Skip to main content

Rundresa: Kroatien-Slovenien

Upptäck mer av Kroatien och vackra Slovenien

Följ med på en oförglömlig rundresa där det mesta ingår
 

Historiska städer med medeltida prakt och rika romerska arv, storslagna naturscenerier och läckra mat- och vinupplevelser – under vår rundresa i Kroatien bjuds du på det bästa av detta oerhört spännande och mångfacetterade land! Och så gör vi en avstickare till Kroatiens vackra granne Slovenien med besök i den förtjusande huvudstaden Ljubljana. Vi bekantar oss med Zagreb, Zadar och Split, hänförs av kristallklara sjöar och forsande vattenfall i nationalparkerna Plitvice och Krka, provar utsökta viner och njuter av lokala delikatesser och ekologisk mat. Dobrodošli u Hrvatsku!

Gästbetyg
4,4 av 5
: 4 av 5 stjärnor
 • Busschauffören Ivan var toppen! Hotellen superfina! Världsarven mycket vackra och bra info. Sevärdheterna och vinprovningarna toppen bra! Hade varit bra med egentid för shopping. Mycket bra service och trevligt bemötande överallt!
  Gunnel
 • Jag har bara ros att utdela. Bra jobbat.
  May
Fritextsökning

Ingår i resan

 • Flygresa till Split, tur och retur inklusive bagage (tillåten vikt/storlek enligt flygbolagets bagageregler)
 • Flygskatter och avgifter
 • Bussresor enligt programet i Kroatien och Slovenien
 • Transfer / utflykter med svensktalande reseledare dag 1–8, enligt program
 • Del i dubbelrum sju nätter på fyrstjärniga hotell, inklusive turistskatt
 • 7 frukostar på hotell
 • 6 middagar på hotell
 • 6 trerätters luncher på lokala genuina restauranger
 • Besök, visning och vinprovning i Zagorje, 5 premium viner 
 • Välkomstdrink och tilltugg dag 2,3,4,5
 • Måltidsdryck vid lunch 0,25 l vin eller öl, alkoholfri dryck samt bordsvatten dag 2,3,4
 • En kvällssmörgås på hotellet, dag 1
 • Guidad stadsrundtur i Split och besök i kejsare Diocletianus romerska palats
 • Utflykt till floden Cetina, utanför Omis
 • Tillagning och provsmakning av den traditionella maträtten soparnik inkl. ett glas vin
 • Entré och guidad rundtur i nationalparken Krka
 • Guidad stadsrundtur i staden Zadar
 • Guidad stadsrundtur i huvudstaden Zagreb
 • Egentid i Zagreb för att utforska staden på egen hand
 • Guidad sightseeing-tur av Ljubljana, huvudstaden i Slovenien
 • Besök i 1300-tals staden Novo mesto (Nya staden)
 • Entré och guidad rundtur i nationalparken Plitvice
 • Dricks till lokalguide, chaufför med flera
 • Resegaranti via den statliga resegarantin

Dagsprogram

 • Dag 1: Flyg till Split

  Under kvällen landar vi på Splits flygplats, där en buss väntar på att ta oss vidare till vårt hotell. Middag i form av en läcker plockbuffé avrundar dagen.

 • Dag 2: Split & ”soparnik-lunch” i Poljica

  Efter frukost ska vi under en guidad stadsrundtur bekanta oss med Split, vars gemytliga stadskärna växte fram runt kejsare Diocletianus stora romerska palats, uppfört på slutet av 200-talet och ett av de största och mest välbevarade palatsen från romartiden. Här tillbringade Diocletianus sin ålders höst efter 20 år som härskare. Som mest tros över 9000 personer ha bott på palatsområdet.
  Med buss tar vi oss så längs med kusten ett stycke söderut till den natursköna regionen Poljica vid floden Cetina strax utanför Omiš, där vi ska äta lunch på en genuin restaurang. Vi välkomnas med en aperitif och får därefter en demonstration i hur man tillagar soparnik, en traditionell maträtt från regionen bestående av mangold, lök och persilja mellan två lager av deg. Sedan 1996 är denna specialitet listad som ett icke-materiellt nationellt arv i Kroatien. Vi får också veta mer om Republiken Poljica, en autonom gemenskap som existerade under senmedeltiden och den tidiga moderna perioden. Slutligen avnjuter vi nylagad soparnik ackompanjerad av ett glas vin. Efter denna trivsamma stund vänder vi åter till Split för lite egen tid och en gemensam middag på hotellet.

  Split & ”soparnik-lunch” i Poljica
 • Dag 3: Split – Krka - Zadar

  Vi lämnar då Split och beger oss norrut och en bit inåt landet. Målet är den praktfulla nationalparken Krka, som har ett rikt fågelliv med hundratals ”semestrande” fågelarter. Stillsamma vattendrag, brusande vattenfall i trappstegsform och romerska lämningar genomsyrar området och lämnar oss fulla av beundran. I närbelägna Etnoland, en unik kombination av kultur, tradition och historia, väntar oss därefter en alldeles speciell mat- och kulturupplevelse. I sann gästfrihetsanda välkomnas vi av en av de karismatiska byborna, som tar oss med på en interaktiv rundvisning för en inblick i livet i Dalmatien. Vi bjuds på ett glas lokalt vin och bröd och får provsmaka den berömda rökta skinkan från Drniš, pršut. Dessutom låter vi oss väl smaka av en läcker lunch med lokal prägel.

  Mätta och belåtna tar vi åter plats i bussen och sätter kurs mot Zadar, som har sina rötter i romartiden. Utanför vecklar Zadars vackra skärgård ut sig – 300 öar omgivna av kristallklart vatten, resterna av en bergskedja som i forna dagar löpte här. Efter incheckning på vårt hotell kan vi se framemot en god middag inklusive dryck.

  Split – Krka - Zadar
 • Dag 4: Zadar – Briševo – Zagreb

  Förmiddagen tillägnar vi Zadar, som under romarna blev en betydelsefull hamnstad som handlade med timmer och vin. Senare blev hamnen den bysantinska flottans viktigaste bas. Romarna anlade de raka gatorna och ett forum. Efter flera strider om staden sålde den ungerske kungen László av Ungern Zadar liksom andra av hans dalmatiska städer och öar till Venedig. Detta blev starten för en blomstringsperiod och kyrkor och palats uppfördes. Genom fördraget i Rapallo tillföll Zadar efter första världskriget Italien. Under en guidad rundtur får vi lära oss mer om allt detta, och vi möter monument som Landsporten och delar av den gamla muren, liksom S:t Donats kyrka, ett av de finaste exemplen på bysantinsk arkitektur i Dalmatien.
  Dagens goda lunch, som är tillagad på ekologiskt odlade produkter och rik på lokala aromer och smaker, intar vi på en familjefarm med 150-åriga anor i den lilla staden Briševo. Vår resa gå så småningom vidare mot Kroatiens stolta huvudstad Zagreb, belägen i hjärtat av inlandet, för övernattning och middag.

  Zadar – Briševo – Zagreb
 • Dag 5: Zagreb – Zagorje – Ljubljana

  Vi låter oss väl smaka av frukosten och gör oss därefter redo för en guidad stadsrundtur. Zagreb, som ligger mellan berget Medvednicas sluttningar i norr och floden Sava söderut, är något av en smältdegel av det östeuropeiska och det västeuropeiska. Staden var från början två skilda medeltida bosättningar - Kaptol och Gradec, vilka nu utgör kärnan i den gamla övre staden Gornji grad. På 1500-talet var Gradec säte för den kroatiska riksdagen och banen - den ståthållare som utsågs av kungariket Ungern, och var liksom Kaptol befäst med ringmurar, torn, vallgravar och portar. Barockkärnan genomsyras av gamla gator, intressanta byggnader och fina kyrkor - däribland en magnifik katedral, liksom mysiga caféer och restauranger.
  Den modernare delen av Zagreb, Donji grad, växte fram efter 1830 runt en hästskoformad rad parker och öppna platser. Här ligger de största museerna, liksom nationalteatern. Zagreb är inte bara centrum för Kroatiens ekonomiska och politiska liv utan även en kulturstad av stora mått med över 20 museer, 10 teatrar, 350 bibliotek, ett universitet och ett stort utbud av olika konst- och kulturevenemang.

  Det ges även tid att upptäcka en stund på egen hand. Ta en tur med Zagrebs blå spårvagn, strosa längs den längsta gatan - Ilica, eller ta linbanan upp till Gornji grad och besök Lotršćaktornet, där man förr i tiden ringde i klockan när stadsportarna skulle stängas. Kanske föredrar du Markuskyrkan eller något spännande museum eller galleri? Valet är fritt!

  Vår färd går senare vidare norrut genom den kulturella regionen Hrvatsko Zagorje, där vi ska göra uppehåll på en mycket populär restaurang, vackert belägen på kullen Grešna gorica med vyer över vinodlingar, åkrar och ängar. Enligt legenden var Grešna gorica - den ”syndfulla kullen”, en hemlig mötesplats för det unga kärleksparet Veronica och Frederick, vars förbjudna kärlek och ”synd” gav namn åt platsen. Här njuter vi av lunch med smak av norra Kroatien. Efter lunchen beger vi oss en kort färd mot en vacker vingård där det vankas vinprovning. Här får ni prova 5 olika sorters premium viner. Därefter korsar vi gränsen till Slovenien och styr kosan mot Ljubljana, som med sina ca 280 000 innevånare är en av den Europeiska Unionens minsta huvudstäder. Här ska vi övernatta och äta middag.

  Zagreb – Zagorje – Ljubljana
 • Dag 6: Ljubljana – Plitvice nationalpark

  Under en gemensam sightseeing-tur ser vi mer av Ljubljana, som genomkorsas av den stillsamma floden Ljubljanica. Den pittoreska stadskärnan är bilfri och kantas av mysiga restauranger och barer. De tjusiga gamla barockhusen och kyrkorna som reser sig över Gamla Stans smala kullerstensgränder samsas med små piazzor och andas italiensk flärd. Ovanför kastar Ljubljana slott med anor från 1000-talet ett vakande öga över staden. Den magnifika bron Tromostovje, som egentligen är tre broar, sammanbinder Gamla Stan med den nyare delen, som rymmer många av de främsta arkitektoniska höjdpunkterna och museerna. Njut av en promenad längs med den östra flodbanken, där charmiga hus med orangea och röda tak ger plats för grönskande pilträd och inbjudande caféer eller ta del av folkvimlet på torget Prešernov Trg, stadens symboliska hjärta.
  Efter en gemensam lunch ställer vi åter in kursen mot Kroatien. Vi passerar Novo mesto – ’nya staden’, som namnet till trots grundades redan på 1300-talet av ärkehertig Rudolf IV av huset Habsburg, och nalkas snart den kroatiska gränsen. På kvällen når vi slutligen vår slutdestination, den natursköna nationalparken Plitvice, där vi ska bo över och äta middag.

  Ljubljana – Plitvice nationalpark
 • Dag 7: Plitvice nationalpark – Split

  Efter frukost ligger Plitvice nationalpark för våra fötter – en storslagen naturupplevelse! Till fots tar vi oss runt i en del av detta 300 kvadratkilometer stora område med sjöar och täta skogar, en hemvist för några av de största vilda djuren i Europas fauna. Här ryms också ett synnerligen rikt fågelliv – 160 arter har iakttagits, och ett artrikt växtliv. Sedan 1979 finns parken, som är särskilt känd för sina praktfulla vattenfall, med på Unescos världsarvlista. Vårt besök avrundas med en läcker lunch på en restaurang som uppförts för att efterlikna ett traditionellt Lika-hus med dess speciella, rustika atmosfär – en perfekt plats att ta del av Lika-regionens typiska smaker och ingredienser. Vi påbörjar därefter vår resa mot Split och resans sista övernattning. Middag med dryck på hotellet.

  Plitvice nationalpark – Split
 • Dag 8: Split – flyg hem

  Frukosten avslutar vår vistelse i Split och vi beger oss ut till flygplatsen. Vid 14-tiden lyfter vårt flyg med destination Sverige. En härlig, innehållsrik vecka i Kroatien ligger snart bakom oss, men de fina minnena lever kvar.

Karta

Hotell

Rundresa: Kroatien-Slovenien
Boende på 4-stjärniga hotell - Totalt 7 nätter inkl. frukost och middag på hotellen. 3 nätter på hotell i Split 1 natt på hotell i Zadar 1 natt på hotell i Zagreb 1 natt på hotell i Ljubljana 1 natt...
Få senaste nytt!
Få senaste nytt!

Anmäl dig till nyhetsbrevet och bli först med att få de senaste nyheterna, tips och våra unika erbjudanden.

this is a picture of the number 1this is a picture of the number 6this is a picture of the number 4this is a picture of the number 3