Skip to main content

Reseguide ön Brac

Sevärdheter | Resenärernas tips | Gastronomi | Övrigt

Om ön Brac

Brac är den tredje största ön i den kroatiska skärgården och ligger bara en timme med färja från Split. Förutom de många kulturella sevärdheterna kan du koppla av och njuta av fantastisk vacker natur och underbara stränder.

Vatten
Vattnet från kranen är rent och kan drickas över hela landet. Om du vill köpa vatten på flaska kostar det 1 euro i mataffären. Vatten kallas "voda" på kroatiska.

Utbyte och valuta
Valutan i Kroatien är euro, 1 euro = ca 11 SEK. Du kan växla i banker, postkontor eller växlingskontor. Hotell hjälper också till att växla, normalt till en högre kurs.

Ta sig runt
Det finns lokala bussar som går mellan Postira och Supetar eller Bol / Sumartin. Taxibilar fungerar också utmärkt mellan platser på ön - kom gärna överens om priset i förväg. På Brac kan du hyra en cykel, skoter eller hyrbil. Det går också dagligen färjor från Supetar till Split.

Stränder och badplatser
Av allt som finns att se och göra på Brac tycker vi att stränderna och det kristallklara vattnet är den största attraktionen. På Brac finns både klapperstensstränder, steniga stränder och Lovrecina, en av Kroatiens få sandstränder. Ett par badskor gör det bekvämare att gå omkring på klapperstensstränderna men det är inget som man tar med i resväskan, badskor finns att köpa på många ställen. Klapperstenarna är oftast små och nästan perfekt runda men det finns även steniga stränder och allt däremellan.

Fördelen med klapperstensstränder är att de är den största förklaringen till havsvattnets klarhet! Runt ön finns gott om ställen att snorkla och dyka på för både amatörer och mer avancerade utövare.

Stranden Zlatni Rat i Bol, ön Brac, Kroatien

I Bol på öns södra sida hittar du en av Kroatiens mest fotograferade stränder, Zlatni Rat, som likt en spjutspets skjuter ca 350 meter rakt ut i det Adriatiska havet.
På respektive ortssida finns utförligare beskrivningar av närliggande stränder.

Sevärdheter och saker att göra på Brac

Brac har en lång historia och att ha styrts av många olika härskare har gett sin prägel på de olika sevärdheter som finns. Ön saknar de nationalparker som fastlandet har men det gör inte området mindre behagligt för ögat! Det enklaste sättet att ta sig mellan orterna på ön är att hyra en bil i Supetar eller Bol. Det går även att åka lokalbuss men då får man oftast åka till Supetar först för att sedan åka vidare därifrån. Det finns inga cykelvägar mellan orterna och vägarna kan vara smala och krokiga så om man vill åka runt och bara titta på omgivningarna så ger en organiserad utflykt den mest angenäma upplevelsen.

I Pučišca på öns norra sida lär Klesarska Skola (Visa på karta), som en av få hantverksskolor i världen, fortfarande ut det gamla hantverket till bildhuggare och konstnärer, det är absolut en sevärdhet ifall man har vägarna förbi. I närheten finns även ett romerskt stenbrott som är ca 1700 år gammalt, där kan man se hur man bryter den fantastiska vita kalkstenen.

Kroatien kloster

En av Brac mest spektakulära sevärdheter är Eremitaget Blaca (Visa på karta). Det ensligt belägna klostret, som från 2007 finns med på UNESCO's tentativa världsarvslista, ligger drygt 6 kilometer fågelvägen nordväst om Murvica. Klostret grundade under första halvan av 1500-talet. Den sista munken från Blaca, Niko Miličevic, gick bort 1963 vilket också blev slutet för det 400 år gamla klostret. Munkarna producerade bland annat vin, olivolja och honung. I området finns ca 240 bikupor gjorda av sten. Råvarorna såldes sällan, däremot bytte munkarna gärna mot sådant som behövdes i klostret. Här finns ett värdefullt bibliotek med ca 8000 böcker, en tryckpress från 1894 och ett observatorium. Dessutom finns ett piano som fraktats hit till fots! Klostret fungerar numera som ett museum och har även en samling med gamla vapen, antika klockor och möbler från svunna tider.

Utflykter till klostret utgår från Bol och går via båt till en havsvik i närheten. Därifrån är det ca 1,25 km till klostret, en ca 25 minuter lång promenad.

Berget Vidova Gora (Visa på karta) är Brac och den Kroatiska skärgårdens högsta berg. När man står på toppen befinner man sig 778 meter över havet och det är ett populärt utflyktsmål och en makalös utsiktspunkt. När man tittar mot sydost ser man staden Bol mellan dalgångarna och en stor del av ön Hvar. Om förutsättningarna är gynnsamma kan man faktiskt se bergskedjan Apenninerna i Italien! Berget har fått sitt namn efter den lilla kyrkoruinen S:t Vid från 1300-talet som finns på toppen av berget. Här hittar man även den sällsynta och rödlistade Dalmatiska svarttallen (Pinus nigra spp Dalmatica) och i omgivningarna sker lantbruket och boskapsuppfödningen på det gamla sättet, vilket sätter sin prägel på landskapet.


På bergets sluttningar mot söder finns många grottor som erbjöd skydd till munkar och nunnor från fastlandet som flydde från den Ottomanska invasionen. En sådan är Zmajeva Spilja (Visa på karta) eller "Drakgrottan". Ett andligt monument i en grotta som ligger på Vidova Goras sluttning i närheten av byn Murvica på Brac södra del. I grottan finns reliefer med en blandning av kristen och hednisk ikonografi som bland annat avbildar scener ur Uppenbarelseboken, och som tros vara skapade av glagolitiska munkar någon gång under 1400-talet. Templet är ca 20 meter långt och uppdelat i fyra rum med samma logik som en kristen basilika.
Stigen som leder dit är bitvis brant och det tar ca 1,5 timme att ta sig dit från byn, så utflyktsmålet rekommenderas inte för barn. Vår lokala guide hjälper gärna till med arrangera en utflykt men grottan skyddas av en port så man kan endast få tillträde med guide som har nyckel. I närheten finns även Stipančici, ruinerna efter ett nunnekloster som grundades i början på 1400-talet. De sista nunnorna lämnade klostret 1934 och det har sedan dess förfallit.

Utflyktsmålen runt Vidova Gora kräver en viss grundkondition, fråga din reseledare eller guide om råd innan avfärd. Tänk även på att det är en god idé att ha fotriktiga skor och att alltid ta med en vattenflaska. Mer information om sevärdheter i närheten av ditt resmål hittar du under respektive ort.

Upptäck byarna på Brac
Du som kanske redan gjort några resor till Brac, eller helt enkelt verkligen vill lära känna den fantastiska ön, rekommenderas en upptäcktsfärd på landsbygden och någon av de sagolika byarna som döljer sig i dalgångarna. Det finns många pärlor och flera av dem är nästan helt okända för de flesta resenärer. Om man vill ha fart och fläkt på semestern bör man kanske hålla sig till städerna, men för den som verkligen vill komma bort och uppleva lugnet och det genuina Kroatien kan byarna vara en upplevelse.

Bobovisce är en liten by med ca 100 invånare på den västra sidan av Brac. Den ligger längst inne i en skyddad havsvik och är ett populärt utflyktsmål även för lokalbefolkningen. Det är makalöst vackert, och många segelbåtar lägger till här. Det finns inget stort utbud av aktiviteter, behållningen ligger helt i omgivningarna och lugnet, men man kan bada i närheten och äta på byns restaurang.

Orten Milna på ön Brac i Kroatien

Milna ligger ca 6 km söder om Bobovisce och 18 km från Supetar. Milnas hamn är ett välbesökt resmål för seglare eftersom hamnen anses vara en av de säkraste på Brac. Här ligger båtarna långt inne i en vik, skyddade från starka vindar och stora vågor. Här finns flera restauranger som serverar vällagad medelhavsmat och en lång hamnpromenad med palmer.

Resenärernas tips

Vi får in många små guldkorn med tips på saker att se, göra och uppleva från er resenärer. Det kan vara en plats som förgyllde er vistelse eller en resturarang som man absolut inte får missa. Läs alla tips från Postira här.  

Gastronomi

Maten i Kroatien är en fantastisk upplevelse. Normalt serveras lunch mellan kl 11-15, middag efter kl. 18, men kroaterna föredrar att äta senare. Köket på restauranger stänger i allmänhet kl 23. Prisnivån är något lägre än hemma i Sverige. En espresso kostar ca 1.5 euro, en öl ca 2-2.5 euro, en pizza till lunch ca 5-8 euro och en trerättersmiddag på en medelklassrestaurang ca 24 euro. Vi rekommenderar att du provar den inhemska, kroatiska maten i en riktig "konoba". Här görs riktig hemlagad mat från inhemska råvaror i en atmosfärisk miljö.

Prova gärna dessa specialiteter:
Dalmatian pašticada - En specialitet gjord av kalvkött fylld med bacon och vitlök kokt i rödvin.
Dalmatisk proscuttio och ost.
Fiskrätter är typiska för den dalmatiska rivieran.
Makarana tårta
- En tårta gjord av mandel och Maraschino-likör.
Gemist - Vitt vin blandat med mineralvatten, en utmärkt törstsläckare.
Rakija - Lokal sprit med smaker av bland annat valnötter eller körsbär.

Kvinna förbereder mat i Kroatien

Övrigt

På Brac har vi lokal service
Det betyder att du på Brac kan du få hjälp av våra engelsktalande samarbetspartners som gärna ger dig goda tips och råd så att du får den bästa möjliga semestern. Vill du komma i kontakt med vår svensktalande personal når du dem via servicetelefon, sms eller Whatsapp varje dag mellan 09.00-19.00. För akuta ärenden gäller samma nummer och fungerar då som JOURNUMMER.  
Telefonnumret får du några dagar innan avresa samt vid ankomst till Kroatien.  

Informationspärmen
Vi har informationspärmar på de flesta av våra boenden på Brac. I informationspärmen hittar ni mycket nyttig information. Där kan ni läsa om attraktioner att besöka på egen hand och mer utförligare beskrivningar av t.ex. våra utflykter.

Läkare
Vid sjukdom, ring läkare direkt – det är det bästa för att så snabbt som möjligt få hjälp och vård. Informera våra reseledare via deras journummer så snart ni kan.

Hemresa
Utcheckning sker i regel innan kl 12. Beroende på vilken tid ditt flyg avgår för hemresan gäller olika tidpunkter och rutiner. Information om transfertider och samlingsplats för hemresa kommer du få via sms dagen innan avresa. Har du inte fått information kontakta våra resledare på journumret.

Hjälp oss att bli ännu bättre!
Vår förhoppning är att din semesterresa ska infria dina förväntningar på alla sätt. Vi är därför mycket intresserade över att få ta del av dina synpunkter på resan efter att den avslutats. Hur var flygresan? Motsvarade hotellet dina förväntningar, var vår service bra? Kan du tänka dig att återvända till resmålet? Vill du ge oss förnyat förtroende?

Några dagar efter hemkomsten kommer du att få ett frågeformulär skickat till dig via e-post. Vi bryr oss om dina synpunkter och med semestern i färskt minne får du gärna besvara och kommentera vad du tyckte om din resa. Med din hjälp kan vi vidareutveckla våra resor och dess innehåll och på så vis göra din semester ännu bättre i framtiden.

Vi önskar er en trevlig resa!

Klicka här för att se alla våra hotell och lägenheter på Brac. 

 

Fritextsökning
Få senaste nytt!
Få senaste nytt!

Anmäl dig till nyhetsbrevet och bli först med att få de senaste nyheterna, tips och våra unika erbjudanden.

this is a picture of the number 9this is a picture of the number 4this is a picture of the number 3this is a picture of the number 2