Skip to main content

Tucepi

Om Tucepi

Den pittoreska badorten Tucepi ligger vackert beläget mitt mellan det Adriatiska havet och det majestätiska bergsmassivet Biokovo. Cirka 4 kilometer norrut hittar du Makarska rivierans tätort Makarska och på ungefär samma avstånd söderut ligger Podgora. Att promenera mellan Tucepi och Makarska tar ca en timme och promenadstråket går delvis genom en mysig skog som här och där ramar in det kristallklara havet. I kommunen finns ca 1931 invånare och en överväldigande majoritet av dem bor i orten Tucepi.

Tucepi har en nära 4000 år lång historia som till stora delar liknar och delas av de andra fiskebyarna längs Makarska rivieran. Tucepi har Illyriskt ursprung och betyder ungefär “byn vid källan”, och det är naturligtvis en av de många sötvattenskällorna vid bergsmassivet Biokovo som avses. Ett stort arkeologisk arv som består av Illyriska gravhögar, Romerska tempel och medeltida bosättningar vittnar om att platsens geografiska fördelar sedan länge tjänat områdets invånare väl.

4 km lång strand i Tucepi Kroatien
Den långa historien i all ära, men det är den 4 kilometer långa klapperstensstranden som gör Tucepi till en turistmagnet. Vissa påstår att det är den bästa stranden längs Makarska rivieran med en strandpromenad som följer den vackra stranden från början till slut. Väldoftande pinjeträd ger naturlig skugga längs stora dela av stranden och utsikten över havet bjuder på vackra vyer över den Kroatisk skärgården med ön Brac i norr och Hvar i söder. I centrum finns restauranger, glassbarer och en charmig småbåtshamn som sjuder av aktivitet under sommaren.

Vid marinan hittar man även det som är Tucepis centrum. Här finns mysiga caféer och palmer kantar det stenbelagda promenadstråk som löper genom orten. Från uteserveringarna har man utsikt över havet och solnedgången.

I takt med att turismen blivit en allt viktigare inkomstkälla har befolkningen från de närliggande bergsbyarna flyttat närmare kusten. I kommunen Tučepi finns flera små bosättningar på berget Biokovos sluttningar som till exempel Podpeć, Čovići, Srida Sela, Podstup, Šimići och Ševelji. De flesta har i princip inte längre någon bofast befolkning, men under sommarmånaderna anordnas olika kulturella event ute på landsbygden. Dessutom finns en handfull traditionella “konobor” (rustika tavernor med traditionella kroatiska maträtter på menyn) fortfarande kvar.

Transfer
Det är ca 82 km mellan Splits flygplats och Tucepi. Den effektiva restiden för busstransfern är ca 100 minuter men detta kan variera beroende på säsong och trafik.

Att göra i Tučepi

Tucepi är en liten badort och hit åker man om man i första hand vill njuta av långa dagar med avkopplande strandliv. Det är dock lätt att ta sig till olika lokala utflyktsmål eftersom landsvägen “Magistralen” löper rakt genom samhället. Här passerar lokalbussar till Split, Dubrovnik, och alla orter däremellan så oavsett vad man vill hitta på så löser man det enkelt. Tack vare det korta avståndet till Makarska så finns ett stort utbud av dagsturer och arrangerade utflykter att ta del av, som till exempel båtturer till Brac eller vinprovningar på en Kroatisk vingård.

Under sommarmånaderna arrangeras ett flertal olika festivaler, utställningar och konserter i och i närheten av Tucepi.

“kKuTz” är en serie av kulturevemang som årligen äger rum på landsorten under några veckor i juli och augusti. Varje gång sker evenemanget på en ny plats och efteråt serverar de lokala krögarna lokala specialiteter och förser gästerna med ett stort gastronomiskt utbud.

Kašteletfestivalen har de senaste 20 åren ägt rum i Hotell Kaštelets atrium. På festivalen sjunger man traditionell Dalmatisk klapasång, som är en typ av folkmusik som sjungs a capella. Just denna tillställning är prestigefylld och bara de bästa sångarna blir inbjudna.Den 20-21 augusti (det är samma datum varje år) hålls rockfestivalen “Toochepin” i Tucepi. Det är Kroatisk rock- och popband som framför egna låtar men även olika covers. Scenen hittar man i småbåtshamnens nordvästra ände.

Stränder

Det är längs stranden i Tucepi som det mesta händer. Här finns ett mycket stort utbud av olika typer av vattenaktiviteter som snorkling, paddelbåtar och vattenskotrar. Anslutning till stranden hittar du sportcentret Slatina där det finns tennisbanor, fotbollsplaner, boule, beachvolleyboll och andra aktiviteter.

Tucepi Kroatien Nugal
Nugal
Om man följer promenadstråket mot Makarska och går vägen närmast havet så finns en fantastisk strand ungefär mitt emellan de två orterna. Stranden heter Nugal och skyddas av en hög klippvägg som stupar ned mot havet. Det är en ganska liten klapperstensstrand men bedövande vackert och ett trevligt utflyktsmål. Hit går även många som föredrar att bada nakna.

Strand i Tucepi, Kroatien
Om man fortsätter söderut mot Podgora finns några små gömda badvikar en kort bit från landsvägen. De är inte skyltade som badplatser men det finns små parkeringar för enstaka bilar eller cyklar och stigar som leder ned mot havet.

Snorkla och dyka

I Tucepi finns ett välrenommerat dykcenter som heter Butterfly Diving (visa på karta). Det kristallklara vattnet i Kroatien attraherar dykare från hela världen och det finns många spännande vrak, rev och underjordiska sötvattenskällor som skapar intressanta biotoper. De arrangerar dyk längs Makarska rivieran men även runt öarna Brac och Hvar. De tillhandahåller både utrustning och expertis till de som vill lära sig att dyka och all undervisning sker av erfarna “divemasters”.

Sevärdheter i Tucepi

Den största delen av bebyggelsen vid havet har tillkommit efter 1960, men omgivningarna finns flera arkeologiska lämningar och fornminnen. Inne i orten finns det medeltida kapellet Sveti Juraj från 1311. Tre kilometer upp mot berget ligger det som är det gamla Tucepi och där finns några religiösa byggnader, bland andra kyrkan Sankt Antonius av Padua från 1901.

Bästa restaurangen i Tucepi

Trots att samhället är litet finns några riktigt bra restauranger som lockar gäster från stora delar av rivieran.

En bit utanför Tucepi finns en traditionell Kroatisk konoba som heter Jeny (visa på karta). Hit tar man sig med taxi, men det allra bästa alternativet är att kontakta våra reseledare eller restaurangen så ordnar de transport både dit och hem kostnadsfritt! Denna restaurang återkommer gång på gång i våra gästers rekommendationer och får konsekvent högsta betyg för både service och kvalitén på maträtterna. Här finns 5-rätters middagar, en suverän a la carte-meny och en vinlista som komponerats med omsorg och kunskap. Eftersom restaurangen ligger uppe på bergssluttningen så har man lysande utsikt över omgivningarna och havet.

Konoba Ranč (visa på karta) är en annan konoba som också ofta rekommenderas av våra resenärer och som får högsta betyg på internationella jämförelsesiter. Den ligger mitt i en mysig olivlund, bara en kilometer från marinan i Tucepi, och borden står dukade mitt bland grönskade olivträd.

På båda restaurangerna kan det vara en god idé att boka bord i förväg, särskilt under högsäsong. Om ni inte själva vill kontakta restaurangen så hjälper våra lokala reseledare gärna till att ordna detta.

Nöjesliv

På kvällarna består nöjeslivet i Tucepi av trevliga pub- och barbesök längs strandpromenaden. För högre tempo på nattklubbar och diskotek får man söka sig till Makarska dit det är lätt att ta sig med taxi.

Resenärernas tips

Vi får in många små guldkorn med tips på saker att se, göra och uppleva från er resenärer. Det kan vara en plats som förgyllde er vistelse eller en resturarang som man absolut inte får missa. Här nedan har vi samlat små tips från Tucepi som våra resenärer har delat med sig av. 

"Missa inte båtutflykten! Där såg man mycket och fick bra information. Bra mat och dryck. Använd taxi via Kroatienspecialisten, snabba och billiga."
- Patrik

"Båtutflykten till Hvar och Brac var så trevlig. Längst gångstigen mellan Tucepi och Makarska var det ju fantastiska små badstränder." 
- Eva 

"Restaurang Ranc i Tucepi"
- Johan, 4 september

Sjukvård

Apotek och vårdcentral finns i Makarska.

Klicka här för att se alla våra hotell och lägenheter på Makarska Rivieran.

Fritextsökning
Nyhetsbrev
Nyhetsbrev

Som prenumerant på vårt nyhetsbrev är du först med att få specialerbjudanden, tips och nyheter - rätt ner i inkorgen.

this is a picture of the number 8this is a picture of the number 4this is a picture of the number 2this is a picture of the number 1