Fler nyheter

 • Nu kan du betala med euro i Kroatien!

  2023-01-03

  Kuna ersätts med euro den 1 januari 2023

  Glädjande nyheter för dig som har överblivna euro kvar i byrålådan och ska resa till Kroatien i sommar. Från och med den 1 januari 2023 är Kroatiens officiella valuta euro! Det innebär att landets gamla valuta kuna fasas ut och att du nu endast kan betala med euro i Kroatien. Har du fortfarande kuna kvar från tidigare resor till Kroatien kan du enkelt växla sedlar och mynt till euro i landets officiella banker och postkontor. 

  Valutaändringen sker i samband med Kroatiens medlemskap i den passfria zonen Schengen. Detta betyder bland annat att du kommer spara tid på flygplasten - både på dit och hemresan - då gränskontroller för inresande direkt från ett annat schengenland avskaffas från och med 26 mars 2023. Dock rekommenderar vi att du alltid ska ta med ditt pass eller nationellt ID-kort när du reser till Kroatien. Dessa är de enda officiella resehandlingarna som gäller för in- och utresa i landet. 

 • Makarska blir energioberoende till 2030

  2022-12-16

  Solenergin skapar hållbar utveckling i Makarska

  Den hållbara turismen i Kroatien fortsätter att utvecklas. Den senaste nyheten är att hamnstaden Makarska kommer utveckla sin hållbara energi genom ökad användning av solenergikällor. Till nästa sommar kommer Makarska installera ett helt nytt solkraftverk vid sitt sportcenter. Dessutom planerar man redan nu att öppna ännu fler solkraftverk som ska värma hotell, skolor och offentliga institutioner. 

  Detta blir ett naturligt steg i det fortsätta hållbarhetsarbetet för turistnäringen i Kroatien där solenergin kommer påskynda planen för hållbar utveckling under de kommande 10-15 åren. Målet är att Makarska ska vara energioberoende till 2030. 

 • Kroatien blir en del av Schengen

  2022-11-16

  Nu blir det lättare att resa till Kroatien

  Glädjande nyheter för alla reseglada resenärer - Kroatien blir en del av den passfria zonen Schengen. Det betyder att du inte längre behöver visa pass när du reser till Kroatien* och du slipper långa köer vid passkontrollerna, både på resan till Kroatien och på hemresan. Från och med årsskiftet är det bara att stiga ut från planet, hämta väskan och hoppa in i transfern så är du redo för din semester i Kroatien - snabbt, smidigt och enkelt! 

  Schengen är världens största passfria zon som tillåter människor att fritt resa mellan 26 europeiska länder, 22 EU-länder och ytterligare fyra europeiska länder däribland Norge.

  Den 1 januari 2023 blir också Euro den officiella valutan i Kroatien och den tidigare valutan Kuna fasas ut.  

  *Även om både Kroatien och Sverige är medlemmar i EU och Schengen är det endast ett giltigt pass eller nationellt ID-kort som gäller som resehandling för in- och utresa till Kroatien. Observera att körkort eller annat ID-kort (från bank eller Skatteverket) inte gäller som resehandling. Vi rekommenderar att du alltid tar med ditt pass eller nationella id-kort.

 • Nyhet 2023! Direktflyg till Kroatien från Halmstad

  2022-08-25

  PRESSMEDDELANDE - 25 AUGUSTI 2022

  Vi är väldigt glada att kunna meddela att vi sommaren 2023 kommer erbjuda direktflyg till Kroatien från Halmstad City Airport. Glädjande besked för alla resenärer i södra Sverige som vill resa till Split, Kroatien snabbt och enkelt från sin regionala flygplats. Resorna säljs som charterpaket med hotell eller enbart flygstol. Som resenär kommer man kunna välja mellan fyra stycken avgångar från den 13 maj till den 3 juni 2023.  

  -Kroatien är en mycket populär, och inte minst starkt efterfrågad destination, av hallänningarna och invånare i nordvästra Skåne. Att Kroatienspecialisten har valt att flyga från Halmstad till Kroatien nästa sommar är vi mycket glada över. De kommer initialt att erbjuda fyra avgångar, med direktflyg, mellan 13 maj t o m 3 juni, säger Anette Holmgren, Affärsutvecklare på Halmstad Flygplats AB  

  - Vi är mycket glada och spända inför uppstarten i Halmstad, säger Haris Nuspahić, CEO/Partner Kroatienspecialisten. Vi satsar på regionala flygplatser eftersom det är ett mer hållbart sätt att resa på – människor har kort väg till sin lokala flygplats och flyget går direkt till slutdestinationen, utan onödiga mellanlandningar. Det ger mer semester för pengarna och mindre avtryck på miljön, avslutar Haris Nuspahić 

  Kontakt 
  Haris Nuspahić, CEO/Partner Kroatienspecialisten AB: 0735-032 600  
  Anette Holmgren, Affärsutvecklare, Halmstad Flygplats AB: 0722-390027  

 • Resetips från värmlänningar

  2022-07-14

  Vi är otroligt glada att värmlänningar från och med i år har möjlighet att resa till Kroatien från Karlstad. Vi har samlat några fina omdömen och resetips från de som har rest från Karlstad Airport och semestrat i Kroatien i år.   


  Vi är väldigt nöjda med vår vecka i Kroatien!


  ”God morgon från ett soligt Makarska!

  Det har varit så smidigt att resa från Karlstad och Kroatien som resmål är rent, vänligt och tryggt. Tips är att besöka Brac och Dubrovnik. Vi hyrde vespor på Brac och det var ett utmärkt sätt att utforska ön på egen hand. Vackra byar och god mat. Dubrovnik var en höjdpunkt! Nästa gång vi återvänder till Kroatien så kommer vi att vilja vara en längre tid där. Så vackert och intressant! Vi hyrde hyrbil via Falco och det funkade smidigt och enkelt. Kul att ta sig till Dubrovnik på egen hand, kusten var fantastisk och möjlighet till vinprovning fanns längs vägen.

  Vi har bott i Makarska och det har lönat sig att gå lite längre bort från de stora stränderna, vi fann vackra vikar med rent och otroligt fint vatten. Och det går att hitta enskilda stränder med naturlig skugga.

  Vi bokade helt charterpaket med Kroatienspecialisten och bodde på Villa Bagaric. Gulligt litet hotell med tillgång till gemensamt kök. En underbar kvinna som driver det och som pratar flytande engelska, kunde inte bli trevligare.

  Vi är väldigt nöjda med vår vecka i Kroatien!”

  - Linda från Karlstad


  Väldigt trevligt folk, alla är så hjälpsamma


  ”Flygplatsen i Split är fantastisk fin. Vi bodde i Brela och det är så otroligt klart fint vatten och ingen sand, utan sten. Jättevackert. Rent och fint och ordnat liksom. Väldigt trevligt folk, alla är så hjälpsamma. Sjukt god mat, framför allt fisk och skaldjur, men finns jättegott kött, mycket är grillat. Pizzan är helt AMAZING så det är lätt att hitta mat till kräsna tonåringar.

  Alla var väldigt vänliga och hjälpsamma utan att bli påflugna. De som sålde grejer var extremt ickepåflugna, inte alls som på många andra turistställen man är van. Vart du än är så finns det också en superfräsh och städad toalett! Väldigt förvånande faktiskt, för det kan vara ett fallfärdigt stenhus men nog fanns det riktigt fin toalett där.

  Att ta oss fram med buss lyckades vi inte med. De kommer definitivt inte när de ska och är ofta överfulla., men beställer du taxi så är det väldigt ordnat. Den kommer precis tiden du bokat och det var oftast fina bra bilar. Vi är så nöjda med vår vecka i Kroatien”

  - Katrin från Sunne


  Jag älskar Kroatien och ser fram emot fler avgångar från Karlstad i framtiden


  ”Min resa med Croatian Airlines började den 3/7  från Karlstad Airport mot Split. Det var en slump att jag träffade en väninna som berättade att hennes dotter skulle resa till Split från Karlstad. Eftersom jag har släkt som bor här, bestämde jag mig att ringa Kroatienspecialisten och fråga om det var möjligt att bara boka flygstol. Då fick jag prata med en jättetrevlig tjej som förklarade allt väldigt tydligt och bra. Jag bestämde mig för att åka och stanna en vecka.

  Vädret är underbart med ca 34 grader varje dag. Stranden är nära och jag tar promenader dit. Vattnet är rent och varmt (ca 27 grader). Människor som jag träffar och pratar är trevliga och gästvänliga. Igår var jag i staden, tog en lång promenad med min farbror.

  Jag älskar Kroatien och ser fram emot fler avgångar från Karlstad i framtiden. Tack för att ni finns. Hjärtliga hälsningar från Split!”

  - Senka från Karlstad

Fritextsökning
Få senaste nytt!
Få senaste nytt!

Anmäl dig till nyhetsbrevet och bli först med att få de senaste nyheterna, tips och våra unika erbjudanden.

this is a picture of the number 8this is a picture of the number 4this is a picture of the number 2this is a picture of the number 1