Skip to main content

Reseguide Vodice

Stränder | Sevärdheter | Att göra | Restauranger | Underhållning | Resenärernas tips | Övrigt

Stränder

Som badort är Vodice ett alldeles förträffligt val! Här finns långgrunda klapperstensstränder och anlagda badplatåer med utsikt över staden och öarna. På vissa av stränderna kan den som vill vara extra bekväm hyra både både solstolar och parasoll, med annars går det bra att ligga direkt på handduken.

Strand i Vodice, Kroatien
Plava Plaza (visa på karta), eller ”Blå Stranden”, ligger i den västra delen av Vodice. Stranden har fått utmärkelsen ”Blå flagg” som är ett internationellt pris som delas ut till stränder och vatten av utomordentligt hög kvalité.

Hookah beach (visa på karta) är stranden närmast hotell Olympia och Ville Matilde. Det är stranden med flest faciliteter, bland annat wc, duschar och omklädningsrum. I närheten finns flera restauranger, caféer och barer. Här finns ett dykcenter, en vattenrutschkana och många andra aktiviteter för både stora och små.

Lovetovo (visa på karta) är en ca 2 km lång klapperstensstrand som sträcker sig från hotell Olympia och hela vägen till Srima. På sina håll finns badplatåer, omklädningsrum och duschar, och vid strandpromenaden finns några restauranger. Flera av våra lägenhetsboenden ligger mycket nära denna strand, bland andra Villa Tihomir och Villa Pina.

Srima
Den fridfulla orten Srima (visa på karta) ligger i direkt anslutning till Vodice. Platsen är känd för den långa stranden och det kristallklara vattnet. Om du hör till dem som verkligen vill koppla av på din semester är Srima ett bra val. Här är distraktionerna få, men ta en uppfriskande promenad på ca 30 minuter så når du Vodices centrum med alla restauranger och barer. Området har karaktären av ett lugnt villaområde och om du föredrar att spendera semestern eller resan på stranden så har du verkligen kommit rätt. Strandpromenaden kantas av stenhus med lummiga trädgårdar på ena sidan och lövträd med ett turkost hav som fond på den andra. Det är ett populärt tillhåll för badsugna och även om det är en bit från de allra stimmigaste områdena så är det långt ifrån sömnig landsbygd. Här finns allt man behöver för en avkopplande semester och för att ”ladda batterierna”.

Sevärdheter i Vodice

Den gamla stadsdelen är, förutom staden som sådan, där de flesta sevärdheterna finns och det är även här som de flesta kulturella aktiviteterna äger rum. På torsdagar anordnas exempelvis kvällar med traditionell klapasång där de som uppträder är klädda i vackra folkdräkter från området. Efteråt brukar det dukas fram lokala delikatesser av olika slag som besökarna får prova på.

Ćorić Torn (visa på karta) mitt i den gamla delen av Vodice byggdes 1646 av den framstående familjen Fondra från Sibenik. Både muren och det tre våningar höga tornet på häftiga byggnaden är av kalksten från ön Brac.

Heliga korsets församlingskyrka (visa på karta) är en kyrka i barockstil som är uppförd av Ivan Skoko i mitten på 1700-talet. Kyrkan är vacker från utsidan, men om ni får chansen gå gärna in och titta på altaret och de utsirade byggnadsdetaljerna.

Okit
Kapellet Vår Fru av berget Karmel (visa på karta) på kullen Okit utanför Vodice byggdes av den kroatiske arkitekten Nikola Bašić mellan 1993-1998, som även är känd för Havsorgeln i Zadar.

Monument i staden

Stad Vodice, Kroatien

Det finns flera monument och minnesmärken i staden. Det mest iögonfallande är det stora blomliknande tornet (visa på karta) vid de äldsta stadsdelarna och marinan. Det är ett monument från Andra världskriget över ”stupade soldater och fascismens offer”. Ett annat minnesmärke ligger en kort bit därifrån påminner om ”Kroatiens stupade försvarare” (visa på karta) och ytterligare ett som man säkert stöter på är den vita halvgloben (visa på karta) över kommunismens offer under den Jugoslaviska eran.

Saker att göra i Vodice

Prvic (visa på karta)
Prvic är ön närmast Vodice och en av de tre mest tätbefolkade öarna i den Kroatiska skärgården. På den 2,37 km² stora ön finns 403 invånare som främst livnär sig på fiske, jordbruk och turism. Hela ön är ett Kroatiskt kulturarv, här har den traditionella livsstilen bevarats vilket bland annat de gamla stenhusen med tegeltak vittnar om. Det är stillsamt på ön, bland annat för att biltrafik inte är tillåten med undantag för utryckningsfordon, men det är precis det som är öns stora dragningskraft. Här är det lugnt och lågmält, perfekt för avkopplande promenader i de vackra omgivningarna. Det är bara en dryg kilometer mellan de två byarna som finns på ön och från Vodice tar det ca 5 minuter med taxibåt till ön, vilket gör platsen till ett perfekt utflyktsmål.


Staden Sibenik i Kroatien
Sibenik (visa på karta)
Sibenik är en större stad än Vodice och här finns shoppingcenter och flera sevärdheter som nästan ligger i nivå med vissa av dem i Split och Dubrovnik. Mellan de två städerna är det bara ca 15 km, så det är en trevlig dagsutflykt med kort restid. Förutom gamla byggnader och historiska monument finns massor med bra restauranger och aktiviteter för hela familjen.

Bland sevärdheterna i Sibenik bör nämnas S:t Jakobs katedral (visa på karta) som är ett av UNESCO’s världarv. Den Romersk-katolska katedralen påbörjades 1402 och är det viktigaste monumentet från renässansen i hela Kroatien. På en kulle vakar den medeltida S:t Mikaels fästning (visa på karta) över staden, som har fått nytt liv som respektingivande arena för olika kulturella tillställningar. Kommer man med båt in till staden möts man först av S:t Nikolas fästning (visa på karta) som ligger på en liten ö i kanalen som leder in mot staden. Den byggdes på 1500-talet för att skydda hamnen mot Turkiska fartyg och var under sin storhetstid befäst med 32 kanoner.


Ögruppen Kornati i Kroatien

Ögruppen Kornati (visa på karta)
Kornatiöarna är en ögrupp och nationalpark på nästan 150 st öar i skärgården mellan Sibenik och Zadar. Alla är obebodda men på vissa finns tillfälliga skydd mot väder och vind. Det karga landskapet har uppkommit genom att den växtlighet som funnits och har under historien huggits ned till förmån för jordbruk och djurhållning. På några av öarna finns spår av Illyriska bosättningar. Öarna ligger tätt samlade och får en gradvis mjukare karaktär ju längre norrut man kommer, i söder störtar de branta klippväggarna rakt ner i havet.

Några av öarna har begåvats med ekivoka namn, som till exempel ön Babina Guzica vilket betyder ungefär ”Mormors rumpa”. En förklaring till detta ska vara att när kartritare från Österrike kom till öarna för att dokumentera dem i slutet på 1800-talet så drev lokalbefolkningen med dem genom att hitta på namn som på ett eller annat sätt refererar till företeelser i kategorin ”under bältet”.


Nationalparken Krka i Kroatien

Krka (visa på karta)
Från Vodice går det dagligen utflyktsbåtar till nationalparken Krka utanför Sibenik. Med båt får man se de vackraste vyerna, men man kan såklart även ta sig dit med bil eller buss. Det osedvanligt vackra karstlandskapet har bildat makalösa sjöar och vattenfall. Nära nationalparkens entré ligger det största vattenfallet Skradinski Buk.  Naturområdet är relativt opåverkat av modern bebyggelse men här finns flera renoverade kvarnar som vittnar om hur livet såg ut förr i tiden.

Split (visa på karta)
Kroatiens näst största stad Split, ligger cirka 1 timme med bil söder om Vodice. Gamla stan domineras av Diocletianus mäktiga palats med dess höga klocktorn. Den romerske kejsaren Diocletianus byggde palatset i slutet på 200-talet e.kr och det tog tio år att slutföra bygget. Klocktornet är ett känt turismål, där man kan gå uppför trapporna för att sedan njuta av en hänförande utsikt över havet och staden. Dyrbar marmor  smyckar både gator och torg. Den gamla delen av Split är bilfri och full med restauranger och små mysiga butiker. Besök gärna hamnpromenaden Riva som bjuder på mängder av restauranger, kaféer och glassbarer. I närheten av Riva finner ni busstationen och hamnen, här utgår färjorna ut till de största öarna.

Zadar (visa på karta)
Den historiska hamnstaden Zadar ligger på en halvö i Dalmatien, med lämningar från romartiden och gränder kantade av kaféer. Härifrån utgår det dagligen färjor mellan Zadar och de största öarna Olib, Pasman, Dugi Otok med flera. Zadar har varit bebott sedan cirka 400 år f.kr, men staden som den ser ut idag har sina rötter i romartiden. Det finns många sevärdheter från förr - pampigast är den stora katedralen S:ta Anastasia känt för sitt höga klocktorn och S:t Donats kyrka. Det finns ett bra utbud med restauranger, kaféer och nattklubbar i Zadar - under sommarmånaderna är nöjeslivet som hetast. För den badsugna finns stranden Kolovare strax öster om gamla stan. Detta är den offentliga badplatsen. Stranden Zaton rekommenderas varmt att besöka, den ligger cirka en mil från Zadar i en lagun omgiven av pinjeträd.

Vransko jezero (visa på karta)
Naturreservatet Vransko jezero (Vranska sjön) är en perfekt plats för att njuta av naturen utan ansträngning. Parken omfattar Kroatiens största sjö med omnejd, belägen alldeles intill havet. Parken har ett rikt fågelliv, framförallt många olika arter av vilda änder och hägrar, och är ett paradis för fågelskådare. Det finns flera fågelskådningsplatser att välja mellan. Vattnet i sjön är bräckt och det finns därför gott om både sötvattenfiskar och havsfiskar, vilket lockar många sportfiskare. På Vranska sjön kan man även ta en båttur och njuta av träskmarkområden som är svårtillgängliga från landsvägen. Parken ligger cirka två mil från Vodice.

Restauranger


Det finns tillräckligt många restauranger i Vodice för att kunna äta både frukost, lunch och middag på olika ställen under en veckas vistelse. Här kommer några, utan inbördes ordning, som vi tycker är bra.

Tri Piruna (visa på karta)
Tri Piruna är en restaurang med en väldigt mysig atmosfär, mycket serviceinriktad och kunnig personal och helt otrolig mat på lokala råvaror. Här är restaurangbesöket en riktig upplevelse och något man inte bör missa!

Spalato (visa på karta)
Spalato är en alldeles lysande året-runt-restaurang som serverar mycket vällagad medelhavskost. Den är inte bara populär hos våra resenärer, det är hit lokalbefolkning går för att äta. Från restaurangen har du utsikt över hamnen och utflyktsbåtarna som lägger till efter en dag full av upplevelser. Du hittar lätt hit för den ligger alldeles vid det stora blomliknande monumentet i den gamla stadsdelen.

Simun (visa på karta)
Restaurang Simun har en välkomponerad meny som består av både stenugnsbakad pizza, pasta och olika kötträtter. Här finns även ett sortiment av utvalda kroatiska viner. Restaurangen ligger vid småbåtshamnen i centrum och har en trevlig uteservering.

Riva (visa på karta)
Restaurang Riva är en restaurang och cocktailbar med centralt läge. Från uteserveringen har man utsikt över småbåtshamnen och det populära promenadstråket längs hamnpromenaden. Här utmärker sig den goda servicen och den stenugnsbakade pizzan.

Nöjesliv och underhållning

Makina (visa på karta)
Detta diskotek ligger vid hamnpromenaden och har en takterrass som ger en fin utsikt över havet och hamnen. På dagen finns här en restaurang men mot aftonen och kvällen förvandla serveringen till en välbesökt nattklubb. Ibland anordnas livemusik med kända kroatiska popartister.

Exit (visa på karta)
Exit är en omtyckt nattklubb för en något yngre publik. Här spelas mest elektronisk dansmusik.

Hookah Bar (visa på karta)
Hookah är en strandbar utomhus där internationella DJ’s spelar dansmusik.

Resenärernas tips

Vi får in många små guldkorn med tips på saker att se, göra och uppleva från er resenärer. Det kan vara en plats som förgyllde er vistelse eller en resturarang som man absolut inte får missa. Här nedan har vi samlat små tips från Vodice som våra resenärer har delat med sig av.  

"Besöka resturanger som ligger lite utanför turiststråken, bra mat och rimliga priser."
Thor, 2 juli 2023

"Vodice mysig stad trevliga bra matställen."
- Håkan, 11 juni 2023

"Konaba More och Konoba Tri piruna är två restauranger utöver det vanliga. Ta en taxibåt till Prvic, var smidigt och sevärt. Destina som anordnar båttur till Krka var superbra."
- Bo, 21 maj 2022

"Stanna inte bara på hotellet. Utforska omgivningarna antingen på egen hand eller med någon arrangerad utflykt. Ät inte bara på restaurangerna vid vattnet/hamnen utan sök upp restauranger som ligger några gator upp, kolla på Tripadvisor för att hitta guldkornen."
- Jenny, 19 juni 2022

"Två kalasrestauranger i centrum:"
- Santa Maria
- Bistro Guloz

- Jan, 9 juli 2022

Besök gärna Tripiruna restaurangen som fått Michellin utmärkelse 2021. 2022. Det var en gourmet upplevelse där kocken kom ut och berättade om maten. Inhemsk mat i perfektion. 
- Siv, 9 juli 2022

Övrigt

Turistinformation
(visa på karta)

Ambulans och sjukvård
Vid akut sjukdom, ring 112 direkt – det är det bästa för att så snabbt som möjligt få hjälp och vård. Informera våra reseledare via deras journummer så snart ni kan.
(visa på karta)

Fritextsökning
Få senaste nytt!
Få senaste nytt!

Anmäl dig till nyhetsbrevet och bli först med att få de senaste nyheterna, tips och våra unika erbjudanden.

this is a picture of the number 1this is a picture of the number 6this is a picture of the number 4this is a picture of the number 3