Skip to main content

Baska Voda

Att göra | Stränder | Sevärdheter | Restauranger | Resenärernas tips | Övrigt

Om Baska Voda

Bara 9 km norr om staden Makarska ligger Baska Voda, en före detta fiskeby som numera är en av de mest omtyckta badorterna på hela Makarska rivieran.

Baska Voda kallas Makarskas lillasyster eftersom allt som finns i Makarska även finns här, fast i mindre skala. Dessutom har byn i sig ett lägre antal invånare vilket bidrar till en något lugnare framtoning. Vissa påstår att Baska Voda är lite mer chict och sofistikerat än Makarska. Så långt skulle vi kanske inte gå, men det finns en distinkt skillnad i atmosfären om man jämför de båda platserna.

Namnet Baska Voda har sina rötter i grekisk mytologi. Redan för tusentals år sedan var platsen en viktig källa till färskvatten för intilliggande bosättningar och man har hittat rester av skyddsmurar från bronsåldern runt höjden som kallas Gradina. På Peutingerkartan från 300-talet finns en bosättning med namnet Aronia utmärkt på platsen där Baska Voda ligger idag. På 600-talet erövras platsen av slaverna och under de följande tusen åren är det bara boskap som utnyttjar vattenkällorna.

Det finns inga spår av urbant liv förrän på 1600-talet och i det material som finns bevarat nämns ”Basca” för första gången på en av minoriten Vincenzo Coronellis (1650-1718) kartor från 1688. I början på 1910-talet byggs en pir och därmed öppnas handeln mellan skärgården och fastlandet upp. Stadens första hotell byggs på 30-talet och resten är historia!

Idag är Baska Voda en liten pittoresk ort med alla de moderniteter som krävs för att tillgodose förväntansfulla besökare från hela världen. I kommunen bor ca 2775 personer enligt den senaste folkräkningen från 2011, varav 2045 i huvudorten Baska Voda. Resten är fördelat på byarna Promajna, Bratus, Krvavica, Bast och Topici.

Bland de personer som är bördiga från trakten är Kroatiens före detta president (2010-2015) Ivo Josipovic en av de mest framstående. I populärkulturella sammanhang kan nämnas att Baska Voda är en av inspelningsplatserna för den populära serien ”Game of Thrones”.

Transfer
Det är ca 68 km mellan Splits flygplats och Baska Voda. Den effektiva restiden för busstransfern är ca 1 timme och 15 minuter men detta kan variera beroende på säsong och trafik.

Att göra i Baska Voda

Utbudet varierar under säsongen men under sommarmånaderna finns det gott om aktiviteter att fylla dagarna med. Precis som de övrig orterna på Makarska rivieran så är den stora magneten det fördelaktiga klimatet och kristallklara havet.

Den gamla landsvägen D8, eller ”Magistralen” som den kallas, går längs havet mellan Rijeka i norr och Dubrovnik i söder och passerar precis utanför tätorten vilket gör det enkelt att ta en tur med lokalbuss till exempelvis Split, Omis eller Makarska. Till Split tar det ca 1 timme med lokalbuss. Där finns shopping som i vilken europeisk storstad som helst, med sevärdheter i absolut världsklass. Flaggskeppet är naturligtvis Diocletianus palats som finns med bland UNESCOs världsarv, men det finns mycket mer att upptäcka än så.

Strandpromenad i Baska Voda, Kroatien

Från hamnen i Baska Voda går utflyktsbåtar och taxibåtar ut mot skärgården och öarna Brac och Hvar. Skepparna har såklart god lokalkännedom och vet precis vart alla gömda badvikar ligger och delar gärna med sig av den kunskapen. Brac ligger bara 6 kilometer rakt ut över havet och även här finns mysiga stränder och pittoreska byar dolda av vikar och låga kullar.

Ett annat alternativ är att upptäcka omgivningarna på cykel. Det finns många fina stråk i både nordlig och sydlig riktning. I norr har Baska Voda växt ihop med Brela, en annan välbesökt badort. Det är populärt att cykla mellan Makarska och Brela, en sträcka på ca 12 kilometer som går nära havet på både asfalt och grus. Bitvis kan man vara tvungen att leda cykeln men upplevelsen kompenserar garanterat för ansträngningen.

I själva staden är det längs den vackra hamnpromenaden man hittar det största utbudet av underhållning och aktiviteter. Här finns många restauranger och barer, särskilt under högsäsong. Uteserveringarna löser av varandra och i skuggan av parasoll och palmer serveras både mat och kall dryck tillsammans med en vidunderlig utsikt över havet och den livliga småbåtshamnen. Solnedgången mellan fastlandet och ön Brac gör sig särskilt bra mellan palmer och pinjeträd och under ljumma sommarkvällar är den härliga hamnpromenaden ett trevligt promenadstråk för både unga och gamla.

Längs Baska Vodas hamnpromenad och i centrum finns många bagerier, Pekara. På bagerierna finns både söta och mer matiga bakverk för dygnets alla måltider eller som ett perfekt mellanmål. Köp lite nybakat bröd och lite lokal olivolja så har du allt du behöver för en picnic som du aldrig glömmer!

Snorkla i Baska Voda

För den som är intresserad av att dyka och snorkla finns ett dykcenter med gott rykte mitt i staden. Det heter Diving center Poseidon och här finns både utrustning och möjlighet att ta dyklektioner. Dykcentret är öppet året runt men kontakta dem gärna innan avresa för att till exempel kontrollera tillgången på platser till kurserna.

Prova gärna att snorkla på egen hand! Det är en upplevelse att ta en promenad utanför de mest populära badplatserna och upptäcka livet under vattnet. Klapperstensstränderna gör att vattnet är extremt klart och det är stor chans att få syn på både fiskar och snäckor.

Snorkling i Baska Voda, Kroatien

Stränder i Baska Voda

Förutom de mest centrala badplatserna finns många vidsträckta och vackra klapperstensstränder och badvikar. I riktning söderut mot Promajna följer ett stenbelagt promenadstråk det kristallklara havet. Den typiska låga medelhavsväxtligheten sprider ut sig upp mot berget Biokovos sluttningar och de krokiga tallarna bugar sig mot vattnet. Det är ca 2,5 kilometer till Promajna och det går att bada i princip längs hela sträckan.

Badvik Brela Punta Rata

I norr ligger Brela som är en lika välbesökt som välkänd badpärla. Två av Kroatiens mest fotograferade vyer ligger i denna lilla by. Den mest kända och Brelas symbol är stenen som kallas Kamen Brela. Stranden Punta Rata har flera gånger fått priser och utmärkelser som en av Kroatiens vackraste stränder. Ytterligare ca 300 meter norr om den ligger en charmig havsvik som har allt som en Kroatisk strand ska ha: klippor, pinjeträd, klapperstenar, bergsmassivet Biokovo som fond och ett turkost hav att svalka sig i.

Kamen Brela, Kroatien

En annan fin strandremsa ligger precis utanför Hotell Horizont. Stranden kallas Nikolina och har fått Blå Flagg varje år sedan 2006, en internationell utmärkelse som ges till stränder med särskilt rent vatten, välhållna stränder och vissa bekvämligheter under högsäsong.

Sevärdheter i Baska Voda

Trots att Baska Voda saknar en riktigt gammal stadsdel känner man i hela kroppen att staden har anor. Bebyggelsen är rustik och de smala gatorna, den backiga stadskärnan och lummiga trädgårdarna påminner om den Franska Rivieran när den är som bäst. Dessutom har Kroatien den spektakulära naturen som ger området dess särprägel.

monument i staden Baska Voda, Kroatien

I staden finns ett arkeologiskt museum med bland annat romerska föremål från området och även ett malakologiskt museum med snäckor liknande det som finns i Makarska. För övrigt finns några gamla byggnader och monument med religiös koppling, Sankt Nicholas kyrka från 1889, St. Laurentius-kapellet från 1750 och Sankt Nicholas monument som står vid havet i närheten av Hotell Slavia. Sankt Nicholas är seglarnas och resenärernas skyddshelgon.

Restauranger i Baska Voda

Det finns flera bra restauranger i Baska Voda. De har olika specialiteter och för att inte missa någon rekommenderar vi att ni provar flera stycken! Uppe i bergen finns traditionella ”konobor” som serverar genuin dalmatisk husmanskost. Det lättaste sättet att få hela upplevelsen är att följa med på vår utflykt ”Kroatisk afton”. Priserna varierar men även de bästa är mycket prisvärda om man jämför med en skandinavisk restaurang i samma klass.

Restoran Karlo
(Visa på karta)
I Baska Vodas pittoreska hamn, välkomnar Restoran Karlo dig till en äkta familjeägd pärla. Här smälter tradition och gästfrihet samman i en inbjudande atmosfär. Med en meny som speglar regionens smaker och råvaror, är restaurang Karlo stolt över att erbjuda en smakresa genom lokala maträtter som fångar den dalmatiska kulturen på tallriken.

Matrioska
(Visa på karta)
Denna restaurang lockar med lyxiga och autentiska rätter och utomordentlig service i mysiga Baska Voda. 

Del Posto
(Visa på karta)
Här erbjuds ett brett urval av moderna kött- och fiskrätter, samt anpassade menyer (vegetariskt, glutenfritt). Restaurangen är berömd för sina enastående konditorivaror. Njut av frukost, lunch eller middag i en oemotståndlig miljö i denna stilfullt inredda restaurang. Här kan välja om du önskar sitta i den inre sektionen eller på den rymliga, avskilda terrassen med utsikt över det klara och vackra Adriatiska havet.

King
(Visa på karta)
En oerhört mysig restaurang i Baska Voda med trevlig personal och ägare som strävar efter att du ska få en underbar upplevelse under ditt besök. 

Marijine Slastice
(Visa på karta)
Om du är sugen på att avnjuta exceptionella bakverk och läcker glass i Baska Voda, så är Marijine Slastice definitivt värt ett besök. Här möts du av en vänlig personal i en charmig atmosfär. Det är även den perfekta anhalten för att köpa med dig några smaskiga bakverk att njuta av vid stranden.

Resenärernas tips i Baska Voda

Vi får in många små guldkorn med tips på saker att se, göra och uppleva från er resenärer. Det kan vara en plats som förgyllde er vistelse eller en restaurang som man absolut inte får missa. Här nedan har vi samlat små tips från Baska Voda som våra resenärer har delat med sig av.  

"Gå till Brela och se den otroligt fina lugna byn. Restaurang King med god mat och trevligt bemötande i Baska Voda. Bar Basca har goda drinkar trevlig miljö. Båttur till Hvar och Brac då man även kan få se delfiner på resan."
- Lenita, 24 september 2023

"Fin strandpromenad mellan baska voda och brela, tag med badkläder och stanna till för ett dopp i en av alla badvikar. Finns barer, restauranger, minimarket och caféer längs med vägen även några lekplatser och utegym.
Köp bakverk eller pizza i något av bagerierna och ta med ner till stranden.
Köp hemgjord glass och strosa runt i hamnen.
Snorkla i det klara vattnet och titta på alla fiskarna, men se upp, de kan bitas i tårna! Hyr trampbåt med rutschkana eller en SUP och färdas på vattnet längs med den milslånga stranden."

- Leonora, 23 september

"Baska Voda är ett paradis. Vi hyrde cyklar och cyklade mellan Baska Voda och Makarska en dag ! Magiskt vackert."
Christer, 2 september 

"Promenera! Fantastiska små vikar om man vill bada för sig själv. Härliga stränder överallt. Underbart god glutenfri pizza på Karlos i Baska Voda."
- Lillemor, 26 augusti

"Strandpromenaden till Brela var trevligt samt att fota det berömda trädet. Mycket mysigt och fint. Även utflykten till Skywalk och berget var spännande."
- Ann Marlene, 24 juni

"Vi bodde i Baska Voda och ett tips är att promenera till dom andra byarna som ligger relativt nära ,vi har gått mycket utmed kusten och sett det fina landskapet .Hittat egna små vikar då vi inte gillar dom stora stränderna med mycket folk .Vi åkte med lokalbussen till Split och den resan var fantastisk när man åker utmed kustlinjen." 
- Anna, 17 juni 2023

"Vi tog bussen från Baška Voda till Split en av dagarna. Busstidtabell fanns på turistinformationen och biljett bokas enkelt på nätet. Bussresan till Split var makalöst vacker, längs kusten, genom Omiš och vidare upp i bergen via serpentinvägar, alldeles enastående upplevelse!" 
- Ebba, 10 juni 2023

"Restaurang King väldigt serviceminded personal, god mat, även Karlo var serviceminded och maten var god, båda ställena funkade bra med mjölkprotein allergi. Roma hade fantastiskt god glass, fanns många veganska alternativ att välja mellan. Fin strandpromenad i Baska Voda."
- Annikka, 3 juni 2023

"Strandpromenaden mellan Makarska och Baska voda är väl värt att utforska även promenaden från Baska voda mot Brela tills den tar slut är väldigt fin."
Ulrika, 28 maj 2022

"Bergen är magiska, väl värda en utflykt via bil eller till fots. Cykla mountinbike efter kustremsan är fantastiskt fint, häftiga vyer och inte alls för komplicerat, sträckan Makarska - Baska Voda är en trevlig tur som passar de flesta, sonen på 10 år klarade trippen bra men visst..... där är den lite på gränsen."
Johnny, 29 maj 2022

"Passa på att vandra på de fina leder som finns med hisnande vacker utsikt!"
Mona, 14 maj 2022

"Ett besök på restaurang King i Baska Voda rekommenderas."
Per, 29 maj 2022

"Karlos restaurang Baska Voda var mycket trevligt och prisvärt. Efterrätt serverades utan att vi beställt. Huset bjöd på det. Strandpromenader el cykelturer rekommenderas varmt i Baska Voda. Många möjligheter till pauser med bad och dryck."
Agneta, 3 september 2022

"Buggy touringen från Baska Voda som vi tog var värd varje krona! Tipsa gärna om det!"
- Esko, 9 september 2022

"Skyfall och Punta Rata tyckte vi var minnesvärda utflyktsmål!"
- Hans, 10 september 2022

"Både Brela och Baska Voda har mkt fina promenadvägar och det går att ta sig fram även med rullator/rullstol.
Finns ramp och ledstång som hjälp att ta sig ner/upp i havet."

- Berit, 18 september 2022

Övrigt 

Sjukvård
Vårdcentral finns i Makarska.

Apotek
(Visa på karta)

Turistinformation
(Visa på karta)

Klicka här för att se alla våra hotell och lägenheter på Makarska Rivieran.

Fritextsökning
Få senaste nytt!
Få senaste nytt!

Anmäl dig till nyhetsbrevet och bli först med att få de senaste nyheterna, tips och våra unika erbjudanden.

this is a picture of the number 6this is a picture of the number 2this is a picture of the number 9this is a picture of the number 9