid ingången till en romersk akvedukt – en sevärdhet som är väl värd ett besök.

  Vi rundar av med en vinprovning hos vinmakaren Boškinac som har bland de bästa röda vinerna i landet. Dagens utflykt avslutas med en avkopplande middag på en av restaurangerna.

  Olivlundar, blommor och vinprovning på Pag
 • Dag 5: Kryssning, skeppsvrak och bad

  Till havs, till havs! Vi spenderar dagen ombord på en kryssningsbåt och får tillfälle att bada i en av de vackra vikarna. Kryssningen startar i hamnen Tovarnele i Lun och under färden stannar vi till i den charmiga medeltida staden Rab. Vi besöker sedan naturparken Zavratnica, en 900 meter lång bukt som mer påminner om en fjord. Här upptäcker vi resterna av ett sjunket krigsfartyg från andra världskriget. Det är lätt att se det tyska örlogsfartyget som ligger på bottnen i det grunda, klara vattnet. På vår färd mot sandstranden Pudarica äter vi en lunch ombord och passar på att vila upp oss. Självklart kan alla badsugna ta sig ett uppfriskande dopp här.

  Vi avrundar dagen med ett besök i gamla stan i Rab och tar oss fri tid till att strosa runt innan vi återvänder tillbaka till Lun igen.

  Kryssning, skeppsvrak och bad
 • Dag 6: Nationalparken Plitvicesjöarna

  Tillåt dig själv att tappa andan på den sagolika rundturen i nationalparken. Plitvice är Kroatiens äldsta och största nationalpark och vi upptäcker snart varför naturälskare vallfärdar hit. I nästan 40 år har parken funnits med på UNESCO:s lista över skyddat natur- och kulturarv och det är lätt att förstå anledningen. De 16 sammankopplade grunda sjöarna i kristallklart blågröna nyanser är magiskt vackra och sammanfogas av barriärer i tuffsten. Stenen byggs ständigt på och förändras, något som i sig är sjöarnas huvudsakliga fenomen. Förtrollande vyer avslöjas längs med skogsstigarna som leder oss över träbroar och förbi vattenfall och bäckar. Visste du att vattnet i sjöarna är så pass rent att det går att dricka? Det ska du förhoppningsvis inte behöva göra, men däremot släcker vi törst och hunger på en närliggande restaurang där vi tar gemensam lunch.

  Nationalparken Plitvicesjöarna
 • Dag 7: Spets, salt och ost på Pag

  Idag upptäcker vi den södra delen av ön Pag. Vid ankomsten till staden Pag (med samma namn som ön) börjar rundturen i den gamla stadskärnan. Stadens arkitektur går tillbaka till mitten av 1400-talet och designades av den berömde kroatiske hantverkaren och skulptören Juraj Dalmatinac. Vi tar bland annat en rundtur i Sankta Maria kyrka och prinspalatset som numera är ett restaurerat kulturminne och mötesplats för olika typer av föreställningar. Därefter följer en tur till saltmuseet, där du kan se verktyg och anordningar som tidigare användes för att utvinna och transportera salt.

  Pags spetsgalleri har registrerats hos UNESCO:S över immateriellt kulturarv sedan 2009. Spetsen följer folket på Pag genom livet och symboliserar allt det vackra som en obruten tråd, men också svårigheterna i livet på en karg ö av sten och salt som Pag ju är.

  Efter en rundtur i staden Pag, provsmakar vi Kroatiens kända fårost ”Paški sir” som är en av de mest prisbelönta ostarna både nationellt och internationellt. Vi får en intressant rundtur i ostfabriken Gligora som tillverkar ost på det traditionella sättet och vi får även provsmaka denna delikatess. Efter en rundtur med ostprovning äter vi lunch på en av stadens restauranger.

  Spets, salt och ost på Pag
 • Dag 8: Pag- flyg hem

  En härlig och innehållsrik resa närmar sig sitt slut. Efter frukost beger vi oss mot flygplatsen i Split där vårt direktflyg tar oss tillbaka hem igen.

  Obs. Det är bra att känna till att vi reserverar oss för eventuella ändringar i schemat som kan bero på väderförhållanden eller andra oplanerade omständigheter.

Karta

Hotell

Kultur och gastronomiresa
Koppla av på 4-stjärnigt hotell mellan utflykterna - Mellan alla kultur- och naturupplevelser du kommer ta del av under din resa kan det vara skönt att ladda batterierna på hotellet. Under kultur oc...
Få senaste nytt!
Få senaste nytt!

Anmäl dig till nyhetsbrevet och bli först med att få de senaste nyheterna, tips och våra unika erbjudanden.

this is a picture of the number 9this is a picture of the number 5this is a picture of the number 3this is a picture of the number 3