Fler nyheter

 • Fototävlingens vinnare 2017

  2017-10-16

  Vår första fototävling någonsin har avgjorts och bjöd på ett oväntat stort deltagarantal! Ca 120 personer har skickat in lite mer än 300 bilder till Kroatienspecialistens fototävling 2017.

  Det finns en ganska stor bredd av motiv, vilket kanske är naturligt med tanke på att Kroatien inte bara erbjuder en fantastiska solresor utan även en massa spännande sevärdheter och en fantastisk natur! Det är tydligt att det kristallklara vattnet fascinerar, likaså bergsmassivet Biokovo som är så karaktäristisk för Makarska rivieran. Badvikar, vingårdar, gräddvita stenhus och den härliga medelhavsfloran är också återkommande motiv. Sist men inte minst bör nämnas alla vackra bilder på de fantastiska människor, både vänner och familj, som vi reser tillsammans med.

  1. Sara Dahlgren

  2. Magnus Johansson

  3. Alexandra Füreder


  Stort grattis till alla vinnare och tack till alla som deltog! Alla bidrag hittar du i albumet på vår Facebooksida. Njut av bilderna och hitta inspiration hos alla som delat med sig av sina reseminnen : Facebook - Fototävling 2017

   

 • 7 mysiga & genuina hotell i Kroatien

  2017-09-22

  Hotell i Kroatien med det lilla extra

  Det är inte alltid lätt att hitta de hotell och lägenheter som har den speciella kombination av kvalitéer som behövs för att stå ut från mängden. Bland annat krävs det engagerade värdar, välhållna rum, ett fantastiskt läge och ofta är hotellets egen restaurang några snäpp bättre än genomsnittet.

  Kroatien är ett land som är förskonat från stora hotell- och turistkomplex. Längst kusten finns intima, ofta familjeägda, hotell och lägenheter med ett personligt bemötande där du blir väl omhändertagen. Servicen på hotellen är oftast anpassad till just dig och dina önskemål, vilket gör att resans alla upplevelser inte blir stöpta i samma form. Kort sagt blir resan till Kroatien så som du önskar!

  Det innebär också att resan blir mer genuin eftersom du inte slussas igenom samma aktiviteter som alla andra. Du har alla möjligheter att hitta allt det där som lokalbefolkningen tycker är bäst, Kroaterna är erkänt gästvänliga och delar gärna med sig av det bästa!

  En naturlig följd blir att dessa boenden i Kroatien under åren får flest återkommande resenärer och högst betyg i våra kundutvärderingar. Deras popularitet gör att de bokas lång tid i förväg och blir fullbokade först. Hotellen i denna lista är de som år efter år uppfyller och överträffar gästernas förväntningar. De som år efter år generöst delar med sig av det speciella som Kroatien har att erbjuda.


  Hotell Maritimo, Makarska

  Hotell Maritimo är ett välskött och charmigt familjeägt hotell beläget precis vid det kristallklara havet i Makarska. Sedan hotellet öppnades har det vunnit flera internationella priser, bland annat ”Travellers Choice 2015, 2017, 2019 – Best service” (Tripadvisor) och ”Top Overall Ratings 2013” (Venere.com). Hotellet är mycket omtyckt och får goda recensioner år efter år, vilket betyder att att det blir fullbokat snabbt!

  Restaurang vid havet intill ett mysigt och familjeägt hotell i Kroatien


  Villa Kapulica, Makarska

  Denna charmiga villa har ett perfekt läge vid Makarskas fantastiska strand och drivs av en trevlig familj som ger service utöver det vanliga. Närheten till Makarska centrum och den romantiska småbåtshamnen gör Villa Kapulica till ett perfekt val för den som vill ha en bekväm tillvaro i ett pittoreskt semesterparadis.

  Utsikt från balkongen i ett mysigt lägenhetshotell i Makarska, Kroatien


  Hotell Pastura, Postira (ön Brac)

  Hotell Pastura är ett fräscht och modernt hotell med fantastiskt läge vid havet i orten Postira. Den magnifika utsikten över bukten, orten och fastlandet samt den lugna atmosfären och de vackra omgivningarna gör att detta mysiga hotell har ett stort antal återkommande gäster.

  Havsutsikt från terassen från ett av Ön Bracs populäraste hotell


  Hotell Milenij, Makarska

  Ett modernt och smakfullt inrett hotell med modern design som inte kunde vara närmare stranden och den vackra strandpromenaden. Hotell Milenij är ett mindre hotell som erbjuder genuin service av engagerad personal. Hotellets välrenommerade restaurang erbjuder internationella och inhemska maträtter som man kan njuta av på den underbara terrassen med havsutsikt.

  Vacker utsikt från balkongen från ett mysigt hotell i Kroatien


  Lägenhetshotell Milenij

  Lägenhetshotell Milenij ligger precis vid Baska Vodas fina klapperstensstrand. Med berget Biokovo i bakgrunden och den mysiga strandpromenaden i förgrunden, bor man här nära till allt – suveräna badplatser, affärer och kvällsliv. Personal är mycket vänlig och hjälpsam och gör sitt allra bästa för att din semester ska bli oförglömlig.


  Hotell Osejava

  Anrika Hotell Osejava ligger charmigt på en liten udde i hjärtat av Makarska. Osejava passar dig som reser utan barn lite extra. Hotellet har en erkänt serviceinriktad personal och är smakfullt inrett med modern formgivning inramad i en gammaldags atmosfär. 


  Hotell Miramare

  Detta stilfulla hotell är beläget precis vid havet på den lilla halvön Sveti Petar. Ett perfekt läge bredvid Makarskas hamn, strandpromenaden Riva och nära en av Dalmatiens vackraste stränder. Njut av en traditionell kroatisk middag på restaurangterrassen ackompanjerad av en bedårande utsikt över bergskedjan Biokovo och Makarskas myllrande folkliv.

 • Så här hittar du lugnet på semestern

  När man bokar sin resa händer det lätt att man svävar iväg bland allt som erbjuds och allt det man ska hinna göra, och i Kroatien finns det en hel del att uppleva! Många känner press att resan ska bli perfekt, men här kommer några få men enkla tips som sänker stressnivån en smula inför och under resan.

  • Vila!
  • Bryt vardagen.
  • Planera lagom.
  • Planera tillsammans.

  1. Passa på att sova ut, ta en lång frukost och låt dagen bli som den blir. Det är lätt att entusiasmen tar överhand och man skyndar sig överallt. Se alla små saker, att ligga på stranden med en god bok är en upplevelse det med! Om du är en sådan som vill planera och vara ute i god tid så är det en bra idé att planera för återhämtning och vila.

  Hotell Pastura, BracHotell Pastura - Hotell Pastura i orten Postira på ön Brac är ett perfekt ställe att hitta lugnet!

  2. Bryt vardagsmönstren och gör något annorlunda. Om du har ett stillasittande jobb kanske det passar att hyra en cykel eller åka på några utflykter. De med fysiskt krävande jobb och vardag kanske slappar på stranden och strosar runt bland uteserveringar vid hamnpromenaden. Många berättar för oss hur de nästan överrumplas av den Kroatiska gästfriheten. Det är inte i alla länder som det är så lätt och ges så många möjligheter att komma lokalbefolkningen nära som i Kroatien, så våga ta kontakt!

  marknad makarska
  3. Planera lagom och sänk ambitionsnivån. Var ute i god tid med att boka och planera resan, men tänk samtidigt realistiskt kring vad som ska hinnas med på en semestervecka. Ta dig tid att vara spontan och schemalägg inte aktiviteter varje dag. Många resenärer åker till Kroatien flera år i rad och upptäcker landet bit för bit, då behöver man inte hinna med allt på en gång utan har tid att verkligen vara närvarande och uppleva allt med alla sinnen.

  MakarskaMakarska - det stora utbudet gör att det finns ett stort utrymme för både inplanerade aktiviteter och spontana äventyr.

  4. Synkronisera tankarna och planera tillsammans så att alla förväntar sig samma sak av semestern. Leta fakta om ditt resmål så får ni ut mer av resan. Ta gärna del av reseguiderna på vår hemsida för att lättare få den semester ni önskar.

 • 4 upplevelser i Kroatien som sticker ut!

  Kroatien är ett mångfacetterat land och har många mysiga historiska städer, ett fantastiskt landskap och det kristallklara havet som bjuder både på avkoppling och en massa roliga saker för den som vill röra på sig. För dig vill upptäcka flera sidor av Kroatien har vi listat 4 upplevelser som sticker ut! 

  Dykcenter

  I Tucepi på Makarska rivieran finns ett välrenommerat dykcenter som heter Butterfly Diving. De hjälper till med allt från enkel snorkling till kurser i avancerad dykning med tuber och mycket annat. De kan även hjälpa till med all utrustning som behövs och har stor kunskap om intressanta dykplatser i området.

  Restaurant Jeny

  När man går runt i städerna bland palmer och stenhus märker man att det inte råder någon brist på charmiga restauranger med trevliga uteserveringar. På Restaurant Jeny som ligger på landsbygden nära Tucepi möts modern matkonst med karaktäristiska Dalmatiska smaker och lokala viner. Maten som serveras är utmärkt, kryddorna kommer från en egen örtträdgård bara 100 meter från restaurangen. Från serveringen har man utsikt över omgivningarna och det karga landskapet, men även det turkosa havet och tegeltaken i Tucepi. Att restaurangen ligger på Biokovos sluttning är inget hinder, våra reseledare hjälper gärna till att ordna transport till och från restaurangen.

  Omis

  Runt staden staden Omis ett par mil söder om Split finns aktiviteter för de som är sugna på lite äventyr. Floden Cetina som mynnar ut i staden omgärdas av dramatiska klippor och djupa raviner. En bit upp efter floden kan man forsränna i gummibåt. Områden med snabba forsar blandas med lugna partier där man bara glider med och njuter av naturen. En aktivitet som blivit populär de senaste åren är att åka zipline i kanjonen. Stålvajern är på sitt högsta ställe uppspänd 150 meter över marken och man åker i en sele längs klippväggarna och över floden.

  Trogir

  För dig som redan sett Dubrovnik och Split kan världsarvsstaden Trogir vara ett spännande utflyktsmål! Den gamla stadskärnan ligger på en holme mellan fastlandet och ön Ciovo. Här trängs mysiga caféer och gamla byggnader sida vid sida. Från uteserveringarna har man fin utsikt över hamnpromenaden och alla båtar som lägger till vid kajkanten. Hela den historiska stadsdelen är bilfri och ett perfekt ställe för lugna promenader i trånga gränder med blankslitna gatstenar. Här får man inte missa den majestätiska Kamerlengoborgen eller Sankt Laurentius Katedral. Läs mer om Trogir i vår reseguide till Split.

 • Kroatiens bästa stränder och badorter

  Upplev det bästa av Kroatiens stränder och badorter i landet som lockar med kristallklart vatten, doftande pinje, vacker natur och fantastiska viner. Vart man ska åka i Kroatien kan ibland vara svårt att veta. Men oavsett om du vill ha en lugn semester med stranden och små tavernor som sällskap eller eller om du önskar en mer aktiv atmosfär med stadspuls och strandaktiviteter, har Kroatien någonting för alla smaker. Välj en destination som passar dig bäst och njut av solen och havet i de tusentals öarnas land!

  Makarska Rivieran

  Makarska Rivieran, som sträcker sig längs den södra kusten om Split, är en fantastisk destination med sina sju mil av böljande kustlinje. Mellan det glittrande havet och det blåskimrande bergsmassivet Biokovo ligger en rad små badorter, var och en med sin unika charm. Här bjuder Makarska, Baska Voda, Brela, Tucepi, Promajna och Podgora alla på pinjeträdskantade stenstränder och pittoreska kullerstensgator.

  1. Makarska - Den perfekta semesterorten
  Makarska är den största orten längs Makarska rivieran och har allt du kan tänkas behöva för en strålande semesterresa i Kroatien. Här kan du njuta av en lång 2 km klapperstensstrand som omges av pinjeträd, tavernor, hotell och familjepensionat. I stadskärnan med sina charmiga kullerstensgator finner du en rad restauranger som inbjuder till mysiga sommarkvällar. Utmed hamnpromenaden hittar du små souvenirbutiker, barer och caféer som serverar ljuvliga bakverk. För äventyrslystna erbjuder Makarska båtutflykter till öarna Brac, Hvar och Vis, samt bil- eller bussutflykter till vackra naturområden som vattenfallen vid nationalparken Krka eller vandringar vid berget Biokovo. Läs mer om Makarska här.  

  2. Baska Voda  - Makarskas Lillasyster
  Baska Voda liknas ofta vid Makarskas lillasyster, och orten erbjuder mycket av samma charm fast i mindre skala. Här kan du njuta av en fantastisk klapperstensstrand, små restauranger längs hamnpromenaden och möjlighet att utforska de närliggande små badvikarna. Hamnen är utgångspunkt för utflyktsbåtar och taxibåtar som tar dig till den vackra skärgården och öarna Brac och Hvar. Om du känner för en aktiv dag rekommenderas att hyra cykel och upptäcka den 12 kilometer långa kuststräckan mellan Makarska och Brela. Läs mer om Baska Voda här

  3. Brela - Skönhet i småskalig förpackning
  Brela är en av de mindre badorterna längs rivieran men den bjuder på två av Kroatiens mest fotograferade vyer. Den mest kända och Brelas symbol är Kamen Brela i vattenbrynet vid Punta Rata Beach. Denna strand har flera gånger utnämnts som en av Kroatiens vackraste stränder. Längst Brelas strandpromenad finner du flertalet badvikar för dig som föredrar stränder i mindre skala framför de lite större. Läs mer om Brela här

  4. Tucepi - Lång strand för familjer
  Söder om Makarska ligger Tucepi, en charmig by med en lång och barnvänlig badstrand som sträcker sig flera kilometer. Perfekt för familjer som söker sol och bad med lugna vågor. Läs mer om Tucepi här

  5. Promajna - En gömd juvel
  Promajna är en av de mer undanskymda byarna längs Makarska Rivieran, och det är precis detta som gör den till en gömd juvel. Här finner du en lugn och avkopplande atmosfär på en klapperstensstrand omgiven av lummiga pinjeskogar. Det perfekta valet för de som vill komma bort från folkmassorna och njuta av en genuint avstressande semester. Läs mer om Tucepi här.

  6. Podgora - En Fiskeby med karaktär
  Podgora är en historisk fiskeby som kombinerar sin traditionella karaktär med moderna bekvämligheter. Stränderna i Podgora har kristallklart vatten och omges av dramatiska bergslandskap. Utforska de smala gränderna i byn och upptäck lokala tavernor och restauranger som serverar färska skaldjur och lokala rätter.

  Ön Brac i Kroatien

  Brac är den tredje största ön i den kroatiska skärgården och ligger bara en timme med färja från Split. Med sin skönhet, rika historia och varierade utbud av aktiviteter, är Brac en pärla som borde finnas på varje resenärs lista. Oavsett om du är en naturälskare, soldyrkare, äventyrare eller kulturutforskare, erbjuder Brac något speciellt för alla.

  1. Postira
  Den pittoreska badorten Postira är omgiven av det glittrande Adriatiska havet och inramad av dramatiska bergssluttningar. Den lilla stadskärnan ligger samlad runt hamnen och här känns allt familjärt och hemma. Längs hamnpromenaden sträcker sig små, gemytliga restauranger som inbjuder till måltider fyllda av färska fisk- och skaldjursrätter. Postira är skapat för de som älskar det kristallklara vattnet och en avkopplande badstund, här dyker du snabbt och enkelt ner från pittoreska stegar i det kristallklara vattnet. Glöm inte cyklop och snorkel! Läs mer om Postira här.

  2. Bol
  Bol är en charmig kustby som vilar vid Adriatiska havet på ön Brac i Kroatien. Bol lockar besökare med sitt kristallklara vatten, pittoreska stränder och genuina atmosfär. En av Bol's mest kända attraktioner är stranden Zlatni Rat, också kallad Gyllene hornet. Den är berömd för sin unika form som sträcker sig ut i havet och ändrar sin riktning beroende på havets strömmar och vindar. Denna strand är en perfekt plats för sol och bad, vattensporter och avkoppling. Läs mer om Bol här.

  3. Supetar
  På ön Brac samsas några av de mest pittoreska och charmiga byarna, och i den kategorin är Supetar verkligen en pärla. Den vackra hamnpromenaden är elegant dekorerad med palmer, medan de intilliggande uteserveringarna bjuder utsikt över det kristallklara havet. Läs mer om Supetar här

  Upptäck charmiga Split

  Kroatiens näst största stad bjuder på en oslagbar kombination av vackra stränder, natursköna platser, rik historia och smakfull mat. Utforska de smala gränderna i Diocletianus palats, koppla av på de vackra stränderna och njut av den dalmatiska matkulturen – Split något att erbjuda alla typer av resenärer. Den livliga Riva-promenaden är hjärtat av staden där lokalbefolkningen och besökare samlas för att njuta av havsbrisen och promenera längs vattnet. Här hittar du kaféer, restauranger och gatumusikanter som skapar en livlig atmosfär.

  Split omgärdas av stränder, ofta med klappersten. Stadsstränderna Bacvice, Firule och Ovcice ligger en kort promenad från färjeläget söder om Diocletianus palats. Det är välbesökta badvikar där man ofta ser utövare av den traditionella bollsporten ”Picigin”. På halvön Marjan finns flera populära stränder så som Kastelet, Kasjuni och längst ut på udden ligger badviken Bene. Läs mer om Split här

  Dubrovnik - En sagolik resa 

  Dubrovnik – en plats där historia, kultur och naturskönhet smälter samman i en enastående upplevelse. Denna stämningsfulla kuststad i Kroatien är som tagen ur en sagobok med sina medeltida murar, stenlagda gator och glittrande Adriatiska havet. Att besöka Dubrovniks Gamla Stad, som står som ett UNESCO-världsarv, är som att kliva tillbaka i tiden. Med sina kullerstensgator, historiska byggnader och antika torg tar denna stad dig på en resa genom århundradena. Promenera längs de mäktiga stadsmurarna som omger Gamla Staden och njut av spektakulära vyer över röda tak, glittrande hav och de omgivande öarna.

  För de som längtar efter sand och hav har Dubrovnik också något att erbjuda. Banja Beach, belägen strax utanför Gamla Stadens murar, är en stenig strand med klart vatten som lockar sol- och badälskare. För en dagstur, ta en båt till Lokrum Island som ligger ca 10 minuters båtfärd bort och bjuder på sitt otroligt kristallklara vatten. En av de finaste stränderna runt Dubrovnik finner du på den bilfria ön Lopud vid namn Sunja. Båtturen tar cirka 20 minuter och då kommer du till den långa sandstranden. Här finns även möjlighet att hyra solstolar och parasoller. Läs mer om Dubrovnik här

  Ön Hvar

  I hjärtat av den kroatiska övärlden finner vi Ön Hva. En enastående ö som lockar besökare med sin naturliga skönhet, rika historia och unika kultur. Under juli månad transformeras ön till ett lila paradis när doften av lavendel fyller luften från de välskötta fälten. Men främst är Hvar stad en elegant turistort som lockar rika och berömda både från ­Kroatien och andra länder. Vill man festa i Kroatien är det ofta hit man åker, för att till exempel besöka klubben Carpe Diem i hamnen. 

  För dem som längtar efter en solig stranddag på Hvar finns det flera alternativ. Att ta en badbåt från hamnen till en av de lockande Pakleni-öarna är ett klokt val med lagom avstånd och perfekta förutsättningar. Jarolim-stranden, bara tio minuters båtresa bort, erbjuder en behaglig atmosfär och klart vatten för badälskar.

  Korcula

  Korčula stad, belägen på ön med samma namn, kan beskrivas som en miniatyrversion av Dubrovnik med sina karakteristiska stadsmurar och charmiga smala gränder. Det kristallklara vattnet som omger Korčula anses vara det klaraste i hela Kroatien, och snorkling här är en upplevelse utöver det vanliga. För de som är intresserade av dykning, finns det möjligheter att utforska båtvrak och korallrev som ligger bortom kusten. Ön erbjuder också ett flertal stränder. Bland dessa är Vela Pržina särskilt populär - en sandstrand som är en ovanlig syn i Kroatien.

  Ön Korcula är även känd för sin vinproduktion. I juli och augusti äger tre välkända vinfestivaler rum. Black Island-White Wine i mitten av juli. Grk Wine Festival äger rum i Lumbarda under tre söndagar i slutet av juli och i augusti. Byarna Cara och Smokvica är värd för Posip Days från slutet av juli till början av augusti, där lokala vinodlare håller öppet för vinprovning.

  Pula, Istrien

  Besöker du Pula så får du en perfekt kombination av stadspuls och strandliv under din semester. Här förenas historiska monument som den magnifika amfiteatern och det imponerande kastellet med charmiga smala gränder och inbjudande caféer. Pula är en plats där Italiens influenser tydligt avspeglas. Den italienska atmosfären genomsyrar stadslivet, där otaliga caféer lockar med välsmakande cappuccino och restauranger frestar med delikat tryffelpasta och utsökta stenugnsbakade pizzor. Stadens mest ikoniska landmärke är den imponerande amfiteatern, som rankas som världens näst största efter Colosseum i Rom.

  Strax söder om Pula sträcker sig Verudela-halvön ut. Halvön kantas av klapperstensstränder, klippor och fina strandhotell. På den natursköna halvön växer doftande pinjeskog och du kan bada runtom hela Verudela.

  Rovinj, Istrien

  Rovinj, med sina pittoreska pastellfärgade hus, smyckar den droppformade halvön i Adriatiska havet. Till charmen bidrar att hela staden är en konstnärskoloni med gallerier i varje hörn. Bland de smala gränderna hittar man även gott om gourmetrestauranger och en rad av loungebarer som sträcker sig längs den charmiga hamnpromenaden. Alla stadens gator leder uppför kullen till St Eufemia-katedralen där du kan klättra upp i klocktornet och blicka ut över Istrien. Längs Grisia Street finns de flesta hantverksateljéerna och stadens museum är inrymt i ett barockpalats. Den omgivande kusten är pärlrad med små badvikar, som skuggas av sköna pinjeträd.

Fritextsökning
Få senaste nytt!
Få senaste nytt!

Anmäl dig till nyhetsbrevet och bli först med att få de senaste nyheterna, tips och våra unika erbjudanden.

this is a picture of the number 9this is a picture of the number 5this is a picture of the number 3this is a picture of the number 3