Fler nyheter

 • Kroatien - säkrast i medelhavet

  2020-08-05

  Under de senaste dygnen har det rapporterats få nya fall av COVID-19 längs den kroatiska kusten, vilket gör Kroatien till den säkraste destinationen för gäster från den Europeiska Unionen att semestra i runt Medelhavsområdet, säger den kroatiska turistorganisationen HUT (27/7 2020).

  Från området Istrien till den sydligaste staden Dubrovnik finns det cirka 1,4 miljoner invånare, och statistik visar att det bara finns 0,357 nydiagnostiserade fall per 100 000 invånare i kustregionen, förklarar HUT.

  Om man tar hänsyn till att det också finns uppskattningsvis 700 000 gäster som är på semester i den kroatiska kustregionen, kan situationen beskrivas i mer gynnsamma siffror: 0,238 nya fall per 100 000 personer.

  HUT har dessutom nyligen lanserat Corona Region Tracker som visar att COVID-fall längs hela kusten minskar.

  Den Kroatiska kusten är alltså den säkraste medelhavsdestinationen att resa till och där föreskrivna åtgärder respekteras. Landet har inte haft några rapporterade fall bland turister och står väl rustat inför ett eventuellt utbrott.
   

  Källor:
  https://www.croatiaweek.com/hut-croatian-coast-safest-in-mediterranean-considering-covid-19/

  https://www.travelnews.se/turism/mer-an-1-000-000-turister-i-kroatien/

 • Kroatien öppnar - även för svenska turister

  2020-06-02

  Kroatien är ett av de länder i Europa som drabbats minst av coronaviruset, med cirka hundra dödsfall. Nu har landet upprättat ett ömsesidigt avtal med tio länder i Europa, och även svenskar är välkomna, med vissa restriktioner.

  Länder som har avtal med Kroatien är Slovenien, Tjeckien, Ungern, Österrike, Estland, Lettland, Litauen, Polen, Tyskland och Slovakien. Medborgare från dessa länder välkomnas till Kroatien utan att behöva ange en anledning för sitt besök. Alla turister kommer få ett infoblad med rekommendationer om social distansering från kroatiska Folkhälsomyndigheten. Som en extra försiktighetsåtgärd kommer besökarnas semesterdestination, e-mail och mobilnummer att registreras, för att lätt kunna kontaktas vid behov ifall smittspridningen skulle ta fart igen.

  Turister från övriga EU/EES länder, med vilka Kroatien inte har särskilda avtal (inklusive svenskar), kan komma in i Kroatien genom att visa upp bekräftelse på semesterbokning, ägarbevis eller hyreskontrakt för en fastighet, båtplats i kroatisk marina, bokad seglingsresa, eller något liknande.  Sedan 28 maj 2020 kan turister på förhand registrera sitt kommande besök i appen EnterCroatia.
  Appen finns på engelska och kroatiska och fler språkversioner är under utveckling.

  Kroatien väntar ett större antal turister först i början av juli, när fler internationella flyglinjer kommer igång. Både flygbolag och researrangörer har påannonserat återinförandet av flygtrafik.

  Vi på Kroatienspecialisten planerar att återuppta våra flygningar igen från och med 29 augusti.

  Kroatien är redo för vad den kan bäst, turism. Turism baserad på kvalitet, vänlighet, och det viktigaste av allt: säkerhet.

  Nyttig info:

  • Sammankomster för mer än 40 personer är åter tillåtna. Maximalt antal personer som kan vara närvarande vid offentliga evenemang är 300 inomhus och 500 utomhus.
  • Restauranger håller öppet. Man ska sitta med 1,5 meter distans. Familjemedlemmar får sitta tillsammans utan distans. Rekommendationen från Folkhälsomyndigheten är att menyerna ska vara synliga vid restaurangers ingång alternativt att gästerna får muntlig rekommendation från personalen. Dessa rekommendationer gäller även för restauranger och barer på campingplatserna, båtmarinor och stränder.
  • I vissa hotell ges möjlighet att checka in online för att undvika köbildning vid receptionen. Kortbetalning föredras när det är möjligt.
  • För att säkerställa gästernas säkerhet ska hotell vidta extra åtgärder relaterade till rengöring och desinfektion av hotellet.
  • Vid misstänkt smittsjukdom erbjuds läkarhjälp direkt på hotellet. Hotellpersonal ska hjälpa med isolering och förse personen med symtom med all nödvändig hjälp: leverans av mat, medicin och vätskor.
  • Nationalparker och naturparker håller öppet sen 11 maj. För alla besökare gäller 1,5 meter distans.
  • Museer och gallerior håller öppet sen slutet av April. Besökarna ska hålla distans och använda handspritt som ska finnas tillgänglig vid ingång. 


  Originalartikel finner du här

 • Kroatien börjar öppna upp efter Corona

  2020-05-11

  Halvön Istrien som ligger i norra Kroatien, börjar nu gradvis öppna upp hotell och campingplatser från och med idag, måndag 11 maj, enligt ett pressmeddelande. Öppnandet kommer att ske gradvis beroende på efterfrågan. 

  Kroatien börjar nu också förbereda sig för en eventuell öppning av landets gränser. Istrien blir den första delen av landet som kommer börja ta emot turister igen. 
  ”Vi har fått höra att den möjliga öppningen av de inre gränserna inom EU kommer att diskuteras vid ett toppmöte i Bryssel på tisdag. Mötet förväntas definiera framtida riktlinjer och ett möjligt datum för öppnande av gränserna,” säger Fabrizio Radin, Istriens länsmästare i ett pressmeddelande.

  Enligt VDn för Istriens folkhälsomyndigheten Aleksandar Stojanović, har Istrien haft 87 Covid-19 positiva människor. För några dagar sedan, lämnade den sista patienten i Istrien Pulas sjukhus. 
  ”Från och med torsdagen har vi inte haft några fall av corona- positiva i Istrien,” tillade Stojanovic. 

  Kroatien har haft sammanlagt 2,112 fall av coronasmittade. 83 personer dog i sviterna av Covid-19 i hela landet sen utbrottet.

  Läs hela artikeln här

 • Välkomna Kroatien till ditt hem

  2020-05-06

  Kroatiska Turistrådet lanserar ett kommunikationskoncept #CroatiaLongDistanceLove

  “Ibland händer saker som ligger utanför vår kontroll och som gör det omöjligt att vara tillsammans med dem vi älskar mest. Ibland måste du distansera dig från människor, platser och saker som gör dig lycklig,som ger dig en känsla av tillfredsställelse och som fyller ditt hjärta med kärlek. Kärlek på avstånd är aldrig lätt, men sann kärlek överlever ändå.”

  Den inledande texten är ett nytt kommunikationskoncept från Kroatiska turistrådet märkt med #CroatiaLongDistanceLove Meddelandet “Välkomna Kroatien till ditt hem”, är skapat för att kommunicera med flera miljoner följare på sociala medier. Konceptet är utformat för att "föra" Kroatien hem till de som redan har besökt landet och till de som planerar att göra det.

  Underbart, tycker vi! 
   

 • Charterresor är säkrast

  2020-04-16

  UD avråder oss från att resa fram till 15 juni. Detta har väckt både frågor och osäkerhet bland resenärer, speciellt de som har en resa bokad under den perioden då UD:s avrådan gäller. Har man då bokat en charterresa, eller paketresa som det också heter, så kan man känna sig trygg, då det är det säkraste alternativet. 

  Konsumentvägledaren Maria Wiezell i tv4 nyhetsmorgon förklarar att om du har en charterresa bokad under den berörda perioden så har du rätt till full återbetalning eller ombokning till en resa längre fram. Dessa alternativ är inte självklara om du istället bokat en resa med reguljärflyg. Då gäller flygets egna avbokningsregler, förklarar hon. Charterresor är alltså helt klart att föredra.

  Se hela klippet från nyhetsmorgon här: https://www.tv4play.se/program/nyhetsmorgon/12580632?first=12580632

Fritextsökning
Få senaste nytt!
Få senaste nytt!

Anmäl dig till nyhetsbrevet och bli först med att få de senaste nyheterna, tips och våra unika erbjudanden.

this is a picture of the number 5this is a picture of the number 1this is a picture of the number 8this is a picture of the number 7
Erbjudanden
4/6Split - Luleå, Endast flyg, Enkelresafrån 1 490:-
4/6Luleå - Split, Endast flyg, Enkelresafrån 1 590:-
11/6Luleå - Split, Endast flyg, Enkelresafrån 1 590:-
1/7Split - Umeå, Endast flyg, Enkelresafrån 1 590:-
20/8Skellefteå - Split, endast flyg, enkel resafrån 1 590:-

Resegaranti ställd till