Skip to main content

Tucepi

Att göra | Stränder | Snorkla | Sevärdheter | Restauranger | Nöjesliv | Resenärernas tips

Om Tucepi

Den pittoreska badorten Tucepi ligger vackert beläget mitt mellan det Adriatiska havet och det majestätiska bergsmassivet Biokovo. Cirka 4 kilometer norrut hittar du Makarska rivierans tätort Makarska och på ungefär samma avstånd söderut ligger Podgora. Att promenera mellan Tucepi och Makarska tar ca en timme och promenadstråket går delvis genom en mysig skog som här och där ramar in det kristallklara havet. I kommunen finns ca 1931 invånare och en överväldigande majoritet av dem bor i orten Tucepi.

Tucepi har en nära 4000 år lång historia som till stora delar liknar och delas av de andra fiskebyarna längs Makarska rivieran. Tucepi har Illyriskt ursprung och betyder ungefär “byn vid källan”, och det är naturligtvis en av de många sötvattenskällorna vid bergsmassivet Biokovo som avses. Ett stort arkeologisk arv som består av Illyriska gravhögar, Romerska tempel och medeltida bosättningar vittnar om att platsens geografiska fördelar sedan länge tjänat områdets invånare väl.

4 km lång strand i Tucepi Kroatien
Den långa historien i all ära, men det är den 4 kilometer långa klapperstensstranden som gör Tucepi till en turistmagnet. Vissa påstår att det är den bästa stranden längs Makarska rivieran med en strandpromenad som följer den vackra stranden från början till slut. Väldoftande pinjeträd ger naturlig skugga längs stora dela av stranden och utsikten över havet bjuder på vackra vyer över den Kroatisk skärgården med ön Brac i norr och Hvar i söder. I centrum finns restauranger, glassbarer och en charmig småbåtshamn som sjuder av aktivitet under sommaren.

Vid marinan hittar man även det som är Tucepis centrum. Här finns mysiga caféer och palmer kantar det stenbelagda promenadstråk som löper genom orten. Från uteserveringarna har man utsikt över havet och solnedgången.

I takt med att turismen blivit en allt viktigare inkomstkälla har befolkningen från de närliggande bergsbyarna flyttat närmare kusten. I kommunen Tučepi finns flera små bosättningar på berget Biokovos sluttningar som till exempel Podpeć, Čovići, Srida Sela, Podstup, Šimići och Ševelji. De flesta har i princip inte längre någon bofast befolkning, men under sommarmånaderna anordnas olika kulturella event ute på landsbygden. Dessutom finns en handfull traditionella “konobor” (rustika tavernor med traditionella kroatiska maträtter på menyn) fortfarande kvar.

Transfer
Det är ca 82 km mellan Splits flygplats och Tucepi. Den effektiva restiden för busstransfern är ca 100 minuter men detta kan variera beroende på säsong och trafik.

Att göra i Tučepi

Tucepi är en liten badort och hit åker man om man i första hand vill njuta av långa dagar med avkopplande strandliv. Det är dock lätt att ta sig till olika lokala utflyktsmål eftersom landsvägen “Magistralen” löper rakt genom samhället. Här passerar lokalbussar till Split, Dubrovnik, och alla orter däremellan så oavsett vad man vill hitta på så löser man det enkelt. Tack vare det korta avståndet till Makarska så finns ett stort utbud av dagsturer och arrangerade utflykter att ta del av, som till exempel båtturer till Brac eller vinprovningar på en Kroatisk vingård.

Under sommarmånaderna arrangeras ett flertal olika festivaler, utställningar och konserter i och i närheten av Tucepi.

“kKuTz" - Kultursommar är en serie av kulturevemang som årligen äger rum på landsorten under några veckor i juli och augusti. Varje gång sker evenemanget på en ny plats och efteråt serverar de lokala krögarna lokala specialiteter och förser gästerna med ett stort gastronomiskt utbud.

Kašteletfestivalen har de senaste 20 åren ägt rum i Hotell Kaštelets atrium. På festivalen sjunger man traditionell Dalmatisk klapasång, som är en typ av folkmusik som sjungs a capella. Just denna tillställning är prestigefylld och bara de bästa sångarna blir inbjudna.Den 20-21 augusti (det är samma datum varje år) hålls rockfestivalen “Toochepin” i Tucepi. Det är Kroatisk rock- och popband som framför egna låtar men även olika covers. Scenen hittar man i småbåtshamnens nordvästra ände.

Stränder i Tucepi

Det är längs stranden i Tucepi som det mesta händer. Här finns ett mycket stort utbud av olika typer av vattenaktiviteter som snorkling, paddelbåtar och vattenskotrar. Anslutning till stranden hittar du sportcentret Slatina där det finns tennisbanor, fotbollsplaner, boule, beachvolleyboll och andra aktiviteter.

Tucepi Kroatien Nugal
Nugal
Om man följer promenadstråket mot Makarska och går vägen närmast havet så finns en fantastisk strand ungefär mitt emellan de två orterna. Stranden heter Nugal och skyddas av en hög klippvägg som stupar ned mot havet. Det är en ganska liten klapperstensstrand men bedövande vackert och ett trevligt utflyktsmål. Hit går även många som föredrar att bada nakna.

Strand i Tucepi, Kroatien
Om man fortsätter söderut mot Podgora finns några små gömda badvikar en kort bit från landsvägen. De är inte skyltade som badplatser men det finns små parkeringar för enstaka bilar eller cyklar och stigar som leder ned mot havet.

Snorkla och dyka i Tucepi

I Tucepi finns ett välrenommerat dykcenter som heter Butterfly Diving (visa på karta). Det kristallklara vattnet i Kroatien attraherar dykare från hela världen och det finns många spännande vrak, rev och underjordiska sötvattenskällor som skapar intressanta biotoper. De arrangerar dyk längs Makarska rivieran men även runt öarna Brac och Hvar. De tillhandahåller både utrustning och expertis till de som vill lära sig att dyka och all undervisning sker av erfarna “divemasters”.

Sevärdheter i Tucepi

Den största delen av bebyggelsen vid havet har tillkommit efter 1960, men omgivningarna finns flera arkeologiska lämningar och fornminnen. Inne i orten finns det medeltida kapellet Sveti Juraj från 1311. Tre kilometer upp mot berget ligger det som är det gamla Tucepi och där finns några religiösa byggnader, bland andra kyrkan Sankt Antonius av Padua från 1901.

Bästa restaurangen i Tucepi

Trots att samhället är litet finns några riktigt bra restauranger som lockar gäster från stora delar av rivieran.

Restaurang Jeny
(visa på karta)
En bit utanför Tucepi finns en traditionell Kroatisk konoba som heter Jeny.  Hit tar man sig med taxi, men det allra bästa alternativet är att kontakta våra reseledare eller restaurangen så ordnar de transport både dit och hem kostnadsfritt! Denna restaurang återkommer gång på gång i våra gästers rekommendationer och får konsekvent högsta betyg för både service och kvalitén på maträtterna. Här finns 5-rätters middagar, en suverän a la carte-meny och en vinlista som komponerats med omsorg och kunskap. Eftersom restaurangen ligger uppe på bergssluttningen så har man lysande utsikt över omgivningarna och havet.

Konoba Ranč
(visa på karta)
Denna konoba rekommenderas ofta av våra resenärer och som får högsta betyg på internationella jämförelsesiter. Den ligger mitt i en mysig olivlund, bara en kilometer från marinan i Tucepi, och borden står dukade mitt bland grönskade olivträd.

Restaurant Freyja 
(visa på karta)
Beläget i Tučepi vid Adriatiska kusten, välkomnar Restaurant Freyja dig till en smakfull upplevelse. Restuarangen är belägen vid Hotell Tamaris i Tucepi och omges av den skimrande stranden och det azurblåa havet. Här njuter du av fantastisk mat med bra råvaror och utsökta smaker. Den serviceriktade personalen lyfter ditt besök till nästa nivå.  

Det kan vara en god idé att boka bord i förväg, särskilt under högsäsong. Om ni inte själva vill kontakta restaurangen så hjälper våra lokala reseledare gärna till att ordna detta.

Nöjesliv i Tucepi

På kvällarna består nöjeslivet i Tucepi av trevliga pub- och barbesök längs strandpromenaden. För högre tempo på nattklubbar och diskotek får man söka sig till Makarska dit det är lätt att ta sig med taxi.

Resenärernas tips i Tucepi

Vi får in många små guldkorn med tips på saker att se, göra och uppleva från er resenärer. Det kan vara en plats som förgyllde er vistelse eller en resturarang som man absolut inte får missa. Här nedan har vi samlat små tips från Tucepi som våra resenärer har delat med sig av. 

"Vi gjorde en mycket fin vandring upp mot bergen i Tucepi mot kyrkan backigt men värt mödan. Ca 4 km och 2 tim. Kan rekommendera rest Gusari på strandpromenaden inte så långt från hotel Tamaris . Fullsatt varje kväll trots slutet av säsongen . Där hade vi förmånen att ha och njuta av god mat och en av de mest fantastiska servitörer. Alaen hette han och gjorde middagen till en upplevelse utöver det vanliga . Han verkar älska sitt jobb och sina gäster och bjöd verkligen på sig själv till alla gästers glädje."
- Mats, 17 september 2023

"Att utforska orterna runt vårt resmål gjorde att vi fick så många fler intryck. Bad på många av de fina stränderna runtomkring, promenadvänligt mellan orterna utmed havet. Vi unnade oss taxi så vi utnyttjade vår tid optimalt."
- Marie, 23 september 2023

"Restaurang Rosos i Tupic, de bjöd på sherry / grappa, efterrätt och skjuts till hotellet, sååå gästvänliga! Vi fick även en present med oss hem. Åt där 3 ggr på vår en veckas vistelse. Om man ville kunde man handla de drycker som bjöds vilka var hemproducerade."
- Frank, 23 september 2023

"Vi gjorde en mycket fin vandring upp mot bergen i Tucepi mot kyrkan backigt men värt mödan. Ca 4 km och 2 tim. Kan rekommendera rest Gusari på strandpromenaden inte så långt från hotel Tamaris . Fullsatt varje kväll trots slutet av säsongen . Där hade vi förmånen att ha och njuta av god mat och en av de mest fantastiska servitörer. Alaen hette han och gjorde middagen till en upplevelse utöver det vanliga . Han verkar älska sitt jobb och sina gäster och bjöd verkligen på sig själv till alla gästers glädje."
- Mats, 16 september 2023

"Restaurang Ranc var suverän i Tucepi."
Jukka, 2 september 2023

"Att vandra genom skogen från Tucepi till Nugal en strand som ligger avsides mellan Markaska och Tucepi. Var en väldigt fin upplevelse. Helt underbar strand med kristallklart vatten. Kanske hade skyltningen kunnat varit lite bättre."
- Britt, 26 augusti 2023

"Tucepi ett måste är att besöka Resturang Rosos bortanför marinan, En ägare med familj som välkomnar alla fixar allt i mat väg komponerar ihop de man vill på pizzan eller magisk god Fiskplate. Bjuder alla på husets Likör. Sällan man stött på nån så ödmjuk genomtrevlig Familj med sagolik god mat."
- Andreas, 22 juli 2023

"Är ni i Tucepi, köp munkar av munkdamen i golfbil som åkte längs strandpromenaden. Så goda!!!! Rekommenderar också Rosos, en väldigt bra restaurang med räkor i vitlök som förrätt - ett måste!!!!"
- Jenny, 8 juli 2023

"Besöket på restaurangen Konoba Ranĉ strax norr om Tuĉepi var en höjdare!" 
- Jannika, 2 juli 2023

"Testa Zip-line i Tucepi - ett helt fantastiskt äventyr!"
- Sara, 1 juli 2023

"Missa inte båtutflykten! Där såg man mycket och fick bra information. Bra mat och dryck. Använd taxi via Kroatienspecialisten, snabba och billiga."
- Patrik

"Båtutflykten till Hvar och Brac var så trevlig. Längst gångstigen mellan Tucepi och Makarska var det ju fantastiska små badstränder." 
- Eva 

"Restaurang Ranc i Tucepi"
- Johan, 4 september

Sjukvård

Apotek och vårdcentral finns i Makarska.

Klicka här för att se alla våra hotell och lägenheter på Makarska Rivieran.

Fritextsökning
Få senaste nytt!
Få senaste nytt!

Anmäl dig till nyhetsbrevet och bli först med att få de senaste nyheterna, tips och våra unika erbjudanden.

this is a picture of the number 7this is a picture of the number 3this is a picture of the number 1this is a picture of the number 9