Fler nyheter

 • All inclusive? Nej tack!

  2019-03-08

  Vi säljer inte några All Inclusive-resor eftersom Kroatien har så mycket mer att erbjuda än att vara isolerad på ett stort hotellområde, där den enda gången du lämnar anläggningen är när det är dags att åka hem med transferbussen. Resenärerna håller sig innanför hotellets grindar utan att integreras eller ha någon som helst kontakt med lokalbefolkning på plats. Vi anser inte att det är det ultimata sättet att spendera sin tid när man reser till ett annat land. 

  I praktiken så innebär all-inclusive-konceptet att en turist betalar i förväg och får därefter ta del av alla måltider, tjänster och aktiviteter på en och samma anläggning. All inclusive hotellen ägs oftast av utländska bolag vars enda intresse är egen vinst. Detta innebär att den lokala marknaden och lokalbefolkningen på turistorten inte gynnas av turismen.

  Inom all inclusive-turismen inhandlas de flesta varor och tjänster inom hotellanläggningen. Maten är oftast importerad, och inte närproducerad. Vi tycker det är viktigt att handla och äta lokalt när man är utomlands, för att gynna den lokala ekonomin. 

  Det är viktigt för oss som researrangör och även för dig som resenär, att gynna en hållbar turism som är ansvarstagande och respektfull både när det kommer till miljö och socialt ansvar.

  Kroatien är ett land som är förskonat från från enorma hotell- och turistanläggningar. Väljer du att semestra i Kroatien så bor du antingen i trevliga boutiquehotell eller i mysiga, familjeägda lägenhetshotell. Inga All inclusive-resorter så långt ögat kan nå.
  Här njuter du av en semester på egna villkor, i rofylld omgivning, tillsammans med lokalbefolkningen. Du har alla möjligheter att hitta allt det där som lokalbefolkningen tycker är bäst, kroaterna är erkänt gästvänliga och delar gärna med sig av det bästa!

 • Kroatiens stränder är vackrast i Europa!

  2019-02-20

  Upplev Kroatiens magiska stränder
   

  En av Kroatiens myriad av sagolika stränder har återigen hamnat i fokus på 10-i-topp listorna över Europas vackraste stränder. I år har turen kommit till stranden Stiniva på ön Vis. Ön Vis ligger ca 75 kilometer fågelvägen rakt ut i från Makarska i den Kroatiska skärgården så det tar några timmar med båt att ta sig dit! Fint men avsides, så här kommer några tips på andra prisade men mer närliggande stränder.

  Det som gör Kroatiens och i synnerhet Dalmatiens stränder unika är de långa klapperstensstränderna som ringlar sig genom de gamla fiskebyarna och städerna. Klapperstenarna är oftast små och runda och det är tack vare dem som havsvattnet på sina ställen nästan är overkligt klart. Till exempel så ser man ofta fiskstim simma flera meter under ytan när man promenerar längs hamnpromenaden i Makarska!

  Strand i Makarska, Kroatien
  Längs rivieran vetter stränderna i allmänhet mot havet i sydvästlig riktning så solen kommer åt de gräddvita stränderna från tidig morgon och långt in på eftermiddagen. Pinjeträd och annan grönska skänker skugga och den milda vinden fläktar skönt. Det gör att det blir behagliga temperaturer och att värmen inte känns påträngande under de varmaste sommardagarna.

  De långa och vackra stränderna i städerna är såklart de mest bekväma och mest praktiska. På vissa ställen finns till exempel ramper för rullstolsburna och det är lätt att bara gå till strandpromenaden eller in till centrum och köpa det man saknar. Makarskas “stadsstrand” kan dessutom tävla med vilken strand som helst i skönhet! I anslutning till de mest välbesökta stränderna hittar man ofta bekvämligheter som dusch och toaletter.

  Strand i Tucepi, Kroatien
  Även i Tucepi kan man njuta av kilometervis med klapperstensstrand. Här finns samma kristallklara vatten och vackra utsikt som i Makarska över både havet och bergsmassivet Biokovo mot fastlandet.

  Strand i Omis, KroatienI Omis finns den mest centrala sandstranden längs rivieran. Den kallas “Velika Plaza” och ligger mellan floden Cetinas inlopp och de äldsta stadsdelarna i den gamla piratstaden. Den är ca 700 meter lång och är familjevänlig med många bekvämligheter i närheten.

  Lång strand i Brela, Kroatien
  Brela är tveklöst en av Kroatiens mest populära badorter och här finns många små badpärlor. Stranden Punta Rata är ortens mest populära och är lika vacker som välbesökt. Klapperstensstranden är ovanligt vit och havets djupa toner av turkost kontrasterar vackert mot de mjuka stenarna. Tillsammans med stranden Zlatni Rat i Bol på ön Brac är denna strand en av de mest prisbelönta och uppmärksammade klapperstensstränderna i Kroatien.

  Baska Voda är vackert beläget långt nere vid Biokovos fot och berget störtar brant ner mot det Adriatiska havet. Här är havet särskilt klart och utanför Lägenhetshotell Milenij finns stranden ”Nikolina” som mottagit utmärkelsen “Blå Flagg” varje år sedan 2006.

  Strand i Dubrovnik, Kroatien
  I Dubrovnik finns en populär strand som kallas “Banje” bara ett par hundra meter söder om Gamla stan. Här finns allt man kan tänkas vilja ha under en dag på stranden: strandbar, solstolar att hyra och massor av aktiviteter. Dessutom kan man se Dubrovniks stadsmur från stranden! Den som är bekant med Dubrovniks lokala kändisar hittar dem ofta här.

  Strand på halvön Lapad, Dubrovnik. Kroatien
  På halvön Lapad i Dubrovnik finns flera bra stränder. Copacabana har det mesta man kan förvänta sig i termer av faciliteter som uthyrning av solstolar, strandbar, restaurang, glasskiosk och mycket annat. Utsikten är förstklassig, stenarna på stranden är små och det finns även en pir med stege som man kan hoppa i vattnet från. Förbindelserna med buss är goda men det är även smidigt att åka taxi ifall man vill vara lite extra bekväm.

  Coral Beach Club är en lite mer exklusiv beach club en kort promenad från Copacabana. Här finns dagbäddar, sköna solstolar med parasoll och fräscha faciliteter. Restaurangen serverar utmärkt mat och stranden är iordninggjord med sand så här behövs inga badskor.

  Andra enastående stränder som kräver lite mer planering och logistik finns utspridda längs hela den Dalmatiska kusten. Här kommer några som ofta finns med på listor över de bästa stränderna men som inte har lika många besökare och som kanske inte heller är lika kända:


  Sandstranden Lovrecina i Postira, Kroatien
  Lovrecina
  Ca 4 kilometer öst om Postira på ön Brac ligger Lovrecina, en makalös havsvik med sandstrand och utsikt mot fastlandet, Makarska rivieran och bergskedjan Biokovo. Här finns ett café under högsäsong och en sevärdhet i form av ruinerna efter en kyrka från 500-talet, ett perfekt utflyktsmål för en trevlig picnic. Sammanfattningsvis en bra familjestrand inom cykelavstånd från Postiras hamn. Ett lika mysigt som smidigt sätt att ta sig dit på är att hyra en taxibåt från Postiras hamn. 

  Stranden Nugal i Tucepi, Kroatien
  Nugal
  En strand som ligger lite avsides mellan Makarska och Tucepi. Vägen dit går antingen via landsvägen eller så tar man det mysiga promenadstråk som går rakt genom grönområdet som ligger söder om Hotell Osejava. Fågelvägen är det ca 1,8 km från Makarskas hamn till stranden. Det är ett populärt tillhåll för nudister men här badar även många med badkläder.

  Drottningens strand
  16 km norr om Zadar ligger den gamla huvudstaden Nin. I staden finns några sevärdheter som ett museum och den gamla stadskärnan som ligger ute på en liten holme. Här finns även en lång och grund sandstrand som kallas “Kraljičina plaža” vilket betyder “Drottningens strand”. I närheten finns peloid-lera naturligt som används för att lindra olika åkommor som muskel- och ledvärk.

  Mysiga badvikar
  Att hitta de lite större och välkända stränderna brukar inte vara några problem men vill man hitta dom där mysigaste badvikarna som man ibland får ha för sig själv måste man nästan förlita sig på lokal båttaxi eller fråga sin reseledare, husvärd eller i receptionen på hotellet. Men det finns några som ligger sådär lite lagom nära som man kan upptäcka på egen hand. Om man dessutom tycker att det är perfekt att bada från klippor så har man ännu större utbud. Det finns ingen privatägd kust i Kroatien så i teorin kan man egentligen bada där man tycker att det passar.

  Badvik i Tucepi, Kroatien
  Några hundra meter söder om Tucepi ligger en liten intim badvik i en dramatisk omgivning. Hit kan man promenera längs stranden eller hyra en cykel och cykla längs landsvägen på en avskild asfalterad cykelbana. Tucepis klapperstensstrand sträcker sig nästan hela vägen till viken så brist på badtillfällen kommer man inte ha!


  Strand med klarblått vatten i Kroatien

  Norr om Makarska ligger flera små gömda badvikar egentligen hela vägen upp till byn Krvavica. Ett promenadstråk följer havet hela vägen och det finns även strandbarer vid de mer populära stränderna den första biten när man kommer ut ur Makarska. Den som orkar kan fortsätta ytterligare en bit efter stranden Ramova. Räkna inte med klapperstensstränder men otroligt vacker natur!

  De flesta av stränderna ligger en bit utanför den mest centrala bebyggelsen så ta med allt du tror du kommer behöva som något att dricka, solskydd och badskor om du tycker du behöver sådana. Med en väl genomtänkt packning blir färden ett litet äventyr och man kan stanna hela dagen!

 • Kroatien slog rekord 2018!

  2019-01-09

  Kroatien är väldigt lätt att förälska sig i och landet blir allt mer populärt för varje år. Med dess charmiga byar, kristallklara vatten och grönskande gröna öar är vi inte förvånade över att allt fler har fått upp ögonen för denna Adriatiska pärla.

  2018 var det rekordmånga turister som besökte landet. Enligt the Ministry of Tourism så besökte 19,7 miljoner turister Kroatien 2018, vilket är en ökning på 6,5% sedan 2017. Resenärer från hela världen flyger in för att få uppleva allt Kroatien har att erbjuda. Kroatien har även blivit mer än bara ett sommarresmål, då de flesta resenärer besöker landet från februari till sent in på hösten. 

  Med det sagt så vill vi återigen påminna om hur viktigt det är att boka sin resa i god tid om man vill reservera de bästa boendena! 

 • 26 sevärdheter och saker att göra i Kroatien

  2018-12-17

  Din guide i Kroatien


  Solsäkra Kroatien är med sitt behagliga klimat en given destination för alla som vill ha en solsemester med långa dagar vid stranden. Men Kroatien är så oändligt mycket mer än så! Här finns en makalös skatt av arkeologiska sevärdheter, unika naturupplevelser och mer eller mindre fartfyllda vattenaktiviteter.

  Från de pittoreska småstadsidyllerna längs den vackra kusten tar man sig enkelt till någon av de makalösa nationalparkerna eller de historiska städerna Split, Dubrovnik och Zadar. I Kroatien hittar man även det stora i det lilla. Ett enkelt restaurangbesök eller en dold naturstrand som är bara din för dagen lämnar också varma minnen från ett av Europas charmigaste resmål.

  I vår lista med 26 sevärdheter och aktiviteter finns något för alla. Hitta din favorit eller upptäck nya saker att göra på din resa till Kroatien!

  Vy över Dubrovnik, Kroatien

  1. Stadsvandring i Dubrovnik

  Den gamla staden Dubrovnik är ett av Kroatien mest välkända sevärdheter och ett av de allra mest populära utflyktsmål. Man kan till exempel promenera på den imponerande stadsmuren eller besöka något av de spännande museerna som finns innanför murarna. Linbanan som går upp till berget Srd ger en fantastisk utsikt över staden och den vackra kusten. Dubrovnik är en av världens bäst bevarade antika städer och inspelningsplats bland annat för den populära TV-serien ”Game of Thrones” och en av Star Wars-filmerna.
   

  Båtutflykt i Kroatiens skärgård

  2. Båtutflykt till Brac och Hvar

  Upptäck Kroatien från havet på en avslappnande båtutflykt i Kroatiens skärgård. Vi styr skutan mot ön Hvar och de små charmiga orterna där man verkligen får se det genuina ö-livet. Sedan går färden mot den södra sidan av ön Brac och den lilla orten Bol som är mest känd för stranden Zlatni Rat.  Hamnpromenad i Split, Kroatien

  3. Hamnpromenaden i Split

  Hamnpromenaden Riva i staden Split har alltid varit ett socialt centrum. Den är gammal och ny, historisk men modern, exotisk men bekant. Allt på samma gång. Den är medelpunkten i staden och här blandas turister med lokalbefolkning. Det som en gång var en kajplats för fiskebåtar är numera ett ställe att lägga till för bentrötta stadsflanörer. Längs den palmprydda allén radar uteserveringar upp sig på led. Utsikten ut mot havet är vacker, men vyn från den lilla hamnen Matejuška in mot hamnpromenaden nästan lika hänförande.

   

  Stranden Nugal i Tucepi, Kroatien

  4. Nugal

  Nugal är en klapperstensstrand som ligger ca 2 km söder om de gamla delarna av Makarska. Om man följer promenadstråket längs havet dyker den mysiga badviken upp som en trevlig överraskning ungefär halvvägs mellan Makarska och Tucepi. Stranden omgärdas av en brant klippa och en dunge av pinjeträd erbjuder lite skugga.


  Stranden Zlatni Rat i Bol, Kroatien

  5. Stranden Zlatni Rat

  I Bol på ön Brac finns en av Kroatiens vackraste och mest fotograferade stränder, Zlatni Rat, eller ”Gyllene udden” som den kallas på svenska. Det är en klapperstensstrand som sticker några hundra meter rakt ut i det Adriatiska havet. Tack vare havsströmmarna ändrar strandens yttersta spets form under året. Stranden är ett populärt tillhåll för vindsurfare och kitesurfare eftersom den blåser en stabil västlig vind, maestral, under sommarmånaderna.  Forsränning på floden Cetina, Kroatien

  6. Forsränning på floden Cetina

  Floden Cetina som mynnar ut i staden Omis omgärdas av dramatiska klippor och djupa raviner. En bit upp efter floden kan man forsränna i gummibåt. Områden med snabba forsar blandas med lugna partier där man bara glider med och njuter av naturen.

   

  Diocletianus palats i Split, Kroatien

  7. Diocletianus palats

  Diocletianus var den enda romerske kejsare som frivilligt lämnade sin post som ceasar. Palatset ett av UNESCOs världsarv och Splits stora stolthet. Det som finns kvar av palatset har fogats samman med den övriga arkitekturen under århundradena men det är fortfarande ett av världens mest betydande romerska palats och absolut ett av de viktigaste arkitektoniska monumenten från romersk tid längs hela den Adriatiska kusten.  Staden Mostar i Bosnien

  8. Mostar

  I grannlandet Bosnien-Hercegovina finns många vackra städer och Mostar, som anses vara den vackraste, för tankarna till ett Istanbul i miniatyr. Stadens arkitektur är en blandning mellan gammal osmansk arkitektur och österrikisk stil. I staden finner man den gamla bron Stari Most som förstördes under Självständighetskriget men som återuppbyggdes år 2004. Mostar är staden som präglas av två kulturer, två religioner, en flod som delar staden och en bro som förenar folket.  Kvinna dricker vin på en vinprovning i Kroatien

  9. Vinprovning i Imotski

  Imotski är känt för sitt bördiga läge och utmärkta viner. Familjen Grabovac visar gärna produktionen av vindruvorna på deras vingård och bjuder sina gäster på smakprov. På familjens odlingar hittar man allt från de vita vindruvorna där de mest kända är Kujunzusa, Chardonnay, Žilavka, Pošip och den gråa Pinot till de röda sorterna som Trnjak, Merlot, Vranac, Cabernet Sauvignon och Syrah.  Ostron från Ston, Kroatien

  10. Ostron från Ston

  Prova förstklassiga ostron från Ston på halvön Peljesac som ligger några mil norr om Dubrovnik. Samma höga klass har de lokala viner som odlas på Peljesac sluttningar. Tillsammans så är de en "match made in heaven"!  Vattenfall i nationalparken Krka, Kroatien

  11. Nationalparken Krka

  Krka, en av Kroatiens mest välbesökta nationalparker, sägs vara en av de vackraste i Europa. Vid entrén till nationalparken ligger Skradinski Buk, en ca 800 meter lång sträcka av sagolika vattenfall. I området finns även bevarad bebyggelse som förmedlar en känsla för hur livet har sett ut i regionen under de senaste seklen.


  Vy över staden Trogir, Kroatien

  12. Trogir

  Staden Trogir är liten till ytan, men har en historisk betydelse av gigantiska mått. Den pittoreska gamla stadskärnan är belägen på en holme mellan ön Ciovo och fastlandet. Sin skyddade status har den fått för att det är en sällsynt välbevarad medeltida stad som påverkats ytterst lite av den omgivande moderna bebyggelsen, och för att staden är ett lysande exempel på ”urban kontinuitet”.

   

  Stenskulpturer från stenhuggeri i Kroatien

  13. Stenhuggeri i Pučišca

  I den pittoreska byn Pučišca på Brac norra sida finns ”Klesarska Skola” som är en av ytterst få skolor där man fortfarande lär ut det traditionella hantverket stenhuggeri. Den världskända råvaran till alla fantastiska konstverk, kalkstenen från Brac, kommer från det närliggande stenbrottet i stadens utkant. Här ställer den kände kroatiske skulptören Josip Radic ut sina makalöst detaljerade miniatyrer av kända byggnader, kyrktorn och traditionell kroatisk bebyggelse.  Kvinna åker zipline i staden Omis, Kroatien

  14. Zipline i Omis

  En aktivitet som blivit populär de senaste åren är att åka zipline över floden Cetina i Omis. Stålvajern är på sitt högsta ställe uppspänd 150 meter över marken och man åker i en sele längs klippväggarna och över floden.

   

  Män sjunger klapa-sång i Supetar, Kroatien

  15. Supetar Summer Festival på ön Brac

  I slutet på juni börjar Supetars sommarfestival som pågår i tre månader. Ett brett utbud av festligheter och kulturella tillställningar som till exempel konserter och klapa-sång. En mängd gastronomiska upplevelser garanteras också!  Sandstranden Lovrecina i Postira på ön Brac, Kroatien

  16. Lovrecina

  Cirka 4 kilometer öst om Postira på ön Brac ligger en av Kroatiens få sandstränder och ett populärt utflyktsmål både för badgäster och seglare. Höga cypresser bildar en vacker fond mot den inbjudande badviken och erbjuder skugga under den varmaste delen av dagen. Den skyddade viken bjuder på en fantastiskt fin utsikt över fastlandet och bergskedjan Biokovo.

   

  Olivoljemuseum i Skrip, ön Brac. Kroatien

  17. Olivoljemuseum i Skrip

  Detta museum i byn Skrip på ön Brac visar hur framställningen av olivolja sett ut från 1864 och fram till 1963. Det familjeägda museét öppnades 2013 och sedan dess har familjen Cukrov hållit öppet för allmänheten och även återupptagit olivoljeproduktionen.  Nationalparken Plitvice, Kroatien

  18. Plitvice Nationalpark

  Plitvicesjöarna är en av Kroatiens mest kända nationalparker och har funnits med på UNESCO’s världsarvslista sedan 1979. Genom nationalparken finns ett promenadstråk som låter besökarna njuta av det blågröna vattnet och det rika djur- och växtlivet.  19. S:t Nicholas fästning

  En imponerande byggnad i utkanten av Sibeniks hamn. Fortet, som var befäst med 32 kanoner, byggdes på 1500-talet för att skydda staden mot Turkiska fartyg.  Solnedgång över staden Zadar, Kroatien

  20. Havsorgeln i Zadar

  Enligt Alfred Hitchcock är Zadar värd för världens vackraste solnedgång, men den unika havsorgeln är tveklöst stadens mest spektakulära sevärdhet. Det är ett arkitektoniskt konstverk från 2005 av den prisbelönte kroatiske arkitekten Nikola Bašić (1946-) som med havet och luftens kraft skapar förtrollande harmoniska toner. Ett annat konstverk av samma arkitekt, “Solhälsningen”, är sammankopplat med havsorgeln.

   

  Katedral i Sibenik, Kroatien

  21. Sibenik

  S:t Jakobs katedral i Sibenik är ett av UNESCO’s världarv. Den Romersk-katolska katedralen påbörjades 1402 och är det viktigaste monumentet från renässansen i hela Kroatien.  Kvinna blickar ut över ögruppen Kornati, Kroatien

  22. Ögruppen Kornati

  Kornatiöarna är en ögrupp och nationalpark på nästan 150 st öar i skärgården mellan Sibenik och Zadar. Alla är obebodda men på vissa finns tillfälliga skydd mot väder och vind. Några av öarna har begåvats med ekivoka namn, som till exempel ön Babina Guzica vilket betyder ungefär ”Mormors rumpa”.

   

  Naturreservatet Vransko jezero, Kroatien

  23. Vransko jezero

  Naturreservatet Vransko jezero (Vranska sjön) är en perfekt plats för att njuta av naturen utan ansträngning. Parken omfattar Kroatiens största sjö med omnejd, belägen alldeles intill havet. Parken har ett rikt fågelliv, framförallt många olika arter av vilda änder och hägrar, och är ett paradis för fågelskådare.

   

  Turistattraktionen Stons murar i Kroatien

  24. Stons murar

  I staden Ston i södra Kroatien finns dessa historiska murar från 1300-talet. Murarna sträcker sig mellan två fästningar och reser sig ståtligt över staden. Murarna är en populär turistattraktion och med sina 5,5 km kallas den även för ”Europas kinesiska mur”. Ett riktigt under att beskåda! Alldeles intill finns även Europas äldsta saltproduktion. Denna lilla industri har funnits sedan romarriket och är aktiv än idag!
   

  Galleri i staden Supetar, Brac i Kroatien

  25. Familjen Jaksic galleri och verkstad

  I Donji Humac, ca 7,5 kilometer söder om Supetar på ön Brac finns ett galleri och en verkstad för konstnärs- och stenhuggarfamiljen Jaksic. Om man tycker om konst och skulptur ska man absolut ta sig tid att åka hit! Här används den vita kalkstenen från Brac för att göra de mest fantastiska skulpturer, gravstenar och offentliga utsmyckningar. Kombinera gärna besöket med middag eller lunch på Konoba Kopacina.

   

  Blommande träd i trädgården Trsteno, Kroatien

  26. Trädgården i Trsteno

  I Trsteno, ungefär 15 km norr om Dubrovnik, anlades 1492 det som nu är Kroatiens äldsta renässansträdgård. Här finns massor av exotiska växter och vid ingången finns två Platanträd som är ca 500 år gamla.

 • Boka i god tid - spara pengar

  2018-12-10

  Varför ska man boka tidigt?

  Förr var det väldigt vanligt att vänta på sista minuten-resorna, men världen har förändrats och det har även resvanorna. Hur vi reser idag intresserar både forskare och branschfolk.
  Undersökningar av ekonomiprofessorer och rapporter från stora bokningssajter visar att när det gäller charterresor så får du den bästa resan till det bästa priset om du bokar mer än ett halvår före avresan. En del av förklaringen är såklart skiftet som skett från sista minuten-resor till resor med boka tidigt-rabatter.

  När det gäller resor till Kroatien så vet både vi och andra arrangörer att det inte kommer finnas mycket att välja på om man väntar för länge med att boka sin resa.
  Det är därför som erfarna och återkommande resenärer bokar sin resa nu, dessutom till det bästa priset.

Fritextsökning
Få senaste nytt!
Få senaste nytt!

Anmäl dig till nyhetsbrevet och bli först med att få de senaste nyheterna, tips och våra unika erbjudanden.

this is a picture of the number 1this is a picture of the number 6this is a picture of the number 4this is a picture of the number 4