Skip to main content

Reseguide Split

Sevärdheter | Underhållning | Gastronomi | Shopping | Stränder | Övrigt

Om Split

Split är Kroatiens näst största hamnstad och en perfekt utgångspunkt för att ta sig vidare till öarna utanför eller för kommande segelsemestern. Från Split går det dagligen färjor till öar som Brac, Hvar, Vis och Korcula.

Vatten
Vattnet från kranen är rent och kan drickas i hela landet. Om du vill köpa vatten på flaska kostar det ca 1 euro (11 kr) i mataffären. Vatten kallas "voda" på kroatiska.

Växling och valuta
Valutan i Kroatien är euro, 1 euro = ca 11 SEK. Du kan växla på bankerna, posten eller växlingskontor. Hotellen hjälper också till med växling, normalt till en högre kurs. Det bästa sättet att “växla pengar” är att ta ut pengar på plats ur en bankomat, i lokal valuta.

Kollektivtrafik i Split
Det finns lokala bussar som går mellan Split och flera platser på Makarska Rivieran, Trogir och Dubrovnik. Taxi fungerar också utmärkt mellan platser - kom gärna överens om priset i förväg. Från Split går det färjor och / eller båtar till öarna Brac, Hvar, Korcula, Trogir och Vis.

Karta
Kartor finns i välkomstguiden som du får vid ankomst och på turistinformation.

Sevärdheter och saker att göra i Split

Split är som sagt en sevärdhet i sig och tillhör en av våra mest populära dagsutflykter och guidade stadsturer. Men platsen är också ett nav för en lång rad fantastiska utflyktsmål som garanterat blir minnen för livet. Två nästan overkligt vackra nationalparker, Krka och Plitvicesjöarna, gör djupa intryck på de flesta som besöker dem. En annan sevärd stad som ligger i närheten av Split är Trogir som är lite av ett levande museum med många små butiker, restauranger och caféer innanför murarna. Andra arkeologiska sevärdheter är till exempel Fästningen i Klis som ligger några kilometer norr om Split. På vägen dit kan man ta en avstickare till Salonas ruiner som en gång var Dalmatiens huvudstad.


Diocletianus palats
Diocletianus var den enda romerske kejsare som frivilligt lämnade sin post som ceasar. När han drog sig tillbaka i början på 300-talet bosatte han sig i dagens Split i ett sommarhus och palats vid den Adriatiska kusten vilket han låtit uppföra under tiden som kejsare. Diocletianus födelseort Solin, den dåvarande huvudstaden i den romerska provinsen Dalmatia, ligger strax norr om Split och bara några kilometer från palatset.

Idag är palatset ett av UNESCOs världsarv men man ska inte förvänta sig vare sig ett palats eller ett museum, den romerska ruinen är Splits hjärta och pulserar med kanske ännu mer liv nu än när den byggdes. Idag finns ca 220 byggnader inom det 40000 m2 stora komplexet och hem åt 3000 personer. Palatset är Splits stora stolthet och lockar dagligen tusentals turister. En vandring genom palatset är en vandring genom historien på vältrampade gatstenar som glänser i solljuset.

Palats i Split, Kroatien
Det som finns kvar av palatset har fogats samman med den övriga arkitekturen under århundradena men det är fortfarande ett av världens mest betydande romerska palats och absolut ett av de viktigaste arkitektoniska monumenten från romersk tid längs hela den Adriatiska kusten.

Fyra stadsportar leder in till den historiska stadskärnan. Den största, Porta septemtrionalis eller ”Guldporten” som den kallats sedan mitten på 1500-talet, vaktas av Ivan Meštrović (1883-1962) 8,5 meter höga staty ”Gregorius av Nin”. Hela staden är späckad av sevärdheter men guidade stadsturer organiseras regelbundet, även från orter längs Makarska rivieran och andra närliggande resmål, och ger den största behållningen av allt som finns att se.

Split och Diocletianus palats har kanske fått mest uppmärksamhet under senare år som inspelningsplats för den populära tv-serien ”Game of Thrones”. För de som är bekanta med seriens karaktärer och platser kan nämnas att exempelvis Daenarys tronrum och scener från staden Meereen är filmade i Split.

På våra guidade stadsvandringar i Diocletianus palats får man bland annat se S:t Domnius katedral, Ärkebiskopens palats, peristylen och de fyra portarna. Kontakta din reseledare för mer information.


Guidad stadsvandring i Split med Kroatienspecialisten

Trogir
Drygt 2,5 mil nordväst om den mytomspunna hamnstaden Split ligger ännu ett av UNESCOs världsarv. Staden Trogir är liten till ytan, men har en historisk betydelse av gigantiska mått. Den pittoreska gamla stadskärnan är belägen på en holme mellan ön Ciovo och fastlandet. Sin skyddade status har den fått för att det är en sällsynt välbevarad medeltida stad som påverkats ytterst lite av den omgivande moderna bebyggelsen, och för att staden är ett lysande exempel på ”urban kontinuitet”.

Hamnpromenad i Trogir, Kroatien
Runt ön och den gamla stadskärnan löper en vacker hamnpromenad med ståtliga palmer och en lummig park på den norra sidan. Om man beger sig in mot de centrala delarna av staden hittar man snart smala gränder och charmiga caféer. Den här stadsdelen är bilfri och även om hela ön är livlig så hittar man snart lugnet på någon mysig uteservering. På den södra sidan av ön blir hamnpromenaden bred och här finns flera restauranger med underbar utsikt över kanalen, havet och staden som brer ut sig på andra sidan.

Den stora ansamlingen av närliggande sevärdheter gör att man aldrig behöver gå långt för att hitta alla unika byggnadsverk som pryder staden. Den gamla Kamerlengoborgen med anor från 1400-talet är en populär turistattraktion som används för olika kulturella event under sommarmånaderna. Sankt Laurentius katedral påbörjades redan på 1200-talet men slutfördes inte förrän ca 250 år senare så den bär spår av flera olika byggnadsstilar. För att komma in i den treskeppiga basilikan går man genom den monumentala Radovans portal, en skapelse av en lokal skulptör som var verksam under 1200-talet.

Omiš
Omis är en liten ort och hamn vid Cetinaflodens mynning och ligger ca. 2,5 mil sydöst om Split. Under 12- och 1300-talet var Omis hemstad för pirater, som använde sina snabba båtar - Sagittae till att attackera handelsskepp vid flodens mynning. 

Staden Omis i Kroatien

Idag är Omis en populär turistort och befolkningen ökar trefaldigt under högsäsongen. Gamla Stan är är Omis huvudattraktion med många sevärdheter. Här ligger också många av de bästa restaurangerna, med uteserveringar i de trånga och mysiga gränderna. Den långa sandstranden ”Velika plaza” ligger i centrala Omis och här finns massor av vattenaktiviteter att ta del av.

Underhållning 

På sommaren finns ett stort utbud av festivaler och evenemang. I juni börjar den veckolånga filmfestivalen Mediterranean Film Festival med filmer från medelhavsområdet och i september anordnas Split Film Festival med internationella titlar men även smalfilmer av oberoende filmskapare.

I juni börjar även Popmusikfestivalen och under juli anordnas Ultra Europe som är en av de största festivalerna med elektronisk dansmusik som finns. Hit kommer besökare från hela världen för att se några av världens mest uppmärksammade DJs uppträda.

För den kulturellt intresserade finns en rad konstgallerior, bland andra Galleri Ivan Mestrovic och Galleri Jaksic. Vid Gripeborgen återfinns Kroatiska sjöfartsmuseet och Museet för kroatiska arkeologiska monument har en spännande samling antika föremål från området. 

Gastronomi

Maten i Kroatien är en upplevelse. Vanligtvis serveras lunch mellan kl 11-15, middag efter kl 18, men kroaterna själva äter gärna senare. Restaurangköket stänger i allmänhet runt kl 23. En espresso kostar ca 1.5 euro, en öl 0,5 L ca 3.5 euro, en pizza till lunch ca 10 euro, pasta ca 12 euro och lokal vin 1 L från 14 euro.. Något som vi rekommenderar är att man provar den inhemska kroatiska maten i en äkta ”konoba”. Här tillagas riktig husmanskost av inhemska produkter i en stämningsfull miljö.

Prova gärna dessa specialiteter:
Dalmatian pašticada - En specialitet gjord av kalvkött fylld med bacon och vitlök, kokt i rött vin.
Dalmatisk proscuttio och ost.
Makarana tårta - En tårta gjord av mandel och Maraschino-likör.
Sallad från hobotnice - Bläckfisksallad. En specialitet som äts som aptitretare, ofta vid högtidliga sammankomster i Kroatien.
Buzara - Kräftor, räkor eller musslor kokas i en sås av tomat, lök och örter.
Peka - Ett hundra år gammalt kroatiskt recept. Kött och potatis under ett järnskydd med glöd över.
Palačinka - En pannkaka med olika fyllningar, såsom sylt, smält choklad, krossade valnötter, glass, bärsåser etc.
Rožata - Påminner om karamellpudding och beredd med smält socker, ägg, mjölk och likör.
Gemist - Vitt vin blandat med mineralvatten, en utmärkt törstsläckare.
Rakija - Lokal sprit med smaker av bland annat valnötter eller körsbär.


Kvinna och man på restaurang i Kroatien

Shopping i Split

Den bästa shoppingen finns i Split, där flera av de stora märkena finns representerade på och runt Marmontova, som t.ex Mexx, NafNaf, Diesel, D&G och Versace. Priserna är dock inte mycket lägre än i Sverige. Inne i palatset finns flera souvenirbutiker. En bit utanför centrum ligger den nybyggda gallerian Mall of Split (visa på karta). Här finns butiker som Intersport, Levi’s, GAP, Converse, Tommy Hilfiger och många andra. En annan populär galleria är City Center One (visa på karta) med butiker som H&M, Deichmann, Lacoste, S.Oliver, Tele2 etc.

Stränder i Split

Stadsstranden Bacvice (visa på karta), Firule och Ovcice ligger en kort promenad från färjeläget söder om Diocletianus palats. Det är välbesökta badvikar där man ofta ser utövare av den traditionella bollsporten ”Picigin”.

På halvön Marjan finns flera populära stränder. Kastelet (visa på karta) ligger närmast marinan i söder och i omgivningarna finns museer, gallerior och historiska byggnader. Vidare västerut ligger stranden Kasjuni (visa på karta) och längst ut på udden ligger badviken Bene (visa på karta).

Övrigt

I Split har vi har vi telefonservice, men reseledarna möter upp dig på flygplatsen. Reseledarna ser till att du kommer till ditt boende så snabbt och enkelt som möjligt. Vid hemresan möter de upp dig vid transferbussen eller på flygplatsen och informerar om incheckningen och annat du vill veta.

Servicetelefonen: Du kan alltid nå oss på vår 24 timmars servicetelefon. Numret får du vid ankomsten i ditt välkomstbrev. För er trygghet och säkerhet fungerar servicetelefonen som jourtelefon nattetid.

Hemresa
Utcheckning sker i regel innan kl 12. Beroende på vilken tid ditt flyg avgår för hemresa gäller olika tidpunkter och rutiner. I vår pärm på ditt boende finner du mer information om din hemresa. Ytterligare information om transfertider och samlingsplats för hemresa kommer du att få kvällen innan. Har du inte fått information, kontakta våra resledare på journumret.

Turistinformation
(visa på karta)
Tel: +385 (0)21 348 600
www.visitsplit.com

Sjukhus, Vårdcentral
Vid akut sjukdom, ring 112 direkt – det är det bästa för att så snabbt som möjligt få hjälp och vård. Informera våra reseledare via deras journummer så snart ni kan.
(visa på karta)
Clinical Center
Spinciceva 1
21000 Split

Sveriges konsulat i Split
(visa på karta)
Honorary Consulate of Sweden
Držićeva 8
21 000 Split

Hjälp oss att bli ännu bättre!
Vår förhoppning är att din semesterresa ska infria dina förväntningar på alla sätt. Vi är därför mycket intresserade över att få ta del av dina synpunkter på resan efter att den avslutats. Hur var flygresan? Motsvarade hotellet dina förväntningar, var vår service bra? Kan du tänka dig att återvända till resmålet? Vill du ge oss förnyat förtroende?

Några dagar efter hemkomsten kommer du att få ett elektroniskt frågeformulär skickat till dig via e-post och med semestern i färskt minne kan du sedan i lugn och ro besvara och kommentera vad du tyckte. Med din hjälp kan vi på detta vis vidareutveckla våra resor och dess innehåll och ordna en ännu bättre semester åt dig nästa gång du reser med oss.

Vi önskar er en trevlig resa!

Klicka här för att se alla våra hotell och lägenheter i Split.

 

Fritextsökning
Få senaste nytt!
Få senaste nytt!

Anmäl dig till nyhetsbrevet och bli först med att få de senaste nyheterna, tips och våra unika erbjudanden.

this is a picture of the number 6this is a picture of the number 2this is a picture of the number 9this is a picture of the number 9