Skip to main content

Resor till Brac

Äkta medelhavsidyll i Kroatiens skärgård

För den som värdesätter lugn och ro mer än livligt sommarsurr är resor till Brac ett av Kroatiens bättre alternativ. Här kan man med lätthet hitta avskildhet samtidigt som man ändå har tillgång till allt det där som fastlandet har i termer av god mat och fantastiska badstränder. Oavsett var på ön man väljer att bo så är Brac en riktig badpärla! Det tar endast ca en timme med färja från Split att nå den charmiga staden Supetar på öns norra del. Ungefär lika lång tid tar färjan från Makarska till Sumartin i sydöst. Ön Brac anses av många vara en av de vackraste platserna i Kroatien. Det är Dalmatiens största ö med sina nära 400 m² och den tredje största ön i den Kroatiska skärgården. På ön bor ca 13000 invånare, och 25000 får!

Namnet Brac kommer med största sannolikhet från ordet Brentos som betyder hjort på Illyriska, romarna kallade ön Bretia och på den äldsta daterade kartan som har upphittats från 400-talet benämns ön med Brattia. En stor del av karstlandskapet och de mjuka kullarna täcks av låg växtlighet. Där grönskan öppnar upp sig syns mängder av stenhögar och murar. Det ser nästan utomjordiskt ut men är helt enkelt resultatet av århundraden av arbete med att flytta stenar för att komma åt det som finns av den bördiga jorden i den i karga miljön

Belöningen är olivlundar, vinstockar och citrusträd som trivs i det subtropiska medelhavsklimatet. Lokalbefolkningen hävdar med bestämdhet att öns grönsaker och frukt smakar allra bäst, och även om de inte är helt objektiva i sin beskrivning så finns det fog för det som sägs. Olivoljan från Brac är internationellt erkänd som en av de finaste, och många vinproducenter har fått utmärkelser vid vinmässor världen runt. För vinälskare finns en hel del att upptäcka. På ön odlas flera olika sorters druvor, men den för Dalmatien så vanliga Plavac Mali dominerar såklart. Från druvan framställs bland annat det röda vinet Bolski Plavac som kanske är det bästa vinet från Brac.

Under historien har den vita kalkstenen från Brac, Bracki Kamen, varit öns största handelsvara men allteftersom fler och fler upptäckt den här fantastiska platsen har resenärer från hela världen blivit en allt viktigare inkomstkälla. Flera kända byggnader är åtminstone delvis byggda av den åtråvärda stenen, bland andra Vita Huset i Washington, Riksdagshuset i Berlin, Parlamentsbyggnaden i Wien och (som det påstås) Stockholms slott. Även Diocletianus palats i Split och många andra välkända byggnader i de historiska städerna i närheten är byggda av stenen som än idag exporteras runt hela världen.

Vädret är typiskt medelhavsklimat vilket innebär att det är varma och torra somrar och milda men fuktiga vintrar. Ön Brac tillhör en av de absolut soligaste platserna i hela Europa med mer än 2750 soltimmar om året och en genomsnittlig sommartemperatur på 25-27°C. Infrastrukturen är väl utbyggd så det går fint att köra bil runt ön. Det är också många som under sina resor till Brac hyr cykel eller moped.

De flesta restauranger och butiker accepterar kortbetalning, men det är bra att alltid ha med sig en mindre summa kontanter. På utflyktsmål och andra ställen där man betalar inträde kan man inte räkna med att det går att använda betalkort. Uttagsautomater finns i Supetar, Postira och Bol. På respektive ortssida finns information om vart man hittar dem.

Kommunikationer
När man flyger från Sverige till Split går transfern mellan Split och Supetar. Mellan de två städerna går färjor flera gånger om dagen. Det tar ca 30 min från flygplatsen till Splits hamn. Därefter tar färjan till Supetar ca 50 min. Från Supetar till Postira tar det ca 15 min med buss. Från Supetar till Bol tar det ca 45 min med buss. En viss väntetid kan förekomma i Splits hamn. Man kan även åka katamaran mellan från Split till Brac och vidare ut till Hvar. Beroende på trafikmängd kan tidsavvikelser förekomma.

Om man bor på Makarska rivieran går det färjor mellan Makarska och Sumartin, dock inte lika ofta som mellan Split och Supetar. Om man vill besöka Brac från Makarska rekommenderar vi att man deltar på någon av våra organiserade utflykter då bussförbindelsen mellan Sumartin och resten av ön inte är den bästa. På det sättet sparar man tid och hinner uppleva och se mer av ön!

Alla byar på ön har bussförbindelse till Supetar. Våra reseledare hjälper dig att ordna både taxi och resor med lokalbuss ifall du så önskar.

Fritextsökning

Fakta

Invånare
Supetar ca 3800, Postira ca 1500, Bol ca 1600.

Kreditkort
Accepteras av de flesta butiker och restauranger. Uttagsautomater finns i Supetar, Postira och Bol

Lokalbussar på Brac
Det finns lokalbussar från Supetar till Postira och Bol.

Flygplats & Transfer
Transfer kan du beställa hos oss. Det tar ca 30 min från flygplatsen till Splits hamn. Därefter tar färjan till Supetar ca 50 min. Från Supetar till Postira tar det ca 10 min med buss. Från Supetar till Bol tar det ca 30 min med buss. En viss väntetid kan förekomma i Splits hamn.

Mat och drycks
Lunch från 60 kr per person. Middag från 80 kr per person. Öl från 15 kr, en flaska vin från 50 kr.
 
Servicenivå
På ön Brac har vi Telefonservice och Lokal service.

Affärers öppetider i Kroatien
Öppettider för matbutiker i Kroatien kan variera beroende på plats och butikskedja. Generellt sett öppnar de flesta matbutiker runt 7:00-8:00 och stänger vid 20:00-21:00 under vardagar. På lördagar håller butikerna vanligtvis öppet till cirka 14:00, men under högsäsongen (juni-september) kan öppettiderna vara något längre. På söndagar och helgdagar kan matbutiker vara stängda eller ha begränsade öppettider.

Klimattabell

 

Väder

BRAC Aktuellt väder

Transfer & Service

Transfer

Våra reseledare möter upp er på flygplatsen i Split och visar vägen till transfern. Från Splits flygplats till Splits hamn är det ca 25 km, vilket tar ca 30 minuter med transfer. Vid ankomst till Splits hamn får ni era färjebiljetter från vår samarbetspartner. Därefter tar färjan till Brac ca 50 min. Från hamnen i Supetar till Postira tar det ca 15 min med buss. 

Beroende på trafikmängden kan det uppstå tidsavvikelser och en väntetid kan förekomma vid Split hamn. Om ni skulle behöva vänta vid hamnen på färjan har ni möjlighet att lämna era väskor tryggt och säkert till våra samarbetspartners. De tar hand om bagaget innan er färja avgår, så ni har möjlighet att njuta av något gott att äta eller dricka på en av de närliggande restaurangerna.

För resenärer med sen ankomst krävs ingen övernattning, transfern sker i direkt anslutning till ankomst och hemresa. Hinner man inte med sista färjan kl 24:00 sker transfer med motorbåt, notera att ombordstigningen är svår för personer med rörelsehinder*. Vid dåligt väder organiseras övernattning i Split med hotell och frukost och transfer sker nästa förmiddag. 

*Det är viktigt att notera att transfer till Brac tyvärr inte kan genomföras för resenärer med rörelsehinder.

Service på resmålet

På Brac har vi telefonservice där du alltid kan komma i kontakt med våra svensktalande reseledare via vår servicetelefon. De hjälper gärna till om du behöver information eller goda tips om om resmålet.  
Vid behov kan du också kontakta din husvärd, receptionist eller turistinformationen. Vill du komma i kontakt med vår svensktalande personal når du dem via servicetelefon, sms eller Whatsapp varje dag mellan 09.00-19.00. För akuta ärenden gäller samma nummer och fungerar då som JOURNUMMER. Telefonnumret får du några dagar innan avresa samt vid ankomst till Kroatien. Läs mer om service på resmålet

Reseguide Brac

En reseguide om ditt resmål
Specialister är vad vi är och ingen kan Kroatien som vi! Därför vill vi dela med oss av våra bästa tips så att du kan uppleva det bästa med ditt valda resmål.

Läs reseguide om Brac

Utflykter

På Brac finns det en mängd fantastiska utflykter och aktiviteter. Vi organiserar inte egna utflykter på Brac, men nedan har vi sammanställt några spännande förslag på dagsutflykter som du kan njuta av på egen hand under din vistelse. Dessutom kan du ta del av tips och rekommendationer från våra resenärer om vad du bör uppleva när du besöker ön. Läs resenärernas bästa tips här. 

 Ö-utflykt
 

Brac erbjuder otroligt mycket att utforska och en heldagsutflykt med båt ger dig möjlighet att uppleva både små och stora sevärdheter. Under båtturen kan du upptäcka Škrip, den äldsta byn på ön, besöka Bracs oljemuseum och få chansen att smaka på förstklassig olivolja. Båten tar dig också till Bol, beläget på öns södra sida. Här kan du njuta av sol och bad på den berömda stranden Zlatni Rat, även känd som Gyllene hornet, eller ta dig tid att utforska Bol på egen hand. På vägen har du även möjlighet att besöka Vidova gora, det högsta berget i den kroatiska skärgården, där du vid klart väder kan se ända till Italien. Ingen annanstans på ön kan du njuta av en lika imponerande utsikt över Bracs södra kust, staden Bol och stranden Zlatni Rat.


 Nationalparken Krka
 

Kroatien har otroligt vacker natur och fantastiska nationalparker. Nationalparken Krka, som ligger på fastlandet, kan utforskas på en heldagsutflykt från Brac. En härlig dag där man kan passa på att upptäcka både Split och Sibenik innan man man tar sig till Krka och njuter av allt som finns att se där.

Krka National Park är en vidsträckt, av mänsklig aktivitet i stort sett orörd region med exceptionellt och mångfacetterat naturligt värde. Nationalparken består av ett välbevarat ekosystem och är främst avsedd för vetenskapliga, kulturella, och pedagogiska aktiviteter men även som ett rekreationsområde för dess många besökare.

Sin status som nationalpark fick den 1985 och är det är Kroatiens sjunde nationalpark. Den omfattar ett område på 109 kvadratkilometer längs floden Krka vars källa ligger vid de Dinariska bergen. Med sina sju travertinvattenfall och en sammanlagd fallhöjd på 242 meter är Krkafloden ett sevärt naturfenomen!

Väl på plats i nationalparken kan du besöka bland annat Skradinski Buk, det längsta och mest kända vattenfallet i floden Krka. I naturområdet finns flertalet renoverade kvarnar, viktiga arkeologiska monument och även Skradinski Buks charmiga ”Ethno village”. Vandringsleden i området tar ca en timme att avklara, men man behöver inte gå hela. 


Ön Hvar
 

En heldagsutflykt till staden Hvar som är rik på historiska monument som måste ses! I centrum finns ett torg som är omgivet av imponerande byggnader från olika epoker. Teatern från 1600-talet och skeppsvarvet från 1200-talet vittnar om Hvars betydelse och långa historia. Franciskanklostret är känt för sin konstsamling som bland annat innefattar “Den sista måltiden” som tillskrivs den Italienske barockkonstnären Matteo Ingoli (1587–1631).

Efter en rundtur i staden kan man bada i Hvars kristallklara vatten och äta lunch på någon av stadens fantastiska restauranger.


Hyr egen båt
 Hyr en egen båt och utforska den oslagbara Kroatiska ö-värden! Känn friheten att själv bestäma när och vart ni vill åka och vilka som ska med. Båten som går att hyra är en Alson Flash 750. En lyxig båt med teakgolv. Stor plats för solning och säten med stor kapacitet så att upp till 12 personer kan att spendera dagen till sjöss. Åk på en privat utflykt och upplev bland annat de vackra öarna Hvar, Vis och Bisevo.

Kontakt:
E-post: info@nsg.hr
Tel. +385 91 912 7482
Kontakt: Freni Opačak

Orter

Supetar
Bracs huvudort Supetar ligger på öns norra sida. Orten erbjuder allt från sol och bad till ett färgstarkt stadsliv och närhet till storstaden Split. Centrum är uppbyggt kring hamnen och består av små mysiga restauranger, kaféer och ett avslappnat kvällsliv. Läs mer om Supetar.

Postira
Postira är känt för sitt vackra landskap och sin lugna atmosfär och har snabbt blivit en favorit bland våra resenärer. Här finner du flera klapperstenstränder och sagolika badvikar omgivna av pinjeskog. Ca 4 km från Postira ligger en vacker sandstrand med ruiner och lämningar från antiken - ett populärt utflyktsmål. I Postira kan man njuta av utsökta hemlagade kroatiska rätter och även provsmaka vin och likör som produceras på ön. På sommaren är det alltid något kulturellt eller underhållande som händer i Postira. Många tycker att Postira är den perfekta platsen för en familjesemester och människor som gillar att njuta av lokal mat, vin och sann medelhavskänsla.Här erbjuder vi ett stort urval av både hotell och lägenheter. Läs mer om Postira.

Bol
Bol är beläget på Bracs sydsida och är en av de mest berömda orterna i Kroatien. Orten är känd för sin strand Zlatni Rat, Gyllene Udden, som anses vara en av de bästa stränderna vid Adriatiska havet.  Läs mer om Bol.

Splitska 
Splitska är en liten by på Brac och ligger 6 km från Supetar. Hit åker du om du vill vara för dig själv och njuta av lugnet och det glittrande havet. 

Karta

Avgångar & priser

Sida 1 av 9

AvresaAvreseortDestinationfrån pris
28/9Brac, Postira, Lägenheter Pastura, 1 vecka
Stora lägenheter med drömläge vid havet
3 599:-Boka
14/9Brac, Postira, Lägenheter Pastura, 1 vecka
Stora lägenheter med drömläge vid havet
3 999:-Preliminärboka
21/9Brac, Postira, Lägenheter Pastura, 1 vecka
Stora lägenheter med drömläge vid havet
3 999:-Boka
31/8Brac, Postira, Lägenheter Pastura, 1 vecka
Stora lägenheter med drömläge vid havet
4 699:-Boka
7/9Brac, Postira, Lägenheter Pastura, 1 vecka
Stora lägenheter med drömläge vid havet
4 699:-Boka
28/9Brac, Postira, Lägenheter Mendula, 1 vecka
Rymliga lägenheter nära stranden
4 699:-Boka
14/9Brac, Postira, Lägenheter Mendula, 1 vecka
Rymliga lägenheter nära stranden
5 099:-Boka
21/9Brac, Postira, Lägenheter Mendula, 1 vecka
Rymliga lägenheter nära stranden
5 099:-Boka
28/9Brac, Hotell Vrilo, 1 vecka
Prissänkt. Rabatt per rum: 500:-
Boutiquehotell för vuxna med närhet till havet
5 099:-
4 849:-
Boka
28/9Brac, Postira, Hotell Pastura, 1 vecka
En av våra bästsäljare. Drömläge vid havet
5 099:-Boka
29/9Brac, Postira, Hotell Pastura, 1 vecka
En av våra bästsäljare. Drömläge vid havet
5 099:-Boka
14/9Brac, Hotell Vrilo, 1 vecka
Prissänkt. Rabatt per rum: 500:-
Boutiquehotell för vuxna med närhet till havet
5 999:-
5 749:-
Boka
21/9Brac, Hotell Vrilo, 1 vecka
Prissänkt. Rabatt per rum: 500:-
Boutiquehotell för vuxna med närhet till havet
5 999:-
5 749:-
Boka
14/9Brac, Postira, Hotell Pastura, 1 vecka
En av våra bästsäljare. Drömläge vid havet
6 099:-Boka
15/9Brac, Postira, Hotell Pastura, 1 vecka
En av våra bästsäljare. Drömläge vid havet
6 099:-Boka

Hotell

Hotell Pastura - Postira
Toppläge med vykortsvyer - Trivsamt och lugnt hotell med ett fantastiskt läge vid havet i vackra Postira. Den magnifika utsikten över bukten, orten och fastlandet samt den lugna atmosfären och de vac...
1 vecka från 8 699:- Läs mer
Villa Ino - Postira
Modernt hus i rofylld omgivning - Ett mycket omtyckt familjedrivet lägenhetshotell i Postira med hög standard, pool och med en makalös utsikt över havet. Här bor du riktigt strandnära, i modernt inr...
1 vecka Läs mer
Lägenheter Marija - Postira
Omtyckt lägenhetshotell med pool - Detta fräscha och trivsamma lägenhetshus ligger i en lugn och avkopplande miljö bland stenhus, palmer och pinjeträd i den charmiga orten Postira. I närheten av huse...
1 vecka från 8 299:- Läs mer
Grand Hotell View - Postira
Nybyggt hotell med panoramavyer - När du vill ha det bästa på Brac Brac har begåvats med en arkitektonisk pärla – det nybyggda Grand Hotel View, som pryder kusten i den lilla fiskebyn Postira. De st...
1 vecka från 13 838:- Läs mer
Lägenheter Mendula - Postira
Stillsam oas med utmärkt läge - Lägenhetshotell Mendula som endast har nio lägenheter, ligger bara 50 meter från havet i en lugn citrusdoftande omgivning. Lika nära är det till poolerna på Hotell Pas...
1 vecka från 8 699:- Läs mer
Villa Franceski - Postira
Charmig villa med pool i rofylld omgivning - Semesterhus för 10 personer. Denna mysiga villa är det perfekta boendet om ni är ett större sällskap som vill bo tillsammans. Här finns det plats för upp...
1 vecka från 8 238:- Läs mer
Villa Splitska - Brac
Semesterhus för dig som söker avkoppling - I den idylliska byn Splitska, på ön Brac, finner du detta mysiga område med totalt 14 semesterhus med pool. Ett riktigt paradis för dig som värdesätter lugn...
1 vecka Läs mer
Lägenheter Pastura - Postira
Solklar favorit med oslagbar utsikt - Lägenheter Pastura har ett fantastiskt läge - närmre havet kan du inte bo! Här finner du badplatåer precis utanför dörren, stranden ligger hundra meter in i de...
1 vecka från 7 438:- Läs mer
Hotell Vrilo - Postira
Vuxenhotell med perfekt läge - Hotell Vrilo är ett underbart litet hotell för vuxna i den pittoreska orten Postira. Hotellet är vackert beläget precis vid havet. Här kan man från sitt rum betrakta de...
1 vecka från 8 699:- Läs mer
Få senaste nytt!
Få senaste nytt!

Anmäl dig till nyhetsbrevet och bli först med att få de senaste nyheterna, tips och våra unika erbjudanden.

this is a picture of the number 4this is a picture of the number 9this is a picture of the number 7this is a picture of the number 6