Postira på ön Brac

Postira Brac Kroatien

En mil öst om Supetar på öns norra del ligger den mysiga fiskebyn Postira. Byn har anor från 1300-talet men här bor inte mer än ca 1500 invånare. Många gamla byggnader samsas med pinjeträd och citrusodlingar i byns centrum. De vackra omgivningarna har gjort Postira till en favorit bland våra resenärer! Från hamnpromenaden ser man Makarska rivieran och berget Biokovo som tornar upp sig.

Postiras charm ligger i den pittoreska bykänslan. Här bor man inte långt från den Kroatiska vardagen och det genuina medelhavslivet. I utkanten av byn börjar Brac lågväxta pinjeskogar sträcka ut sig över ön och här och var ligger små olivlundar, dungar av citrusträd och fält med vinstockar.

postira-brac-stenhus
Mellan de gräddvita stenhusen dröjer sig en sällsam känsla av lugn och stillhet kvar hela dagen. I Postira hittar man inspirationen, kreativiteten och en plats att andas på.

På kvällarna blandas turister och lokalbefolkningen på någon av de mysiga restaurangernas uteserveringar. De flesta har utsökta hemlagade kroatiska rätter på menyn och man kan även provsmaka vin och likör som producerats på ön.

I Postira har man aldrig långt till stranden. Runt byn ligger flera små ljuvliga badvikar och förutom den avslappnade atmosfären i byn är det stränderna lockar flest besökare. I närheten finns även sandstränder, något man inte hittar så ofta i Kroatien.

Inom några kilometers radie ligger de tre byarna Skrip, Dol och Splitska som alla bjuder på trevliga sevärdheter och mysiga utflyktsmål. Antingen hyr man en cykel eller så tar man en uppfriskande promenad till någon av de charmiga byarna. I Dol finns Kaštil Gospodnetic som var med i den svenska julkalendern 2014, en restaurang som är väl värd ett besök. I Skrip finns bland annat ett olivoljemuseum och i Splitska finns en vacker hamnpromenad. Trots att Postira är en liten ort finns gott om sevärdheter och saker att göra!
 

Transfer
Transfer kan du beställa hos oss. Det tar ca 30 min från flygplatsen till Splits hamn. Därefter tar färjan till Supetar ca 50 min. Från Supetar till Postira tar det ca 15 min med buss. En viss väntetid kan förekomma i Splits hamn.

Stränder

Runt Postira ligger flera trevliga klapperstensstränder och sandstranden Lovrecina. Utanför Hotell Pastura finns en anlagd badplatå. Här finns flera alternativ för barnfamiljer och en strand med rullstolsramp. I riktning väst till öst finns följande alternativ för badsugna på solsemester:

Prvlja
(visa på karta)
Väst om Postiras finns en charmig badvik omgiven av ett vackert promenadstråk. I viken finns även en liten klapperstensstrand med anlagda badplatåer. Här finns ett litet fik där man kan köpa en kopp kaffe och enklare tilltugg.

Porat
(visa på karta)
Vid Postiras marina och hamnpromenad ligger den här lilla pärlan som passar bra för de som vill promenera så kort bit som möjligt från något av de närliggande hotellen.

Rot
(visa på karta)
Om man fortsätter norrut några hundra meter kommer man till badplatsen Rot. Detta är den mest handikappvänliga stranden tack vare en rullstolsramp. Stranden passar även bra för barnfamiljer som vill ha ett lättillgängligt alternativ.

Zastivonje
(visa på karta)
Promenaden till stranden Zastivonje bjuder på en vacker vy över de gamla stenhusen i Postira och vi tycker att man ska passa på att omvägen genom de smala gränderna mellan de genuina husen vid stranden. Då går man även förbi en liten livsmedelsaffär där man kan ta tillfället i akt att köpa något att dricka eller fylla på picnic-korgen.

Mala Lozna
(visa på karta)
I utkanten av Postira ligger denna populära klapperstensstrand. Här kan man hyra solstolar och parasoller mot en mindre avgift. Den lilla kaffebaren vid stranden har ett sortiment av förfriskningar, snacks och varma mackor. Hyr en scooter, trampbåt eller kajak här om du tycker att strandlivet blir för stillsamt!

lovrecina-brac
Lovrecina
(visa på karta)
Cirka 4 kilometer öst om Postira ligger en av Kroatiens få sandstränder och ett populärt utflyktsmål både för badgäster och seglare. Höga cypresser bildar en vacker fond mot den inbjudande badviken och erbjuder skugga under den varmaste delen av dagen. Den skyddade viken bjuder på en fantastiskt fin utsikt över fastlandet och bergskedjan Biokovo. Vid standen finns en restaurang och café som serverar lunch som kan avnjutas tillsammans med en fantastisk havsutsikt. Här finns dessutom en toalett med duch så att här finns verkligen allt man behöver för att tillbringa hela dagen på stranden. Det lättaste sättet att ta sig hit på är att antingen ta en taxibil eller att ta en taxibåt från Postiras hamn.

Sevärdheter
 

Olivoljemuseum i Skrip
(visa på karta)
Detta museum i byn Skrip visar hur framställningen av olivolja sett ut från 1864 och fram till 1963. Det familjeägda museét öppnades 2013 och sedan dess har familjen Cukrov hållit öppet för allmänheten och även återupptagit olivoljeproduktionen.

Brac museum i Skrip
(visa på karta)
Ca 8 km söder om Postira ligger ett av ön mest besökta museum. I Radojković fästning, med anor från 1500-talet, visas delar av Brac historia och kulturella arv. På bottenvåningen finns ett romerskt mausoleum där den romerske kejsaren Diocletianus fru Valerija och hans dotter Priska sägs vara begravda.

Det romerska stenbrottet i Splitska
(visa på karta)
Utanför Splitska, ca 3 km från Postira, ligger ett av stenbrotten där man hämtat sten till Diocletianus palats i Split. På en av bergets väggar finns en relief som avbildar den mytologiska hjälten Herakles. Från vägen till stenbrottet är det bara några hundra meter.

Basilikan i Lovrecina
(visa på karta)
Vid stranden i Lovrecina finns ruinerna av en kristen basilika från 500-talet. Den vackra badviken med sandstrand och det närliggande området är i sig värt en utflykt.

Restauranger i Postira

Pastura postira brac
Restaurang Pastura
(visa på karta)
Detta är en av Postiras absolut mest populära restauranger, bli inte förvånad om du ser samma gäster vid både lunch och middag för många återvänder dag efter dag. Till hotell Pasturas restaurang kommer många gäster från de intilliggande hotellen för att äta. Det som lockar förutom bra service och en fantastisk à la carte-meny är den sagolika utsikten.

Från restaurangen ser man ut över havet och på kvällen, när solen går ned och vinden mojnat, slås man av stillheten och den enorma spegelblanka havsytan som sträcker sig från kust till kust.  

Låt er inte skrämmas av restaurangens eleganta dukning, priserna är mycket överkomliga även med Kroatiska mått. Här finns många goda rätter med kroatisk touch, riktigt bra barnmeny och en skaldjurspasta med tomatsås att dö för!

Konoba Gustirna
(visa på karta)
Konoba Gustirna är en liten och personlig restaurang vid marinan i Postira. Maten som serveras har en tydlig prägel av det kroatiska köket och tillagas av väl utvalda råvaror. Prova husets vin som håller god klass!

Pizzeria Galija Konoba
(visa på karta)
Postiras bästa pizzeria! Ligger alldeles bredvid Hotell Vrilo och serverar även bra lasagne.

Kaštil Gospodnetic
(visa på karta)
Ca 2,5 kilometer utanför Postira i byn Dol finns Kaštil Gospodnetic, eller Konoba Kastil som restaurangen också kallas. Detta var en av inspelningsplatserna till den svenska julkalendern 2014. Utsikten från restaurangens terrass kan bara beskrivas som makalös. Genom dalgången ser man hela vägen till Postira och det Adriatiska havet. I huset finns ett litet familjemuseum och råvarorna till maten som serveras är till största del producerade av familjen som äger huset och restaurangen.

Övrigt

Turistinformationen
(visa på karta)
Turistinformationen i Postira tillhandahåller information om sådant som händer i omgivningarna. Här finns även kartor och gott om förslag på fler saker att göra. Fråga även gärna din reseledare på ön om exempelvis arrangerade utflykter.

Apotek
(visa på karta)

Bankomater
(visa på karta)

Klicka här för att se alla våra hotell och lägenheter på ön Brac.