Skip to main content

Supetar på ön Brac

Att göra | Stränder | Sevärdheter | Restauranger | Nöjesliv | Övrigt

Om Supetar

Supetar är huvudort på Brac. Här bor ca 3800 invånare vilket kanske inte är så mycket men under sommaren vaknar den gamla fiskebyn till liv.

På Brac finns de mest pittoreska och charmiga byarna och Supetar är sannerligen inget undantag. Här finns en vacker hamnpromenad som är smyckad med palmer och på de tätt liggande uteserveringarna har man utsikt både över populära promenadstråk och det kristallklara havet. Det råder ett lugn över staden som är omöjligt att värja sig mot och det tar inte lång tid innan avslappningen sköljer över kroppen. Stadens centrum ligger runt den charmiga hamnpromenaden och det är hit man ska söka sig efter en lång dag på stranden.

Det finns gott om restauranger i staden. På Brac är specialiteten, förutom den typiska medelhavsmaten med skaldjur och fisk, olika typer av lammrätter. Här återfinns flera olivolje- och vinproducenter så det finns verkligen mycket att upptäcka.

Både i och utanför Supetar hittar man flera fina klapperstensstränder. Som på många andra orter på ön och på Makarska rivieran finns ett stort utbud av vattenaktiviteter som sträcker sig från snorkling till uthyrning av vattenskotrar och mycket mer. Här hittar du också ett omfattande utbud av organiserade utflykter och andra aktiviteter.

Supetar saknar inte sevärdheter för den historieintresserade. Området har varit befolkat länge, vid kyrkogården finns spår av romersk bebyggelse. Den Kroatiske skulptören Ivan Rendic bodde här en period och runt om i staden finns verk av honom och andra skulptörer.

Transfer
Transfer kan du enkelt beställa hos oss. Det tar ca 30 min från flygplatsen till Splits hamn. Därefter tar färjan till Supetar ca 50 min. En viss väntetid kan förekomma i Splits hamn.

Saker att göra i Supetar

De flesta bussförbindelser går via Supetar och härifrån går färjorna både till fastlandet, men även till öarna Hvar och Vis. Det är odiskutabelt staden med bäst kommunikationer med de andra orterna på ön. För den som vill ordna sin egen transport finns både cykel- och biluthyrning i staden. Hyr inte bil på fastlandet för att ta bilfärjan till Brac, det blir billigare att hyra på ön. Supetar ligger på öns norra sida, från Split är den effektiva restiden med färjan till Supetar endast ca 50 minuter, vilket gör staden till en bra utgångspunkt för utflykter och upptäcktsfärder.

Split
En utmärkt dagsutflykt är att ta en guidad tur i Split, det är lätt att ta sig med färja mellan Brac och fastlandet. Staden är byggd mitt bland resterna av Diocletianus palats som finns med på UNESCO’s världsarvslista sedan 1979 och det finns massor med sevärdheter, caféer och restauranger men även bra shopping. Fråga din reseledare för mer information. På vår sida om Split finns mer information om den berömda staden.

Supetar Summer Festival
I slutet på juni börjar Supetars sommarfestival som pågår i tre månader. Ett brett utbud av festligheter och kulturella tillställningar som till exempel konserter och klapa-sång. En mängd gastronomiska upplevelser garanteras också!

Fun Dive Club
(visa på karta)
Välrenommerat dykcenter som erbjuder kurser med certifierade dykinstruktörer, exempelvis grundkursen ”Open Water Diver”. De arrangerar utflykter med båt till ett flertal spektakulära dykplatser i området med både vrak, rev och grottor.

Stränder

I området runt Supetar finns många olika stränder att välja på. Här finns klapperstensstränder med sandbotten som passar hela familjen men även badplatåer. På den mest populära och livliga stranden i centrum och stränderna norr om den finns störst utbud av aktiviteter. För att hitta de mer intima badstränder med avskildhet får man leta sig en bit utanför de mest centrala delarna.

Strand i Supetar, Brac Kroatien
Vela Luka
(visa på karta)
Dessa två badvikar utgör en sammanhängande sträcka. Båda ligger vid Supetars västra ände. Vela Luka är en långgrund klapperstensstrand som passar bra till barnfamiljer och de som inte är så mycket för att simma.

Vlačica
(visa på karta)
Vlačica är en centralt belägen klapperstensstrand med nära till alla caféer och restauranger som ligger i Supetars centrum.

Banj
(visa på karta)
En populär och långgrund strand mitt i Supetar. Bakom den hästskoformade stranden finns en dunge med pinjeträd som erbjuder skugga under dagens varmaste timmar.

Bili Rat
(visa på karta)
Vid Bili Rat kan du hyra solstolar och parasoller för ca 3-4 euro per dag, eller om man vill vara riktigt bekväm, en solsäng för ca 13 euro per dag. Här hittar du även aktiviteter som beachvolleyball och en strandbar.

Sevärdheter

Galleri Ivan Rendić
(visa på karta)
Galleriet finns i biblioteket i Supetar och är en samling av teckningar, reliefer och ett tjugotal skulpturer av konstnären Ivan Rendić. I lokalerna förekommer också andra utställningar, föreläsningar och konserter.

Monument i staden Supetar på ön Brac, Kroatien
Petrinovics mausoleum och Supetars kyrkogård
(visa på karta)
När man anländer till Supetar med båt träder en imponerande byggnad fram mellan trädtopparna. Det är familjen Petrinovic mausoleum, byggt 1927 av den Kroatiske skulptören Toma Rosandić (1878-1958).  Rosandić var en av de mest framstående Kroatiska skulptörerna av sin tid. I Belgrad finns ett museum tillägnat hans konstnärliga gärning.  På kyrkogården finns även många gravstenar av skulptören Ivan Rendić.

Kyrska i staden Supetar, ön Brac. Kroatien
Kyrkan i Supetar
(visa på karta)
Kyrkan i Supetar byggdes i början på 1600-talet på grunden från en kristen basilika. Under 1700-talet brann kyrkan men har restaurerats och ett klocktorn har byggts. Sitt nuvarande utseende fick kyrkobyggnaderna i slutet på 1800-talet. Vid kyrkan finns även ett kyrkomuseum.

Familjen Jaksic galleri och verkstad
(visa på karta)
I Donji Humac, ca 7,5 kilometer söder om Supetar finns ett galleri och en verkstad för konstnärs- och stenhuggarfamiljen Jaksic. Om man tycker om konst och skulptur ska man absolut ta sig tid att åka hit! Här används den vita kalkstenen från Brac för att göra de mest fantastiska skulpturer, gravstenar och offentliga utsmyckningar. Kombinera gärna besöket med middag eller lunch på Konoba Kopacina.

Restauranger i Supetar

Trots att Brac ligger vid Medelhavet och i hjärtat av Dalmatien där fisk och skaldjur är utmärkande för menyerna och gastronomin så kan ingen tillreda får och lamm som kockarna från Brac. Fåraveln på ön har en mycket lång tradition och även fårosten från Brac anses vara en riktig delikatess. På restaurangerna nedan hittar du allt från du traditionell kroatisk mat och internationella maträtter som pizza, men gå gärna runt bland restaurangerna och upptäck allt som erbjuds.

Restaurang Punta
(visa på karta)
Välbesökt restaurang med mat och service i toppklass. Restaurangen har en terrass med havsutsikt som bjuder på fantastiska solnedgångar. Brett utbud med skaldjur, kötträtter eller traditionell pizza.

Konoba Vinotoka
(visa på karta)
Konoba Vinoteka är inrett med ett marint tema och har en inglasad terrass, eller så kan man sitta ute och äta om man vill. Fokus ligger på skaldjur som gärna serveras med ett lokalt vitt vin.

Konoba Kopacina
(visa på karta)
Ca en mil utanför Supetar ligger en liten by som heter Donji Humac. Här finns Konoba Kopačina, en traditionell kroatisk taverna med får som specialitet. Restaurangens terrass har vidsträckt utsikt över omgivningarna.

Agroturizam Restaurang Ranjak
(visa på karta)
Ute på landsbygden, ca 5 km söder om Supetar, ligger en mysig och rustik restaurang mitt i det karga landskapet. Här serveras bland annat grillat lamm som är en specialitet på Brac. Restaurangen har en mysig uteservering med olivträd och lavendel, och man ser även havet och fastlandet. 

Nöjesliv

I Supetar består kvällsunderhållningen både av traditionellt bar- och publiv eller någon mindre klubb med livemusik, men även utomhusfester med internationella DJ’s.

Bennys Bar
(visa på karta)
Benny’s är en beachclub som är en cocktailbar dagtid men på kvällarna hålls fester utomhus, ibland med inbjudna DJ’s men även livemusik. Väldigt populärt ställe med bred målgrupp.

Bravura Art Café
(visa på karta)
Lite mer lågmält ställe som ofta har livemusik eller någon annan underhållning som poesikvällar eller konstutställningar.

Övrigt

I Supetar har vi telefonservide
Vill du komma i kontakt med vår svensktalande personal når du dem via servicetelefon, sms eller Whatsapp varje dag mellan 09.00-19.00. För akuta ärenden gäller samma nummer och fungerar då som JOURNUMMER. Telefonnumret får du några dagar innan avresa samt vid ankomst till Kroatien.  

Vårdcentral, apotek och akutmottagning
(visa på karta)
Vid akuta sjukdomsfall ring 112.

Turistinformation
(visa på karta)
www.supetar.hr
 

Klicka här för att se alla våra hotell och lägenheter på ön Brac.

Fritextsökning
Få senaste nytt!
Få senaste nytt!

Anmäl dig till nyhetsbrevet och bli först med att få de senaste nyheterna, tips och våra unika erbjudanden.

this is a picture of the number 8this is a picture of the number 4this is a picture of the number 2this is a picture of the number 1