Reseguide Makarska Rivieran

utsikt över makarska riviera i Kroatien

Om Makarska rivieran
Makarska har allt och lite till. Här finns flera badorter, en mängd aktiviteter och smultronställen. Makarska är den perfekta utgångspunkter för utflykter om man vill upptäcka landet med båt, buss eller till fots. Det är helt enkelt det perfekta resmålet.

Vatten
Kranvattnet i Kroatien är rent och går att dricka i hela landet. Vill man köpa vatten på flaska kostar det ca 5 HRK i livsmedelaffär (supermarket). Vatten heter voda på kroatiska.

Växling och valuta
Valutan heter kuna och förkortas HRK, 1 HRK = ca 1,30 SEK. Du kan växla på bankerna, posten eller växlingskontor. Hotellen hjälper också till med växling, normalt till en högre kurs. 

Ta sig runt
Det finns lokalbussar som trafikerar mellan flera orter på Makarska Rivieran till Split eller Dubrovnik. Från Makarska kan man ta färjan till Sumartin som ligger på östra sidan av ön Brac. Även taxi fungerar alldeles utmärkt mellan orterna på Rivieran – gör gärna upp om priset i förväg.

Karta
En stadskarta för de flesta orter på Rivieran kan du ladda ner på vår hemsida. Kartor finns även i välkomstguiden som du får vid ankomst och på turistinformation.

Se och uppleva
Det finns mycket att göra på Rivieran och utbudet varierar under hög och lågsäsong, nedan hittar du de vanligaste sevärdheterna och upplevelser runt om detta fantastiska resmål. För dig som önskar att fördjupa dig i historien rekommenderar vi att ni köper en reseguide innan avresa som finns i de vanligaste bokhandlar i Sverige.

Sevärdheter
Torget i Makarska, Kroatien

Kacictorget: med Sankt Markuskatedralen mitt i Makarska, låg under 1500-talet innanför skyddande murar. I dag ligger det öppet, lätt sluttande och omgivet av attraktiva barockbyggnader från 1700-talet.

Franciskanerklostret: en palmkantad kupolbyggnad öster om hamnen i Makarska.

Snäckmuseet: med ingång från Franciskanerklostrets gårdsplan, är betydigt roligare än vad det låter. Samlingen påstås vara störst i världen.

Utsikt från berget Biokovo i Kroatien
Naturreservatet Biokovo: Berget som reser en tvär vägg mot kusten. Högsta punkten St. Jure, 1 762 meters höjd över havet. På naturreservatet Biokovo finns spännande djur och vacker natur dessutom får man se en fantastisk solnedgång.

Vacker strand på Makarska Rivieran, Kroatien
Stränder: De vackraste klapperstensstränder ligger definitivt i Baska Voda, Brela och Tučepi. Magnifika klapperstensstränder är vad Makarska Riviera är känt för. Om du inte bor i dessa orter det är värt ett besök. Reseledarna hjälper gärna till med information på hur du tar dig dit.

Gastronomi
Mat serverad i Kroatien

Maten i Kroatien är en ren upplevelse. Vanligtvis serveras lunch mellan kl 11-15, middag efter kl 18, men kroaterna själva äter gärna senare. Restaurangköket stänger i allmänhet runt kl 23. Prisnivån ligger lite lägre än hemma i Sverige, ca 20-25%. En espresso kostar 6-10 Kn, en öl ca 12-20 Kn, en pizza till lunch ca 30-50 Kn och en trerätters middag på en medelklass restaurang ca 150 Kn. Något som vi rekommenderar är att man provar den inhemska kroatiska maten i en äkta ”konoba”. Här tillagas riktig husmanskost av inhemska produkter i en stämningsfull miljö. Prova gärna dessa specialiteter:

Dalmatinsk pašticada - en specialité gjord från kalv stoppad med bacon och vitlök och som bereds i rödvin.
Dalmatinsk proscuttio och ost.
Fiskrätter är typiskt för Dalmatinska rivieran.
Makarskas Rafioli - den autentiska kakan från Makarska gjord från deg och valnötsblandning.
Makarana kaka - en kaka gjord på mandlar och Maraschino likör.
Gemist - Vitt vin blandat med mineralvatten, en utmärkt törstsläckare.
Rakija - lokalt brännvin med smak av bl.a. valnötter eller körsbär.

Restaurang med vacker utsikt i Kroatien
Våra favoritrestauranger
Makarska – Restaurang Ivo, Restaurang Diners delight, Konoba Kalalarga, Restaurang Riva, Restaurang Marin, Bistro Berlin.
Baska Voda – Restaurang King, Restaurang Karlo, Restaurang Milenij ( H. Milenij ).
Tucepi – Restaurang Jeny, Restaurang Marina, Restaurang Ranc
Podgora – Restaurang Roko, Restaurang Calnifornia, Restaurang Primordia
Brela – Restaurang Galinac

Äventyr
Dalmatiens kust bjuder på en mängd av aktiviteter: Segling på det öppna havet, dykning och vattensporter. Berget Biokovo bjuder på friklättring, grottor vandring, segelflygning, promenader och cykling. På Makarska finns det även flera tennisbanor.

Kvällsbild över Makarska, Kroatien
Nattliv och underhållning
Musikkvällar och folkmusik med mandolin och gitarr, den traditionella sommarkarnevalen där både lokalbefolkningen och besökare deltar, hålls alla i Makarska under högsäsongen. Varannan fredag under sommaren organiseras fiskemannakvällar då man steker fisk, dricker vin, håller traditionella lekar som till exempel åsnerallyn och organiserar fyrverkerier. Besök gärna strandbarerna i Makarska som heter Marinetta eller Buba, som har after beach partyn. Under högsäsongen öppnar även det kända diskoteket Peter Pan sina dörrar. Om du vill uppleva något äkta och genuint kroatiskt, följ gärna med oss på vår kroatiska afton. Lokal mat, men lokal musik som serveras med underbar utsikt!

Shopping är en del av semestern
Den bästa shoppingen finns i Split, där flera av de stora märkena finns representerade på och runt Marmontova, som t.ex Mexx, NafNaf, Diesel, D&G och Versace, priserna är dock inte mycket lägre än i Sverige. Inne i palatset finns flera butiker, framförallt italienska, souvenirbutiker och presentartiklar, även en utmärkt bokhandel, Algoritam, som har ett brett urval av både engelska pockets och litteratur samt guideböcker om Kroatien.

Snabbköp
Det finns flera stora kedjor: bland andra Konzum, Diskont och Tommy. De flesta snabbköp har ett sortiment som liknar det i ett mindre svenskt snabbköp, bortsett från att de i Sverige inte säljer vin.

Souvenirer
Dalmatiskt vin finns att köpa i de vanliga supermarkets och även i speciella ”vinotekas”. I dessa kan man provsmaka det vin som du är intresserad av. De flesta ”vinotekas” säljer även andra specialiteter som t.ex. olivolja, honung, hemmagjord pasta etc. Det finns flera inhemska vingårdar och det är så som man får tag i det mest prisvärda vinet. En bra butik för ät- och drickbara souvenirer i Split ligger på peristylen, på höger sida om man kommer från Järnporten.

Olivolja används både till matlagning och i medicinskt syfte. Olivoljan i Dalmatien anses vara den mest smakrika och finaste olivolja som finns. Det är klimatet och de bördiga jordarna som gör att olivoljan har denna höga kvalitet. Oljan finns att köpa nästan var som helst. Ett tips är att köpa direkt av bönderna som på många håll säljer sina produkter från små stånd utmed vägarna.

Rakija är det som engelsmännen kallar brandy, alltså ett destillat på fruktbas, även om den oftast är gjord på druvor. Den smaksätts ofta med kryddor eller örter och serveras gärna som en aperitif. Rakija tillverkas på var och varannan gård och säljs på de flesta marknader och från små stånd utmed vägarna.

Marknader
På marknaderna kan du hitta allt från frukt och grönsaker till kläder, skor, hantverk, hemmagjord olivolja, honung med mera.

Konst och konsthantverk
Den konstintresserade hittar flera konstnärer som visar sina alster utmed strandpromenaden kvällstid på rivieran, eller vid trappan upp mot peristylen (Split) finns flera lokala konstnärer representerade till överkomliga priser. Broderier i form av dukar, gardiner m.m. ofta tillverkat av små gummor i små stånd längst med vägen finns det gott om.

Prutning
Förekommer ibland på marknaderna men inte annars. Det pris som står på prislappen är det som gäller, och det är sällan någon försöker lura turister.

På Makarska Rivieran har vi full service. Reseledarna finns här för dig 24 timmar om dygnet. Du träffar eller når dem på följande ställen:

På flygplatsen
Reseledarna ser till att du kommer till ditt boende så snabbt och enkelt som möjligt. Vid hemresan möter de upp dig vid transferbussen eller på flygplatsen och informerar om incheckningen och annat som du vill veta.

Välkomstmöte
Precis när man landat brukar frågorna vara många. Vår personal bjuder därför in dig till ett välkomstmöte. De delar med sig av sina guldkorn, berättar om utflykter och vad som finns att göra och se på plats. Ta tillfället i akt och ställ frågor till dem! Även du som har varit här tidigare kan ta nytta av informationen, då det ständigt sker förändringar. Tid och plats för mötet får du vid ankomst på flygplatsen i ditt välkomstbrev.

Vi träffas på hotellet
Våra reseledare besöker ditt eller ett närliggande hotell på våra servicetider några gånger i veckan. Mötet brukar äga rum i receptionsområdet, om inget annat anges. Här kan du få tips och råd, anmäla dig till utfärder, hyra bil eller bara ha en pratstund, om du känner för det. Kontakta oss gärna om du har frågor eller problem.

Informationspärmen
Vi har informationspärmar på de flesta av våra boenden. I informationspärmen hittar ni mycket nyttig information. Där kan ni läsa om attraktioner att besöka på egen hand och mer utförligare beskrivningar av t.ex. våra utflykter.

Servicetelefonen
Om servicetiden på hotellet inte passar, kan du alltid nå oss på vår 24 timmars servicetelefon. Numret får du vid ankomst i ditt välkomstbrev. För er trygghet och säkerhet fungerar servicetelefonen som jourtelefon nattetid.

Läkare
Vid sjukdom, ring vår reseledares journummer direkt – det är det bästa för att så snabbt som möjligt få hjälp och vård. Är det något allvarligt som hänt är det bäst att ringa ambulans direkt och sedan informera vår reseledare.

Hur mycket får man ta med sig hem? 
För uppdaterade information se tullregler på swedavia.se 

Med många minnen i bagaget
Någon gång måste man återvända hem, eller? När du väl har bestämt dig för att åka hem hittar du nedan lite information som du bör ta del av.

Hemresa
Utcheckning sker i regel innan kl 12. Beroende på vilken tid ditt flyg avgår för hemresan gäller olika tidpunkter och rutiner. I vår pärm på ditt boende finner du mer information om din hemresa. Ytterligare information om transfertider och samlingsplats för hemresa kommer du att få kvällen innan. Har du inte fått information kontakta våra resledare på journumret.

Hjälp oss att bli ännu bättre!
Vår förhoppning är att din semesterresa ska infria dina förväntningar på alla sätt. Vi är därför mycket intresserade över att få ta del av dina synpunkter på resan efter att den avslutats. Hur var flygresan? Motsvarade hotellet dina förväntningar, var vår service bra? Kan du tänka dig att återvända till resmålet? Vill du ge oss förnyat förtroende?

Några dagar efter hemkomsten kommer du att få ett elektroniskt frågeformulär skickat till dig via e-post och med semestern i färskt minne kan du sedan i lugn och ro besvara och kommentera vad du tyckte. Med din hjälp kan vi på detta vis vidareutveckla våra resor och dess innehåll och ordna en ännu bättre semester åt dig nästa gång du reser med oss.

Vi önskar er en trevlig resa!