Skip to main content

Promajna

Stränder | Sevärdheter | RestaurangerResenärernas tips | Övrigt 

Om Promajna

Promajna är beläget sex kilometer nordväst om Makarska och är en charmig by nedanför bergsmassivets Biokovos sluttningar. Klapperstenstranden som löper längst med hela byn har gjort Promajnas till en populär badort, speciellt för barnfamiljer. Vid strandpromenaden finns flera trevliga restauranger med ett varierande utbud som sträcker sig från välbekanta internationella rätter till kroatiska specialiteter. Promajna har allt som du kan tänkas behöva för en bekväm vistelse; livsmedelsbutiker, restauranger, barer, postkontor etc.  

Att promenera söderut till rivierans huvudort Makarska tar ungefär en timme och är ett avstånd på 6 km. Väljer du istället att gå norrut längst den mysiga strandpromenaden kommer du till den lite större byn Baska Voda, hit är det ungefär 4 km och tar ca 40 minuter att gå.

Att gå mellan Promajna och Baska Voda längst strandpromenaden är något vi verkligen rekommenderar att göra under din vistelse. Här går du längst med havet och hör vågorna slå mot strandkanten medan pinjeträden ger behaglig skugga på många ställen längst vägen.  

Promajna nämns först i historien runt 1670 och var då en by för fiskare och bönder, men redan från 200-talet f.Kr har man hittat arkeologiska lämningar. Nu förtiden jobbar de flesta invånarna i Promajna inom turism och besöksnäring, majoriteten under sommarmånaderna. De senaste årtionden har orten utvecklas till en populär badort och det finns nu många hotell, lägenheter och restauranger för turister att besöka.  


Transfer
Det är ca 72 km mellan Splits flygplats och Promajna. Den effektiva restiden för busstransfern är ca 1 timme och 15 minuter men detta kan variera beroende på säsong och trafik. 

Stränder i Promajna 

Det är främst den långa klapperstensstranden i Promajna (Visa på karta) som har gjort byn till en så populär semesterort. Med berget Biokovos som bakgrund, pinjeträden som ger naturlig skugga och det kristallklara vattnet framför dig är du i omgivningar som skapar en perfekt semester. Stranden är perfekt för familjer med små barn, med flera restauranger och tavernor i närheten.  

Följer du strandpromenaden mot Baska Voda kommer du snart gå förbi många fina stränder och badvikar, som bland annat Plaza Basko Polje (Visa på karta) och Plaża (Visa på karta). Runt grannbyn Baska Voda finns det också många små klapperstensstränder att utforska.  

Sevärdheter i Promajna 

I själva Promajna finns det inte jättemycket sevärdheter, förutom det lilla centrum och dess kyrka. Desto mer finns det att se om du beger dig till grannstaden Makarska eller grannbyn Baska Voda. I Makarska har du bland annat Gamla Stan, där Kačićs torg och S:t Markus katedral finns. I Makarska finns även en morgonmarknad som definitivt är värt ett besök, hit kommer lokalbefolkningen, kockar och restaurangägare för att köpa färska råvaror så som grönsaker, frukt, ost och olivolja. 

Tar du dig från Promajna till Baska Voda kan du upptäcka grannbyns rustika bebyggelse, de smala gatorna och den backiga stadskärnan. Här finns också ett arkeologiskt museum med bland annat romerska föremål från området och även ett malakologiskt museum med snäckor liknande ett som finns i Makarska. 

Från Baska Voda går det utflyktsbåtar och taxibåtar ut till skärgården och öarna Brac och Hvar. Det är ett ypperligt sätt att upptäcka en del av Kroatiens vackra övärld. Ett annat alternativ är att ta en taxibåt längs kusten och hitta en egen badvik att njuta av. De lokala skepparna vet var smultronställena finns och de visar gärna upp sina personliga favoriter!

Restauranger i Promajna

Restaurant IKO 
(Visa på karta)

Restoran "ASTORIA" 
(Visa på karta)
Astoria är en prisad familjeägd restuarang som 2021 vann pris för den bästa restuarangen längst kusten. Dess exceptionella rätter och förstklassiga service gör besöket till en kulinariska upplevelsen. 

Hoja Lero
(Visa på karta)
På Hoja Lero befinner du dig direkt vid den förtrollande stranden i Promojna, med en vidunderlig utsikt över havet. Här kan du njuta av alla dagens måltider – från den tidiga frukosten och brunchen till en läcker strandlunch, en smakfull middag och avrunda kvällen med en stämningsfull drink i solnedgången. 

Tribidrag Restaurant & Bar 
(Visa på karta)
En klassisk medelhavsrestuarang som bjuder på en kulinarisk upplevelse och en atmosfär som genomsyras av den trevliga servicen.  

Resenärernas bästa tips i Promajna 

Vi får in många små guldkorn med tips på saker att se, göra och uppleva från er resenärer. Det kan vara en plats som förgyllde er vistelse eller en resturarang som man absolut inte får missa. Här nedan har vi samlat små tips från Promajna som våra resenärer har delat med sig av.  

Gå till byn bortanför Promajna, mot Makarska. Jättefin promenad längs med vattnet och mysig fiskrestaurang. 
-  Ulla, 9 juli 2022 

"September i Promajna är stark att rekommendera för den som vill ha en en lugn och stilla semesterort.
Promenadavstånd ca 3km till Baska Voda och cykelavstånd ca 7km till Makarska. Vi stortrivdes."
Thomas, 11 september 2022

"Fina promenadvägar från Promajna till Baska Voda och till Bratus."
- Gunilla, 17 september 2022

Övrigt


Sjukvård
Vårdcentral finns i Makarska.

Klicka här för att se alla våra hotell och lägenheter på Makarska Rivieran.
Fritextsökning
Få senaste nytt!
Få senaste nytt!

Anmäl dig till nyhetsbrevet och bli först med att få de senaste nyheterna, tips och våra unika erbjudanden.

this is a picture of the number 3this is a picture of the number 8this is a picture of the number 6this is a picture of the number 5