Skip to main content

Reseguide Makarska Rivieran

Sevärdheter | Stränder | Gastronomi | Resenärernas tips | Underhållning | Övrigt

Makarska rivieran

Makarska har allt och lite till. Här finns flera badorter, en mängd aktiviteter och smultronställen. Makarska är den perfekta utgångspunkter för utflykter om man vill upptäcka landet med båt, buss eller till fots. Det är helt enkelt det perfekta resmålet.

Vatten
Kranvattnet i Kroatien är rent och går att dricka i hela landet. Vill man köpa vatten på flaska kostar det ca 1 euro i livsmedelaffär (supermarket). Vatten heter voda på kroatiska.

Växling och valuta
Valutan är från och med 2023 euro, 1 euro = ca 11 SEK. Har du överblivna Kuna från tidigare resor kan du växla till euro på de officiella bankerna och postkontoren. Hotellen hjälper också till med växling, normalt till en högre kurs. Det bästa sättet att “växla pengar” är att ta ut pengar på plats ur en bankomat, i lokal valuta.

Ta sig runt
Det finns lokalbussar som trafikerar mellan flera orter på Makarska Rivieran, till Split eller Dubrovnik. Från Makarska kan man ta färjan till Sumartin som ligger på östra sidan av ön Brac. Även taxi fungerar alldeles utmärkt mellan orterna på Rivieran – gör gärna upp om priset i förväg.

Karta
En stadskarta för de flesta orter på Rivieran kan du ladda ner på vår hemsida. Kartor finns även i välkomstguiden som du får vid ankomst och på turistinformation.

Sevärdheter och saker att göra på Makarska Rivieran 

Det finns mycket att göra på Rivieran och utbudet varierar under hög och lågsäsong, nedan hittar du de vanligaste sevärdheterna och upplevelser runt om detta fantastiska resmål. För dig som önskar att fördjupa dig i historien rekommenderar vi att ni köper en reseguide innan avresa som finns i de vanligaste bokhandlar i Sverige.

Torget i Makarska, Kroatien

Sevärdheter
Kacictorget: Torget med Sankt Markuskatedralen mitt i Makarska, låg under 1500-talet innanför skyddande murar. I dag ligger det öppet, lätt sluttande och omgivet av attraktiva barockbyggnader från 1700-talet.

Franciskanerklostret: Klostret har en en palmkantad kupolbyggnad och ligger öster om hamnen i Makarska.

Snäckmuseet: Museet med ingång från Franciskanerklostrets gårdsplan, är betydigt roligare än vad det låter. Samlingen påstås vara störst i världen.

Naturreservatet Biokovo: Berget som reser en tvär vägg mot kusten. Högsta punkten St. Jure, 1 762 meters höjd över havet. I naturreservatet Biokovo finns både spännande djur och vacker natur, dessutom en fantastisk plats att se magiska solnedgångar på.

Utsikt från berget Biokovo i Kroatien

Stränder

Magnifika klapperstensstränder är vad Makarska Riviera är känt för. De vackraste klapperstensstränder ligger definitivt i Baska Voda, BrelaTučepi och Promajna. Om du inte bor i dessa orter det är värt ett besök. Reseledarna hjälper gärna till med information på hur du tar dig dit.

Vacker strand på Makarska Rivieran, Kroatien

Gastronomi

Maten i Kroatien är en ren upplevelse. Vanligtvis serveras lunch mellan kl 11-15, middag efter kl 18, men kroaterna själva äter gärna senare. Restaurangköket stänger i allmänhet runt kl 23. En espresso kostar ca 1.5 euro, en öl 0,5 L ca 3.5 euro, en pizza till lunch ca 10 euro, pasta ca 12 euro och lokal vin 1 L från 14 euro.

Något som vi rekommenderar är att man provar den inhemska kroatiska maten i en äkta ”konoba”. Här tillagas riktig husmanskost av inhemska produkter i en stämningsfull miljö. Prova gärna dessa specialiteter:

Dalmatinsk pašticada - En specialité gjord från kalv stoppad med bacon och vitlök och som bereds i rödvin.
Dalmatinsk proscuttio och ost.
Fiskrätter är typiskt för Dalmatinska rivieran.
Makarskas Rafioli - Den autentiska kakan från Makarska gjord från deg och valnötsblandning.
Makarana kaka - En kaka gjord på mandlar och Maraschino likör.
Gemist - Vitt vin blandat med mineralvatten, en utmärkt törstsläckare.
Rakija - Lokalt brännvin med smak av bl.a. valnötter eller körsbär.

Mat serverad i Kroatien

Våra favoritrestauranger
Makarska – Restaurang Ivo, Restaurang Diners delight, Konoba Kalalarga, Restaurang Riva, Bistro Berlin, Arta Larga by Gastro Diva, Sushi Bar Osejava, Restaurant Castellum, Panorama och Maká.  
Baska Voda – Restaurang King, Restaurang Karlo, Matrioska, Del Posto.
Tucepi – Restaurang Jeny, Konoba Ranč och Restaurant Freyja.
Promjana - Restaurant IKO, Restoran "ASTORIA", Hoja Lero och Tribidrag Restaurant & Bar. 
Podgora – Restaurang Roko, Restaurang Calnifornia, Restaurang Primordia.
Brela – Konoba Galinac, Restaurant OBID och Restaurant Feral. 

Restaurang med vacker utsikt i Kroatien

Resenärernas tips

Vi får in många små guldkorn med tips på saker att se, göra och uppleva från er resenärer. Det kan vara en plats som förgyllde er vistelse eller en resturarang som man absolut inte får missa. Här kan du läsa resetips från byarna runt Makarska Rivieran: Makarska, Baska voda, Tucepi, Promajna

Äventyr

Dalmatiens kust bjuder på en mängd av aktiviteter: Segling på det öppna havet, dykning och vattensporter. Berget Biokovo bjuder på friklättring, grottor, vandring, segelflygning, promenader och cykling. På Makarska finns det även flera tennisbanor.
 

Nattliv och underhållning

Musikkvällar och folkmusik med mandolin och gitarr, den traditionella sommarkarnevalen där både lokalbefolkningen och besökare deltar, hålls alla i Makarska under högsäsongen. Varannan fredag under sommaren organiseras fiskemannakvällar då man steker fisk, dricker vin, håller traditionella lekar som till exempel åsnerallyn och organiserar fyrverkerier. Besök gärna strandbarerna i Makarska som heter Marinetta eller Buba, som har after beach partyn. Under högsäsongen öppnar även det kända diskoteket Peter Pan sina dörrar. Om du vill uppleva något äkta och genuint kroatiskt, följ gärna med oss på vår kroatiska afton. Lokal mat, men lokal musik som serveras med underbar utsikt!

Kvällsbild över Makarska, Kroatien

Shopping 

Den bästa shoppingen finns i Split, där flera av de stora märkena finns representerade på och runt Marmontova, som t.ex Mexx, NafNaf, Diesel, D&G och Versace, priserna är dock inte mycket lägre än i Sverige. Inne i palatset finns flera butiker, souvenirbutiker och presentartiklar, även en utmärkt bokhandel, Algoritam, som har ett brett urval av både engelska pockets och litteratur samt guideböcker om Kroatien.

Snabbköp

Det finns flera stora kedjor: bland andra Konzum, Diskont och Tommy. De flesta snabbköp har ett sortiment som liknar det i ett mindre svenskt snabbköp, bortsett från att man bland annat säljer vin i kroatiska snabbköp. 

Souvenirer

Dalmatiskt vin finns att köpa i de vanliga supermarkets och även i speciella ”vinotekas”. I dessa kan man provsmaka det vin som du är intresserad av. De flesta ”vinotekas” säljer även andra specialiteter som t.ex. olivolja, honung, hemmagjord pasta etc. Det finns flera inhemska vingårdar och det är så som man får tag i det mest prisvärda vinet. En bra butik för ät- och drickbara souvenirer i Split ligger på peristylen, på höger sida om man kommer från Järnporten.

Olivolja används både till matlagning och i medicinskt syfte. Olivoljan i Dalmatien anses vara den mest smakrika och finaste olivolja som finns. Det är klimatet och de bördiga jordarna som gör att olivoljan har denna höga kvalitet. Oljan finns att köpa nästan var som helst. Ett tips är att köpa direkt av bönderna som på många håll säljer sina produkter från små stånd utmed vägarna.

Rakija är det som engelsmännen kallar brandy, alltså ett destillat på fruktbas, även om den oftast är gjord på druvor. Den smaksätts ofta med kryddor eller örter och serveras gärna som en aperitif. Rakija tillverkas på var och varannan gård och säljs på de flesta marknader och från små stånd utmed vägarna.

Marknader

På marknaderna kan du hitta allt från frukt och grönsaker till kläder, skor, hantverk, hemmagjord olivolja och honung med mera.

Konst och konsthantverk

Den konstintresserade hittar flera konstnärer som visar sina alster utmed strandpromenaden kvällstid på rivieran, eller vid trappan upp mot peristylen (Split) finns flera lokala konstnärer representerade till överkomliga priser. Broderier i form av dukar, gardiner m.m. ofta tillverkat av små gummor i små stånd längst med vägen finns det gott om.

Prutning

Förekommer ibland på marknaderna men inte annars. Det pris som står på prislappen är det som gäller, och det är sällan någon som försöker lura turister.

Övrigt

På Makarska Rivieran har vi full service.
Reseledarna finns här för dig 24 timmar om dygnet. Du träffar eller når dem på följande ställen:

På flygplatsen
Reseledarna ser till att du kommer till ditt boende så snabbt och enkelt som möjligt. Vid hemresan möter de upp dig vid transferbussen eller på flygplatsen och informerar om incheckningen och annat som du vill veta.

Välkomstmöte
Precis när man landat brukar frågorna vara många. Vår personal bjuder därför in dig till ett välkomstmöte. De delar med sig av sina guldkorn, berättar om utflykter och vad som finns att göra och se på plats. Ta tillfället i akt och ställ frågor till dem! Även du som har varit här tidigare kan ta nytta av informationen, då det ständigt sker förändringar. Tid och plats för mötet får du vid ankomst på flygplatsen i ditt välkomstbrev.

Vi träffas på hotellet
Våra reseledare besöker ditt eller ett närliggande hotell på våra servicetider några gånger i veckan. Mötet brukar äga rum i receptionsområdet, om inget annat anges. Här kan du få tips och råd, anmäla dig till utfärder, hyra bil eller bara ha en pratstund, om du känner för det. Kontakta oss gärna om du har frågor eller problem.

Servicetelefonen
Om servicetiden på hotellet inte passar, kan du alltid nå oss på vår 24 timmars servicetelefon. Numret får du vid ankomst i ditt välkomstbrev. För er trygghet och säkerhet fungerar servicetelefonen som jourtelefon nattetid.

Läkare
Vid sjukdom, ring vår reseledares journummer direkt – det är det bästa för att så snabbt som möjligt få hjälp och vård. Är det något allvarligt som hänt är det bäst att ringa ambulans direkt och sedan informera vår reseledare.

Hur mycket får man ta med sig hem? 
Information om vad du får ta med ombord på flygplanet hittar du på Transportstyrelsen och tullregler på Tullverket.  

Med många minnen i bagaget

Någon gång måste man återvända hem, eller? När du väl har bestämt dig för att åka hem hittar du nedan lite information som du bör ta del av.

Hemresa
Utcheckning sker i regel innan kl 12. Beroende på vilken tid ditt flyg avgår för hemresan gäller olika tidpunkter och rutiner. Information om transfertider och samlingsplats för hemresa kommer du få via sms dagen innan avresa. Har du inte fått information kontakta våra resledare på journumret.

Hjälp oss att bli ännu bättre!
Vår förhoppning är att din semesterresa ska infria dina förväntningar på alla sätt. Vi är därför mycket intresserade över att få ta del av dina synpunkter på resan efter att den avslutats. Hur var flygresan? Motsvarade hotellet dina förväntningar, var vår service bra? Kan du tänka dig att återvända till resmålet? Vill du ge oss förnyat förtroende?

Några dagar efter hemkomsten kommer du att få ett frågeformulär skickat till dig via e-post. Vi bryr oss om dina synpunkter och med semestern i färskt minne får du gärna besvara och kommentera vad du tyckte om din resa. Med din hjälp kan vi vidareutveckla våra resor och dess innehåll och på så vis göra din semester ännu bättre i framtiden.

Vi önskar er en trevlig resa! 


Klicka här för att se alla våra hotell och lägenheter på Makarska Rivieran.​​​​​​

Fritextsökning
Få senaste nytt!
Få senaste nytt!

Anmäl dig till nyhetsbrevet och bli först med att få de senaste nyheterna, tips och våra unika erbjudanden.

this is a picture of the number 3this is a picture of the number 8this is a picture of the number 6this is a picture of the number 6