Resor till Makarska Rivieran

makarska-rivieran-kroatien-00
makarska-rivieran-kroatien-002
makarska-rivieran-kroatien-003
makarska-rivieran-kroatien-004
makarska-rivieran-kroatien-005
makarska-rivieran-kroatien-006
makarska-rivieran-kroatien-007
makarska-rivieran-kroatien-008
makarska-rivieran-kroatien-009
makarska-rivieran-kroatien-010
makarska-rivieran-kroatien-011
makarska-rivieran-kroatien-012
makarska-rivieran-kroatien-013
makarska-rivieran-kroatien-014
makarska-rivieran-kroatien-015
makarska-rivieran-kroatien-016
makarska-rivieran-kroatien-017
makarska-rivieran-kroatien-018
makarska-rivieran-kroatien-019
makarska-rivieran-kroatien-021
makarska-rivieran-kroatien-022
makarska-rivieran-kroatien-023
makarska-rivieran-kroatien-024
makarska-rivieran-kroatien-025
makarska-rivieran-kroatien-026
makarska-rivieran-kroatien-027
makarska-rivieran-kroatien-028
makarska-rivieran-kroatien-030
makarska-rivieran-kroatien-031
makarska-rivieran-kroatien-032
makarska-rivieran-kroatien-033Makarska Rivieran sträcker sig hela 60 km mellan städerna Omis i norr och Gradac i söder. Den dramatiska kustlinjen och turkosblåa havet lockar besökare från världens alla hörn. Den täta pinjeskogen sträcker sig ända ned till stranden och ovanför utgör de vita bergstopparna en kraftig kontrast mot den blå himlen. Cykel- och promenadvägar följer kusten i flera mil och gör det lätt att besöka och uppleva nya orter. Med båt finns öarna Brac och Hvar inom räckhåll. Detsamma gäller Biokovo, berget som går att bestiga via vindlande stigar till spektakulära stup med milsvidd utsikt över övärlden. Makarska rivieran består av flera charmiga orter belägna vid inbjudande stränder, en miljö som är lätt att förälska sig i och som erbjuder en härlig semester för alla; stora som små.

Hotell och Lägenheter

Pris från:
5 299:-
Reslängd:1 vecka
Transportsätt:Flyg
Boka resa

Fakta

Invånare
Makarska ca 13 800, Baska Voda ca 2 900, Brela ca 1800, Promajna ca 460, Tucepi 1800.

Kreditkort
Accepteras av de flesta butiker och restauranger. Dessutom finns det många uttagsautomater.


Kommunikationer
Det finns lokalbussar som kör från de flesta städer längs kusten till Split eller Dubrovnik. Från Makarska kan man enkelt ta färjan till Sumartin som ligger på den östra sidan av ön Brac.


Flygplats
Splits flyplats ligger ca. 70 kilometer från Makarska.

Transfer
Det tar ca. 90 minuter med transfer från Splits flyplats till Makarska. Beroende på trafikmängd kan tidsavvikelser förekomma.


Mat och dryck
Lunch från 50 kr per person. Middag från 80 kr per person. Öl från 15 kr, en flaska vin från 50 kr
.

Servicenivå
På Makarska rivieran har vi full service.

Klimattabell 

  Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
 Dag   -   -   13  18  24  28  30  30  27  20   -   -
 Natt   -   -   8  11  17   19   22   22   19   13    -   -
 Vatten   -   -  13  14  18   20   22   23   20   20    -   -

 

Orter

Guide: Makarska
Här hittar du saker att göra i Makarska och vilka sevärdheter som finns. Det finns även tips på restauranger och vart du hittar dem på kartan.

Guide: Baska Voda
Baska Voda är charmig turistort belägen ca 8 km nordväst om staden Makarska. Här njuter ni av sol och bad, men har också nära till spännande utflyktsmål i den vackra naturen. Kvällarna tillbringas på någon av de många mysiga restaurangerna vid vattnet där ni kan njuta av den inhemska maten.

Guide: Brela
Brela är en charmig badort med mycket historia och ligger ca 15 km norr om Makarska. Brela är känd för sitt kristallklara vatten, sina underbara klapperstensstränder som sträcker sig ca 6 km och som ramas vackert in av den täta pinjeskogen. Förutom sol och bad, erbjuder Brela också ett antal aktiviteter som tennis, boccia, minigolf, bordtennis och olika vattensporter. Ta en promenad eller cykla längs strandpromenaden hela vägen till Makarska medans du njuter av den doftande aromatiska vegetationen.

Promajna
Promajna är beläget sex kilometer nordväst om Makarska, nedanför Biokovos sluttningar. Här längs den gamla kustvägen finns allt ni behöver för en lugn och stillsam semester. Fyll tiden med promenader längs vattnet, god mat och soldränkt avslappning. Följer ni den förtjusande strandpromenaden kommer ni till den lite större orten Baska Voda som ligger på promenadavstånd från Promajna.

Guide: Tucepi
Orten Tucepi ligger ca 4 km söder om Makarska. Den härliga klapperstenstranden och långa strandpromenaden som är kantad med restauranger, affärer och kaféer kännetecknar orten. I och runt Tucepi går det utmärkt att vandra eller att hyra cykel och upptäcka det vackra landskapet.

Podgora
Podgora är en liten ort 9 km söder om staden Makarska. Här bor det cirka 3000 invånare. Som de flesta städer längs rivieran har den också sin långa strandpromenad, marina, restauranger, kaféer, souvenirbutiker och underhållning. Under dagen kan du njuta av sol och bad längs den långa klapperstenstranden. Staden är förbunden med resten av rivieran och det är inga problem att ta en promenad eller cykeltur till de närliggande orterna.

Drvenik
Staden Drvenik sträcker sig över två bukter (Gornja vala och Donja vala) och den ligger 24 km sydöst om Makarska. Drvenik representerar en unik symbios av skönhet mellan hav och berg; vikar med klapperstenstrand som är omgivna av klippor från berget Biokovo med drickbara källor. Härifrån finns det en färja till Sućuraj på ön Hvar. Drveniks charmiga atmosfär gör staden till ett utmärkt val för en fridfull semester.

Gradac
Gradac är den sydligaste turistorten på Makarska rivieran, 40 km från staden Makarska, känd för sitt kulturhistoriska arv från brons- och tidig järnålder. Gradac erbjuder kristallklart blått hav med enastående klappstensstrand och gamla byar med lantlig dalmatinsk arkitektur under berget Biokovos sluttningar. Promenadstråk och cykelleder förbinder olika platser och erbjuder en häpnadsväckande utsikt över öarna mitt emot. Det traditionella jordbruket bjuder på kvalitativa råvaror som bemärkas på stadens olika restauranger. Gradac är inte bara ett litet semesterparadis utan en mångfaldig turistort med aktiviteter och sportevenemang för hela familjen under sommaren.

Stränder
På Makarska rivieran finns nästan uteslutande klapperstenstrand och det kan vara bra att ta med sig ett par badskor eller investera i ett par på plats som finns att köpa i de flesta butiker längst med strandpromenaden. Parasoller och solstolar finns att hyra av uthyrare på stränderna, men jämför priserna innan ni bestämmer er. På alla resmål finns det gott om restauranger och caféer längst med strandpromenader.

Utflykter

Vi har ett stort utbud av utflykter som passar alla smaker och som bokas och betalas på plats. Fullständig program samt priser fås av våra reseledare på välkomstmötet.

Exempel på våra utflykter från Makarska rivieran:


Stadsvandring i Split
Utflykt till Split och besök på familjeägda Stella Croatica som tillverkar delikatesser av Kroatiska råvaror. Familjen Polić tillagar sötsaker och drycker efter gamla recept. I sortimentet finns bland annat mandlar i socker, fikonkakor och godis men även olivolja, tapenade och likörer etc. Vi provsmakar och visas runt på den lilla fabriken och fastnar du för något så finns det möjlighet att köpa med sig godsaker hem. Sedan följer en timmes guidad stadsvandring i Split, där den romerske kejsaren Diocletianus bosatte sig när han trätt tillbaka från sin tjänst. På denna plats lät han bygga sitt sommarpalats som numera är ett av senantikens viktigaste monument och ett av de största och mest välbevarade antika exemplen på romersk arkitektur i världen. Därefter finns ca 3 timmar till att shoppa, gå runt i staden eller varför inte äta en god måltid?

Utflykten utgår från Brela, Baska Voda, Promajna, Makarska och Tucepi.
Avresedagar:
Torsdag
Detta ingår:
Busstransfer
Guidad tur
Eftermiddagstur
13:30 - 21:00
(Cirkatider)
Pris ca 300:-/person
Uflykten bokas på resmålet

 


Båtutflykt - Brac och Hvar
Upptäck Kroatien från havet på denna avslappnande båtutflykt i Kroatiens skärgård. Vi åker från Makarskas hamn kl. 09:00 på morgonen och styr skutan mot ön Hvar och de små charmiga orterna där man verkligen får se det genuina ö-livet. Vi tar en timme på ön och insuper den härliga atmosfären, går runt i omgivningarna eller passar på att bada och sola innan vi återvänder till båten för lunch. Det serveras grillad fisk eller kyckling, bröd och en fräsch sallad som sköljs ned med ett lokalt vin, eller vatten för den som önskar. Sedan går färden mot den södra sidan av ön Brac och den lilla orten Bol som är mest känd för stranden Zlatni Rat. Den spjutspetsliknande klapperstenstranden sträcker sig några hundra meter rakt ut i det Adriatiska havet och ändrar form beroende på vindar och havsströmmar. Här finns det gott om tid att sola & bada, upptäcka byns smala gränder och genuina stenhus eller några av de sevärdheter som finns i närheten.

Utflykten utgår från Brela, Baska Voda, Promajna, Makarska och Tucepi.
Avresedagar:
Onsdag
Detta ingår:
Båtresa
Lunch
Norsk- eller svensktalande guide
Heldag
09:00 - 18:00
(Cirkatider)
Pris ca 380:-/person
Uflykten bokas på resmålet

 


Stadsvandring i Dubrovnik
Den gamla staden Dubrovnik är ett av Kroatien mest välkända sevärdheter och ett av de allra mest populära utflyktsmålen. Längs vägen passerar vi staden Neum som ligger i Bosnien & Hercegovina. Där tar vi en bensträckare och kanske en kopp kaffe. Väl på plats går vi på en guidad stadsvandring i Gamla Stan (Stari Grad) som varar ungefär en timme, och sedan finns gott om tid att upptäcka den makalösa staden på egen hand. Man kan till exempel promenera på den imponerande stadsmuren eller besöka något av de spännande museerna som finns innanför murarna. Linbanan som går upp till berget Srd ger en fantastisk utsikt över staden och den vackra kusten. Dubrovnik är en av världens bäst bevarade antika städer och inspelningsplats bland annat för den populära TV-serien ”Game of Thrones” och en av Star Wars-filmerna.

Utflykten utgår från Brela, Baska Voda, Promajna, Makarska och Tucepi.
Avresedagar:
Tisdag
Detta ingår:
Busstransfer
Norsk- eller svensktalande guide
Heldag
08:00 - 19:00
(Cirkatider)
Pris ca 540:-/person
Uflykten bokas på resmålet

 


Kroatisk afton
När eftermiddagen går över till kväll åker vi upp mot bergen till en fridfull gård på den kroatiska landsbygden. Efter en välkomstdrink som består av rakija slår vi oss ned vid dukade bord. Från långborden har man fin utsikt över kusten och öarna ute i skärgården, medan familjen Topici serverar en trerätters-middag som består av traditionella kroatiska anrättningar. Till maten bjuds vi på traditionell sång och dans medan solen sakta går ned vid horisonten. Middagen består av ost och prsut (lufttorkad skinka) till förrätt. Kalv, lamm och potatis tillagat under lock (Peka) serveras till huvudrätt och en efterrätt serveras som avrundning på middagen.

Utflykten utgår från Brela, Baska Voda, Promajna, Makarska och Tucepi.
Avresedagar:
Måndag
Detta ingår:
Busstransfer
Trerättersmiddag
Norsk- eller svensktalande guide
Halvdag
19:00 - 22:00
(Cirkatider)
Pris ca 550:-/person
Uflykten bokas på resmålet

 


Mostar
I Bosnien-Hercegovina finns många vackra städer och Mostar, som anses vara den vackraste, för tankarna till ett Istanbul i miniatyr. Stadens arkitektur är en blandning mellan gammal osmansk arkitektur och österrikisk stil. I staden finner man den gamla bron Stari Most som förstördes under Självständighetskriget men som återuppbyggdes år 2004. Mostar är staden som präglas av två kulturer, två religioner, en flod som delar staden och en bro som förenar folket. Rundturen omfattar den gamla basaren, turkiska huset, en av de många moskéerna och den gamla bron. Efter rundturen får du tid att strosa runt själv för att besöka gallerier, hantverk och souveniraffärer.

Utflykten utgår från Brela, Baska Voda, Promajna, Makarska och Tucepi.
Avresedagar:
Fredag
Detta ingår:
Busstransfer
Inträden
Norsk- eller svensktalande guide
Heldag
08:00 - 18:00
(Cirkatider)
Pris ca 540:-/person
Uflykten bokas på resmålet

 


Vinprovning – Imotskis utsökta vingårdar
Imotski är känt för sitt bördiga läge och utmärkta viner. Här finns även två intressanta naturfenomen, den Blå sjön och den Röda sjön. Båda två är resultatet av underjordiska grottor i karstlandskapet som rasat in och skapat sjöar som ligger långt nere i vad som ser ut som kratrar. Vi fortsätter mot vingårdarna och familjen Grabovac som förklarar och visar oss produktionen av vindruvorna på deras vingård. Allt från de vita vindruvorna där de mest kända är Kujunzusa, Chardonnay, Žilavka, Pošip och den gråa Pinot till de röda sorterna som Trnjak, Merlot, Vranac, Cabernet Sauvignon och Syrah. Vi får även höra några hemligheter som ligger bakom deras succé, dessutom provar vi vitt vin, rött vin, rosévin och mousserande vin. Till detta serveras enklare tilltugg i form av ost och lufttorkad skinka.

Utflykten utgår från Brela, Baska Voda, Promajna, Makarska och Tucepi.
Avresedagar:
Torsdag
Detta ingår:
Busstransfer
Vinprovning
Enklare tilltugg
Norsk- eller svensktalande guide
Eftermiddagstur
13:30 - 18:00
(Cirkatider)
Pris ca 450:-/person
Uflykten bokas på resmålet

 


Omis - Det sagolika piratnästet
Följ med oss till orten Zadvarje och upplev den lokala marknaden – en 300 år gammal tradition. På marknaden kan man köpa delikatesser som t.ex. hemmagjort brännvin, honung och lufttorkad skinka. Dagen fortsätter till Omiš som har en historia som tillhåll för pirater. Vi tar en guidad promenad genom gamla staden och du får tid på egen hand för att ta en kopp kaffe, eller kanske besöka fästningen Mirabella. Vi träffas igen vid floden Cetina där en båt tar oss igenom det vackra landskapet. Båtturen genom den fantastiska naturen leder till ”Radmanove mlinice”, en gammal kvarn som numera är en restaurang, där vi äter en god trerätterslunch under de 500 år gamla Platanträden.

Utflykten utgår från Brela, Baska Voda, Promajna, Makarska och Tucepi.
Avresedagar:
Tisdag
Detta ingår:
Busstransfer
Trerätterslunch
Norsk- eller svensktalande guide
Heldag
08:30 - 15:30
(Cirkatider)
Pris ca 530:-/person
Uflykten bokas på resmålet

 


Nationalparken Krka och världsarvet Trogir
Vi börjar dagen med att bege oss mot staden och världsarvet Trogir som ligget några mil norr om Split. Den historiska stadskärnan ligger på en liten holme mellan ön Ciovo och fastlandet. Sin status som världsarv har den fått tack vare att den gamla bebyggelsen har fått förbli relativt orörd under historien. Färden fortsätter mot Krka, en av Kroatiens mest välbesökta nationalparker, som sägs vara en av de vackraste i Europa. Vid entrén till nationalparken liggen Skradinski Buk, en ca 800 meter lång sträcka av sagolika vattenfall. I området finns även bevarad bebyggelse som förmedlar en känsla för hur livet har sett ut i regionen under de senaste seklen.

Utflykten utgår från Brela, Baska Voda, Promajna, Makarska och Tucepi.
Avresedagar:
Fredag
Detta ingår:
Busstransfer
Guidad tur i Trogir
Inträde till nationalparken
Norsk- eller svensktalande guide
Heldag
08:00 - 19:00
(Cirkatider)
Pris ca 600:-/person
Uflykten bokas på resmålet

 


Priser presenterade är cirkapriser med reservation för valutaändring. Försäkring ingår på alla utflykter.

Reseguide

En reseguide om ditt resmål
Specialister är vad vi är och ingen kan Kroatien som vi! Därför vill vi dela med oss av våra bästa tips så att du kan uppleva det bästa med ditt valda resmål.

 

På Makarska Rivieran har vi full service. Reseledarna finns här för dig 24 timmar om dygnet. Du träffar eller når dem på följande ställen:

På flygplatsen
Reseledarna ser till att du kommer till ditt boende så snabbt och enkelt som möjligt. Vid hemresan möter de upp dig vid transferbussen eller på flygplatsen och informerar om incheckningen och annat som du vill veta.

Välkomstmöte
Precis när man landat brukar frågorna vara många. Vår personal bjuder därför in dig till ett välkomstmöte. De delar med sig av sina guldkorn, berättar om utflykter och vad som finns att göra och se på plats. Ta tillfället i akt och ställ frågor till dem! Även du som har varit här tidigare kan ta nytta av informationen, då det ständigt sker förändringar. Tid och plats för mötet får du vid ankomst på flygplatsen i ditt välkomstbrev.

Vi träffas på hotellet
Våra reseledare besöker ditt eller ett närliggande hotell på våra servicetider några gånger i veckan. Mötet brukar äga rum i receptionsområdet, om inget annat anges. Här kan du få tips och råd, anmäla dig till utfärder, hyra bil eller bara ha en pratstund, om du känner för det. Kontakta oss gärna om du har frågor eller problem.

Informationspärmen
Vi har informationspärmar på de flesta av våra boenden. I informationspärmen hittar ni mycket nyttig information. Där kan ni läsa om attraktioner att besöka på egen hand och mer utförligare beskrivningar av t.ex. våra utflykter.

Servicetelefonen
Om servicetiden på hotellet inte passar, kan du alltid nå oss på vår 24 timmars servicetelefon. Numret får du vid ankomst i ditt välkomstbrev. För er trygghet och säkerhet fungerar servicetelefonen som jourtelefon nattetid.

Läkare
Vid sjukdom, ring vår reseledares journummer direkt – det är det bästa för att så snabbt som möjligt få hjälp och vård. Är det något allvarligt som hänt är det bäst att ringa ambulans direkt och sedan informera vår reseledare.

Om Makarska rivieran

Makarska har allt och lite till. Här finns flera badorter, en mängd aktiviteter och smultronställen. Makarska är den perfekta utgångspunkter för utflykter om man vill upptäcka landet med båt, buss eller till fots. Det är helt enkelt det perfekta resmålet.

Vatten
Kranvattnet i Kroatien är rent och går att dricka i hela landet. Vill man köpa vatten på flaska kostar det ca 5 HRK i livsmedelaffär (supermarket). Vatten heter voda på kroatiska.

Växling och valuta
Valutan heter kuna och förkortas HRK, 1 HRK = ca 1,30 SEK. Du kan växla på bankerna, posten eller växlingskontor. Hotellen hjälper också till med växling, normalt till en högre kurs. 

Ta sig runt
Det finns lokalbussar som trafikerar mellan flera orter på Makarska Rivieran till Split eller Dubrovnik. Från Makarska kan man ta färjan till Sumartin som ligger på östra sidan av ön Brac. Även taxi fungerar alldeles utmärkt mellan orterna på Rivieran – gör gärna upp om priset i förväg.

Karta
En stadskarta för de flesta orter på Rivieran kan du ladda ner på vår hemsida. Kartor finns även i välkomstguiden som du får vid ankomst och på turistinformation.

Se och uppleva

Det finns mycket att göra på Rivieran och utbudet varierar under hög och lågsäsong, nedan hittar du de vanligaste sevärdheterna och upplevelser runt om detta fantastiska resmål. För dig som önskar att fördjupa dig i historien rekommenderar vi att ni köper en reseguide innan avresa som finns i de vanligaste bokhandlar i Sverige.

Sevärdheter
Kacictorget: med Sankt Markuskatedralen mitt i Makarska, låg under 1500-talet innanför skyddande murar. I dag ligger det öppet, lätt sluttande och omgivet av attraktiva barockbyggnader från 1700-talet.

Franciskanerklostret: en palmkantad kupolbyggnad öster om hamnen i Makarska.

Snäckmuseet: med ingång från Franciskanerklostrets gårdsplan, är betydigt roligare än vad det låter. Samlingen påstås vara störst i världen.
Naturreservatet Biokovo: Berget som reser en tvär vägg mot kusten. Högsta punkten St. Jure, 1 762 meters höjd över havet. På naturreservatet Biokovo finns spännande djur och vacker natur dessutom får man se en fantastisk solnedgång.

Stränder: De vackraste klapperstensstränder ligger definitivt i Baska Voda, Brela och Tučepi. Magnifika klapperstensstränder är vad Makarska Riviera är känt för. Om du inte bor i dessa orter det är värt ett besök. Reseledarna hjälper gärna till med information på hur du tar dig dit.

Gastronomi
Mat i Kroatien är en ren upplevelse. Vanligtvis serveras lunch mellan kl 11-15, middag efter kl 18, men kroaterna själva äter gärna senare. Restaurangköket stänger i allmänhet runt kl 23. Prisnivån ligger lite lägre än hemma i Sverige, ca 20-25%. En espresso kostar 6-10 Kn, en öl ca 12-20 Kn, en pizza till lunch ca 30-50 Kn och en trerätters middag på en medelklass restaurang ca 150 Kn. Något som vi rekommenderar är att man provar den inhemska kroatiska maten i en äkta ”konoba”. Här tillagas riktig husmanskost av inhemska produkter i en stämningsfull miljö. Prova gärna dessa specialiteter:

Dalmatinsk pašticada - en specialité gjord från kalv stoppad med bacon och vitlök och som bereds i rödvin.
Dalmatinsk proscuttio och ost.
Fiskrätter är typiskt för Dalmatinska rivieran.
Makarskas Rafioli - den autentiska kakan från Makarska gjord från deg och valnötsblandning.
Makarana kaka - en kaka gjord på mandlar och Maraschino likör.
Gemist - Vitt vin blandat med mineralvatten, en utmärkt törstsläckare.
Rakija - lokalt brännvin med smak av bl.a. valnötter eller körsbär.

Våra favorit restauranger
Makarska – Restaurang Ivo, Restaurang Diners delight, Konoba Kalalarga, Restaurang Riva, Restaurang Marin, Bistro Berlin.
Baska Voda – Restaurang King, Restaurang Karlo, Restaurang Milenij ( H. Milenij ).
Tucepi – Restaurang Jeny, Restaurang Marina, Restaurang Ranc
Podgora – Restaurang Roko, Restaurang Calnifornia, Restaurang Primordia
Brela – Restaurang Galinac

Äventyr
Dalmatiens kust bjuder på en mängd av aktiviteter: Segling på det öppna havet, dykning och vattensporter. Berget Biokovo bjuder på friklättring, grottor vandring, segelflygning, promenader och cykling. På Makarska finns det även flera tennisbanor.

Nattliv och underhållning
Musikkvällar och folkmusik med mandolin och gitarr, den traditionella sommarkarnevalen där både lokalbefolkningen och besökare deltar, hålls alla i Makarska under högsäsongen. Varannan fredag under sommaren organiseras fiskemannakvällar då man steker fisk, dricker vin, håller traditionella lekar som till exempel åsnerallyn och organiserar fyrverkerier. Besök gärna strandbarerna i Makarska som heter Marinetta eller Buba, som har after beach partyn. Under högsäsongen öppnar även det kända diskoteket Peter Pan sina dörrar. Om du vill uppleva något äkta och genuint kroatiskt, följ gärna med oss på vår kroatiska afton. Lokal mat, men lokal musik som serveras med underbar utsikt!

Shopping är en del av semestern

Den bästa shoppingen finns i Split, där flera av de stora märkena finns representerade på och runt Marmontova, som t.ex Mexx, NafNaf, Diesel, D&G och Versace, priserna är dock inte mycket lägre än i Sverige. Inne i palatset finns flera butiker, framförallt italienska, souvenirbutiker och presentartiklar, även en utmärkt bokhandel, Algoritam, som har ett brett urval av både engelska pockets och litteratur samt guideböcker om Kroatien.

Snabbköp
Det finns flera stora kedjor: bland andra Konzum, Diskont och Tommy. De flesta snabbköp har ett sortiment som liknar det i ett mindre svenskt snabbköp, bortsett från att de i Sverige inte säljer vin.

Souvenirer
Dalmatiskt vin finns att köpa i de vanliga supermarkets och även i speciella ”vinotekas”. I dessa kan man provsmaka det vin som du är intresserad av. De flesta ”vinotekas” säljer även andra specialiteter som t.ex. olivolja, honung, hemmagjord pasta etc. Det finns flera inhemska vingårdar och det är så som man får tag i det mest prisvärda vinet. En bra butik för ät- och drickbara souvenirer i Split ligger på peristylen, på höger sida om man kommer från Järnporten.

Olivolja används både till matlagning och i medicinskt syfte. Olivoljan i Dalmatien anses vara den mest smakrika och finaste olivolja som finns. Det är klimatet och de bördiga jordarna som gör att olivoljan har denna höga kvalitet. Oljan finns att köpa nästan var som helst. Ett tips är att köpa direkt av bönderna som på många håll säljer sina produkter från små stånd utmed vägarna.

Rakija är det som engelsmännen kallar brandy, alltså ett destillat på fruktbas, även om den oftast är gjord på druvor. Den smaksätts ofta med kryddor eller örter och serveras gärna som en aperitif. Rakija tillverkas på var och varannan gård och säljs på de flesta marknader och från små stånd utmed vägarna.

Marknader
På marknaderna kan du hitta allt från frukt och grönsaker till kläder, skor, hantverk, hemmagjord olivolja, honung med mera.

Konst och konsthantverk
Den konstintresserade hittar flera konstnärer som visar sina alster utmed strandpromenaden kvällstid på rivieran, eller vid trappan upp mot peristylen (Split) finns flera lokala konstnärer representerade till överkomliga priser. Broderier i form av dukar, gardiner m.m. ofta tillverkat av små gummor i små stånd längst med vägen finns det gott om.

Prutning
Förekommer ibland på marknaderna men inte annars. Det pris som står på prislappen är det som gäller, och det är sällan någon försöker lura turister.

Hur mycket får man ta med sig hem? 
För uppdaterade information se tullregler på swedavia.se 

Med många minnen i bagaget

Någon gång måste man återvända hem, eller? När du väl har bestämt dig för att åka hem hittar du nedan lite information som du bör ta del av.

Hemresa
Utcheckning sker i regel innan kl 12. Beroende på vilken tid ditt flyg avgår för hemresan gäller olika tidpunkter och rutiner. I vår pärm på ditt boende finner du mer information om din hemresa. Ytterligare information om transfertider och samlingsplats för hemresa kommer du att få kvällen innan. Har du inte fått information kontakta våra resledare på journumret.

Kom ihåg följande: Det är inte tillåtet att ha batterier i incheckat bagage. Kontrollera att dessa läggs in i handbagage istället.

Hjälp oss att bli ännu bättre!
Vår förhoppning är att din semesterresa ska infria dina förväntningar på alla sätt. Vi är därför mycket intresserade över att få ta del av dina synpunkter på resan efter att den avslutats. Hur var flygresan? Motsvarade hotellet dina förväntningar, var vår service bra? Kan du tänka dig att återvända till resmålet? Vill du ge oss förnyat förtroende?

Några dagar efter hemkomsten kommer du att få ett elektroniskt frågeformulär skickat till dig via e-post och med semestern i färskt minne kan du sedan i lugn och ro besvara och kommentera vad du tyckte. Med din hjälp kan vi på detta vis vidareutveckla våra resor och dess innehåll och ordna en ännu bättre semester åt dig nästa gång du reser med oss.

Vi önskar er en trevlig resa! 

Stadskartor

Här kan du ladda ner kartor över orterna:

Makarska
Baska Voda
Podgora

Avgångar & priser

Sida 1 av 98

AvresaAvreseortDestinationfrån pris
4/5Stockholm, ArlandaStockholm - Split, Makarska, Hotell Mihaljevic, 1 vecka5 299:-Boka
4/5Stockholm, ArlandaStockholm - Split, Makarska, Hotell Dalmacija, 1 vecka5 899:-Boka
4/5Stockholm, ArlandaStockholm - Split, Makarska, Villa Bella, 1 vecka6 599:-Boka
4/5Stockholm, ArlandaStockholm - Split, Makarska, Hotell Meteor, 1 vecka6 699:-Boka
4/5Stockholm, ArlandaStockholm - Split, Makarska, Hotell Mihaljevic, 2 veckor7 599:-Boka
AvresaAvreseortDestinationfrån pris
5/5Göteborg, LandvetterGöteborg - Split, Makarska, Hotell Dalmacija, 1 vecka6 799:-Boka
5/5Göteborg, LandvetterGöteborg - Split, Makarska, Villa Bella, 1 vecka7 599:-Boka
5/5Göteborg, LandvetterGöteborg - Split, Makarska, Hotell Meteor, 1 vecka7 599:-Boka
AvresaAvreseortDestinationfrån pris
11/5Stockholm, ArlandaStockholm - Split, Makarska, Hotell Mihaljevic, 1 vecka5 599:-Boka
11/5ÖstersundÖstersund - Split, Promajna, Villa Anna Marija, 1 vecka5 799:-Boka
11/5ÖstersundÖstersund - Split, Makarska, Lägenheter Neva, 1 vecka 5 799:-Boka
11/5ÖstersundÖstersund - Split, Makarska, Villa Pezic, 1 vecka5 899:-Boka
11/5ÖstersundÖstersund - Split, Makarska, Lägenheter Palma, 1 vecka5 999:-Boka
11/5ÖstersundÖstersund - Split, Makarska, Villa Kapulica, 1 vecka6 399:-Boka
11/5Stockholm, ArlandaStockholm - Split, Makarska, Hotell Dalmacija, 1 vecka6 699:-Boka

Information

Hotell och Lägenheter

Hotell

Villa Pezic - Makarska

Villa Pezic - Makarska

Charmigt familjedrivet litet lägenhetshotell, bestående av lägenheter och dubbelrum. Beläget i ett lugnt och trivsamt område, omgivet av en vacker och lummig trädg&arin...
1 veckafrån 5 899:-
Läs mer »
Grand Hotell Slavia - Baska Voda

Grand Hotell Slavia - Baska Voda

Grand Hotell Slavia är ett lyxigt och påkostat hotell i en kulturminnesmärkt byggnad med bästa tänkbara läge precis bredvid Baska Vodas strandpromenad. Byggnaden totalre...
1 veckafrån 7 799:-
Läs mer »
Hotell Marco Polo - Gradac

Hotell Marco Polo - Gradac

I den gamla fiskebyn Gradac ligger det charmiga boutiquehotellet Marco Polo. Det familjeägda strandhotellet har både själ och en varm atmosfär. Den svensktalande ägaren vill ...
1 veckafrån 6 999:-
Läs mer »
Hotell Maritimo - Makarska

Hotell Maritimo - Makarska

Hotell Maritimo är ett välskött och charmigt familjeägt hotell beläget precis vid det kristallklara havet i Makarska. Det enda som skiljer hotellet från klapperstensstra...
1 veckafrån 7 599:-
Läs mer »
Hotell Milenij - Makarska

Hotell Milenij - Makarska

Ett modernt och smakfullt inrett hotell med modern design som inte kunde vara närmare stranden och den vackra strandpromenaden. Hotell Milenij är ett mindre hotell som erbjude...
1 veckafrån 7 599:-
Läs mer »
Hotell Neptun, All Inclusive - Tucepi

Hotell Neptun, All Inclusive - Tucepi

Nyrenoverade Hotell Neptun är ett trivsamt All Inclusive-hotell med utmärkt läge vid såväl strandpromenaden som det kristallklara havet. Omgiven av en doftande grön mede...
Hotell Saudade - Gradac

Hotell Saudade - Gradac

Hotell Saudade är ett underbart hotell med ett alldeles idylliskt läge precis vid havet. Här har du stranden och det kristallklara havet precis utanför dörren! Hotellets...
1 veckafrån 7 899:-
Läs mer »
Hotell Soline - Brela

Hotell Soline - Brela

Hotell Soline i orten Brela har en härlig och välkomnande atmosfär med en magnifik utsikt mot havet. De toppmoderna hälsofaciliteterna imponerar, där du har tillgån...
Lägenheter Palma - Makarska

Lägenheter Palma - Makarska

Villa som utmärker sig genom en komfort och snygg inredning utöver det vanliga och med värdar som gör sitt yttersta för att din vistelse ska bli så bra som möjligt....
1 veckafrån 5 799:-
Läs mer »
Lägenhetshotell Milenij - Baska Voda

Lägenhetshotell Milenij - Baska Voda

Vid Baška Vodas soldränkta klapperstensstrand ligger utmärkta Lägenhetshotell Milenij.  Med berget Biokovo i bakgrunden och den mysiga strandpromenaden i förgrunden, bo...
1 veckafrån 7 499:-
Läs mer »
Lägenhetshotell Miramare - Makarska

Lägenhetshotell Miramare - Makarska

Fräscht lägenhetshotell beläget precis vid havet på den lilla halvön Sveti Petar. Ett perfekt läge bredvid Makarskas hamn, strandpromenaden Riva och och med närhet ...
1 veckafrån 8 899:-
Läs mer »
Villa Anna Marija - Promajna

Villa Anna Marija - Promajna

Villa Anna-Marija är det perfekta huset för det större sällskapet med plats för upp till 18 personer. T.ex. om ni är flera familjer som vill semestra tillsammans, en...
1 veckafrån 5 799:-
Läs mer »
Villa Bella - Makarska

Villa Bella - Makarska

På berget Biokovos sluttning ligger detta nybyggda parhus med förträfflig utsikt över den charmiga staden Makarska och det Adriatiska havet. Vägen till villan kantas av pinje...
1 veckafrån 6 399:-
Läs mer »
Villa Nena - Makarska

Villa Nena - Makarska

Endast 50 meter från Makarskas vackra strand ligger Villa Nena, ett mycket omtyckt och populärt lägenhetshus. I huset finns 5 toppmoderna lägenheter med all den utrustning och kom...
1 veckafrån 6 199:-
Läs mer »
Hotell Osejava - Makarska

Hotell Osejava - Makarska

Det anrika Hotell Osejava återfinns i hjärtat av Makarska, charmigt beläget på en liten udde. Med utsikt över det kristallklara havet, småbåtshamnen, den palmpry...
1 veckafrån 7 999:-
Läs mer »
Hotell Dalmacija - Makarska

Hotell Dalmacija - Makarska

Hotell Dalmacija är en sann favorit hos våra resenärer! Med sitt fantastiska läge vid strandpromenaden i Makarska är Hotell Dalmacija ett av de bästa mellanklasshotellen...
1 veckafrån 5 899:-
Läs mer »
Hotell Horizont - Baska Voda

Hotell Horizont - Baska Voda

Hotell Horizont är ett trevligt hotell med perfekt läge vid stranden och Baska Vodas centrum. Med berget som fond och omgivningar med pinjeträd samt ett azurblått hav utanför...
1 veckafrån 7 299:-
Läs mer »
Villa Joze - Makarska

Villa Joze - Makarska

Villa Joze ligger i den centrala delen av Makarska i ett lugnt och trivsamt villaområde med gångavstånd till det mesta. Här kan man börja dagen med att äta frukost p&a...
Hotell Mihaljevic - Makarska

Hotell Mihaljevic - Makarska

Ett familjärt och rustikt hotell beläget mitt i Gamla Stan bland smala gränder - nära till det mesta i Makarska. Det gamla huset har anor från 1600-talet och drivs idag ...
1 veckafrån 5 299:-
Läs mer »
Hotell Park - Makarska

Hotell Park - Makarska

Läckert designhotell som ligger på den soldränkta strandpromenaden och med ett centralt läge i Makarska. Hotellet är modernt och smakfullt inrett med naturliga material och b...
1 veckafrån 8 499:-
Läs mer »
Villa Verica - Baska Voda

Villa Verica - Baska Voda

Villa Verica är en populär lägenhetsvilla i Baska Voda med strandnära läge. Precis utanför dörren löper en vacker klapperstensstrand flera hundra meter i varder...
1 veckafrån 6 699:-
Läs mer »
Hotell Meteor - Makarska

Hotell Meteor - Makarska

Meteor är ett av våra mest populära hotell med sitt centrala läge och direkta närhet till stranden. Hotellet består av en huvudbyggnad samt två flyglar, som k&aum...
1 veckafrån 6 399:-
Läs mer »
Lägenheter Marcela - Makarska

Lägenheter Marcela - Makarska

Lägenheter Marcela är ett av våra gästers favoriter. Hit återkommer många nöjda resenärer flera år i rad. Lägenheterna har ett utmä...
1 veckafrån 6 099:-
Läs mer »
Ospecificerad resa

Ospecificerad resa

Resa med ospecificerat boende I priset ingår: flyg + boende + transfer I mån av tillgång säljs så kallade ospecificerade resor, vår billigaste form av inkvartering.&...
Villa Kapulica - Makarska

Villa Kapulica - Makarska

Denna charmiga villa har ett perfekt läge vid Makarskas fantastiska strand och drivs av en trevlig familj som ger service utöver det vanliga; många nöjda gäster återkom...
1 veckafrån 6 399:-
Läs mer »
Lägenheter Neva - Makarska

Lägenheter Neva - Makarska

Lägenheter Neva är ett av Makarskas mest omtyckta lägenhetsboenden tack vare den mycket goda servicen och närheten till havet. Husets ägare och personal pratar engelska och ta...
1 veckafrån 5 799:-
Läs mer »
Hotell Alga - Tucepi

Hotell Alga - Tucepi

Med ett idealiskt läge, omringad av pinjeskog vid den fina och långa stranden som löper längs hela Tucepi, ligger detta trevliga hotell med tillmötesgående och engagera...
1 veckafrån 7 499:-
Läs mer »