Fler nyheter

 • Flyg hållbart med Croatia Airlines!

  2019-06-10

  Flygbolaget Croatia Airlines är med i arbetet för ett mer hållbart resande. En av de viktigaste utmaningarna för en hållbar utveckling är att tackla klimatförändringarna som sker genom utsläpp av koldioxid. Croatia Airlines tar många steg i rätt riktning och har en rad olika projekt och initiativ för att göra sina resor mer hållbara. Både de stora tekniska lösningarna och de små förbättringarna på vardagsnivå spelar stor roll.

  Sedan några år tillbaka så har Croatia Airlines minskat utbudet av Taxfree-varor och på så sätt minskat totalvikten för flyget, vilket i sin tur sparar bränsle och reducerar utsläpp. Och i år tog flygbolaget ett aktivt val att byta ut alla plastmuggar som serveras ombord på flyget mot pappersmuggar, ett mer hållbart alternativ. Förra året flög 2.17 miljoner passagerare med Croatia Airlines. Att byta till pappersmuggar kommer spara ca 26 ton plast, som annars används årligen.

  Läs mer om vad Croatian Airlines gör för ett hållbart resande

  Läs mer och se miljöcertifikat

 • Kroatisk strand utsedd till vackrast i Europa 2019

  2019-05-20

  Att Kroatien har gott om fina stränder, är det inte många som har missat. Nu har två Kroatiska stränder hamnat på listan för Europas bästa stränder.
  Stranden Pasjača i Konavle blev utsedd till Europas vackraste strand av European Best Destinations. Vinnarstranden ligger ca 30 min söder om Dubrovnik.

  En annan strand som också hamnade på listan, som tredje plats, är stranden Nugal i Tucepi. Denna strand på Makarska Rivieran ligger bland vackra klippor och är lite av en gömd skatt. Hit kommer man endast genom en lite stenig, men otroligt fin, vandring. Nugal är dessutom en delvis nudiststrand, där man själv får välja om man vill ha badkläder eller inte. Här kan man i lugn och ro slappna av och njuta av solen och det kristallklara vattnet.

  Se hela listan här

 • Split – mysig stad och vackra stränder

  2019-05-13

  Läs aftonbladets intressanta artikel om fantastiska Split!
  Få tips på både mat och sevärdheter man inte ska missa under sitt besök i den historiska staden. 

  Läs artikeln här

 • Upptäck Kroatien från cykeln!

  2019-04-09

  Att hyra cykel för en dag kan vara en trevlig utflykt eller ett spännande cykeläventyr! Kroatien har massor av intressanta sevärdheter för den med motion och fysik att cykla upp mot berget Biokovo. För familjen eller paret som letar efter en mysig strand en bit bort från de populäraste tillhållen finns kanske ännu mer att upptäcka. Att se Kroatien från en cykel är en speciell erfarenhet! Inget annat transportmedel ger dofter och naturen möjlighet att göra ett sådant intryck som när man glider genom landskapet med precis lagom mycket fart.

  Dessutom är det både miljövänligt och bra för kroppen.

  Cykelväg längst kusten i Kroatien
  Att cykla gör man på sina egna villkor och i sin egen takt. Att inte behöva anpassa sig efter andra eller vara på en viss plats en viss tid, det är så som avkoppling ska vara. Vissa cykelstråk kan vara tuffa med långa uppförsbackar, men håller man sig nära havet eller cyklar längs kusten mellan de pittoreska orterna så blir lutningen aldrig besvärande ens för vardagsmotionären.

  Cykelväg längst kusten i Kroatien
  En cykelutflykt i Kroatien är sällan tillrättalagd och ger stort utrymme för spontanitet och upptäckarlust! I många fall finns inga märkningar eller skyltar. Cykellederna på den Kroatiska landsbygden är inte som de man hittar i svenska städer. Utanför de större vägarna som binder samman städer och byar går stråken både längs grusvägar och stigar.


  Nature Park Biokovo har i samarbete med turist- och intresseorganisationer i centrala Dalmatien producerat korta videoklipp för att främja cyklandet i området. Rutterna som föreslås i filmklippet är ganska långa och krävande, men bjuder å andra sidan sett på makalösa naturupplevelser och sevärdheter.

  Klicka på bilderna för att ladda ner kartor till några cykelleder vid Makarska och ön Brac som inte är alltför krävande.

  Karta för cykelstråk i Makarska, KroatienCykelstråk Makarska

  Karta för cykelstråk i Supetar, KroatienCykelstråk Supetar-Sutivan

  Karta för cykelstråk i Supetar, KroatienCykelstråk Supetar-Lovrecina

  För mer information om att hyra cykel på Brac, Makarska eller någon av de andra orterna och heltäckande cykelkartor kan ni kontakta våra guider och reseledare eller besöka Turistinformationen på respektive ort. All utrustning som hjälm och cykellås ingår, kostnaden brukar vara ca 100-130 Kuna per dag.

  PS: Ta med ordentligt med vatten att dricka, glöm inte kartan och se till att mobiltelefonen är laddad.

 • All inclusive? Nej tack!

  2019-03-08

  Vi säljer inte några All Inclusive-resor eftersom Kroatien har så mycket mer att erbjuda än att vara isolerad på ett stort hotellområde, där den enda gången du lämnar anläggningen är när det är dags att åka hem med transferbussen. Resenärerna håller sig innanför hotellets grindar utan att integreras eller ha någon som helst kontakt med lokalbefolkning på plats. Vi anser inte att det är det ultimata sättet att spendera sin tid när man reser till ett annat land. 

  I praktiken så innebär all-inclusive-konceptet att en turist betalar i förväg och får därefter ta del av alla måltider, tjänster och aktiviteter på en och samma anläggning. All inclusive hotellen ägs oftast av utländska bolag vars enda intresse är egen vinst. Detta innebär att den lokala marknaden och lokalbefolkningen på turistorten inte gynnas av turismen.

  Inom all inclusive-turismen inhandlas de flesta varor och tjänster inom hotellanläggningen. Maten är oftast importerad, och inte närproducerad. Vi tycker det är viktigt att handla och äta lokalt när man är utomlands, för att gynna den lokala ekonomin. 

  Det är viktigt för oss som researrangör och även för dig som resenär, att gynna en hållbar turism som är ansvarstagande och respektfull både när det kommer till miljö och socialt ansvar.

  Kroatien är ett land som är förskonat från från enorma hotell- och turistanläggningar. Väljer du att semestra i Kroatien så bor du antingen i trevliga boutiquehotell eller i mysiga, familjeägda lägenhetshotell. Inga All inclusive-resorter så långt ögat kan nå.
  Här njuter du av en semester på egna villkor, i rofylld omgivning, tillsammans med lokalbefolkningen. Du har alla möjligheter att hitta allt det där som lokalbefolkningen tycker är bäst, kroaterna är erkänt gästvänliga och delar gärna med sig av det bästa!