2021-06-07

Hur är det att semestra i Kroatien nu?

Par sitter vid stranden i Makarska, Kroatien

Hälsningar från Makarska Rivieran i Kroatien!

Just nu är det många som har frågor och undrar hur det faktiskt är att semestra i Kroatien.


   

Vi har ställt era frågor till Danijela, reseledare och verksamhetsansvarig i Kroatien. Danijela bor i Makarska och kommer ge er en inblick i hur läget är där nere just nu!

I Kroatien rullar vaccinationerna på i samma snabba takt som i övriga Europeiska länder. Den 15 maj organiserades en stor vaccinering i Makarska till alla, speciellt de som jobbar inom turismen. Samma gjordes i Split och övriga populära orter längst kusten. Detta organiserades igen den 12 juni, vilket innebär att majoriteten av de som bor här och jobbar inom turistindustrin kommer vara färdigvaccinerade redan i mitten på juni.

Flygresan

Att flyga just nu innebär självklart lite ändringar i rutiner och säkerhet. Men finns det egentligen någon tryggare plats än ett flygplan just nu? Här är alla garanterat testade eller vaccinerade och alla bär munskydd!
Vad som gäller är att både du och personalen måste ha munskydd under hela flygresan, förutom när du äter eller dricker. Efter landning får alla resenärer kliva av i turordning, för att undvika trängsel. Väl på plats blir du välkomnad av våra reseledare, precis som vanligt.


Restauranger och mataffärer

I nuläget är alla restauranger och barer öppna. De har lov att ha öppet till kl 23, men i takt med att restriktionerna lättar räknar man med att förlänga öppettiderna inom kort. Det finns inga restriktioner på hur många som får sitta tillsammans i sällskapet. Förra veckan öppnade även inomhusytorna på restauranger och barer, som tidigare varit stängda.
Mataffärer är öppna som vanligt - här gäller munskydd.


Stränder och Pooler

Det finns gott om utrymme på stranden och vid poolen, här finns inga restriktioner förutom att hålla avstånd till andra. Fritt fram för sol och bad alltså!


Stämningen i Kroatien

Just nu är alla väldigt positivt inställda och förväntar sig en normal säsong, då en stor del av befolkningen i Europa är vaccinerade. Den senaste tiden har bokningar ökat, hotell öppnat och turister har börjat komma. Makarska stad har redan spikat flera datum för olika konserter och roliga event som ska äga rum i sommar. 

Efter mer än ett år börjar det äntligen kännas som vanligt igen!

Restriktioner att hålla koll på

  • Krav på munskydd gäller bara inomhus. Tex i mataffären och i lokala bussar eller där det inte är möjligt att hålla 1,5 m avstånd. Du behöver alltså inte ha munskydd när du är utomhus.
  • Social distans gäller fortfarande.
  • Precis som i Sverige, se till att tvätta händerna ofta och använd gärna handsprit.

Restriktionerna börjar lätta allt eftersom, speciellt nu när det blivit varmt och man är mest utomhus.
 

Läs mer om vad som gäller för att resa in i Kroatien