Fler nyheter

 • Split – mysig stad och vackra stränder

  2019-05-13

  Läs aftonbladets intressanta artikel om fantastiska Split!
  Få tips på både mat och sevärdheter man inte ska missa under sitt besök i den historiska staden. 

  Läs artikeln här

 • Cykla i Kroatien

  2019-04-09

  Hyr cykel i Kroatien

  Att hyra cykel i Kroatien kan vara allt från en trevlig utflykt till ett spännande äventyr! För den som är ute efter en utmanande cykelresa finns det flera intressanta sevärdheter upp mot berget Biokovo. För familjen eller paret som vill ta en enklare cykeltur finns flera cykelleder som inte är allt för krävande. Passa på att ta cykeln till en mysig strand en bit bort för att komma från de populäraste tillhållen.  

  Att upptäcka Kroatien från en cykel är en speciell erfarenhet! Inget annat transportmedel ger dofter och naturen möjlighet att göra ett sådant intryck som när man glider genom landskapet med precis lagom mycket fart. Dessutom är det både miljövänligt och bra för kroppen. 

  Cykelväg längst kusten i Kroatien


  Att cykla i Kroatien gör man på sina egna villkor och i sin egen takt. Att inte behöva anpassa sig efter andra eller vara på en viss plats en viss tid, det är så som avkoppling ska vara. Vissa cykelleder i Kroatien kan vara tuffa med långa uppförsbackar, men håller man sig nära havet eller cyklar längs kusten mellan de pittoreska orterna så blir lutningen aldrig besvärande ens för vardagsmotionären.   En cykelresa i Kroatien är sällan tillrättalagd och ger stort utrymme för spontanitet och upptäckarlust! Cykellederna på den Kroatiska landsbygden är inte som de man hittar i svenska städer, i många fall finns inga märkningar eller skyltar. Utanför de större vägarna som binder samman städer och byar går stråken både längs grusvägar och stigar. 


  Nature Park Biokovo har i samarbete med turist- och intresseorganisationer i centrala Dalmatien producerat korta videoklipp för att främja cyklandet i området. Rutterna som föreslås i filmklippet är ganska långa och krävande, men bjuder däremot makalösa naturupplevelser och sevärdheter.

  Klicka på bilderna för att ladda ner kartor till några cykelleder vid Makarska och ön Brac som inte är alltför krävande.

  Cykelleder Makarska
  Karta för cykelstråk i Makarska, KroatienCykelleder Supetar-Sutivan
  Karta för cykelstråk i Supetar, KroatienCykelleder Supetar-Lovrecina
  Karta för cykelstråk i Supetar, KroatienFör mer information om att hyra cykel på Brac, Makarska eller någon av de andra orterna och heltäckande cykelkartor kan ni kontakta våra guider och reseledare, eller besöka Turistinformationen på respektive ort. All utrustning som hjälm och cykellås ingår, kostnaden brukar vara ca 13-17 € per dag.

  PS: Ta med ordentligt med vatten att dricka, glöm inte kartan och se till att mobiltelefonen är laddad.

 • All inclusive? Nej tack!

  2019-03-08

  Vi säljer inte några All Inclusive-resor eftersom Kroatien har så mycket mer att erbjuda än att vara isolerad på ett stort hotellområde, där den enda gången du lämnar anläggningen är när det är dags att åka hem med transferbussen. Resenärerna håller sig innanför hotellets grindar utan att integreras eller ha någon som helst kontakt med lokalbefolkning på plats. Vi anser inte att det är det ultimata sättet att spendera sin tid när man reser till ett annat land. 

  I praktiken så innebär all-inclusive-konceptet att en turist betalar i förväg och får därefter ta del av alla måltider, tjänster och aktiviteter på en och samma anläggning. All inclusive hotellen ägs oftast av utländska bolag vars enda intresse är egen vinst. Detta innebär att den lokala marknaden och lokalbefolkningen på turistorten inte gynnas av turismen.

  Inom all inclusive-turismen inhandlas de flesta varor och tjänster inom hotellanläggningen. Maten är oftast importerad, och inte närproducerad. Vi tycker det är viktigt att handla och äta lokalt när man är utomlands, för att gynna den lokala ekonomin. 

  Det är viktigt för oss som researrangör och även för dig som resenär, att gynna en hållbar turism som är ansvarstagande och respektfull både när det kommer till miljö och socialt ansvar.

  Kroatien är ett land som är förskonat från från enorma hotell- och turistanläggningar. Väljer du att semestra i Kroatien så bor du antingen i trevliga boutiquehotell eller i mysiga, familjeägda lägenhetshotell. Inga All inclusive-resorter så långt ögat kan nå.
  Här njuter du av en semester på egna villkor, i rofylld omgivning, tillsammans med lokalbefolkningen. Du har alla möjligheter att hitta allt det där som lokalbefolkningen tycker är bäst, kroaterna är erkänt gästvänliga och delar gärna med sig av det bästa!

 • Kroatiens stränder är vackrast i Europa!

  2019-02-20

  Upplev Kroatiens magiska stränder
   

  En av Kroatiens myriad av sagolika stränder har återigen hamnat i fokus på 10-i-topp listorna över Europas vackraste stränder. I år har turen kommit till stranden Stiniva på ön Vis. Ön Vis ligger ca 75 kilometer fågelvägen rakt ut i från Makarska i den Kroatiska skärgården så det tar några timmar med båt att ta sig dit! Fint men avsides, så här kommer några tips på andra prisade men mer närliggande stränder.

  Det som gör Kroatiens och i synnerhet Dalmatiens stränder unika är de långa klapperstensstränderna som ringlar sig genom de gamla fiskebyarna och städerna. Klapperstenarna är oftast små och runda och det är tack vare dem som havsvattnet på sina ställen nästan är overkligt klart. Till exempel så ser man ofta fiskstim simma flera meter under ytan när man promenerar längs hamnpromenaden i Makarska!

  Strand i Makarska, Kroatien
  Längs rivieran vetter stränderna i allmänhet mot havet i sydvästlig riktning så solen kommer åt de gräddvita stränderna från tidig morgon och långt in på eftermiddagen. Pinjeträd och annan grönska skänker skugga och den milda vinden fläktar skönt. Det gör att det blir behagliga temperaturer och att värmen inte känns påträngande under de varmaste sommardagarna.

  De långa och vackra stränderna i städerna är såklart de mest bekväma och mest praktiska. På vissa ställen finns till exempel ramper för rullstolsburna och det är lätt att bara gå till strandpromenaden eller in till centrum och köpa det man saknar. Makarskas “stadsstrand” kan dessutom tävla med vilken strand som helst i skönhet! I anslutning till de mest välbesökta stränderna hittar man ofta bekvämligheter som dusch och toaletter.

  Strand i Tucepi, Kroatien
  Även i Tucepi kan man njuta av kilometervis med klapperstensstrand. Här finns samma kristallklara vatten och vackra utsikt som i Makarska över både havet och bergsmassivet Biokovo mot fastlandet.

  Strand i Omis, KroatienI Omis finns den mest centrala sandstranden längs rivieran. Den kallas “Velika Plaza” och ligger mellan floden Cetinas inlopp och de äldsta stadsdelarna i den gamla piratstaden. Den är ca 700 meter lång och är familjevänlig med många bekvämligheter i närheten.

  Lång strand i Brela, Kroatien
  Brela är tveklöst en av Kroatiens mest populära badorter och här finns många små badpärlor. Stranden Punta Rata är ortens mest populära och är lika vacker som välbesökt. Klapperstensstranden är ovanligt vit och havets djupa toner av turkost kontrasterar vackert mot de mjuka stenarna. Tillsammans med stranden Zlatni Rat i Bol på ön Brac är denna strand en av de mest prisbelönta och uppmärksammade klapperstensstränderna i Kroatien.

  Baska Voda är vackert beläget långt nere vid Biokovos fot och berget störtar brant ner mot det Adriatiska havet. Här är havet särskilt klart och utanför Lägenhetshotell Milenij finns stranden ”Nikolina” som mottagit utmärkelsen “Blå Flagg” varje år sedan 2006.

  Strand i Dubrovnik, Kroatien
  I Dubrovnik finns en populär strand som kallas “Banje” bara ett par hundra meter söder om Gamla stan. Här finns allt man kan tänkas vilja ha under en dag på stranden: strandbar, solstolar att hyra och massor av aktiviteter. Dessutom kan man se Dubrovniks stadsmur från stranden! Den som är bekant med Dubrovniks lokala kändisar hittar dem ofta här.

  Strand på halvön Lapad, Dubrovnik. Kroatien
  På halvön Lapad i Dubrovnik finns flera bra stränder. Copacabana har det mesta man kan förvänta sig i termer av faciliteter som uthyrning av solstolar, strandbar, restaurang, glasskiosk och mycket annat. Utsikten är förstklassig, stenarna på stranden är små och det finns även en pir med stege som man kan hoppa i vattnet från. Förbindelserna med buss är goda men det är även smidigt att åka taxi ifall man vill vara lite extra bekväm.

  Coral Beach Club är en lite mer exklusiv beach club en kort promenad från Copacabana. Här finns dagbäddar, sköna solstolar med parasoll och fräscha faciliteter. Restaurangen serverar utmärkt mat och stranden är iordninggjord med sand så här behövs inga badskor.

  Andra enastående stränder som kräver lite mer planering och logistik finns utspridda längs hela den Dalmatiska kusten. Här kommer några som ofta finns med på listor över de bästa stränderna men som inte har lika många besökare och som kanske inte heller är lika kända:


  Sandstranden Lovrecina i Postira, Kroatien
  Lovrecina
  Ca 4 kilometer öst om Postira på ön Brac ligger Lovrecina, en makalös havsvik med sandstrand och utsikt mot fastlandet, Makarska rivieran och bergskedjan Biokovo. Här finns ett café under högsäsong och en sevärdhet i form av ruinerna efter en kyrka från 500-talet, ett perfekt utflyktsmål för en trevlig picnic. Sammanfattningsvis en bra familjestrand inom cykelavstånd från Postiras hamn. Ett lika mysigt som smidigt sätt att ta sig dit på är att hyra en taxibåt från Postiras hamn. 

  Stranden Nugal i Tucepi, Kroatien
  Nugal
  En strand som ligger lite avsides mellan Makarska och Tucepi. Vägen dit går antingen via landsvägen eller så tar man det mysiga promenadstråk som går rakt genom grönområdet som ligger söder om Hotell Osejava. Fågelvägen är det ca 1,8 km från Makarskas hamn till stranden. Det är ett populärt tillhåll för nudister men här badar även många med badkläder.

  Drottningens strand
  16 km norr om Zadar ligger den gamla huvudstaden Nin. I staden finns några sevärdheter som ett museum och den gamla stadskärnan som ligger ute på en liten holme. Här finns även en lång och grund sandstrand som kallas “Kraljičina plaža” vilket betyder “Drottningens strand”. I närheten finns peloid-lera naturligt som används för att lindra olika åkommor som muskel- och ledvärk.

  Mysiga badvikar
  Att hitta de lite större och välkända stränderna brukar inte vara några problem men vill man hitta dom där mysigaste badvikarna som man ibland får ha för sig själv måste man nästan förlita sig på lokal båttaxi eller fråga sin reseledare, husvärd eller i receptionen på hotellet. Men det finns några som ligger sådär lite lagom nära som man kan upptäcka på egen hand. Om man dessutom tycker att det är perfekt att bada från klippor så har man ännu större utbud. Det finns ingen privatägd kust i Kroatien så i teorin kan man egentligen bada där man tycker att det passar.

  Badvik i Tucepi, Kroatien
  Några hundra meter söder om Tucepi ligger en liten intim badvik i en dramatisk omgivning. Hit kan man promenera längs stranden eller hyra en cykel och cykla längs landsvägen på en avskild asfalterad cykelbana. Tucepis klapperstensstrand sträcker sig nästan hela vägen till viken så brist på badtillfällen kommer man inte ha!


  Strand med klarblått vatten i Kroatien

  Norr om Makarska ligger flera små gömda badvikar egentligen hela vägen upp till byn Krvavica. Ett promenadstråk följer havet hela vägen och det finns även strandbarer vid de mer populära stränderna den första biten när man kommer ut ur Makarska. Den som orkar kan fortsätta ytterligare en bit efter stranden Ramova. Räkna inte med klapperstensstränder men otroligt vacker natur!

  De flesta av stränderna ligger en bit utanför den mest centrala bebyggelsen så ta med allt du tror du kommer behöva som något att dricka, solskydd och badskor om du tycker du behöver sådana. Med en väl genomtänkt packning blir färden ett litet äventyr och man kan stanna hela dagen!

 • Kroatien slog rekord 2018!

  2019-01-09

  Kroatien är väldigt lätt att förälska sig i och landet blir allt mer populärt för varje år. Med dess charmiga byar, kristallklara vatten och grönskande gröna öar är vi inte förvånade över att allt fler har fått upp ögonen för denna Adriatiska pärla.

  2018 var det rekordmånga turister som besökte landet. Enligt the Ministry of Tourism så besökte 19,7 miljoner turister Kroatien 2018, vilket är en ökning på 6,5% sedan 2017. Resenärer från hela världen flyger in för att få uppleva allt Kroatien har att erbjuda. Kroatien har även blivit mer än bara ett sommarresmål, då de flesta resenärer besöker landet från februari till sent in på hösten. 

  Med det sagt så vill vi återigen påminna om hur viktigt det är att boka sin resa i god tid om man vill reservera de bästa boendena! 

Fritextsökning
Få senaste nytt!
Få senaste nytt!

Anmäl dig till nyhetsbrevet och bli först med att få de senaste nyheterna, tips och våra unika erbjudanden.

this is a picture of the number 1this is a picture of the number 5this is a picture of the number 4this is a picture of the number 3