Skip to main content

Skärgårdskryssning: Southern Explorer, från SplitHotellklass: 4 stjärnor

Koppla av på riktigt under semestern

Packa dina väskor och ge dig iväg på en oförglömlig kryssning som tar dig genom de gömda skatterna i södra Dalmatien. Här finns en skattkista av möjligheter som väntar på att utforskas. På denna kryssning kan du förvänta dig den perfekta mixen av vackra stränder, rik kultur och charmiga städer. Du kommer upptäcka den dramatiska kusten och några av Kroatiens allra vackraste öar, så som Hvar, Korčula och Brac. I de historiska städerna och pittoreska fiskebyarna kommer du ha gott om möjligheter att prova alla de olika maträtter och smaker som det kroatiska köket har att erbjuda. När dagen lider mot sitt slut kan du sitta på första parkett för att njuta av det skådespel som äger rum när solen sakta letar sig ner mellan öarna.

Premium och Premium Superior
Hytterna är fördelade på två olika komforttyper, Premium och Premium Superior.
Skillnaden är att Premium Superior-hytterna finns på nyare ( år 2011-) och lite större båtar. Både Premium och Premium Superior utgörs av fräscha och rymliga hytter (8-14 m²) på däck och under däck för 2 personer. Alla hytter är luftkonditionerade och består av dubbelsäng eller två enkelsängar. Alla hytter har säkerhetsbox och eget badrum med wc, dusch samt hårtork. Gratis Wi-Fi ingår.

Måltider
Frukostbuffé och trerätters lunch ingår, samt en fyrarätters middag under veckan ("Captains dinner").

Övrigt

 • Sängkläder samt 2 handukar ingår (extra strandhandukar finns att hyra) 
 • Engelsktalande guide på stadsvandringar och i nationalparkerna
 • 1 guidad tur*
 • Olivolja och vinprovning ombord
 • Städning 7 dagar/vecka
 • Byte av sängkläder och badlakan sker 1 gång i mitten på veckan
 • Eftermiddagste och kaffe ombord
 • Bagagehantering
 • Moderna stålbåtar: Premium-båtar 29-35m, Premium Superior-båtar 38-41m
 • Båtarna tar ca 36-45 passagerare
 • Bilder på båtar och hytter är exempelbilder inom Premium och Premium Superior kategorierna. Alla båtar har snarlik inredning. 

*På Premium Superior ingår 3 guidade turer: Dubrovnik, Korčula och Hvar. 

Gästbetyg
4,5 av 5
: 4 av 5 stjärnor
Baserat på 228 gästbetyg
 • Sängarna var bra med bra lakan av bomull. Badrummet mycket litet, men förstår fartygets storlek. Hade dock förväntat mig lite shampoo och påfyllnad av de små tvålpåsarna. A/C fungerade fint, likaså WiFin. Maten var god. Sim stopparna var underbara. Besättningen var utan like och the tour director, Slobo,? var super kompetent och vänlig. Det var en mycket bra grupp av passagerare och vi hade roligt! Och,som sagt, ni kan inte hitta bättre besättning ! Besättningen var underbar
  Raili
 • Andra gången vi reste med er. Hytten på båten överträffade mina förväntningar. Lätt att komma i kontakt med er och få svar på frågor, personlig känsla.
  Ulla
 • Fin båt och trevlig rutt. Bra cruise manager.
  Rickard Conny
 • Fantastisk servering på båten! Mycket duktiga o bra guider.
  Gösta
 • Mycket trevlig kryssning! Fantastiska badstopp i vikar.
  Göte Thomas
 • Rrkomenderar södra delen av skärgården, trevlig båt Leonardo med toppen guider Ivan och Davor.
  Lena
 • Trevlig och hjälpsam personal ombord. Kryssningen uppfyllde mina förväntningar.
  Iren
 • Fräscht på hytten, dock störande ljud sent på kvällen från andra fartyg som vi låg dikt mot. Jättebra reseledare på båten Majestic.
  Aina Gunilla
 • Uppfyllde mina förväntningar. Vi åkte kryssning med båten Moonlight.
  Pär Thomas
 • Fantastisk! Åker gärna igen på liknande resa. Tror att många andra också skulle älska det!
  Anna Eva Camilla
 • Fantastisk skärgårdskryssning!
  Lena
 • Sagolik kryssning.
  Susanne Anna Cecilia
 • Båten uppfyllde mina förväntningar. Filip var en engagerad reseledare. Löste problemen om det uppstod några.
  Göran
 • Skärgårdskryssning Premium uppfyllde mina förväntningar.
  Madelen
 • En helt fantastisk resa som vi verkligen kan rekommendera. Fantastisk personal och kapten. Vår guide Igor var det bästa av allt. Så enorm påläst och duktig på alla sätt. Var en helt underbar resa. Både för min man och mig. Åker gärna tillbaka.
  Nadja
 • Skärgårdskryssningen gick med båten Katarina. Båten var mycket lyxigt inredd och en mycket trevlig och tillmötesgående personal.
  Branka
 • Fantastisk båtresa i en underbar skärgård. Kommer gärna tillbaka.
  Barbro Gunilla
 • Mycket trevlig kryssning i 7 dagar med båten Majestic.
  Liisi
 • Rena fräscha hytter. Större än förväntat. Fina gemensamma utrymmen såsom salong, soldäck och loungedel. tillräckligt med plats i de allmänna utrymmena. Jättetrevligt sätt att resa.
  Cariann
Fritextsökning

Rutt

Dagsprogram

Dag 1: Split - Makarska

Kl 13:00 lämnar vi Splits hamn och styr mot den charmiga staden Makarska. Resenärer som anländer i Split efter båtarnas avfärd stiger på i Makarska senare under kvällen. Lunch serveras under resan längs den vackra Dalmatiska kusten. Under eftermiddagen stannar vi för att bada vid någon av de fantastiska stränderna.

Härifrån kan de äventyrslystna som vill följa med på spännande aktiviteter vid floden Cetina. Bland annat kan man åka linbana högt över flodens dalgång. Efter utflykten möter man upp resten av sällskapet i Makarska under kvällen.

Vi övernattar i Makarskas hamn där det finns tid att upptäcka stadens mysiga gamla torg och någon av de många populära restaurangerna.

Dag 2: Makarska - Mljet

Tidigt på morgonen ger vi oss av mot ön Mljet men dessförinnan stannar vi för ett uppfriskande dopp vid halvön Pelješac. Under eftermiddagen besöker vi saltvattensjöarna i Mljets nationalpark och njuter av solen, vattnet och stillheten på den fridfulla ön. I mitten på den stora sjön, på ön Sankta Maria, finns ett kloster och en kyrka från 1100-talet som man kan besöka. Ett annat alternativ är att hyra en cykel och upptäcka ön på det sättet. Övernattning i någon av de små fiskebyarna Polače eller Pomena.

Dag 3: Mljet - Dubrovnik

Efter frukosten styr mot en av resans höjdpunkter, Dubrovnik med sin antika stadskärna. På väg dit njuter vi av en underbar kuststräcka och området runt staden som enligt den irländska författaren George Bernard Shaw är ”himmelriket på jorden”. Väl framme väljer du själv om du vill ta del av vår guidade stadsvandring, som följs av en valfri tur med linbana uppför berget Srđ som bjuder på en makalös utsikt över Gamla Stan, eller om du vill promenera i staden på egen hand. Här finns mycket att utforska, huvudgatan och torget Stradun eller varför inte en tur längs de 2 kilometer långa stadsmurarna? Övernattning sker i Dubrovniks hamn.

Dag 4: Dubrovnik – Šipan / Trstenik

Sent på morgonen reser vi mot Šipan, den största av Elafitiöarna, eller den pittoreska fiskebyn Trstenik på halvön Peljesac. Byn är vackert beläget i regionen Dingač som är ett högt ansett vinodlingsområde där den Kroatiska druvan Plavac Mali odlas. Vi slappnar av med ett bad i havet under dagen och övernattar i området. Under eftermiddagen finns möjlighet att besöka en lokal vinodlare och njuta av Kaptenens Middag ombord på båten.

Dag 5: Šipan / Trstenik - Korčula

Efter frukost bär det av mot upptäckaren Marco Polos hemö Korčula. Lunch serveras i en havsvik nära staden. Den välbevarade staden omgärdas av respektingivande stadsmurar och befästningen med anor från 1200-talet. Den som så önskar tar del av en vinprovning med tilltugg hos en lokal vinodlare. Här finns många restauranger och konobor med havsutsikt som serverar utsökta maträtter med inspiration från Medelhavet. Vi övernattar i Korčulas hamn.

Dag 6: Korčula - Hvar

Vi gör en tidig avresa mot de förtrollande Pakleni Otoci, ”djävulsöarna”, strax utanför staden Hvar på den lavendeldoftande ön med samma namn. Väl på plats äter vi en välsmakande lunch och tar ett dopp. För den som önskar erbjuds en stadsvandring i Hvar. I staden finns bland annat en renässanskyrka och en gammal teater från 1612. Här finns även ett överflöd av underhållning, lysande restauranger, caféer och barer som har öppet långt in på småtimmarna.

Dag 7: Hvar (Bol) - Split

Vårt nästa stopp är vid ön Brac och en av Kroatiens mest berömda stränder, Zlatni Rat eller ”Det gyllene hornet”, vars form hela tiden förändras beroende på vind och havsströmmar. Bol är en typisk fiskeby men som verkligen lever upp under sommarmånaderna tack vare de många besökarna. Efter vi badat vid den spektakulära stranden äter vi lunch för att sedan bege oss tillbaka till Split där vi gör vår sista övernattning. På väg dit gör vi uppehåll i någon vacker badvik för att hinna njuta av det kristallklara vattnet en sista gång. När vi lagt till i Splits hamn finns möjlighet att följa med på en guidad stadsvandring i den enormt välbevarade antika stadskärnan, som beskyddas av UNESCO, och Diocletianus palats.

Bra att veta

Incheckning
Ni kan checka in i antingen Splits hamn (address: Obala Kneza Domagoja) eller i Katarina Lines kontor (adress: Zrinsko Frankopanska 1, Split) från kl 11:00, avresa sker kl 13.00.
Det går bra att lämna bagaget på båten, men hytten kommer att vara redo senast 12.30, (minst 30 minuter före avgång).

Om ni anländer sent med flyget till Split, kommer transfern att ta er till Makarska för att starta kryssningen därifrån.

Säkerhet ombord
Alla båtar är utrustade med livbåtar och flytvästar som vanligtvis finns under sängarna i hytterna eller i garderoben. Om du inte kan simma ber vi dig att informera oss vid bokningstillfället och kaptenen vid påstigning. Vi ber er kontrollera evakueringsvägar vid ankomst till båten. Det är kundens eget ansvar att ta del av säkerhetsinformation på båten ombord.

Hamnavgift
På resans sista dag betalas en hamnavgift på ca 60 € per person. Betalning kan endast ske kontant och i den lokala valutan Euro. 

Husdjur
Husdjur är ej tillåtna ombord.

El och vatten
Alla fartyg har vatten och el, dock inte i obegränsade mängder. Alla fartyg är utrustade med generatorer som ger 220V men de är inte kontinuerligt i drift. Vattentanken är anpassad till antalet hytter ombord så det finns alltid tillräckligt med vatten för alla, även ifall tanken inte fylls på varje dag. Detta förutsatt att samtliga resenärer använder el och vatten med sparsamhet.

Nattvila
Från kl 00:00 bör man tänka på ljudnivån. Naturligtvis är detta inte en fast regel och det beror mycket på sällskapet ombord. Ljudisoleringen är inte så bra beroende på båtens konstruktion därför uppmanar vi resenärerna att visa respekt för varandra, och för våra båtgrannar när båten ligger i hamn.

Kaptenens middag ingår i priset
En gång under veckan anordnas ”kaptenens middag" som vanligtvis består av fisk. Detta är ett bra tillfälle för gästerna och besättningen att samlas tillsammans i en festlig måltid. Det finns inget krav när det gäller klädsel, men för de som vill, kan ni ta med lite finare kläder för denna speciella kväll.

Avvikelser
Kaptenen har rätt att ändra färdplaner pga. av oförutsedda händelser, dåligt väder eller ogynnsamma villkor i hamnarna för att garantera säkerheten ombord. Oavsett detta försöker kaptenen att besöka alla planerade destinationer, men kanske i en annan ordning än den som var menad. Endast vid extremt dåligt väder är det möjligt att vissa destinationer väljs bort och i så fall bara i de hamnar som inte har tillräcklig skydd för övernattning. Det kan även hända att dockning behöver ske vid avvikande tidpunkter än de som angetts i resans program på grund av begränsad plats i hamnarna.

På grund av specifika förtöjningsförhållanden och krav i vissa kroatiska hamnar är Katarina Lines fartyg förtöjda sida vid sida. Detta betyder att passagerare kan behöva korsa från ett fartyg till ett annat med luckor mellan dem för att komma till land. Passagerare måste vara väldigt försiktiga vid korsning och göra detta på egen risk. Besättningshjälp finns till dem som behöver det. Kryssningen rekommenderas inte för gäster i rullstol eller med begränsad rörlighet.

Regler
Passagerare ombord är skyldiga att följa fartygets regler och kaptenen ansvarar för säkerheten ombord på båten. Gästerna är skyldiga att respektera de tider som anges, exempelvis för av- och påstigning samt måltider. Om resenären orsakar skador kan denne komma att bli ersättningsskyldig. Eventuell kompensation sker till kaptenen, exempelvis debiteras en förlorad hyttnyckel med 11 euro (med reservation för ändringar).

Det är en självklarhet att sopor, skräp och annat avfall inte kastas överbord eller spolas ned i toaletterna. Alla båtar har adekvat avfallshantering och låt oss tillsammans se till att det kristallklara Adriatiska havet fortsätter att vara just det.

Utflykter och aktiviteter

Utflykter och aktiviteter


I Skärgårdskryssning Premium ingår en guidad stadstur i Dubrovnik. Det urval av aktiviteter som beskrivs nedan är tillval mot avgift. Vissa utflykter och aktiviteter kräver ett bestämt antal deltagare för att genomföras. Utflykterna och aktiviteterna bokas på plats med hjälp av Tour Managern på båten. 

Cetina zipline
Denna utflykt är något för den äventyrslystne. Åk i en sele nedför sammanlagt 8 stålvajrar som tillsammans sträcker sig 2100 meter och upp till 150 meter ovanför marken! Den som vågar belönas med en makalös utsikt över Cetina floden och dess djupa kanjon vars klippväggar störtdyker ner mot det forsande vattnet. Turen tar ca 4 timmar och inkluderar transfer tur/retur. Kan endast genomföras före eller efter kryssningen. 

Max vikt: 130 kg.
För 4-15 deltagare.
Från Split eller Makarska.
Pris: 80 €

Cetina forsränning
Cetinaflodens forsar är inte svåra att bemästra, men tillräckligt spännande ändå! Dessutom är det omgivande landskapet förtrollande! Forsränning eller ”rafting” är en av de mest populära utflykterna i området. Vattenfall, grottor och djungelliknande vegetation kantar flodens stränder och strömfåra. Den guidade utflykten tar ca 4 timmar (med transfer) och inkluderar transfer tur/retur samt all utrustning ni behöver. Kan endast genomföras före eller efter kryssningen.

Lämpliga kläder är badkläder, shorts, t-shirt och en handduk. Tofflor eller badskor. 
Minst 2 deltagare
Avgång: 09:00
Från Split eller Makarska
Pris: 60 €

Dalmatisk middag på Korcula
Prova traditionell Kroatisk mat i en by på Korcula och lär dig mer om områdets historia och livet på landsbygden. Väl mellan två olika huvudrätter. 

- Förrätt: Getost, koost, lufttorkad skinka, stekt zucchini
- Huvudrätt 1: Hemlagad Žrnovski Makaruni, köttfärssås och sallad
- Huvudrätt 2: Traditionell kötträtt "peka-stil" och sallad
- Efterrätt: "kroštuli" - sött krispigt bakverk av deg
- Ett glas vin och vatten per person

Från Korcula.
Minimum deltagare: 5
Meny med huvudrätt 1: 42 €
Meny med huvudrätt 2: 57 €

Vinprovning i Korcula stad
Smaka på 5 olika viner som serveras med neutrala bitar av ost och bröd samt hemlagade kakor med det sista dessertvinet Prošek.
Pris: 24 €

Hyr en cykel på Mljet
Hyr en cykel under 2 timmar och upptäck ön Mljet och nationalparken på egen hand.
Pris: 11 €

Guidad cykeltur i Split
Tillbringa en dag med en guidad cykeltur genom staden Split och upptäck kulturen och naturen genom att cykla genom de smala gatorna i gamla stan, njut av en tur längs havet och den magnifika utsikten över staden från Marjan park. Turen tar ca 4 timmar. 

Ingår: Högkvalitativa cyklar med hjälmar, certifierad och erfaren lokal guide. 
Från Split
Pris: 45 €

Linbana i Dubrovnik
Från linbanan som går mellan staden Dubrovnik och berget Srđ får man en fantastisk överblick över Gamla Stan och det Adriatiska havet. Uppe på berget kan man låta sig fängslas av utsikten eller äta en god middag på restaurangen med utsikt över kusten.
Pris: 27 € tur/retur

Game of Thrones tur i Dubrovnik (2 timmar)
På denna tur kommer du att guidas genom delar av Gamla stan där några av de mest minnesvärda scenerna från den välkände serien Game of Thrones spelades in.

Pris: 40 € 

Plitvice sjöarna
(Heldagsutflykt)
Besök de berömda Plitvice sjöarna, sexton sjöar med kristallklart vatten som är sammanlänkade av magnifika vattenfall. En av de vackraste nationalparkerna i Kroatien och en UNESCO-plats. En heldagstur som börjar tidigt på morgonen och återvänder precis i tid för middag. Kan endast genomföras före eller efter kryssningen. 

Inkluderat: Hämtning/Lämning, transport, entrébiljett till Plitvice sjöarna och engelsktalande guide.
Minimum deltagare: 4.
Pris: 110 € 

Krka Vattenfall
(Heldagsutflykt)
Efter en guidad tur i Šibenik, den äldsta kroatiska staden vid Adriatiska kusten, fortsätter utflykten till Krka vattenfall för att utforska fantastisk naturmiljö. Kan endast genomföras före eller efter kryssningen. 

Inkluderat: Busstransfer, guidad tur i Šibenik, entrébiljett till Krka, båttur, guidad promenadtur i Krka nationalpark. 
Pris: 75 € 

Mostar & Kravice
(Heldagsutflykt)
Det första stoppet på vår resa tar oss till den befästa staden Pocitelj, en UNESCO-världsarvsplats och en fascinerande plats för att utforska historien. I Mostar kommer vi att njuta av en guidad tur genom staden och ha tid för shopping och att smaka på några autentiska specialiteter som ćevapi, pita och burek. Vi kommer också att njuta av de fantastiska landskapsvyerna vid de närliggande Kravice-vattenfallen innan vi återvänder till Split. Kan endast genomföras före eller efter kryssningen. 

Inkluderat: Busstransfer med en guide, entrébiljett till Kravica-vattenfallet, guidad tur. Obligatoriskt: Pass.
Minimum deltagare: 10
Pris: 69 € 

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationfrån pris
3/8Stockholm - ArlandaStockholm - Split, Skärgårdskryssning: Southern explorer, 1 vecka
Internetrabatt per bokning: 500:-
Idealisk för par och vänner!
16 399:-
16 149:-
Boka
3/8Göteborg - LandvetterGöteborg - Split, Skärgårdskryssning: Southern explorer, 1 vecka
Internetrabatt per bokning: 500:-
Idealisk för par och vänner!
16 399:-
16 149:-
Boka
10/8Göteborg - LandvetterGöteborg - Split, Skärgårdskryssning: Southern explorer, 1 vecka
Internetrabatt per bokning: 500:-
Idealisk för par och vänner!
16 399:-
16 149:-
Boka
10/8Stockholm - ArlandaStockholm - Split, Skärgårdskryssning: Southern explorer, 1 vecka
Internetrabatt per bokning: 500:-
Idealisk för par och vänner!
16 399:-
16 149:-
Boka
17/8Stockholm - ArlandaStockholm - Split, Skärgårdskryssning: Southern explorer, 1 vecka
Internetrabatt per bokning: 500:-
Idealisk för par och vänner!
16 399:-
16 149:-
Boka
17/8Göteborg - LandvetterGöteborg - Split, Skärgårdskryssning: Southern explorer, 1 vecka
Internetrabatt per bokning: 500:-
Idealisk för par och vänner!
16 399:-
16 149:-
Boka
24/8Göteborg - LandvetterGöteborg - Split, Skärgårdskryssning: Southern explorer, 1 vecka
Internetrabatt per bokning: 500:-
Idealisk för par och vänner!
16 399:-
16 149:-
Boka
24/8Stockholm - ArlandaStockholm - Split, Skärgårdskryssning: Southern explorer, 1 vecka
Internetrabatt per bokning: 500:-
Idealisk för par och vänner!
16 399:-
16 149:-
Boka
31/8Stockholm - ArlandaStockholm - Split, Skärgårdskryssning: Southern explorer, 1 vecka
Prissänkt. Rabatt per person: 2500:-
Internetrabatt per bokning: 500:-
Idealisk för par och vänner!
16 399:-
14 899:-
Boka
31/8Göteborg - LandvetterGöteborg - Split, Skärgårdskryssning: Southern explorer, 1 vecka
Prissänkt. Rabatt per person: 2500:-
Internetrabatt per bokning: 500:-
Idealisk för par och vänner!
16 399:-
14 899:-
Boka
14/9ÖrnsköldsvikÖrnsköldsvik - Split, Skärgårdskryssning: Southern explorer, 1 vecka
Internetrabatt per bokning: 500:-
Idealisk för par och vänner!
16 399:-
16 149:-
Preliminärboka
Få senaste nytt!
Få senaste nytt!

Anmäl dig till nyhetsbrevet och bli först med att få de senaste nyheterna, tips och våra unika erbjudanden.

this is a picture of the number 9this is a picture of the number 5this is a picture of the number 3this is a picture of the number 3