Skip to main content

Makarska

Att göra | Sevärdheter | Stränder | Restauranger | Caféer & Barer | Nöjesliv | Resenärernas tips | Övrigt

Om Makarska

Staden Makarska är med sina ca 14000 invånare den största staden på Makarska Rivieran och därmed även dess huvudort. Staden ligger makalöst vackert beläget mellan det kristallklara Adriatiska havet och majestätiska bergsmassivet Biokovo som bekvämt lagt sig till ro och omfamnar de charmiga kvarteren och långa stränderna. Mellan de gräddvita husen och längs hamnpromenaden sträcker palmträden på sig och grönskande medelhavsväxter som olivträd, bougainvillea och cypresser skapar intressanta kontraster mot den karaktäristiska bebyggelsen.


Stadens kustlinje delas mitt itu av den lummiga halvön Sveti Petar som är en sevärdhet i sig. Längs vattnet och genom växtligheten ringlar ett romantiskt promenadstråk med Makarskas välbekanta fyrhus på den västra udden och den livliga marinan i öster. Här finns även S:t Peters kyrka som är en liten stenbyggnad med anor från 1200-talet. Om man fortsätter några hundra meter söderut längs hamnpromenaden hittar man de äldsta stadsdelarna och Kačićs torg.

Även om det går alldeles utmärkt att resa till Makarska och ha en aktiv semester på orten med långa vandringar i den spektakulära naturen, vattenaktiviteter som snorkling eller cykelturer längs havet så är Makarska i första hand en utpräglad badort. De flesta som reser hit vill ha en lugn och stillsam semester med massor av sol, bad och såklart ett överflöd av god och spännande mat! I staden finns gott om bra restauranger, caféer och barer. Shoppingutbudet är kanske inte det största, men det finns såklart klädbutiker och matbutiker med ett sortiment som liknar det skandinaviska. Dessutom finns goda bussförbindelser till Split vars utbud av affärer och varumärken liknar vilken europeisk stad som helst.

Från Makarska utgår många populära dagsutflykter. Aktiviteterna sträcker sig från stadsvandringar i Split och Dubrovnik, utflykter till Mostar i Bosnien & Hercegovina, båtturer i den Kroatiska skärgården till vinprovningar eller forsränning för den mer äventyrslystne. Vi vågar lova att det finns något för alla, både de som letar något stillsamt och avkopplande på semesterresan men även för den lite mer rastlösa typen.

Transfer
Det är ca 78 km mellan Splits flygplats och Makarska. Den effektiva restiden för busstransfern är ca 90 minuter men detta kan variera beroende på säsong och trafik.

Att göra i Makarska

Makarska är inte särskilt stort och det går alldeles utmärkt att ta sig runt till fots. Fågelvägen är det drygt 3 km tvärs över staden men promenadstråken sträcker sig långa sträckor längs hela den Makarska rivieran. Det är till exempel fullt möjligt för den med friska ben och en ordentlig vattenflaska att promenera mellan Makarska och Tucepi, en sträcka på ca 5-6 km.

Den längsta stranden i Makarska ligger som ett halsband vid stadens norra delar där även de flesta hotellen återfinns. Den som gör sig besväret att söka sig utanför de mest populära stränderna belönas med små gömda badvikar och med lite tur får man en bit strand alldeles för sig själv. Om man mot förmodan tröttnar på stranden och strandlivet finns en del gammal bebyggelse att titta på och även ett par museum att besöka. Många passar på att ta sig upp på berget Biokovo som dels bjuder på en makalös utsikt men även en intressant biologisk mångfald.

Cykeluthyrning i Makarska
Det finns flera ställen i Makarska där man kan hyra cyklar, både vanliga cyklar men även sportcyklar. Två av uthyrningsföretagen levererar hyrcyklar till de stora hotellen. Det brukar kosta ca 13-16 euro (100-150 kr) per dag inklusive hjälm.
 
Om du är intresserad av att hyra cyklar kan du fråga våra guider och reseledare på plats så hjälper de dig.

Snorkla i Makarska
För barn och amatörer går det bra att snorkla i princip var som helst, det klara vattnet är en upplevelse i sig! Däremot finns det inte så mycket att se under ytan om man väljer att dyka på den mest populära stranden mitt i staden, men ibland kan man hitta både sjögurkor och fiskar. För vuxna som vill prova på snorkling i Makarska och se både fiskar och växter rekommenderar vi området vid fyrhuset på halvön Sveti Petar. Passa på när havet är lugnt, ibland är vågorna höga!

Snorklar och simfötter finns att köpa på flera ställen längs hamnpromenaden. Tänk på att personer under 50 kg ska använda snorklar som är max 30 cm långa och inte har större volym än 1,5 dl. Det finns snorklar anpassade för barn som minskar risken att andas ”gammal luft”.

En populär arrangör av dykutflykter heter "Butterfly Diving" (Visa på karta). De finns i Tucepi och anordnar även kurser med professionella dykguider och instruktörer. För dem som verkligen är intresserade av att dyka och snorkla i Kroatiens skärgård finns utflykter till öarna Vis, Brac och Hvar.

Snorkling i Makarska, Kroatien

Sevärdheter i Makarska

Gamla stan
Mitt i Makarskas gamla stad finns Kačićs torg. Det är namngivet efter den kroatiske skalden och minoriten (munk i Fransiskanerorden) Andrija Kačić-Miošić som levde under 1700-talet. Han samlade och skrev ner folkminnen och spred en nationell medvetenhet bland folket. Dessutom bidrog hans verk till läskunnighet bland allmänheten och utvecklingen av det kroatiska språket. Hans staty på torget är utförd av Ivan Rendić (1849-1932) 1890 som var och fortfarande ses som en av Kroatiens mest framgångsrika skulptörer i modern tid. Han producerade ca 200 skulpturer under sitt yrkesverksamma liv, de mest uppmärksammade är porträtt av berömda kroater.

Torget i Makarska, Kroatien
Bakom skulpturen ligger S:t Markus katedral som påbörjades redan år 1700 men inte invigdes förrän 1756. I katedralen finns bland annat Makarskas skyddshelgon S:t Clements reliker och ett altare från början av 1800-talet.
 
På torget finns även en Venetiansk fontän från 1775. Den har en inskription som förbjuder tvätt av kläder i fontänen och att vatten från den ges till boskap.
 
Morgonmarknaden
Varje morgon åker lokalbefolkningen ner till den lilla piazzan vid S:t Markuskatedralen. Där säljer de sina lokalt producerade livsmedel och lokalbefolkningen fyller glatt sina påsar med fikon, ost och olivolja. Hit kommer även kockar och restaurangägare och köper många av sina ingredienser. Det är egentligen självklart, den högsta kvalitén hittar man hos det som är närodlat.
 
Grönsaker, frukter och andra råvaror odlas ekologiskt uppe i bergen men det kallas inte så. Det är helt enkelt det traditionella, så som man alltid har gjort.

Lokal marknad i Makarska, Kroatien
Den här rundan, som ofta avslutas med inköp av ett riktigt gott lokalt vin, är en karaktäristisk del av den dalmatiska vardagen och är en viktig del av allt det där som gör Makarskas Rivera så speciell. Prova på det! Köp din frukost eller fyll en picnic-korg med färska råvaror och njut av allt så som det egentligen ska smaka!

Utsikt från berget Biokovo, Kroatien
Biokovobergen, Sveti Jure och Biokovo Botaniska trädgård
Bra skor, en väl tilltagen vattenflaska och en viss grundkondition rekommenderas för de som önskar upptäcka mer än de mest tillgängliga platserna som nås enkelt med bil eller genom organiserade utflykter. För den som vill kan Biokovo vara ett äventyr eller bara en magnifik utsiktsplats. Bergsområdet är hemvist för mer än 1500 arter av djur och växter och i Biokovos Botaniska Trädgård som ligger vid den lilla byn Kotišina några kilometer öster om Makarska finns ca 300 av dem. Området är inte en botanisk trädgård i ordets traditionella betydelse utan en avgränsad del av landskapet på ca 16 hektar med naturlig växtlighet.
 
Sveti Jure är med sina 1762 meter över havet bergsmassivets högsta punkt. Härifrån har man en oöverträffad utsikt över havet och övärlden. Från Makarska till toppen är det ca 31 km med bil. För att hitta dit svänger man upp vid Konzum i Makarska och forstätter rakt fram tills man kommer till Naturparken Biokovo, då svänger man till vänster och betalar ca 8 Euro per person för att komma in.

Tänk på att det inte finns någon allemansrätt i Kroatien och att det i nationalparker kan finnas särskilda regler där man endast får följa märkta vandringsleder. Plocka inte levande växter och släng självklart inte skräp i naturen. Berätta gärna för någon, exempelvis reseledare eller hotellpersonal om ni vill upptäcka bergen på egen hand. Landskapet kan vara svårbedömt och det är bäst att iaktta viss försiktighet.
 
Malakologiskt museum
Franjevački put 1
Visa på karta
+385 21 611 256
Även kallat ”Snäckmuseét”. I ett franciskanerkloster finns denna samling av ca 3000 snäckskal från hela världen men med självklar tonvikt på det Adriatiska havets arter. Samlingen är vetenskapligt sammanställd och den främsta i landet.
 
Stadsmuseet i Makarska
Tomislava 17
Visa på karta
+385 21 612 302
Villa Tonolli vid hamnpromenaden fungerar som Makarskas stadsmuseum. Villan är från 17oo-talet och uppförd i barockstil åt en venetiansk läkare. Fokus ligger såklart på stadens historia och samlingarna består bland annat av arkeologiska föremål från närområdet och porträtt av framstående invånare.
 
Makarskas Observatorium
Glazbarska 1
Visa på karta
+38598542361
På en kulle strax norr om stadsmuséet ligger Makarskas Observatorium. Från juni–september är det öppet för allmänheten från 21-00 till midnatt (stängt vid molnigt väder). Teleskopet heter C14 Celestron och under sommarmånaderna kan man till exempel se Saturnus ringar, ringnebulosan Messier 57 och Kattögenebulosan.
 
Svetiste Vepric
Visa på karta
Svestiste Vepric är en helgedom strax norr om Makarska tillägnad S:t Maria. Den grundades av den katolske biskopen Juraj Cavric (1867-1921) 1908 och påminner om vallfärdsorten Lourdes i södra Frankrike. Här finns bland annat ett kapell med sakristia, ett utomhusaltare och biktstolar. Bortsett från den religiösa betydelsen av platsen så präglas de skogsklädda kullarna och den naturliga grottan av lugn och eftertänksamhet.
 
Galleri Antun Gojak
Don Mihovila Pavlinovića 1
Visa på karta
+385 21 612 198
www.galerija-antun-gojak.hr
Antun Gojak var den första akademiskt skolade konstnären från Makarska. Galleriet innehåller två samlingar av konst från 1900-talet, sammanlagt ca 600 verk varav ungefär hälften från Gojak.

Stränder i Makarska

I området runt Makarska finns klapperstensstränder och badplatåer, och stränderna består mest av små runda stenar och grus som polerats av havets vågor. Badskor finns att köpa på flera ställen längs strandpromenaden.

Strand i Makarska, Kroatien

Makarskas strand
Den mest centrala och tillgängliga stranden i Makarska är den ca 1,5 km långa stranden som sträcker sig från stadens norra delar, hela vägen förbi Hotell Dalmacija, Hotell Park och Hotell Meteor, och vidare till halvön Sveti Petar. Den är bred och skuggas på sina ställen av pinjeträd som sträcker sig ut mot det turkosa havet. På strandpromenaden finns gott om tilltugg och förfriskningar. På många ställen finns solstolar och parasoll att hyra men de flesta väljer att ligga direkt på handduken. Det finns även flera bra restauranger i närheten vilket gör att man kan spendera större delen av dagen på stranden om man vill.
 
Ramova
Ca 1 km norr om Makarskas strand ligger stranden Ramova. Eftersom den ligger lite avsides bör man ta med sig allt man kan tänkas behöva under sin vistelse. Stranden i sig är en klapperstensstrand men i närheten finns även klippor som man kan bada från.
 
Nugal
Nugal är en klapperstensstrand som ligger ca 2 km söder om de gamla delarna av Makarska. Om man följer promenadstråket längs havet dyker den mysiga badviken upp som en trevlig överraskning ungefär halvvägs mellan Makarska och Tucepi. Stranden omgärdas av en brant klippa och en dunge av pinjeträd erbjuder lite skugga. Även här bör man tänka på att att  ta med allt man kan tänkas behöva som solskydd, badskor och en rejäl vattenflaska. Hit går även de som föredrar att bada nakna.

Bästa restaurangen i Makarska

Makarska är känt för sitt överflöd av exceptionella restauranger, och oavsett vilket hotell du väljer att bo på finns det alltid ett rikt utbud att välja mellan. Många av hotellen har dessutom sina egna restauranger som erbjuder välsmakande Medelhavsrätter av hög kvalitet. Det kan vara en bra idé att boka bord i förväg, särskilt under högsäsong. Nedan presenterar vi, utan någon specifik ordning, de restauranger som vi på Kroatienspecialisten anser vara värda att besöka.
 
Konoba Kalalarga
Kalalarga 40
Visa på karta
(+385)989902908
En traditionell kroatisk konoba med rustik mat och stämningsfull inredning. Låt dock inte enkelheten lura er! Här serveras mycket vällagad mat med lokal förankring och traditionella smaker. Här finns fisk-, lamm- och kötträtter men även sallader, allt med en genuin kroatisk touch. 
 
Restaurang Hrpina
Ante Starcevica 41
Visa på karta
+385 (0) 21611257
En charmig restaurang med en trivsam atmosfär belägen cirka 150 meter norr om Hotell Meteor. Här serveras lagom stora portioner, och personalen har en god förståelse för råvarornas kvalitet. Dessutom imponerar de med sitt breda utbud av utvalda lokala kroatiska viner.

Sushi Bar Osejava
Visa på kartan
Troligtvis erbjuder Hotell Osejava den absolut bästa sushin i Makarska under sommarmånaderna. Fisk av högsta kvalitet används till varje sushirätt, vilka tillagas med en konstnärlig touch. Platsen vid havet ger dig en oslagbar vy, så varför inte besöka restaurangen i god tid före solnedgången. Därifrån kan du avnjuta en spektakulär utsikt över den nedgående solen.

Restaurant Castellum
Visa på kartan
Restaurang Castello i Makarska är en sann pärla för alla matälskare. Med sitt centrala läge och enastående utbud erbjuder denna plats både lokalbefolkningen och besökare en intim och avslappnad atmosfär som verkligen sticker ut. På Restaurang Castello är inte bara maten i fokus, utan även den varma och professionella servicen som gästerna möts av. Personalen är välkomnande, kunnig och dedikerad till att skapa en minnesvärd upplevelse för varje gäst. Här har du en riktigt förstklassig restaurang! 
 
Bistro Berlin
Visa på karta
Setaliste dr Franje Tudmana 13/1
En charmig bistro belägen längs strandpromenaden, känd för sina generösa portioner och omfattande urval av autentiska rätter. Här kan gästerna avnjuta allt från välgrillat kött och enastående risotto till läcker pizza, knapriga pommes frites och fräscha sallader. Den rymliga uteserveringen erbjuder en förtrollande havsutsikt som sträcker sig till ön Brac

Makarska restaurang

Dinners Delight
Visa på karta
Trevlig restaurang som ligger granne med Bistro Berlin. Även här har man fin utsikt och kvällstid kan man njuta av solnedgången över havet och ön Brac.

Arta Larga by Gastro Diva
Kalalarga 22
Visa på karta
+385 95 511 0422
Populär restaurang med intim stämning och härlig atmosfär! Vi rekommenderar att man bokar bord i förväg (särskilt under högsäsong). Moderna maträtter blandat med traditionella smaker.

Makarska restaurang

Panorama
Stari Velikobrdski Put, 21300, Makarska. 
Visa på kartan
Belägen uppe i bergen vid Makarska erbjuder restaurangen en fantastisk panoramautsikt över havet. Här kan du inte bara njuta av den otroliga utsikten, utan också av förstklassig mat och enastående service. Dessutom erbjuder restaurangen kostnadsfri hämtning och avlämning vid ditt hotell, vilket gör besöket ännu mer bekvämt och minnesvärt.

Restaurant Riva
Visa på kartan
En utmärkt restuarang för matälskare som kombinerar kroatisk charm och enastående kulinarisk upplevelse. Här erbjuds en mångfald av fisk- och skaldjursrätter som kompletteras av lokala viner. Här finner du en egen vinkällare samt en vacker uteplats. Personalen på Riva besitter en unik förmåga att välkomna varje gäst som om de vore hemma. Från den inbjudande atmosfären vid entrén till den personliga uppmärksamheten som genomsyrar hela måltiden, skapas en minnesvärd stund.

Maká
Visa på kartan
Till Maká går du om du vill avnjuta en god vedungsbakad pizza, en hemlagad pasta eller andra trevliga rätter. Denna restaurang har en lockande meny med ett brett utbud. 

Det finns såklart många fler och vi uppmanar er att gå på en gastronomisk upptäcktsfärd i området då det finns massor av spännande smaker att prova!

Caféer & Barer i Makarska

PŠRD Arbun
Visa på kartan
Ett charmigt café med otroligt vänlig personal, som drivs av den lokala fiskeföreningen. Här kan du avnjuta öl, vin, kaffe och läsk till överkomliga priser, alldeles intill Makarskas hamn. Bredvid cafét sträcker sig en park med en lekplats där barnen kan leka sig fritt, perfekt för barnfamiljer. På kvällen samlas lokalbefolkningen för att avsluta dagen med ett glas vin.

Restoran Briškula
Visa på kartan
Här finner du en av Makarskas mest genuina barer, där du kan njuta av en autentisk atmosfär i sällskap med lokalbefolkningen. Bli inte förvånad om du även får uppleva den traditionella klappa-sången här – lokalbefolkningen samlas ofta för att sjunga tillsammans över ett glas vin.

Caffe bar Giro
Visa på kartan
Ett lokalt café med lokala priser och trevlig personal. Här samlas lokalbefolkningen på morgontimmarna för att avnjuta en kaffe. 

Špina Bar 
Visa på kartan
Mitt i hjärtat av Gamla stan i Makarska väntar en otroligt mysig och genuin upplevelse. Här kan du inte bara njuta av enastående och välgjorda cocktails, utan också av smakfulla tilltugg. Denna charmiga bar har verkligen lyckats bevara den autentiska atmosfären samtidigt som den erbjuder en prisvärd och minnesvärd besök. Den mycket trevliga personalen skapar en välkomnande känsla som gör hela besöket ännu trevligare.

KaLa Finger Food & Bar
Visa på kartan
En fantastisk vinbar i Gamla stan i Makarska där du kan njuta av lokala viner, läckra cocktails och lättare rätter med högsta betyg. Den vänliga personalen är mer än villig att assistera med att guida dig i menyn och säkerställa en upplevelse utöver det vanliga. 

Pivnica Pivac
Visa på kartan
Denna populära pub lockar besökare från när och fjärran med sitt imponerande urval av både inhemska och utländska ölsorter. Med en atmosfär som kombinerar avslappnad strandstämning med genuin ölkultur är detta en plats där smaker och samtal flödar fritt.

Cafébar Smile
Lištun ulica
Visa på karta
En mysig cafébar nära torget i Gamla Stan som serverar väldigt goda frukostar och kaffé. 

Ice Cream Shop by Premis
Visa på kartan
Vid Hotell Miramare ligger denna stora och instagram-vänliga glassbutik. Här finner du enastående glass av högsta kvalitet, tillverkad direkt i Makarska. Utöver det breda utbudet av smaker erbjuder butiken även ett flertal glutenfria alternativ. Ett besök på detta glasscafé är verkligen ett måste när du besöker Makarska!

Nöjesliv i Makarska

För de som vill vara uppe sent finns massor av klubbar och barer att upptäcka. Makarska har ett stort utbud av kvällsaktiviteter för olika smaker. Många hotell anordnar dessutom egen underhållning i form av livemusik och dans, särskilt under högsäsong, men den är oftast lågmäld i jämförelse med nattklubbarna. Musikkvällar med folkmusik på mandolin och gitarr och den traditionella sommarkarnevalen hålls i Makarska under högsäsong. I gamla stan ligger barerna och pubarna tätt och det är både enkelt och trevligt att gå en runda och upptäcka utbudet.
 
Dali Bar
https://www.facebook.com/p/Dali-Bar-100088086228034/
Ul. fra Filipa Grabovca
Visa på karta
Folkrock-, blues- och jazzklubb mitt i gamla stan i Makarska. 
 
Deep Night Bar
www.facebook.com/deepmakarska/
Jure Radica 21
Visa på karta
Nattklubb belägen i en naturlig grotta i södra delen av staden. Öppnar oftast portarna i juni och har öppettider som sträcker sig långt in på morgontimmarna. Internationella och lokala DJ’s spelar house och annan elektronisk dansmusik.  

Cafébar Bety
Lištun ulica
Visa på karta
Cafébar nära torget i Gamla Stan. Bra stämning och blandad publik där det oftast är DJ eller livmusik under sommarmånaderna. 

Providenca bar
Visa på karta
Ett café vid havet på dagen som förvandlas till en trevlig cocktail och nattbar när solen gått ner.  

Makarana
Visa på karta
En strandbar precis intill havet i Makarska som blir till en livlig nattklubb under kvällens gång. 

Hops! Beer & Food Factory
Visa på karta
En lokal ölproducent som även erbjuder matalternativ och regelbunden livemusikunderhållning. 

Resenärernas tips i Makarska

Vi får in många små guldkorn med tips på saker att se, göra och uppleva från er resenärer. Det kan vara en plats som förgyllde er vistelse eller en resturarang som man absolut inte får missa. Här nedan har vi samlat små tips från Makarska som våra resenärer har delat med sig av. 

"Vandra! Finns fantastiska mer eller mindre promenadvänliga stigar både norrut och söderut. Gå tex söderut mot Tucepi men stanna till halvvägs för ett dopp på Beach Nugal. Ät lunch i Tucepi o ta taxi hem. Boka bord på mysiga Gastro Diva inne i gamla kvarteren. Ät en pizza på La Pentola Trattoria. På vårt hotell Maritimo hade en jättegod grekisk sallad med massor av den galet goda fetaosten. För övrigt bra priser på det hotellet."
- Ann-Therese, 24 september 2023

"Cyklar eller gå bort mot Brela hållet eller ta tåget dit till den fina stranden där tåget vänder. Flera fina stränder efter den vägen."
Anna-Karin, 17 september

"Restaurangerna i gamla stan! Så mysiga och väldigt god mat. Gastro Diva blev en favorit Promenera till stranden Nugal som ligger ca 45 minuters promenad från Makarska hamn. Fina vyer som avslutas med en väldigt fin liten strand. Åk på båttur till öarna."
- Johanna, 3 september

"Observatoriet i Markaska är väl värt ett besök. Likaså att åka E-tuctuc till skywalken uppe på Biokova bar en upplevelse."
- Berit, 3 september 2023

"Restauranger man inte får missa i Makarska är definitivt Panorama och Konoba Ranc med fantastisk personal, magiskt god mat och otroligt vacker miljö! Behöver ni taxi dit, ring Kroatienspecialisten så hjälper de underbara reseledarna till med det! Glöm inte att ta med badskor då det är något steniga, men fantastiska vackra, stränder. Och ta gärna med någon powerbank för att kunna ladda mobiltelefonen, för ni kommer att vilja ta oändligt många bilder av det vackra Makarska med sina mäktiga berg och klarblå vatten!"
- Victoria, 2 september 2023

"I Makarska. Gå runt överallt och kika, speciellt den gamla delen med dess mysiga gränder och små butiker och restauranger. Och gå på marknaden och handla frukt och grönt, olivolja, vitlök mm av den lokala folket."
- Ari, 2 september 2023

"Restaurangerna i gamla stan! Så mysiga och väldigt god mat. Gastro Diva blev en favorit Promenera till stranden Nugal som ligger ca 45 minuters promenad från Makarska hamn. Fina vyer som avslutas med en väldigt fin liten strand. Åk på båttur till öarna."
- Johanna, 3 september 2023

"Restauranger man inte får missa i Makarska är definitivt Panorama och Konoba Ranc med fantastisk personal, magiskt god mat och otroligt vacker miljö! Behöver ni taxi dit, ring Kroatienspecialisten så hjälper de underbara reseledarna till med det! Glöm inte att ta med badskor då det är något steniga, men fantastiska vackra, stränder. Och ta gärna med någon powerbank för att kunna ladda mobiltelefonen, för ni kommer att vilja ta oändligt många bilder av det vackra Makarska med sina mäktiga berg och klarblå vatten!"
- Maria, 2 september 2023

"Rafting på Cetina floden var toppen, hade med 2 barn på turen."
- Stefan, 22 juli 2023

"Besöka restaurangen Panorama uppe i bergen och restaurangerna Bounty och Bruschetta efter strandpromenaden."
- Britt-Marie, 23 juli 2023

"Ta minitåget i Makarska till ändstationen - mindre trångt med människor och bättre snorkling!"
- Stefan, 22 juli 2023

"Hyrde en speedboat med kapten och körde runt och badade i olika vikar som kanske inte du kommer åt via den stora turistbåten."
- Jens, 22 juli 2023

"Vi vandrade mycket mellan byarna. Tips att prata med lokalbefolkningen och få veta mer om ställen, kultur, samhällsekonomin mm."
- Pia, 15 juli 2023

"Att gå upp tidig morgon 6-tiden och strosa planlöst runt där du bor. Då har du hela stränder och hav för dig själv och får se massa av Makarska. Gå bortom stränderna och hitta egna klippor att bada/hoppa från Gamla stan! Så mysig morgon, middag och kväll ”Kala finger food & bar” var ett mysigt matställe i gamla stan." 
- Karin, 9 juli 2023

"Följ stranden norrut och hitta fina stränder utan faciliteter, så vackert! Ta den reguljära färjan ut till ön Brac, billigt i jämförelse med de andra båtturerna!"
- Maria, 9 juli 2023

"Vi har många bra tips men bästa tipsen är nog båtutflykten till Hvar och Brac och att göra ett besök på restaurang Panorama i bergssluttningen ovanför Makarska, fantastisk mat och service, spektakulär utsikt."
Rebecca, 1 juli 2023

"Hyr en bil! Så fantastiskt fint att åka upp i bergen. ”Den blå sjön” i Imotski var en upplevelse."
- Åsa, 2 juli 2023

"Restaurangen Nocturno i Makarska. Bra mat, service och personal. Fick hjälp med allt, även sånt som inte rörde restaurangen. Fick bra tips och kontakter på aktiviteter och andra lokala sevärdheter."
- Slavisa, 24 juni 2023

"Fantastisk kustremsa. Resan Makarska - Dubrovnik var värd att göra bara för utsiktens skull."
- Marie-Louise, 11 juni 2023

"Avdela en dag och hyr elsparkcykel , packa fikaväska och cykla upp på bergsvägarna."
- Andreas, 11 juni 2023

Restaurang Gastro Diva i Makarska. Båtutflykt till Hvar och Brac från Makarska.
- Anna, 11 juni 2023

Fantastisk kustremsa. Resan Makarska - Dubrovnik var värd att göra bara för utsiktens skull. Jag åker gärna tillbaka för den vackra naturens, trevliga människors och den goda matens skull. 
- Marie-Louise, 11 juni 2023

"Inte helt lätt att hitta restauranger med något på menyn för en vegan de flesta kunde dock ordna något om man frågade . Den italienska restaurangen La Pentola hade dock flera alternativ - guldstjärna!"
- Linda, 11 juni 2023

"Makarska är en underbar plats, ta er tid att vandra runt i stadens kvarter, mysiga fina restauranger vid hamnen, alltid trevlig personal. Havet är underbart att bada i."
- Karin, 10 juni 2023

"Längs strandpromenaden i Makarska finns en restaurang som heter Lemongarden. Under en vecka åt vi där fem gånger. De hade en fantastisk meny som vi kämpade med att hinna äta mesta möjliga från. Vi insåg ju att det inte skulle gå på en vecka. Så en kväll tog vi in en planka med blandat kött för två. Å herregud va mycket mat de var! Det hade nog räckt till fyra personer! Servitören erbjöd oss att få en doggiebag, men vi kunde inte ta maten med oss. Men efter det vill vi starkt rekommendera rumpsteken, som bara smälte i munnen, om man är ute efter en bra köttbit. Men allt vi hann äta var suveränt gott och vällagat."
- Jennie,14 maj 2023

"Bergen är magiska, väl värda en utflykt via bil eller till fots. Cykla mountinbike efter kustremsan är fantastiskt fint, häftiga vyer och inte alls för komplicerat, sträckan Makarska - Baska Voda är en trevlig tur som passar de flesta, sonen på 10 år klarade trippen bra men visst..... där är den lite på gränsen."
- Johnny, 29 maj 2022

"Att åka taxibåten både till Baška Voda och mot Tucepi var en fin lite enkel upplevelse."
- Erik, 29 maj 2022

"Båtutflykten till Hvar och Brac så trevlig. Längst gångstigen mellan Tucepi och Makarska var det ju fantastiska små badstränder." 
- Eva, 11 juni 2022

Bra tips på goda restauranger i Makarska:
- Novak
- Il golfo
- Bruschetta
- Gastro Diva

- Eva, 29 maj 2022

"Missa inte båtutflykten! Där såg man mycket och fick bra information. Bra mat och dryck. Använd taxi via Kroatienspecialisten, snabba och billiga."
- Patrik, 14 maj 2022

"Vill bara komma med ett tips. Vi fick veta om tre bra restauranger i Makarska av guiderna. Men vi hittade en egen som de inte kände till - Castellum ovanför torget. Hade öppnat för två år sedan. Vita dukar hög klass på mat och service. Kvalitet alltså!"
Lars, 14 maj 2022

"Ta promenaden som startar bakom hotell Osejava magiskt vackert ,även vackert att gå norrut."
- Britt-Inger, 22 maj 2022

Mitt tips är att ta en promenad eller löp tur längs med bergen i skogen där det är skyltat till tex tucepi eller varför inte stranden nugal. 
- Tom, 9 juli 2022

Vi vandrade upp längs en led från byn Makars alldeles vid Makarska upp mot toppen Sveti Jure ca1700 möh . Fantastisk vandring som tog några timmar upp. Men vyerna var väl värt det. På 1422 m stötte vi på en utkiksplats där en guide/stugvärd helt oväntat sålde kyld dryck.
- Jon, 9 juli 2022

Restaurangerna i gamla stan. Underbara. Var även magiskt att köpa med sig take away och vin och äta middag på stranden i solnedgången. Magiska solnedgångar. Bara man kom från de mest turistiga restaurangerna och delarna på stranden med mest turister fanns magiska platser att upptäcka. Önskar vi hade insett tidigare på veckan hur fint det var ute på udden för både sol och bad. 
- Amanda, 17 juli 2022

Besök restaurang Panorama i Makarska. Helt fantastisk!
- Solveig, 23 juli 2022

Ta minitåget fun train som går på strandpromenaden i Makarska till den norra ändstationen. Fortsätt sedan till fots norrut utmed stranden där stigen till slut mynnar ut i ett superfint område med klippor där det går att hitta en egen minivik för sol och bad.
- Anna-Lena, 23 juli 2022

Ta en långpromenad längst stigen/grusvägen som går från sista hotellet på vänster sida i Markarska ....till Tucepi och sen vidare till Podgora, tar ca. 2 timmar. Man kan även cykla den väg med mountainbike.
- Birgitta, 24 juli 2022

Matställen Castellum, Gastro Diva och Tempera för god mat. Stränderna Nugal beach och Zlatni rat på Brac. Vackra gamlastan i Makarska. 
- Gösta, 31 juli 2022

"I Makarska, ta det lilla plingande tåget som går längs hela strandpromenaden för att enkelt komma till glesare stränder! Samt för att få se mer av denna underbara plats!" 
- Jenny, 7 augusti 2022

"Att sola vid och bada vid klipporna i markarska var perfekt för mig och min tjejkompis, många i vår ålder där! Samt bästa stället att kolla på solnedgången med en fin ”beach bar” precis i närheten."
- Moa, 14 augusti 2022

"Vi gick till en restaurang som låg snett över korsningen vid busstationen i Makarska nära vårt hotell. Många kroater åt där. De sålde kvalitetsmat, kötträtter, till mycket låga priser och hade bra service."
- Kjell Erik, 14 augusti 2022

"Ta gärna en båttur till ön Hvar för att uppleva en genuin Kroatisk ort och miljö."
- Olof, 21 augusti 2022

"Bounty steakhouse och restaurant som ligger vid stranden ca 75 m från Hotellet Miramare är ett måste. Underbar mat och superbra personal. Köp badskor, våga prata med det kroatiska folket dom har så mycket att berätta, så vänliga och hjälpsamma. Köp olivolja av folket och fråga om nån säljer. Taxfree superdyrt, inget vi skulle rekomendera. Gör fotvård, frisörbesök, naglar så duktiga och billigare än i sverige. Beställer du in fisk, be att dom fileear den, så blir det så mycket lättare att äta."
- Gösta, 3 september 2022

"Boka alltud en båt- utflykt, när du är i Makarska. Annars missar du någonting."
- Runa, 3 september 2022

"Restaurang Panorama Grill, gratis upphämtning och avlämning vid hotellet samt magisk utsikt."
- Tobias, 4 september 2022

"Gamla stan i Makarska. Mycket trevlig omgivning, bra restauranger, café och vinbar.Extremt ren och fräsch offentlig toalett. Marknadstorget med lokala produkter.Hamnpromenaden. Brela värt ett besök. Liten trevlig ort, bättre strand än i Makarska."
- Karin, 18 september 2022

"Ta med löpar- eller promenadskor! Det var väldigt vackra vandrings- och löparstråk längs havet, åt båda hållen från Makarska. I slutet av september var det heller inte olidligt varmt utan sköna vindar. Vi gjorde flera härliga löpturer längs havet."
- Helena, 24 september 2022

"Skywalk var häftigt och båtutflykten är ett måste enligt oss om man besöker markarska. Restaurangen Ranc har sagolik mat och väldigt mysig miljö."
- Patrik, 24 september 2022

"Vandringar i det vackra Biokovobergen borde göras mer reklam för.Finns ju både lättare kortare och längre turer.Många vet inte att man kan ta taxi en bit upp och sedan anpassa turen samt taxi tillbaka längre ner från annan plats.Skönt kunna röra på sig efter badstunderna."
- Dag, 1 oktober 2022

"Öturen med Calypso har vi tagit några gånger och den är väldigt trivsam. Marknaden i Zadvarje med efterföljande tur till Omis är också värd att göra."
- Mats, 1 oktober 2022

Övrigt

Kommunikationer, bussar och färjor
+385 21 612 33
Busstationen i Makarska ligger i korsningen Starčevića och Zvonimira (Visa på karta).
 
Från marinan går färjor till Sumartin på ön Brac, men det bästa alternativet är att följa med en utflyktbåt direkt till orten Bol. Även taxi fungerar alldeles utmärkt mellan orterna på Rivieran – gör gärna upp om priset i förväg. Din reseledare hjälper gärna till att ordna en taxi.
 
Sjukvård
Apotek Ljekarna Makarska 1
Öppet vardagar 7-21
Lördagar 7-14
Kačićev trg 10
+385 (0)21 611 227
 
Apotek Ljekarna Makarska 2
Öppet vardagar 7-20
Lördagar 7-14
S.Ivičevića 2 
+385 (0)21 612 288
 
I anslutning till apoteket Ljekarna Makarska 2 finns även ett sjukhus (Visa på karta). Vid akuta sjukdomsfall ring 112. Vi rekommenderar att ni tecknar en reseförsäkring/sjukförsäkring om olyckan skulle vara framme.

Klicka här för att se alla våra hotell och lägenheter på Makarska Rivieran.

Fritextsökning
Få senaste nytt!
Få senaste nytt!

Anmäl dig till nyhetsbrevet och bli först med att få de senaste nyheterna, tips och våra unika erbjudanden.

this is a picture of the number 6this is a picture of the number 2this is a picture of the number 9this is a picture of the number 8